Kdo je Sansa???

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování

Už několik týdnů, někdy se zaujetím, někdy znuděn, se probírám slovními souboji sansofila sera Heavy Heada, jemuž kráčí po boku zlovlk Léto a osamoceně bojujícího nicméně neumdlévajícího sera Aleka, jenž naopak cítí k Sanse přirozený či uměle vyvolaný odpor.

Co si ale myslí i nezávislí pozorovatelé. Pomůžou svým hlasováním a názory rozseknout tuto patovou (zdravím tímto Pata) situaci?

135

Komentáře

• upraveno 14. ledna 2008

Jestli jde ta výtka ke mně, tak se musím ohradit. :evil: Ano, někde jsem použil slovou šoustat, ale to bylo v kontextu s nějakou částí ságy, kde to slovo Martin také použil. A jestli jde o onu nešťastnou defloraci, tak to tedy rozhodně ve čtvrté cenové neuslyšíš. A že je někdy humor zastřený sexem nebo něčím jiným "přízemním"? No a? Někdo je holt přízemní a jiný citlivý a vznáší se v nějaké písni....

Quote:
    Osobně nezradil nikoho, ale zrady naplánoval. Stejně jako Himmler nikoho nezabil, ovšem vraždění ve velkém organizoval. Je ten příměr jasnější, nebo mám jít ještě víc na dřeň?

Je to jasné. Nicméně to není přesné. Oni Tywina NEMUSELI poslechnout a to je sakra rozdíl. Nic jim bezprostředně nehrozilo. U Freye a Boltona rozhodla obyčejná vypočítavost. Samozřejmě, že je Tywin vinný vraždou..ale vraždou nepřítele a ne spojence.

Quote:
    Možná. Ale na rodiče se vymlouvat nemůže. O tom, jak se kdo chová, nakonec rozhoduje každý sám. Těžké dětství může být vysvětelní, nikoliv už omluva.

Souhlas. Já jen reagoval na toho Rorgeho.

Quote:
    Aha. A kdyby chtěl své dítě odnaučit strkat si prst do pusy, tak mu tu ruku uřízne? To je podobná logika.

Ani náhodou. Přes ty prsty tě práskne rákoskou, to je správný příměr. Kdyby reagoval tak, jak to ty připodobňuješ s onou výše zmíněnou useklo rukou, nechá Tyriona vykastrovat. Což neudělal.

Quote:
    Jde o explicitní sexuální útoky. Myslím, že už překračují mez mezi vtipností a trapností, obzvláště, když jsou neustále opakovány. Pokud si dotčené osoby vezmou k srdci a umravní se, pak je všechno v pořádku a už o tom nebudeme mluvit. Nechci zbytečně dělat zlou krev.

Explicitní sexuální útoky? Maximálně na postavy z písně, ne osobní. Opakovány? Nechápu. A co je trapné a vtipné je dosti zavádějící, to asi podle subjektivního vnímání humoru. Tady je to velice slušné a nikdo se tu umravňovat nemusi (dle mně). Nicméně po mnohých zkušenostech vím, že je lepší si vše vyříkat (vypsat) hned, než to v sobě dusit a projektovat do dalších příspěvků...můj názor. Každé fungující fórum potřebuje hodně tolerance a kompromisů.

Nejde o formu, nýbrž o obsah. Z hlediska slušnosti je totiž úplně totéž, když o někom řekneš, že je "intimní společnice", nebo když řekneš, že je děvka. A obsah opravdu čtvrté cenové odpovídá. Tomu by se smál možná tak ten zmíněný Rorge... proto zachovejme určité dekorum.

Chmur wrote:
    Oni Tywina NEMUSELI poslechnout.

Nemuseli, ale Tywin je k tomu dotlačil pomocí slibů a vyhrůžek. Navádění k vraždě je stejně špatné, jako vražda sama, myslím si.

Chmur wrote:
    Ani náhodou. Přes ty prsty tě práskne rákoskou, to je správný příměr. Kdyby reagoval tak, jak to ty připodobňuješ s onou výše zmíněnou useklo rukou, nechá Tyriona vykastrovat. Což neudělal.

Na jedné straně máme kastraci, na druhé straně znásilnění milované dívky padesáti zbrojnoši a následné donucení k pohlavnímu styku za peníze. Mám dojem, že ta druhá věc je pravděpodobně o něco bolestivější. Obzvláště pro citlivou duši, jako je Tyrion.

To jsou věci...mně to fakt nepřišlo tak hrozný. OK, nechme toho, pravda je, že ač to třeba nepřijde moc mě a Chmurovi, mohlo by to odradit jiné, kteří to téma nesledovali od začátku. Cenzurovat nehodlám, nejlepší cenzura je nechat to umřít, takže head udělal nejlíp jak mohl.

Quote:
    Nejde o formu, nýbrž o obsah. Z hlediska slušnosti je totiž úplně totéž, když o někom řekneš, že je "intimní společnice", nebo když řekneš, že je děvka. A obsah opravdu čtvrté cenové odpovídá. Tomu by se smál možná tak ten zmíněný Rorge... proto zachovejme určité dekorum

Byla to recese a o to jde. Za chvíli si můžem vyčítat, že vy jste trapní, povrchní intelektuálové a já přízemní, sprostý, buran. Super. K tomu ale nedojde, protože já vám to vyčítat nebudu, i když mi např. tvůj humor často také nepříjde vtipný. Ale nechci nikoho tlačit do nějakých mantinelů, vytvořených mým přesvědčením co je vtipné, správné a slušné. Budiž, v rámci zachování křehké rovnováhy budu se snažit zachovávat něčí dekorum, ale je mi z toho smutno. :?

Quote:
    Navádění k vraždě je stejně špatné, jako vražda sama, myslím si.

Jistě, ale opět musím upozornit....Rob byl Tywinův nepřítel, ohrožující jeho život a život jeho dětí.

Quote:
    Na jedné straně máme kastraci, na druhé straně znásilnění milované dívky padesáti zbrojnoši a následné donucení k pohlavnímu styku za peníze. Mám dojem, že ta druhá věc je pravděpodobně o něco bolestivější. Obzvláště pro citlivou duši, jako je Tyrion

Těžko říct. Kastrace je proces dosti nevratný (a byla to reakce na příměr s useklou rukou).

Chmur wrote:
    K tomu ale nedojde, protože já vám to vyčítat nebudu, i když mi např. tvůj humor často také nepříjde vtipný.

To jsme ve školce? :D Tam to vypadá podobně, když jeden kluk řekne druhému, že má špinavý rukáv, tak si ho ten druhý nevyčistí, nýbrž odpoví: "Ale ty máš taky špinavý rukáááv!" - ať už to je pravda, nebo ne. :wink: Nicméně tady nejde o vtipnost. Pokud je nějaký žert nevtipný, tak se v podstatě nic neděje. Pokud je ovšem vulgární a útočný, pak to není to pravé ořechové.

Jestli se ti podaří dodržovat zásady slušnosti, nebuď z toho smutný. To je dovednost, která se dá uplatnit i v životě a mezilidských vztazích. :P

Chmur wrote:
    Jistě, ale opět musím upozornit....Rob byl Tywinův nepřítel, ohrožující jeho život a život jeho dětí.

V tom případě ho měl čestně porazit. Jenže Tywin se ho zřejmě bál. :wink:

Chmur wrote:
    Těžko říct. Kastrace je proces dosti nevratný (a byla to reakce na příměr s useklou rukou).

Stejně jako je nevratné to znásilnění. Jak Tyrion, tak Tyša z toho budou mít trauma už navždy. :roll:

Quote:
    To jsme ve školce? :D

Jak malý. ;) Tak, když vám přijde něco trapné nebo dokonce vulgární, tak na to nereagujte a ono to vyšumí a dotyčný si třeba uvědomí, že přestřelil. Ale vy to tu budete pitvat a stejně se ničeho nedoberete. Fakt vám to přijde smysluplný? (Prosím nedopovídat, viz Létovo osvětlení řečnické otázky ;))

Quote:
    o jsme ve školce? :D Tam to vypadá podobně, když jeden kluk řekne druhému, že má špinavý rukáv, tak si ho ten druhý nevyčistí, nýbrž odpoví: "Ale ty máš taky špinavý rukáááv!" - ať už to je pravda, nebo ne. :wink: Nicméně tady nejde o vtipnost. Pokud je nějaký žert nevtipný, tak se v podstatě nic neděje. Pokud je ovšem vulgární a útočný, pak to není to pravé ořechové.

Jestli se ti podaří dodržovat zásady slušnosti, nebuď z toho smutný. To je dovednost, která se dá uplatnit i v životě a mezilidských vztazích

Ok. Začnu tím, že ostatní nebudu urážet (skutečně a osobně) a nebudu se k nim chovat povýšeně. Tvými slovy: Nezáleží na formě, ale obsahu.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. února 2012
    Tenhle topic je velice napínavá četba. Ke konci se to sice zvrhává trochu lannisterským směrem ale nevadí. Jsem docela překvapen že měla Sansa ve starých a temných dobách tolik zastánců již mezi prvními členy Noční hlídky.
    Navrhuji Léta, sera flankera a sera heavy_head pasovat do Sansiny osobní gardy. Dobrovolně se hlásím jako vlajkonoš. :-)
    A myslím, že je na čase to tu po čtyrech letech oživit. Nebo založit Sanse nějaký další nový topik. ;-) :D Pro novější a mladší členy hlídky.
  • upraveno 13. února 2012
    Ty se asi hodně nudíš, co?
    Proč si všichni vybíraj Sansu? Já to nechápu?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 13. února 2012
    Ehm a je to tady... Další fórum na kterém bude jedna parta pro a druhá proti Sanse... Není jich tu už dost? jsem tu 7 měsíců a pamatuju si minimálně 4 topiky které se zvrhy v Sansa vs Arya a Sansablb vs Sansaprincezna. Ale jinak samozřejmě se rád přidám do boje proti naivním hloupím Sansám.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 13. února 2012
    Náhodou je super občas obnovit takovouhle starou diskusi. Člověk se pak nestačí divit, např. tomuto. Nedávno vedli s chmurem spor o to, kdo vlastně začal válku, už nevím v které diskusi, ale tuším, že se to týkalo chudáka Catelyn, které lid zdejšího hradu vyčítá vše od příchodu zimy po vzhled stoleté babice. Má odpověď byla, že houbeles, zajetí Skřeta k válce nevedlo, protože drancování říčních krajin byl Tywinův plán tak jako tak, aby mohl vylákat Eddarda z Přístaviště a použít jako rukojmí. A když tak putuju historií diskuse, že je to nachlup stejnej spor, kterej jsme tu vedli nachlup přesně před čtyřmi lety. Cituji sám sebe (jo, jsem trochu samocit):
    Kdepak, ve třetím díle je to poměrně dost jednoznačně popsaný (když se Arya dostane mezi Berikovy lidi), že Tywin to plánoval delší dobu, chtěl se zbavit Eddarda a Roberta, protože měl za to, že se Robert bude chtít rozvést s Cersei. Jeho jednání nemělo se Skřetem nic společnýho. Je hezký, jak si Lannisteři vlastně vzájemně kazili svoje plány. Tywin chtěl dostat Eddarda, což mu překazil nevědomky Jaime, kterej jednal v odpověď uvěznění Skřeta, což zase zapříčinil Joffrey pokusem o dodělání Brana, což by se nestalo, kdyby ho Jaime neshodil...

Jo, a je to v třetí kapitole Aryině, list bezpraporeckým, strana 240 první knihy Martinovy, totiž Bouže mečů 1 starého zákona, totiž vydání.
    upraveno 13. února 2012
    EY: Z toho si nic nedělej, to je zdejší tradice. Martin evidentně má schopnost vtahovat do diskuse lidi co jsou na holky za groš jehla. :)
    upraveno 13. února 2012
    Flanker.27: Neumím to vysvětlit ale prostě je mi daleko sympatičtější třeba Arya a Aša (hlavně po přečtení jejích kapitol v Tanci, je dobré vidět jí do hlavy) než Sansa nebo Arianne. Skvělá byla taky Dacey Mormont i když se tam mihla jen na chvíli.
    upraveno 13. února 2012
    Proti gustu... Jsem zkrátka zkažen závadnou literaturou a kinematografií předkoretního světa, kde byly ženy krásné, něžné a ochraňované a muži stateční, smělí a zachraňující. :)
    EY: Arya a Asha ti jsou sympatičtější proto, že moderní společnost se snaží vytvořit pocit, že emancipovaná žena dělá vlastně to, co odjakživa dělá chlap. Takže ti je mnohem milejší potrhlá holka s mečem či sekyrou oproti "slepičí" Sanse. Upřímně řečeno, Sansa mnohem lépe splňuje požadavky, které byly ještě před sto lety na ženy kladeny.

Představ si, že by si Jeoffrey vzal Aryu a stal se králem, chudák;)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 13. února 2012
    Chmur napsal(a):

Ty se asi hodně nudíš, co?

Nuda je zbytečná ztráta času. Pročítání zdejších diskuzí ze starého fóra je jako číst dobrou knihu. A číst dobrou knihu není ztráta času. Zdejší dávno zapomenuté topiky skrývají mnoho zábavného. Slovní přestřelky a humorné hlášky. A krom toho se snažím dopátrat ke kořenům vzniku celé této Sansofobie.
    upraveno 13. února 2012
    Lord: No upřímně mě to už napadlo. Kdyby byl opravdu synem svého údajného otce určitě by se mu líbila víc než Sansa protože Lyanna Stark byla Arye podobná.
    Monte, až prídeš k pýche a pádu Starej diskusnej ríše: k Turnaju, tak daj vedieť :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. února 2012
    Everett Young napsal(a):

Ehm a je to tady... Další fórum na kterém bude jedna parta pro a druhá proti Sanse... Není jich tu už dost? jsem tu 7 měsíců a pamatuju si minimálně 4 topiky které se zvrhy v Sansa vs Arya a Sansablb vs Sansaprincezna. Ale jinak samozřejmě se rád přidám do boje proti naivním hloupím Sansám.

A to počkej, až vytáhnou do boje zastánci Sansy proti uctívačům Daenerys :)

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. února 2012
    A musím říct, že taky ráda pročítám starší diskuze. Některé jsem si prošla i několikrát :)

btw - Arya byla Lyanně podobná víc povahově než fyzicky.
    Kdyby měl vkus po svém otci, tak se vrhne na Myrcellu.
    upraveno 13. února 2012
    Pane R`hllore já málem na tu obludu zapomněl! :) Tak k uctívačům rádoby "právoplatné vládkyně"..(Ehm Čeho vlastně? :) rozhodně nepatřím. Nemám rád Daenerys, nevím co na ní Ser Jorah vidí (kromě toho že je podobná jeho předchozí manželce) a ve sporu Sansa vs. Daenerys věřím v Remízu pro nedostatek pozitiv na obou stranách.
    upraveno 13. února 2012
    Lord: Tak teď jsi mě teda dostal
  • upraveno 14. února 2012
    A krom toho se snažím dopátrat ke kořenům vzniku celé této Sansofobie.
    Spíš ze zaměř na vznik tak silné Sansofilie. Myslím, že Nabokov je proti jejím obdivovatelům naprostý břídil.
    Dany snad kromě mě žádný obdivovatele nemá. Rád bych se mýlil. Ale vždy jsem se cítil trochu osamocený. A to na mě z jedné strany dotíral velký pes a z druhé právník (znáte něco horšího?:-). No a aby toho nebylo málo, hrál do toho heavy metal.
    Chmur: No tak jí Martin napsal. Jeden z důvodu, proč Sansu moc nemusím. Rodiče jí vychovali k prakticky nulový schopnosti bránit se (a k silnej naivitě) plus snad každej chlap by jí v jejím věku nejradši roztáhnul nohy. Typická oběť. Ve sporu Sansa versus Dany bych volila Dany, i když je to megalomanka se zálibou v ohni a zkreslenýma představama o svým původu.
    Dany je napsaná zajímavější než Sansa. Víc se kolem ní děje. Má ve společnosti zajímavější úlohu. Takže kdybych se měla postavit na nějakou stranu, vyhrává Dany.
    Sansofóbii bych pochopila, přece jenom je ji kladeno za vinu, že zradila svého otce a přispěla k jeho popravě.
    U mě se preference časem mění. Třeba dříve jsem hodně fandila Aryi, dneska více chápu, že ve Hře nebyla jenom oběť zlovilého Joffa, ale aktivně přispěla k popravě Lady.
    Chmur napsal(a):

Dany snad kromě mě žádný obdivovatele nemá.

ehm, ehm. Danny a Arya. od začiatku.
    Ben Nevis: Martin to se Sansinou naivitou IMHO přehnal, když jí nechal dávat smrt Lady za vinu otci, zatímco na Cersei a Joffreyho ani potom nezanevřela (však my víme, až do jaký míry na ně nezanevřela). A Arya ke smrti Lady aktivně nepřispěla, bránila kamaráda a Nymeria zase jí. Žasnu nad tím, že dětský postavy jsou některý čtenáři schopný posuzovat stejně jako dospělý. Arya si sice domyslela, že z toho bude průšvih, ale že si Cersei (která za to jedině může) nedá pokoj, to asi těžko.
    svoa00: Právě, že Arya se chovala dětsky a Sansa také. My jako děti jsme věděli, že když babička prohlásí: "Ty svině komunistické" (to bylo její oblíbené rčení), nesmí se to opakovat venku. Arya zapomněla, že Joffrey je následník trůnu a může cokoliv.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.