Dôležité detaily
určite nie som sám, čo Piesne čítal viackrát. A určite vám pri znov-čítaní
vyskočili zaujímavé detaily, ktoré predtým zostali nepovšimnuté.
Také, ktoré môžu byť veľmi-veľmi dôležité.
Na medzinárodnom fóre je ich kopa, ale žial moja angličtina mi nedovoluje všetky úplne pochopiť, tak dúfam, že tu to poriadne rozoberieme.
V hre o tróny napríklad po rozhovore medzi Jonom a Tyrionom sa vracia Tyrion späť do sály k ohňu a hostine. V dverách sa zastaví a Jon náhle uvidí nie trpaslíka, ale kráľa....
čo vy na to?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
S tou neúctou k mistrovi jsi mě přivedl na zajímavou myšlenku. :idea: :) Jak je to vlastně s těmi "šedými ovcemi", o kterých mluvil Marwyn? Zdá se, že Citadela má prsty ve více než jedné špinavosti.
Počítejte spolu se mnou:
1. Mistři pravděpodobně otrávili poslední draky.
2. Mistr Pycelle se stal velmistrem těsně před událostmi v Letohradu. Zemřeli Egg a Dunk jeho vinou? Je to dost dobře možné!
3. Mistr Pycelle radil Aerysovi, aby vpustil do města Tywina (čímž zapříčinil jeho krvavé vydrancování), později intrikoval proti Robertovi, napomohl k zabití Jona Arryna
4. Mistr Cressen se pokusil zákeřně zavraždit Melisandru
5. Mistr Qyburn byl svého řetězu sice zbaven, ale přesto má s Citadelou bezpochyby stále určité vztahy.
6. Mistr Coleman dost možná napomáhá Malíčkovi otrávit Roberta Arryna.
7. Mistr Geradys byl králem Aegonem II. odsouzen k sežrání drakem. Sice nevíme proč, ale jistě to bylo za nějaký zlovolný čin.
A tak dále, a tak dále. 8)
Samozřejmě existují i hodní mistři, jako například Luwin, sarven :wink: , možná Marwyn, do budoucna Sam Tarly... ale proti tomu děsivému seznamu nahoře jsou to pouhá zrnka písku v moři. :o :)
Vida, nikdy mne nenapadlo zkoumat takto kořeny prohnilosti, vedoucí do Citadely. :twisted:
Kdoví, jestli nejsou všichni zkorumpovaní a neslouží - at´již vědomě či nevědomky, ZLU nebo DOBRU, případně LEDU či OHNI. :idea:
Sarvene, tak jak to je? :wink:
zaujímavé. prehliadnem bod 4, ktorý je zámerným preexponovaním :-) a bod 7, ktorý je čímkoľvek :o
ALE: vysvetli mi prosím bod 2! :shock: :shock: :shock:
neviem kde som to prehliadol, či priamo v piesniach, alebo kde, ale normálne si ma omračil. Čo sa stalo v Letohrade? čo vieme o smrti Dunka a Egga? Ako to, že to ja neviem? možno je to spoiler, ale vreco sa rozhtrhlo, už ho neplátajte! povedz pls čo sa vie o bode 2?
doteraz som chápal pomenovanie šedé ovce skôr v zmysle múdry hlupáci. ako napr. vysokoškolský vzdelaní ľudia, odborníci a i s dobrým srdcom, ktorí volia Fica/Paroubka. Dávaš im zlovolnejší význam????
Zaujíma ma: Kto všetko z vás považuje Marwyna za potencionálne kladnú postavu? ja osobne som sa k takémuto predpokladu zatiaľ nedostal. Mám ho v kolónke podozrivý, vie veľa - dávať si na neho pozor. tesne nad ním je už kolónka: Euron: vie veľa - akútne nebezpečenstvo.
Není to spoiler. A o tom, co se stalo v Letohradě, máme poměrně chabé informace, takže můžeme hlavně spekulovat. :P Každopádně určitá fakta známe.
Došlo k nějaké nešťastné nehodě, při které byl Letohrad zničen (jsou zmiňovány ruiny Letohradu). Dost možná vyhořel. Při této nehodě zemřel král Aegon V. (Egg), také Duncan Malý (jeho syn), Duncan Vysoký (velitel královské gardy) a další lidé.
Nehoda měla blízkou souvislost se snahou probudit draky. V Bouři mečů říká Alester Florent: ""Tyhle řeči o kamenném drakovi... šílenství, povídám ti, naprosté šílenství. Nepoučili jsme se ani trochu z Aeriona Jasného plamene, z devítí mágů, z alchymistů? Nepoučili jsme se ani trochu z Letohradu? Z těchhle snů o dracích nikdy nevzešlo nic dobrého, a právě tohle jsem Axellovi řekl."
Připomínám, že Aerion vypil pohár divokého ohně - snažil se proměnit v draka, ale přitom pochopitelně zemřel. Co se týče mágů a alchymistů, u těch bych předpokládal, že se snažili pracovat s dračími vejci (pravděpodobně se jednalo o tytéž kusy, které dal Ilyrio později Daenerys). Dračí vejce nejspíš hrála svou roli i v Letohradě - Targaryeni se snažili, aby se vyklubali draci, ale místo toho se stalo něco strašného.
Zároveň víme, že Rhaegar se narodil "ve stínu Letohradu". Někteří si to slovní spojení vykládají tak, že se narodil zkrátka ve stejný den a jeho zrození bylo touto nehodou poznamenáno. Sám Rhaegar o sobě uvažoval jako o možném "Princi, který byl přislíben". Ten se měl podle proroctví zrodit uprostřed kouře a soli. Kouř si Rhaegar spojoval s hořícím Letohradem a sůl se slzami přeživších. Teď už víme, že se mýlil, nicméně je to zajímavý dílek do letohradské skládačky.
Jiní (a mezi ně patřím i já) si "stín Letohradu" vykládají tak, že Rhaegar se narodil přímo uprostřed letohradského experimentu! Ano, je možné, že se Targaryeni pokusili nějakým přivolat draka do těla prince, který se měl právě narodit. Dosti šílené, uznávám, ale typicky targaryenské. Je krásně vidět, jak zoufale toužili získat znovu draky. Na druhou stranu se mi nechce moc věřit, že by se do něčeho takového nechal zatáhnout Egg - jako kluk působil docela rozumně. Jenže jiné vysvětlení se zatím nenabízí.
Jestli v tom Pycelle hrál nebo nehrál nějakou úlohu, to je čirá spekulace. Ovšem věci se děly tak, že byl nejprve jmenován velmistrem, potom přicestoval ke dvoru a těsně potom došlo ke zmiňované tragédii. Náhoda? Možná. Já si to nemyslím. Proč, to zmíním níže.
Co se týče Šedých ovcí, ty jsem z Marwynova proslovu pochopil trochu jinak (samozřejmě netvrdím, že nutně správně). Mág řekl Samovi, že ve světě Šedých ovcí není místo pro magii a nadpřirozeno. Proto postupně otrávili targaryenské draky: protože oni byli ztělesněným Ohněm, zdrojem magie (jak říká Marwyn dříve: zdrojem veškeré magie je oheň a krev). Po zmizení draků samozřejmě magie poklesla a začala se ze světa vytrácet. Příkladem nechť jsou obsidiánové svíčky, které se opět rozhořely až poté, co Dany získala své nové draky.
Jedno je jisté: svět bez magie je to, co Šedým ovcím vyhovuje a čeho se snaží docílit. V magickém světě plném záhad a nepředvidatelnosti je jejich moc menší, zatímco ve světě bez magie můžou svůj vliv upevňovat bez potíží. Dříve, když ještě žili draci, bylo možné se obrátit na kohokoliv. Třeba i na čaroděje nebo alchymistu. Alchymisté byli koneckonců pro mistry velkými konkurenty. Ovšem poté, co zemřeli poslední draci (a s nimi i kouzla) se mistrům otevřela cesta na každý hrad, do každé vesnice, do každé komůrky. Nemusí se obávat konkurence, všude mají své agenty a vládnou železnou pěstí vědy a přísně logických vědomostí. Naproti tomu z kdysi slavného cechu alchymistů už zbyly jen zdiskreditované zbytky.
Marwyn zmiňuje, že Šedé ovce už určitě vyslaly svého člověka za Daenerys. Pochopitelně, chtějí ji zabít (nebo přinejmenším její draky). To, jak znovu stoupá množství magie ve světě, jim totiž docela nepříjemně komplikuje situaci. Marwyn se také vydává za Dany, ale proto, aby ji před Šedými ovcemi ochránil. On je totiž z jiné sorty mistrů. Patří k těm, kdo studovali magii a kdo věří, že magie a rozum se dají nějakým způsobem skloubit (poznámka na okraj: jen málo mistrů má článek řetězu z valyrijské oceli, což značí studium čarovných umění; nicméně patřil k nim i zimohradský mistr Luwin).
Právě proto si myslím, že Pycelle, který patří také k Šedým ovcím, měl do určité míry prsty v Letohradské tragédii. Jak jsem popsal výše, je probuzení draků pro logicky a rozumově orientované mistry velkou nepříjemností. Proto se mu snažili zabránit všemi způsoby, jakými to jen jde. Co dělat v případě, když vidí, že se Targaryeni pokoušejí o nějaký rituál? Samozřejmě, není jiné možnosti, než ho sabotovat.
Z toho nám plyne: Pycelle se objevil na scéně těsně před tím, než k události došlo, a byl členem spiknutí, které mělo ten nejlepší důvod a motiv snažit se probuzení draků překazit. Kdoví, možná se o něj pokoušeli skutečně tím správným způsobem (což by mohla být odpověď na otázku, proč inteligentní Egg k tomuto pokusu přivolil). Ale mistři zkrátka zajistili, aby operace skončila děsivým neúspěchem.
ďakujem za postrehy, sú pre mňa veľmi cenné. musím povedať, že námet: majstri (veda) vs mágia sa mi zdá byť fascinujúci a ak nie je vnútornou súčasťou Piesni, tak by stál za napísanie knihy. Tak ako si povedal, infiltrácia Citadely do celého kráľovstva je absolútna.
ja osobne si myslím, že to Martin týmto smerom nenaviguje (môžem sa mýliť) a tým pádom sa naozaj otvára veľmi zaujímavá literárna téma.
ešte sa vrátim k Letohradu. Odkiaľ máš tie info? úplne mi ušli. napr. že Egg mal syna Duncana Malého a že zomreli neprirozdenou smrťou. Je to roztrúsené do dialógov v piesniach, alebo to súvisí s poviedkami, alebo?
myslím, že Martin bude musieť k ságe napísať slušný lexikón! niečo na spôsob Stratených povestí Tolkiena.
ešte raz vďaka.
Fascinující shrnutí a zamyšlení.
Nicméně pozorný čtenář si jistě všiml jednoho velkého spoileru, Léto asi prozradil, co neměl. Ó, jak sladké odhalení!
Ha! Nedá se nic dělat, vreco se roztrhlo. Pokloň se Věčnému mrazu, bídný teplokrevný smrtelníče! :twisted:
GRRM plánuje vydat po Tanci s draky nějaký ten "world-book", kde budou informace o rodech, hradech, historii, možná nějaké ty mapy a podobně. Ale pochybuji, že tam bude odhalovat spoilery, takže na skutečnou pravdu o Letohradu si ještě budeme muset počkat. :)
Informace o tragédii jsou skutečně roztroušeny v různých dialozích v knihách. Kromě toho výroku Alestera Florenta, který už jsem zmiňoval, hovoří o tomhle problému třeba Barristan a Dany:
"Možná máš pravdu, Tvoje Výsosti." Bělovous se na okamžik odmlčel. "Jenže si nejsem jistý, zda bylo Rhaegarovi vůbec dáno, aby byl kdy šťasten."
"Podle tvých slov to byl nenapravitelný morous," protestovala Dany.
"Ne morous, to ne, ale... v princi Rhaegarovi ustavičně prodlévala melancholie, pocit..." Starý muž opět zaváhal.
"Dopověz to," naléhala. "Pocit...?"
"...zkázy. Narodil se v žalu, moje královno, a ten stín nad ním visel po všechny jeho dny."
Viserys hovořil o Rhaegarově narození jen jednou. Možná ho ten příběh příliš rozesmutňoval. "Byl to stín Létohradu, který jej pronásledoval, že ano?"
"Ano. A přesto byl Létohrad místem, které princ nadevše miloval. Čas od času tam přijížděl a společnost mu přitom dělala jen jeho harfa. Dokonce ani rytíři Královské gardy ho na to místo nedoprovázeli. Rád spával ve zbořené síni, pod hvězdami a měsícem, a kdykoli se odtamtud vrátil, přivezl s sebou píseň. Když jej člověk slyšel hrát na jeho harfu se stříbrnými strunami a zpívat o soumracích, slzách a skonech králů, nemohl pomoci, ale cítil, že zpívá o sobě a o těch, které miloval."
Co se týče Duncan Malého, je zmiňován na více místech. Například v Bílé knize, v záznamu o Barristanovi:
Ser Barristan z rodu Selmy. Prvorozený syn sera Lyonela Selmyho ze Sklizna. Sloužil jako panoš seru Manfredu Swannovi. Pojmenován "Chrabrý" ve svých deseti letech, kdy oblékl vypůjčenou zbroj a objevil se jako tajemný rytíř na turnaji v Černopřístavu, kde byl poražen a odmaskován Duncanem, Vážčím princem. Pasován na rytíře Aegonem V. Targaryenem ve věku šestnácti let, po vykonání významných činů chrabrosti a odvahy jako tajemný rytíř v zimním turnaji v Králově přístavišti, kde porazil prince Duncana Malého a sera Duncana Vysokého, lorda velitele Královské gardy.
Duncan Targaryen, Vážčí princ, byl nazýván Malý, ačkoliv byl přes šest stop vysoký. Zdál se totiž malý ve srovnání s Duncanem Vysokým. Pravděpodobně navázal blízký intimní vztah s Jenny ze Starokamenů. Tento vztah inspiroval i některé písně, vzpomeňme si na kapitolu, ve který Arya navštíví Nejvyšší srdce. Je dokonce možné, že tamní "duch" je samotná Jenny (s tímto názorem se ztotožňuji), nebo možná dítě Jenny a Duncana (to ale nepovažuji za pravděpodobné). Příslušný citát:
Trpasličí žena na ni upřela kalné rudé oči. "Vidím tě," zašeptala. "Vidím tě, vlčí dítě. Krvavé dítě. Myslela jsem, že je to bleskurychlý lord, kdo je tady cítit smrtí" začala vzlykat a její malé tělo se roztřáslo. "Jsi krutá, žes přišla na můj kopec, krutá. Přejedla jsem se žalu v Letohradu, ten tvůj mi není zapotřebí. Odejdi odsud, temné srdce. Odejdi!"
Aegon V. a Duncan Malý zemřeli na letohradu v roce 259 od Dobytí. Po této tragédii byl korunován králem neduživý Jaehaerys II., jenž ovšem na trůně vydržel pouhé tři roky, než zemřel. Potom (262) už nastoupil Aerys II.
Teď se ještě vrátím k Citadele a Marwynovi. Myslím, že se nedá říct, že někdo je dobrý nebo zlý jen na základě toho, k jaké straně se přiklání (zda k "vědcům" nebo k "mágům"). Zlé osoby jsou na obou stranách barikády. Například takový Qyburn se zjevně přikláněl k mágům, ale jeho počínání rozhodně nemůžeme hodnotit kladně. Každopádně Marwyna zatím vidím jako spíše kladného, ačkoliv první pohled může samozřejmě klamat. Rozhodně v tomto sporu fandím spíše "mágům".
Je zajímavé uvažovat nad tím, na kterou stranu se přiklánějí Muži bez tváře. Víme, že patrně nějakým způsobem přivodili Zkázu Valyrie. A právě to byla jedna z nejkritičtějších ran pro magii - čarovné centrum se rozpadlo, většina draků zemřela. Samozřejmě bylo možné magii využít ještě i potom (za doby Targaryenů), ale už to nebylo ono. A potom, co zemřeli poslední targaryenští draci, zmizela kouzla ze světa téměř úplně.
Zároveň víme, že Muži bez tváře slouží Bohu Smrti, který je přímým konkurentem R´Hllora, pána světla a stínu, vládce magie krve a ohně. V mnoha ohledech využívají Muži bez tváře stejné prostředky jako Šedé ovce - jedy, vědomosti a triky. Na druhou stranu se ale jeden Muž bez tváře (Pate) nyní nachází v blízkosti Marwyna. Že by o něm Mág nevěděl? Anebo se Muži bez tváře přeci jen z nějakého důvodu snaží o návrat magie do světa a pečou to spolu s Marwynem?
A co když Marwyn lhal, aby Sama vystrašil? Možná nechce, aby někomu řekl o Daenerys, a on se k ní tudíž mohl dostat s předstihem... a bez varování ji zabít, aby opět utlumil magii? Co když je ve skutečnosti členem protimagického spiknutí on?
Všechno je možné. 8)
Zkusme tu diskuzi trochu uzemnit. Byla Cat panna, když si brala Neda? Listuji si Střetem a nějak mi to pořád neštimuje. V jednu chvíli Cat v myšlenkách říká, že byla, ale pak když jí do tváře Jaime plivne, že vlastně tak docela panna nebyla, ona tomu vůbec nevzdoruje, ani myšlenkově. Ach ty tulyjky! :-)
Jedině, že by v tom měl jazyk Malíček! :P
A to to bylo s malíčkem tak špatný, že to vytěsnila z hlavy? Chudák malej. :-)))
zase jedno "vieme", ktoré neviem. vzťah mužov bez tváre k skáze? hm...
myslíte, že "Pate" je jacquen?.
Samozřejmě, že Cat byla panna. Jak sám píšeš, dokonce si v jednom okamžiku vzpomíná, jak poprvé spala s Nedem. Tuším, že se tam píše něco jako "dala jsem své panenství tomu zasmušilému cizinci a pak jsem ho poslala do jeho války" nebo tak nějak. :) Když ji z cizoložství s Malíčkem obviní Jaime, nemyslí si nic, jen řekne: "Brienne, přines mi meč." A pak kapitola končí. Není tam nikde prostor, aby to nějak popírala, ale proč by to tam muselo být? To, že tam není její myšlenka uvedená, ještě neznamená, že s Jaimem souhlasila. Koneckonců, Ned taky ani jednou nepřemýšlel nad tím, jak to přesně bylo s Ašarou, Lyannou a Jonem, ačkoliv takové myšlenky určitě mít musel. :P
Co se týče vztahu Mužů bez tváře a Zkázy Valyrie, jediné informace pocházejí z příběhu, který vypráví Laskavý muž ve druhé Aryině kapitole v Hostině. Mluví o tom, jak se první Muž bez tváře objevil ve valyrijských dolech a dával tamním těžce pracujícím otrokům "dar smrti" (čímž je "vysvobozoval"). Arya na to reaguje slovy, že měl radši zabíjet otrokáře (= Valyrijce). A Laskavý muž odpoví, že otrokářům také "dá dar". Jedním dechem ale dodává, že to je příběh, který je lepší nesdílet s nikým. (to považuji za slovní hříčku - v originále je to "[story] best shared with no one", čili příběh, který smí slyšet pouze Nikdo, ten, kdo se stal plnohodným Mužem bez tváře). Uvidíme, možná se dozvíme víc v Tanci.
Jinak Alchymista a Jaqen jsou jedna a táž osoba.
Ve Střetu králů se píše:
"Musím. Můj čas vypršel." Jaqen si přejel dlaní po tváři od čela k bradě, a tam, kde se jeho ruka dotkla obličeje, se měnil. Jeho tváře najednou byly plnější, oči se posunuly blíž k sobě, jeho nos se proměnil v ostrý zoban, a na dříve hladké tváři se objevila jizva. Když potřásl hlavou, jeho dlouhé rovné vlasy, napůl červené a napůl bílé, se rozplynuly a zůstala po nich jen vrstvička černých kučer.
A v prologu Hostiny je Alchymista popisován takto:
Alchymista si sundal kápi.
Byl to jen člověk a jeho obličej byl jen obličej. Obličej mladého muže, úplně obyčejný, s plnými lícemi a stínem vousu. Na pravé tváři byla vidět slabá jizva. Měl zahnutý nos a houšť hustých černých vlasů, které se mu vlnily kolem uší.
A právě Alchymista (Jaqen) krátce poté Patea zabije a přijme jeho identitu. 8)
A o ktorých postavách, rodoch či miestach by ste sa chceli dozvedieť viac?
Ibaže by si si taký koniec ozaj priala.
"Z celého srdce se Ti omlouvám. sestro. To ode mě bylo neurvalé." :D
"Sestři, půjčila bys mi tu svojí?" :D
přichystali pro mne a moji nevěstu. Delena byla z rodu Florentů, a když si ji vzal, byla panna, takže Robert se k tomu dítěti
přihlásil. Říkají mu Edric Bouře a povídá se, že vypadá, jako by z oka vypadl mému bratrovi. Říkám si, že kdyby ho lidé viděli
a pak by se znovu podívali na Joffreyho a Tommena, mohli by se jen divit. Nevite nahodou, co se s Edricem stalo, jestli ho nechala Ceresi take zabit? Nemuzu si vubec vzpomenout. Diky niytt