Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

12324262829144

Komentáře

• upraveno 21. května 2012
    Čachtická paní je harlekýnka :( Když už si myslíte, že někdo chcíp, tak se ukáže, že z hradem spadla do závěje a taky přežila a tak se nakonec všechny čtyři páry zase šťastně shledjí a bude svatba...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. května 2012
    Jarla napsal(a):

Jestli máte chuť na svižnou drobet realistickou sci-fi, tak doporučuji Štěně od Héraulta
    ste

O čemt o je?
    Autor je bývalý válečný dopisovatel, takže je to velmi reálné, co do pojetí, to že to je náhodou událost mezi planetama je stejné jako by to v reálu bylo mezi státy, ale spíše to je one man show. Na to, že nečtu ani válečné a jen málokteré sci-fi :-)
    Jen se ta knížečka špatně shání...ale v knihovně by být mohla :-) Tobě by to sednout mohlo :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. května 2012
    Máme, jen si to musím nechat přivézt z jediné pobočky kde to je.
    Děkuji, kladivo si určitě půjčím. a doporučili byste ještě něco od E. Poa? Četl jsem černého kocourka a jámu a kyvadlo a to mi přišlo úžasné. Pak jsem bohužel četl zlatého skaraba a to už nebylo tak dobré. A myslím, že ještě někdo mi doporučoval Matku od Čapka.
    Nebo povídkovou sbírku Jáma a kyvadlo. To ti ušetří čas. :-)
    simniak: Maska červené smrti, Sud vína amontilladského, Podlouhlá bedna (vše od Edgara).
    Já teď čtu Paradise Lost od Miltona. Samozřejmě v originále :)
  • upraveno 22. května 2012
    samozrejme :)
    Sbírku Poslední obránce Camelotu. Znáte Rogera Zelaznyho povídkáře? Některé jeho věci jsou slabší, jiné jsou skvělé. Mé oblíbené: Síla již přichází, Jezdec!, Ten, jenž tvoří, Čekám tu, nedýchám, nežiji, Poslední obránce Camelotu. A další. Líbí se mi jeho styl, Roger je spřízněná duše.
    Moje nejoblíbenější, Brány jeho tváře, lampy jeho úst, tu ale není.
    vo viacerych zbierkach som narazila na Zelaznyho, ale subornu som este necitala, dik za tip
    Má tam takové krátké povídání před každou povídkou. Miluju autorské předmluvy.
  • JayJay
    upraveno 23. května 2012
    Hildegarda napsal(a):

Naposledy ma v elektricke zachvatil riadny rehot pri Kaplanovi, odvtedy si davam pozor, co citam na verejnosti :)

Mimochodem kdysivá jsem slyšel údajně autenticky odposlechnutý rozhovor z české školy pro cizí komunity. Figurovali v ní dva vietnamští mladíci a byla z Kaplana jak vystřižená:
    1: Ty, nevíš, co je to to jejich "Šim-si-si"?
    2: To je jako "E si si si šim".
  • upraveno 23. května 2012
    Vím, že je to úplně mimo téma, ale jak byste bez spoilerů hodnotili tanec ten kdo ho četl? Je jako bouře? lepší,horší? Dozvíme se tam něco zajímavého?
    simniak: Zajímavého ano.
    Dva "velcí tahouni" budou podstatnou část knihy nudní k uzoufání.
    Bouře byla nesrovnatelná (zčásti proto, že tam byly všechny POV).
    V případě, že by vyšel s Hostinou jako jedna kniha, působil by nejspíš lépe. Takhle se nemůžu rozhodnout, která "polovina" je lepší (1. Bouře; 2. Hra; 3. Střet; 4.-5. Tanec; 4.-5. Hostina).
    Z tvého příspěvku to vypadá hrozně :-D. Tak uvidím sám. Hned jak bude v knihovně tak půjčuji a na dovolené čtu.
    Já se tedy hlavně těším na Theona, Tyriona a Brana. Tak snad tito nezklamou.
    simniak: Zas tak strašné to není. Já mám knihy ráda skoro stejně (Bouře "vyčnívá" nabitím událostmi a Hra lehce odlišným stylem) a hodnocení dost ovlivní výskyt mých oblíbenců. Abych jen nehaněla, je tam i jedna velmi silná POV a dvě, tři velmi dobré s malým počtem kapitol. Tiky mám z toho, že tam kapitoly nemá Sansa a Arianne (i když tady je aspoň Areo). ;)
    Tak to nakonec nezní tak špatně :-D. Arianne mě moc nebavila u Sansy byly zajímavé jen ty malíčkovi tahy ve hře. Ale Area mám rád :-D. Snad se ještě někdo ozve ať mám z více stran komentáře než mě Alek kopne za psaní mimo téma :-D
    simniak: Nekopne. Alek je hodný a tolerantní (a offtopicáři jsou v přesile ;).
    simniak: jak píše miss U. dva tahouni nudní, ale zase zajímavé jiné POV. jenom nevím, jak dlouho vydržíš čekat, co jsem slyšela, tak na Píseň bývají v knihovnách docela slušné fronty.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 23. května 2012
    Arya není nikdy nudná. ;)
    Co říkáte na knížky pana Lovecrafta? Zvažuju, že bych si je přečetl, ale mohl by jste někdo doporučit, nebo právě naopak mě odradit od koupi? =)
  • upraveno 24. května 2012
    HPL je kultovní autor a jako k takovému je k němu třeba přistupovat opatrně. Píše poněkud archaickým stylem, který ne každému sedí. Lovecraft byl psychicky labilní člověk, který si vytvořil svou vlastní hrůzyplnou mytologii, a jeho četba může slabšího jedince dohnat až k šílenství. Pokud jsi od něj ještě nic nečetl, něco si o něm (o autorovi) raději předem přečti. V opačném případě se připrav na rozvětvená zvukomalebná souvětí typu: "Musejí vědět, že to udělaly krysy; pobíhající šramotící krysy, jejichž hemžení mě nikdy nenechá spát; přízračné krysy, které pobíhají za polštářováním tohoto pokoje a lákají mě dolů k ještě větším hrůzám, než jaké jsem kdy poznal; krysy, které oni nikdy neuslyší; krysy, krysy ve zdech."
    já mám ty jeho povídky moc rád :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. května 2012
    heavy_head: Ta věta není nic neobvyklého, to děláme běžně :)))
    Správný autor hororů by měl být psychicky labilní. Jak mu pak máme věřit, když to nemyslí vážně. :-)
    Líbí se mi povídkové sbírky s různým autory - z hlavy si vzpomenu akorát na Tichou hrůzu.
    heavy_head: Díky. Já o něm zatím jen slyšel, že je, dá se říct, mistr hororu a je považován za jakéhosi pokračovatele Edgara A. Poa. A já se právě už dlouho chystám přečíst si nějakej pořádnej horor. Ta věta cos napsal, se mi líbí. Tak pokud se do toho pustím, tak snad nezešílím, ikdyž se za psychicky slabšího nepovažuju =)
    Ben Nevis: Stephen King je rozhodně správnej autor hororů a psychicky labilní není. Ve skutečnosti je docela kamarád s Robertem Fulghumem, kterej o něm tvrdí, že je to jeden z nejvtipnějších lidí, který zná :D V jeho případě ale spíš šlo o to, že svoje nejlepší knížky psal sjetej ve tři ráno a se zakrváceným kapesníkem u nosu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.