Kdo je Sansa???

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování

Už několik týdnů, někdy se zaujetím, někdy znuděn, se probírám slovními souboji sansofila sera Heavy Heada, jemuž kráčí po boku zlovlk Léto a osamoceně bojujícího nicméně neumdlévajícího sera Aleka, jenž naopak cítí k Sanse přirozený či uměle vyvolaný odpor.

Co si ale myslí i nezávislí pozorovatelé. Pomůžou svým hlasováním a názory rozseknout tuto patovou (zdravím tímto Pata) situaci?

1235»

Komentáře

• upraveno 15. února 2012
    Pokud tam totiž někdo ztratil tvář tak to byl Robert. Cersei ukázala, jak umí manipulovat s ním.
  • upraveno 15. února 2012
    Tak jsem po dvou dnech dočetl vlákno Turnaj a musím říct, že ve mě zanechalo, především jeho závěr, pocit hodný některých pasáží ze ságy.
  • AvivAviv
    upraveno 31. ledna 2016
    Tak jo, příští zastávka Turnaj. Ale najprv budem musieť dokončiť Mel a Standu což je obtížnější než jsem čekala. tA HáDKA JE SPíš VYčERPáVAJíCI NEž ZáBAVNá. aLE O TOM PO TOM.

Sansa je krásnym príkladom vývoja. Od naivnej, rozmaznanej (minimálne trochu, ikeď nie najviac v ságe), slepo posudzujúcej a celkovo veľmi nezrelej šľachtičnej na prahu puberty sa vypracovala na niekoho, kto dokázal prežiť psychické hrôzy, zlepšil sa v sebakontrole, cvičí sa v diplomacii, má realistickejší pohľad na svet a skrátka a dobre zreje. Zároveň je na nej vidieť, že doterajšie skúsenosti boli ťažkou ranou, ktorá sa bude hojiť dlho, ak vôbec, čo je skvelý magnet na súcitné sympatie a vlastne veľmi realistické. Priznám sa, že sa teším na novú Kráľovnú tŕňov a hoci mám Malíčka rada (prosím, nekamenovat), jeho pád spôsobený Sansou mi pripadá ako satisfaying way to go.
    Odsúdenie Lady je absolútne úžasný úsek. Jak se tam postavy a jejich dynamika hezky vybarví... Myslím, že Sansu z Ladyinej smrti viniť nemožno. Ako tu už niekto povedal, iba by pomohla rozsúdiť Aryu a Joffa.

Co kdybychom se zaspekulovali, jak dopadne Sansino svádění Harryho dědice a co se bude dít pak?
  • K tomu jak se ze Sansy stává div ne ženský Malíček- ta třináctiletá dívka je i na konci Tance jen loutkou v křídlech drozdových ;)
    K tokání hrdliček v Údolí- jak znám Martina, z Harolda se vyklube nějaký bastard, Malíček ho zabije a Údolí se promění v krvavou lázeň :) Tak či tak je další vývoj ohledně Sansulíny zahalen tajemstvím( a to by v tom byl Rhllor, aby vše šlo podle plánu...)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Tarin Jen aby nebyl zahalený věčným tajemstvím =D
  • Jen to ne! GRRM to dokončí ikdyby ho bylo třeba přivolat ze země mrtvých. :D
    Jako jo, dělá co ji řekne a tak, ale stáva se v tom kompetentnou. A on má pro ni slabost. Opravdu myslím, že na konci by mohla být jeho skázou, ne proto, že by se stala malíčkovatější než Malíček, ale proto, že on kolem ní odmalíčkuváva. Za správných okolností by skrátka mohlo dobře dojít k situaci, kdy vědomě udělá něco, co jejího současného mentora zničí. A je v tom taková ironie.
    Tak myslím, že je lepší než Joff a pokud by si ho Sansa omotala kolem prstu hodně dobře, tak by případné hajzlovské tendence mohla udržet mimo sebe, ale já to vidím tak, že Harry nějak dojde konce své užitečnosti a to pak už o něm neuslyšíme. Zatím to vypadá, že si ho Sansa získala. Nejdřív ji sice téměř rozplakal, ale na hostině ovládala situaci bravúrně.
  • Osobně spatřuji Sansin "problém" v tom, že její zlovk je posmrti a ona je odtržená od smečky. Arya oproti ní Nymerii má, sama se chová jako ona - je divoká a likviduje své nepřátele a (skoro) každého, kdo ji ohrozí... To podobenství a vztah mezi Starkem a jeho zvířetem bychom neměli brát na lehkou váhu.

Oproti jiným postavám je Sansa prezentovaná jako "slabá", což vyplývá i z její výchovy - byla vychovávána k tomu být uhlazenou a vznešenou dámou. A odkojili jí řečičkami o rytířích a krásných pannách. Řekla bych, že ze své naivity velmi rychle vyrostla a o její životaschopnosti svědčí to, že přežila svého někdejšího ženicha Joffreyho (Joffreye? Sakra, teď nevím, jak ho skloňovat) a obstála v hadím hnízdě pletich v Králově přístavišti. Vzhledem k tomu, že se jí Martin ještě nezbavil bych očekávala, že si Sansa osvojí zcela jiné zbraně než ostatní hrdinové (a nahrávalo by tomu i to, že aktuálně je v poručnictví velmi dobrého učitele Malíčka), bude bojovat spíše ženskými zbraněmi a ze zákulisí...

Také mám jiné oblíbence než "Sansulínu", ale neodsuzovala bych ji tak rychle a přísně. To, že nevypadá na prvoplánovou hrdinku neznamená, že jí v dalších dílech nebudeme nuceni rehabilitovat (vzpomeňme si na Jaimeho - prasák, co spí s vlastní sestrou a neštítí se vyhodit dítě z okna... a kdo mu později nezačal fandit?).
  • @Lady Ašara ja si zas myslím, že obe sú "odtrhnuté od svorky" len každá iným spôsobom. nikdy som však smrť Lady nevnímala ako signál, že Sansa zomrie. Skôr si myslím, že to znamená, že neostane Starková, t.j. že sa vydá a prijme manželovo priezvisko.

Mne sa tá jej premena až tak nepozdáva. To, čo sa mi na nej ako na postave vždy páčilo bola práve jej nevinnosť. Nie naivita, len nevinnosť. A bojím sa, že práve o to pod Malíčkovím vedením úplne príde, čo by bola škoda. A na to, aká je "slabá" toho vydržala naozaj veľa, viac ako iné, navonok silnejšie postavy.
    Vidím v nej veľký potenciál a dúfam, že jej majster dopraje nejakú veľkú úlohu.
  • @Lady Ašara Nevím, jestli jsi četla o původních Martinových plánech se ságou, ale stejně to řeknu. Sansa se měla za Joffreyho opravdu vdát, odstřihnout se od rodiny a mít s ním dokonce dítě. A protože ve Hře o trůny je spousta symbolismu, tak si troufnu tvrdit, že přesně tohle měla smrt jejího zlovlka symbolizovat. No, nikdy bych nevěřila, že to řeknu, ale Martin se nakonec rozhodl být k Sanse laskavější. Ona prostě nebude žádný typický Stark, pobere víc ze svojí matky a dost možná bude zrovna jedním ze Starků, co se na Zimohrad nevrátí. I tak bude ten symbolismus fungovat.

image
  • Plně souhlasím. Oproti jiným postavám, které vystupují "dominantně" a umí se (doslova) za sebe rvát, Sansa působí slabě. Ale o její síle svědčí to, co vše přečkala - a na rozdíl od jiných - bez úhony.

• Katrina napsal(a):

@Lady Ašara ja si zas myslím, že obe sú "odtrhnuté od svorky" len každá iným spôsobom. nikdy som však smrť Lady nevnímala ako signál, že Sansa zomrie. Skôr si myslím, že to znamená, že neostane Starková, t.j. že sa vydá a prijme manželovo priezvisko.

Mne sa tá jej premena až tak nepozdáva. To, čo sa mi na nej ako na postave vždy páčilo bola práve jej nevinnosť. Nie naivita, len nevinnosť. A bojím sa, že práve o to pod Malíčkovím vedením úplne príde, čo by bola škoda. A na to, aká je "slabá" toho vydržala naozaj veľa, viac ako iné, navonok silnejšie postavy.
    Vidím v nej veľký potenciál a dúfam, že jej majster dopraje nejakú veľkú úlohu.

Aký je úžitok z nevinnosti?
    Áno. Má niečo ako zvláštnu vnútornú silu a potenciál.
  • @Aviv ona z tej nevinnosti úžitok nemala (väčšinou), ale mne sa skrátka páčilo, že nebola falošná mrcha ako trebárs Cersei. To že trochu vytriezvela je fajn, ale rozhodne netúžim po ženskej verzii Malíčka, preto by som bola rada, keby si zachovala aspoň niečo z pôvodnej Sansy - jej láskavosť, nehu, nádej a vieru v dobro.
  • Ja myslím, že človek môže byť láskavý, nežný a so štipkou optimizmu aj bez nevinnosti.
  • @Lady Ašara Jak řekl Tyrion, ty nás tady všechny přežiješ. Spíš bych viděl, že všichni si myslí, že je naivní ... atd a nespatřují v ní hrozbu, proto tak dlouho přežila. Já jen doufám, že se v ní probere velký hráč.
  • @Aviv ja spomenuté vlastnosti nespájam automaticky s nevinnosťou, len u Sansy sa pekne snúbili dohromady. (Ale obávam sa, že dnes si zachovanie optimizmu vyžaduje istú dávku naivity ;-).)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.