Dôležité detaily

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

určite nie som sám, čo Piesne čítal viackrát. A určite vám pri znov-čítaní

vyskočili zaujímavé detaily, ktoré predtým zostali nepovšimnuté.

Také, ktoré môžu byť veľmi-veľmi dôležité.

Na medzinárodnom fóre je ich kopa, ale žial moja angličtina mi nedovoluje všetky úplne pochopiť, tak dúfam, že tu to poriadne rozoberieme.

V hre o tróny napríklad po rozhovore medzi Jonom a Tyrionom sa vracia Tyrion späť do sály k ohňu a hostine. V dverách sa zastaví a Jon náhle uvidí nie trpaslíka, ale kráľa....

čo vy na to?

«134

Komentáře

• upraveno 30. října 2006

"Pamatuj si tohle, chlapče. Všichni trpaslíci jsou možná bastardy, ale ne všichni bastardi musí být trpaslíky." S těmito slovy se otočil a odkráčel zpátky do hodovní síně, pískaje si jakousi melodii. Když otevřel dveře, světlo linoucí se z nich jasně vykreslilo jeho stín přes nádvoří", v tom okamžiku byl Tyrion Lannister obrovský jako král.

Tak tohle je ona citace z knihy. To s tím králem je imho jen metafora (pokud si to dobře pamatuju ze školy:-)).

Ale co mě v tý citaci zaujalo mnohem víc, je ona věta "Všichni trpaslíci jsou možná bastardy...", což by mohlo naznačovat, že i Tyrion tuší, že není pravý Lannister! Co říkáte na tohle???

• upraveno 31. října 2006

ad Alek: Říkám: další střípek do konspirační teorie Tyrion Targareyn (nebo aspoň Tyrion Nelannister)... Ovšem konspirační terorie mají tu nevýhodu, že jsou většinou naprosto vedle a slouží jen nám, zapáleným fandům, kteří za každou jen částečně vhodně vyložitelnou větou hledají dvojsmysl, mrkání autora na pozorného, co víc, vyvoleného čtenáře.

Což neznamená, že bych takové teorie (co se týká Martina a jeho světa only) nadšeně nepodoproval a sám nevytvářel... Ostatně, co jiného nám zbývá, když kápo píše tak pomalu... No a ještě je tu ta věc... možnost, že lišák Martin tyhle zcestné teorie sám prohnaně podporuje spoustou dvojsmyslů, které po sáze nenápadně roztrušuje... Myšlenka je to sice ještě daleko šílenější než ta teorie samotná, ale považte... :-D

ad sarven: Jo, s těma detailama při opětovném čtení máš naprostou pravdu, taky jsem se do toho nedávno pustil a člověk si tu a tam všimne nějaké maličkosti, náznaku, kterých si předtím prostě všimnout nemohl.... moc zajímavé. Mimochodem, úplně žasnu nad rozdílem v tempu vyprávění Hry o trůny a Hostiny... To je jak vichřice a bezvětří...

ale tech naznaku ohledne Tyriona uz je pres unosnou miru, aspon u me uz ten pohar pretek a at si me mistr nepreje, jestli me jen taha za nos:-)

No jo, Tyrion, neboli Malý Velký muž, myslím, že s tím se ještě dočkáme nejednoho překvapení. :)

osobne som presvedceny ze tyrion je Lannister. Tywinovu poznamku som bral ako vyrok muza, ktory bol prekvapeny, ze ho jeho vlastny syn strelil a chcel sa ho takto zriect. Ak by bol Targaryen v kapitole z DwD by mu to Illyrio alebo Varys povedali, asi...

On tuhle hlášku měl lord Tywin vůbec nějak v oblibě. Zhruba uprostřed Bouře mečů 2 říká Jaimemu, který se nehodlá vzdát místa lorda velitele Královské gardy toto:

"Ty nejsi můj syn... "

A řekl to čistě ze vzteku, takže podobně by šla tahle slova brát, i když byla adresovaná Tyrinovi, i když, kdo ví? :?:

• upraveno 4. listopadu 2006

Zajímavé by bylo zjistit vztah lorda Tywina se svým otcem... Řekl bych, že neměl zrovna šťastné dětství :wink:

• upraveno 12. ledna 2007

Co se týče Tyriona, je zajímavé také to, co říká paní Genna Jaimemu skoro na konci Hostiny 2 - Jaime jí řekne, že lord Tywin má syna a ona mu vyjmenuje, komu z rodu je v čem podobný on, ale že Tywinovým synem je Tyrion...

spekulace Tyrion Targaryen se mi osobně moc nezdá

• upraveno 12. ledna 2007

Tím ovšem daleko nejpravděpodobněji myslela, že jsou si podobní co do způsobu uvažování, do strategických schopností apod. - to ovšem není důkaz genetiky (a i kdyby byl, Tyrion je samozřejmě jednoznačně Lannisterem přes matku), ale spíš výchovy a hlavně důsledek Tyrionova fyzického vztahu (těžko se z něj mohl stát druhý Jaime, holt musel používat hlavu...)

• upraveno 13. ledna 2007

Eddard wrote:
    Tím ovšem daleko nejpravděpodobněji myslela, že jsou si podobní co do způsobu uvažování, do strategických schopností apod. - to ovšem není důkaz genetiky (a i kdyby byl, Tyrion je samozřejmě jednoznačně Lannisterem přes matku), ale spíš výchovy a hlavně důsledek Tyrionova fyzického vztahu (těžko se z něj mohl stát druhý Jaime, holt musel používat hlavu...)

já jsem to taky tak pochopila

spíš mi to přišlo zajímavé proto, že si toho lady Genna všimla - samozřejmě to není důkaz genetiky :-)

nicméně je zajímavé, když to Genna řekla Tywinovi, že s ní pak půlroku nemluvil...

Arenga napsala:

Quote:
    nicméně je zajímavé, když to Genna řekla Tywinovi, že s ní pak půlroku nemluvil...

No jo, vůbec vztah Tywin Tyrion je snad po záhadném vztahu Rhaegara a Lyanny nejzajímavější v Písni. Myslím, že o tom Martin ještě určitě ztratí pár vět... A kdyby Tyrion fakt nebyl Tywinův, ale dejme tomu Aerysův... :-D

hm, tomu moc nevěřím

já myslím, že Tywin byl prostě Tyrionem zklamaný (považoval ho za nepovedeného syna a navíc jeho žena při Tyrionově narození zemřela, což on mu kladl za vinu), což jako bumerang zase poznamenalo Tyriona

osobně mi ten vztah nepřijde druhý nejzajímavější z celé ságy, to rozhodně ne

Arenga wrote:
    hm, tomu moc nevěřím

já myslím, že Tywin byl prostě Tyrionem zklamaný (považoval ho za nepovedeného syna a navíc jeho žena při Tyrionově narození zemřela, což on mu kladl za vinu), což jako bumerang zase poznamenalo Tyriona

osobně mi ten vztah nepřijde druhý nejzajímavější z celé ságy, to rozhodně ne

Ne všichni bastardi jsou trpaslíci, ale všichni trpaslíci jsou bastardi. :wink: V Římě mohl otec rodiny novorozeně odmítnout, pokud to bylo nestvůrné monstrum bez lidské podoby. Lord Tywin to štěstí neměl. :roll: Navíc se po Jaimeho vstupu do Královské gardy Tyrion stal Tywinovým dědicem, což mu na štěstí asi nepřidalo.

PS: Martin napsal, že se mu poslední Tyrionova kapitola v Tanci s draky psala "velmi těžce". Naposledy něco takového prohlásil o psaní Rudé svatby. Že by...? :shock:

hmmmm (to bylo dlouhé a zadumané hm)

tak to by bylo zajímavé

jinak souhlasím - když Jaime vstoupil do královské gardy a Tyrion se tak stal Tywinovým dědicem, Tywina to rozhodně nepotěšilo - možná to byl taky jeden z důdvodů, proč byl tak rozzuřený

Léto napsal:

Quote:
    PS: Martin napsal, že se mu poslední Tyrionova kapitola v Tanci s draky psala "velmi těžce". Naposledy něco takového prohlásil o psaní Rudé svatby. Že by...?

Kdepak si to vyčmuchal? Nějaké tajné zlovlčí linky? Nebo to bylo v soukromé korespondenci? :-) Že ty se znáš s mistrem osobně? Pochlub se, ty výlupku...

Eddard wrote:
    Kdepak si to vyčmuchal? Nějaké tajné zlovlčí linky? Nebo to bylo v soukromé korespondenci? Že ty se znáš s mistrem osobně? Pochlub se, ty výlupku...

Znám se s ním osobně, chodíme spolu výt na měsíc a prohánět vlčice. Je to velmi milý společník. Před několika dny mu zkolaboval počítač a přišel o část emailové korespondence, tak z toho byl mírně na větvi. Ale už je to lepší. A nebojte se, Tanec s draky zůstal nepoškozen, ten má na jiném počítači. Věřili byste, že používá ještě DOS? :)

Hmmm. To o Tyrionovi by se možná dalo najít i někde v SSM. Kdo hledá, najde. :wink:
  • upraveno 18. ledna 2007

Tak ma teraz napadlo: Bratia Černokolltý sú Malíčkovým "darčekom" Ceresei. Teraz keď tak prevratne získava moc Malý bratr a cirkev, nem§že sa stať, že v záchvate ľútosti a pokánia uväzneného Černokoltého sa prezradí aj Malíček? Že by sa vietor otáčal?

No vidíš to, to je pravda... každopádně na tohle téma se určitě otázky vyslýchajících (tj. mučících) septonů asi nesoustředilli, takže Osney neměl potřebu jim to sdělovat, i když je fakt, že na mučení se člověk přizná i k tomu co neví...

A zase na druhou stranu - možná, že Cersei zradil tak snadno, protože ji oddanost jenom předstírá, ale Malíčkovi je přece jenom věrný (minimálně má nůž na krku jeho otce).

Tak či tak, i kdyby Malíčka zradil, ten je zatím v relativním bezpečí Údolí Arryn, které náboženská horečka zdá se ještě nijak silně nezasáhla...

Eddard wrote:

A zase na druhou stranu - možná, že Cersei zradil tak snadno, protože ji oddanost jenom předstírá, ale Malíčkovi je přece jenom věrný (minimálně má nůž na krku jeho otce).

Řekla bych, že jí zradil hlavně proto, že ho málem zabili. On tím, že zradil Cersei vlastně podřezal i vlastní větev. Spát s královnou je rozhodně lepší, než ji v žoldu druhé křivě obvinit ve snaze dostat ji na popraviště (hm a že s ní spal? Cersei je vdova, tak jakýpak copak. Přinejmenším to není zrada na žádném manželovi) . :twisted: Kdyby mu položili přímou otázku "Tak co chlape, neplatí tě náhodou lod Petyr," asi by taky dlouho nezapíral :lol: Na druhou stranu se přiznal i k tomu, že na Cerseiin příkaz zavraždil minulého nejvyššího septona. Takže...

Spíš mě zajímá jiná věc. Petyr Sanse řekl, že Cersei zničí sama sebe, protože si neuvědomuje, že i ty nejbezvýzamnější figurky můžou ve hře o trůny projevit vlastní vůli. Kdo je ta bezvýznamná figurka? Margaery asi těžko, je královna, těžko by ji někdo označil za bezvýznamnou? Ani žádná Tyrell není bezvýznamný. Je to Teana? Neplatí si Petyr náhodou i nejvyššího septona? Děje se v Západozemí vůbec něco, v čem nemá Petyr prsty? :lol:

Nejvyšší septon v rukách Malíčka? Tj. Malíček jako stínový vojevůdce armád Mečů a Hvězd? No, ne že bych chtěl lorda Baeliše podceňovat, ale... No a Taena - ta s největší pravděpodobností s někým peče, otázka je ale s kým. Už tady byli zmíněni Tyrellové a Martellové, je docela možné, že přes ni lobuje Illyrio, Varys a spol. a nebo že by přece jenom Malíček, liška podšitá...

To je otázka...

Napadlo mě, že v rukách Malíčka je možná i Dany a Jiní. Petyr Baeliš se snaží vyvolat vojenský střet, aby z toho mohl vytřískat vojenský potenicál a aby ho lidé uctívali jako zachránce před Zimou a Drakobijce zároveň... :idea:

Kurník, že o ten Malíček má možná dokonce v rukách i Paroubka a Topolánka? Intrikářskými pohyby se nás snaží odradit od politiky, abychom byli znechuceni a ve snaze uniknout z reality kupovali Píseň. Že on ten Malíček má v rukou i pana Martina... :twisted:

myslím, že spojitost mezi Malíčřkem a nejvyšším septonem není žádná - tohle se mi fakt nezdá

Pro koho pracuje Taena? hm, to je zajímavá otázka - já bych sázela na Tyrrely, ale kdo ví... Ale jak už tu někde někdo psal, myslím, že to byla Týna, Taeně nevěřím ani nos mezi očima. A pořád jsem si říkala, jak může být Cersei tak blbá...

a co myslis ze znamena B v HBO? to je jasnej Baelish:-))

Quote:

Jasně! Domací Baelišovo kino...

Quote:
    myslím, že spojitost mezi Malíčřkem a nejvyšším septonem není žádná - tohle se mi fakt nezdá

Nám taky ne, jenom si tady tak střílíme z vlastní paranoii ;-)

Léto napsal:

Quote:

Napadlo mě, že v rukách Malíčka je možná i Dany a Jiní. Petyr Baeliš se snaží vyvolat vojenský střet, aby z toho mohl vytřískat vojenský potenicál a aby ho lidé uctívali jako zachránce před Zimou a Drakobijce zároveň... Idea

Kurník, že o ten Malíček má možná dokonce v rukách i Paroubka a Topolánka? Intrikářskými pohyby se nás snaží odradit od politiky, abychom byli znechuceni a ve snaze uniknout z reality kupovali Píseň. Že on ten Malíček má v rukou i pana Martina... Twisted Evil

No když jsme tak u toho, milý Léto, tak se mi zdá, že má pod palcem i tebe... Vždycky ses mi zdál nějaký podezřelý! Přiznej se! My ti ukážem, zač je toho loket, ty pazgřivče! Inkvizici na tebe a přiznáš se i k tomu co nevíš!!! :lol: :lol: :lol:

• upraveno 19. ledna 2007

Arenga wrote:
    Pro koho pracuje Taena? hm, to je zajímavá otázka - já bych sázela na Tyrelly, ale kdo ví... Ale jak už tu někde někdo psal, myslím, že to byla Týna, Taeně nevěřím ani nos mezi očima. A pořád jsem si říkala, jak může být Cersei tak blbá...

Z našeho pohledu to vypadá, že je blbá, ale my máme nad vším tak trochu nadhled, známe ostatní POV a podobně... chudinka Cerseinka je ve stresu, má málo informací, bojí se, všichni na ni útočí a tak. Není divu, že hledala spřízněnou duši. :P

Alek wrote:
    Znamená to Hora, Baeliš, Oberyn, podle zakladatelů firmy. Později došlo ke sporu ohledně rozdělování dividend a Hora s Oberynem se zabili navzájem, čímž se z Malíčka stal majoritní vlastník. :wink:

Eddard wrote:
    No když jsme tak u toho, milý Léto, tak se mi zdá, že má pod palcem i tebe... Vždycky ses mi zdál nějaký podezřelý! Přiznej se! My ti ukážem, zač je toho loket, ty pazgřivče! Inkvizici na tebe a přiznáš se i k tomu co nevíš!!! :lol: :lol: :lol:

Uh... vypadá to, že v Západozemí už pro mě není bezpečno. Budu muset emigrovat do Ašaja. Ale což, samice psa dingo bývají občas také atraktivní. :twisted:

Hrozně se mi líbí výraz "Malíček má pod palcem". Získá svou roli někdy i prostředníček? :lol:

Léto wrote:

Hrozně se mi líbí výraz "Malíček má pod palcem". Získá svou roli někdy i prostředníček? :lol:

Ledacos má pod palcem a ve většině špinavostí má prsty...

Léto napsala:

Quote:
    Z našeho pohledu to vypadá, že je blbá, ale my máme nad vším tak trochu nadhled, známe ostatní POV a podobně... chudinka Cerseinka je ve stresu, má málo informací, bojí se, všichni na ni útočí a tak. Není divu, že hledala spřízněnou duši.

Tak tohle vypadá jako kdyby to napsala Tyna... Racionálně-empatický pokus vcítit se do všemi nenáviděné ženské hrdinky... :-) Vypadá to, že s těma rozdvojujícími se osobnostmi jsme ještě neskončili... :-D Co nás ještě čeká?

Quote:
    Uh... vypadá to, že v Západozemí už pro mě není bezpečno. Budu muset emigrovat do Ašaja. Ale což, samice psa dingo bývají občas také atraktivní.

Utíkej, Léto, utíkej! My se nezdáme, ale když budem chtít, sežehnem ti oháňku. :twisted:

Quote:
    Hrozně se mi líbí výraz "Malíček má pod palcem". Získá svou roli někdy i prostředníček?

To mě přivádí k zamyšlení jestli v Západozemí používají nějaké podobné gesto jako ameické "give sb. a finger" :-)

Tyna napsala:

Quote:
    Ledacos má pod palcem a ve většině špinavostí má prsty...

Pod palcem má malíček, nad malíčkem palec, uprostřed prostředníček, ve špinavostech má prsty a za nehty má špínu... Hm, myslíte, že si Malíček nechává dělat manikúru?

nepřítečný Eddard wrote:
    Tak tohle vypadá jako kdyby to napsala Tyna... Racionálně-empatický pokus vcítit se do všemi nenáviděné ženské hrdinky... :) Vypadá to, že s těma rozdvojujícími se osobnostmi jsme ještě neskončili... :D Co nás ještě čeká?

Sumou veškerého našeho poznání tedy jest, že všechny nicky na tomto fóru patří schizofrennímu Malíčkovu. Tak o co nám jde? :roll: :P

Eddard wrote:
    Utíkej, Léto, utíkej! My se nezdáme, ale když budem chtít, sežehnem ti oháňku.

NE! Zápalné šišky už NE!!! Opovaž se! :evil:

Eddard wrote:
    To mě přivádí k zamyšlení jestli v Západozemí používají nějaké podobné gesto jako ameické "give sb. a finger" :)

Asi ne... v opačném případě by bylo toto gesto použito minimálně 20x v každé Tyrionově kapitole. :lol:

Eddard wrote:
    Pod palcem má malíček, nad malíčkem palec, uprostřed prostředníček, ve špinavostech má prsty a za nehty má špínu... Hm, myslíte, že si Malíček nechává dělat manikúru?

Vypadá to, že lord Petyr má poměrně obvyklou skladbu prstů... doplním ještě, že mezi malíčkem a prostředníčkem má prsteníček, mezi prostředníčkem a palcem má ukazováček, mezi ukazováčkem a malíčkem má prostředníček a prsteníček a mezi palcem a malíčkem má prsteníček, prostředníček a ukazováček. Je to jasné? Všem? :?: :roll:

Myslíte, že si Malíček lakuje nehty?

Quote:
    Sumou veškerého našeho poznání tedy jest, že všechny nicky na tomto fóru patří schizofrennímu Malíčkovu. Tak o co nám jde?

No hleďme kampak jsme se to dopracovali... Takže my všichni jsme Malíček, eh? To by mě zajímalo, kterou jeho část reprezentuju já... 8)

Quote:
    NE! Zápalné šišky už NE!!! Opovaž se!

Že ty si mě pleteš s jistým vousatým, ježatým, dlouhonohým staříkem? Ode mě se šišek bát nemusíš, já používám zásadně divoký oheň made by Rossart ;-)

Quote:
    Vypadá to, že lord Petyr má poměrně obvyklou skladbu prstů... doplním ještě, že mezi malíčkem a prostředníčkem má prsteníček, mezi prostředníčkem a palcem má ukazováček, mezi ukazováčkem a malíčkem má prostředníček a prsteníček a mezi palcem a malíčkem má prsteníček, prostředníček a ukazováček. Je to jasné? Všem?

Jasně, prsteníček je mezi palcem a prstem a malíček je někde na Orlím hnízdě... eh, špatně sakra... Jak to jenom bylo... Kdo se v tom má vyznat.

Quote:
    Myslíte, že si Malíček lakuje nehty?

No malíček určitě... Proč myslíte, že se mu tak říká?

Mimochodem, podle mě zní Malíček lépe než v originále Littlefinger. V češtině je totiž pěkně dvojsmyslný (nejenom, že jde o nejmenší prst, ale samotné jméno lépe označuje malého člověka) a vůbec zní líp.

Eddard wrote:
    No hleďme kampak jsme se to dopracovali... Takže my všichni jsme Malíček, eh? To by mě zajímalo, kterou jeho část reprezentuju já...

Možná by měl lord levé ucho Alek zvážit novou hierarchii podle částí těla. :idea:

Nejžádanější bude asi Malíčkův... eh... malíček. :wink:

Eddard wrote:
    Že ty si mě pleteš s jistým vousatým, ježatým, dlouhonohým staříkem? Ode mě se šišek bát nemusíš, já používám zásadně divoký oheň made by Rossart

Stařík jako stařík (aneb nevěř nikomu nad třicet). :lol: My zlovlci jsme stvoření Zimy... kam přijdeme, tam oheň nehoří, kytky nekvetou a voda neteče... 8)

Quote:
    Jasně, prsteníček je mezi palcem a prstem a malíček je někde na Orlím hnízdě... eh, špatně sakra... Jak to jenom bylo... Kdo se v tom má vyznat.

Malíček je... eh... kašli na to! :?

Eddard wrote:
    Mimochodem, podle mě zní Malíček lépe než v originále Littlefinger. V češtině je totiž pěkně dvojsmyslný (nejenom, že jde o nejmenší prst, ale samotné jméno lépe označuje malého člověka) a vůbec zní líp.

Souhlasím... a ještě dodám, že dodám, že mě naprosto fascinuje, že se tato problematika probírá v topicu "důležité detaily". Tím celá dvojsmyslnost získává naprosto novou, fascinující dimenzi. :P
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.