Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

19394969899144

Komentáře

• RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Zdravím, můžete mi poradit nějakou ságu (nejlépe) podobnou Písni? Věřím, že jich tady je v komentářích spousta napsaných, ale jsem moc líný, pročítat si 114 stran. :-D
  • @Riokai Zkus Malazskou Knihu Padlých od Eriksona, je to velice dobré, řekl bych že kvalitou možná ještě více než Píseň, ale ne každému to sedne (mě se to na první pokus vůbec nelíbilo, podruhé jsem to začal číst letos na jaře a celkem mě to chytlo), je to stylem vyprávění i stavbou světa velmi odlišné, ale rozhodně to není žádná kýčovitá pohádka.
    @Everett_Young Tak jsem si to zkusil vyhledat a nějak se nevyznám v jakém pořadí bych to měl číst? Vidím, že tam je dost jak samostatných knížek, tak i povídek.
  • Ano, je v tom maličko zmatek.

Sága (v chronologickém pořadí):
    Měsíční zahrady
    Dům mrtvých
    Vzpomínky ledu
    Dóm řetězů
    Půlnoční vlny
    Lovci kostí
    Vichr smrti
    Daň pro ohaře
    Prach snů
    Chromý bůh

Ostatní knihy a povídky se odehrávají buďto v průběhu ságy nebo před ní, nebo mimo hlavní děj.

Největším odborníkem je tu na MKP @Chmur ten ti myslím poradí lépe než já, protože já ještě nemám ani dočtené všechny knihy.
    @Everett_Young Díky za to chronologické rozložení. Potřeboval bych právě nějaký expertní pohled na věc, ať si něco nepřečtu dříve než bych měl a tak. :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    To mě připomíná, že bych mohl dočít alespoň ty Měsíční zahrady :-k
  • @Montezuma3 Na druhé čtení je to mnohem lepší než na první, ovšem poprvé jsem to četl někdy v patnácti, možná dříve a myslím že můj věk hrál docela významnou roli v té zábavnosti. Tehdy jsem zkrátka tolik neoceňoval tu logiku a kombinovanost ale spíš mě bavili takové ty klasické dobrodružné a podobné knihy.
  • pridávam sa k odporúčaniu. je odlišné od klasických napodobovačov Tolkiena. Tvrdenie, že je to lepšie ako Pieseň mi príde nezmyselné, na to je Erikson výrazne slabší spisovateľ. Mám pocit, že zo škrtaním textu a jeho prerábaním si nerozbí zďaleka takú hlavu ako GRRM :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Z MKP jsem četla zatím pořád jen první 3 díly, ale ani v jedné z nich Erikson nezvládl začátky. Všechny byly zoufale pomalé, nezajímavé až nudné. Rozběhne se mu to teprve kolem čtvrtiny knihy. Na druhou stranu měly všechny tři knihy strhující finiše.
  • @Hildegarda Jestli sháníš nějakou oddechovku tak zkus Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu od Bočka. Brečela jsem smíchy.
  • @Hildegarda napsal(a):

Cital niekto Arta Paasilinna a odporuca?

Syn boha hromovládce a Autobus sebevrahů- cca. čtyři roky dozadu. Ani jedno si už moc nepamatuji, ale dojem zůstává kladný- 80 % aneb lepší průměr dobrých knih.
  • Kdo nemá a chtěl by levně sehnat knihu PÍSEČNÍCI od Martina, ať navštíví Levné knihy :P
  • @Maliky nič moc hodnotenie
  • @JoeGyry Myslíš obecně, nebo jen na těch Levných knihách? Já to teda ještě nečetl, ale ikdyby to nebyl kdovíjaký počin, za 70,- to určitě stálo. A aspoň se mi začíná tvořit pěkná sbírka jeho knih. Krom ságy už mám i Píseň pro Lyu a Ledového draka.
  • @Maliky Lacne knihy tento mesiac na Slovensku zavreli posledny obchod :(
  • Fakt? To je škoda, já od tama třeba pravidelně zásobuju babičku křížovkama. :-D
  • @Maliky Jen je škoda, že naskladněno to mají jen ve Zlíně, jinak nikde nic, ani v eshopu... :( Jsem se pro ni dnes chtěl stavit.
  • @ZoiD Jo na stránkách je, že to nikde nemají, ale já to v Brně sehnal. Bral jsem si ju právě včera a už před tím uváděli, že by na té pobočce nic být nemělo. Zkusil jsem, vyšlo to.
  • @Maliky Díky za tip. V HK toho byla plná police. Takže už je dom... No, jakmile dolouskám zaklínače, nemusím přemejšlet, do čeho se pustit dalšího :)
  • @ZoiD no u nas to stoji 11,63 :(. Nenasiel by sa niekto, kto by mi to poslal?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Praotce všech fantazy Hobita a Pána Prstenů
  • Stoletého staříka co vylezl z okna a zmizel....film jsem ještě neviděla, leda až po dočtení...je to fakt moc milé
  • @Linda_Moon Kdys to začala číst?
  • asi před čtrnácti dny, ale měla jsem ji doma asi měsíc, na doporučení kolegyně z práce, aniž by věděla že bude nějaký film....
  • @Linda_Moon Já jsem na knihu slyšel samé dobré recenze, tak se chystám také přečíst, ale bohužel je až na konci mého dlouhého seznamu věcí ke čtení.
  • Everett_Young napsal(a):

@Linda_Moon Já jsem na knihu slyšel samé dobré recenze, tak se chystám také přečíst, ale bohužel je až na konci mého dlouhého seznamu věcí ke čtení.

já měla recenzi jen od té kolegyně a je zajímavý, že říkala že tato knížka je nezfilmovatelná, a pár dní poté jsem se dozvěděla o filmu :-) což ona nemohla vědět, je starší ročník a novinky v kinech nesleduje....je to prostě takový forestgampovský
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Mě Stařík po mnoha kladných ohlasech spíš zklamal. Ne že by to byla špatná nebo nudná kniha. Ale na Forresta Gumpa to nemá. Zhruba od poloviny
    - Rusko -
    už mi to ani nepřipadalo moc vtipné. Pak už spíš vykrádalo samo sebe. Dost mi vadí, že autor má čtenáře za debila a vtip mu vysvětluje stylem "teď se máš jako smát".
    Tak jsem začal číst (po dlouhém přemlouvání od kámoše) Zaklínače. No nevím. Asi jsem namlsaný ze stylu Martina, ale ten Polský spisovatel píše tak nějak - "divně"? Mě přijde, že delší věty a souvětí moc v repertoáru nemá. Ale jsem teprve na začátku, tak snad se to rozjede. :-)
  • @Riokai První dva díly jsou povídky, počkej až se dostaneš k sáze.
  • @Riokai Jak to myslíš rozjede?
    Bram Storker Dracula
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.