Válka Uchvatitele

upraveno 23. dubna 2011 v Historie
Rozsáhlý popis rebelie Roberta Baratheona, Eddarda Starka a jejich spojenců. Vše co se událo na turnaji v Harrenově, okolnosti únosu Lyanny Stark, bitvy na Trojzubci, poražení Targaryenů a následné korunovace Roberta Baratheona novým králem Západozemí.

Robertovo povstání, známé také jako Válka Uchvatitele, začalo únosem Lyanny Stark princem Rhaegarem Targaryenem. Nicméně kořeny povstání sahají až k turnaji v Harrenově v roce falešného jara, kdy bylo Eddardu...

Číst celý článek zde
«1345

Komentáře

• upraveno 7. dubna 2007
    Super článek. Jen by mě stále zajímala jedna jediná otázka - čí syn je Jon Sníh. Spekualce anyone?
  • upraveno 7. dubna 2007
    No spekulací by bylo dost, jde jen o to, ke který se, kdo kloní...jedna z těch nevíce se nabízejích a i nejlákavějších je, že Jon je synem Lyanny Stark a Rhaegara Targaryena (čili on by mohl být Písní ledu a ohně) - tohle je obestřeno velkým tajemstvím, vše započalo "únosem" Lyanny, následně je mnohokrát zmíněno, že Ned Lyanně na smrtelném loži (spousta zmínek o krvi, zimní růži) něco slíbil...
    V současnoti však žije už jen málo lidí, kteří by to mohli osvětlit - všeobecně se věří, že jediný, kdo zná celé tajemství Starkova bastarda, je Howland Reed. A možná, že něco tuší Bran - viz Proroctví.
  • upraveno 7. dubna 2007
    Já rostu! Už aby to bylo dokončené, takhle sjem zamtenej jak Goro před Tokiem. A ještě horší ej že kvality knih má sestupnou tendenci, narůstají zybtečné stránky... No jestli tohel GRRM splete dohromady tak je machr. Já vidím koenc tak že Jon a Daenerys udělají novou Dynastii s legálním nárokem na Sever a Jih ;)
  • upraveno 7. dubna 2007
    Jj, Jon+Danny je oblíbená teorie, kterou by však každý druhý autor s chutí rozmetat, tak jsem na Martina zvědavej :-)
    Nicméně obě teorie se nevylučujou, když vezmem v potaz oblibu Targaryenů v jejich sestrách :-)
    Sestupná tendence imo nastala až v Hostině, předtim jsem ji nezaznamenal a v Hostině to přisuzuju tomu, že zachycovala ty méně oblíbené postavy, Tanec s draky bude snad o to hutnější...jen doufejme, že to GRRM dopíše, vzhledem k jeho stylu života a stáří...a o žádnym synáčkovi Christopherovi nevim :-)
  • upraveno 7. dubna 2007
    Já myslím, že trendy jsou jasné. Na konci všichni umřou... :-p
  • upraveno 9. dubna 2007
    Teda Aleku vyrazil si mi dech. Opravdu skvěle zpracované. Mohu jenom napsat BRAVO!!!
  • upraveno 9. dubna 2007
    To není moje práce, uznání patří Peterovi ;)
    EDIT: Článek jsem přiřadil Peterovi, snad jich tu není víc...ještě by to chtělo avatara a už nebudu chválen za cizí peří ;)
  • upraveno 9. dubna 2007
    Teď jsem si to projel až do úplného konce a nejen do konce:-)
    Takže tleskám a smekám pred Peterem.
  • upraveno 9. dubna 2007
    Na Westerosu jsou ještě dvě podobné eseje, ale Peter se tvářil, že tahle ho úplně rozcupovala a na další si netroufá...jaká škoda, ale třeba ho tahle chvála zas vyburcuje! Co, Petere??? Tahle tě udělala slavným, ale chtělo by to potvrdit...:-)
  • upraveno 10. dubna 2007
    ale nerozcupovala:)) jenže tenhle rok jsou zatim oba semestry dost nabitý, takže nestíham moc dalších věcí okolo:(( ale kdyžtak sem hoď linky, ať to nemusim hledat a já se na to příležitostně podívam;))
  • upraveno 11. dubna 2007
    Jo tak to znam ;)
    No dalo mi to zabrat, než jsem to našel, trotlíci to přemístili do FAQu. A stejně jsem našel jen jednu. Týká se období před Targaryeny. Moc zajímavý období, zrovna teď jsem si o něm docela počet, když jsem překládal letopisy, který tu budou co nevidět uveřejněny. Jo a ten ODKAZ. ;)
  • upraveno 16. dubna 2007
    ad 9.4.2007 10:04: jestli jsi myslel avatara u mě, tak kuk, konečně jsem se dokopal jednoho stvořit:))
  • upraveno 16. dubna 2007
    všim jsem si a chválim...mooc pěknej šmoula ;)
  • upraveno 22. prosince 2007
    Při letmém přečtení mne napadla zajímavá teorie. Naskočila ve chvíli, kdy Eddard našel umírající Lyanu a složil slib. Nemohl být John spíše jejím synem?
    ... odtud jen kousek k tomu, že se Targaryenové ženili a vdávali mezi sebou :-P
  • upraveno 22. prosince 2007
    No to se ptáme spíš mi tebe, Ašaro, ty bys přece dle zkazek měla být horkou kandidátkou na Jonovu matku. ;) Pakliže ne, tak tvá teorie je možná...jediné, co jí odporuje, je právě ta podbízivost. Jediný, kdo nám to může osvětlit, je Howland Reed a možná Bran, ke kterému jeho otec v jeho vlčích snech promlouval. Viz Proroctví.
  • MIlMIl
    upraveno 23. prosince 2007
    Ašara Dayne: Že by?
  • upraveno 23. prosince 2007
    To Ašara Dayne: Zcela určitě je. Uklazuje na to mooc věcí: Za 1) ten slib. Za 2) Edrik Dayne a Jon Bílý vlk mají stejnou kojnou, zjevně poddanou Dayneů. Za 3) u Věže radosti zemřel zbytek targaryenské královské gardy a je otázka proč (Seveřané nejsou tak krvežízniví, aby se vrhli na odjíždějící skupinku nejlepších šermířů Sedmi království - zvlášť, když jich je jen sedm proti třem). Za 4) bohové nespí, a nejlepší zbraní proti jiným je kombinace draka, stvoření ohně (Targaryenům v žilách koluje dračí krev) a krve Prvních lidí, pradávných protivníků Jiných (Starkové mají OPRAVDU dlouhý rodokmen, snad až k lidským hrdinům první Dlouhé noci, a těch 8000 let královských korunovací jejich krvi také přidalo jistý nadpřirozený charakter).
    Proti rozšířeným pověstem o Eddardovi a Ašaře naopak mluví biologie: pokud byl Robb starší (nepředpokládám, že by Eddard v tomhle lhal), pak by se Eddard a Ašara museli sejít někdy uprostřed války, a to nejspíš někde poblíž bitevního pole - a tam Ašara jakožto chůva královských dětí a nejspíš blízká přítelkyně princezny Elii prostě neměla co dělat.
    Mimochodem, bylo by docela zajímavé se blíže podívat, koho to Daenerys vlastně viděla ve vizi v Domě neumírajících: jistě tam byl Rhaegar - ale pak také nějaká tmavovlasá žena, a Dornové byli spíš do olivova, což Lyana určitě nebyla.
    Jo, a ještě mne napadlo - Daenerys asi nebude dcerou toho šílence Aeryse ("... dcero tří..."), tak kdo pasuje na jejího otce? Jaime? Rhaegar? Obojí je zvlášť pikantní.
    Jo, a ještě mne něco napadlo. Nemohou být Daynové nějak zpříznění s Targaryeny? Vícekrát se mluví o fialových očích.
    Chrochta: Tyjo, ty z toho děláš pěknou telenovelu. Já doufám, že to nakonec bude jedndušší, alespoň co se týče Dany. ;)
    ad Dayneové...spříznění nejsou, aelspoň se to nikde nezmiňuje, ale oba rody myslím odvozují svůj původ ze staré Valyrie, tak to možná je tím.
  • upraveno 12. ledna 2008
    Omlouvám se za prodlevu :-). Fialové oči mne taky napadly ;-). co se týče teorie, trochu to popírá zmínka v prvním díle, kdy Robert přijede navštívit Eddarda a navrhnout mu, aby se stal pobočníkem krále. Zmiňuje tam děvčata, se kterými kdysi dováděli a Eddard jmenuje Wyllu (teď se omlouvám, jestli píšu špatně jméno, knížku jsme měla v ruce už hodně dávno a jako šlechta si nemohu pamatovat každou služebnou ;-)). Ta je pak později jmenována i jako Jonova kojná...
    Jinak Dany a Jon - to je podle mě zcela jisté :-) :-) :-).
    A já si zase myslím, že tajemství Jonova původu se odkrývá hned v první kapitole. Robert přijede a první, co chce vidět je Lyannina hrobka a okamžitě začne o Reggiem a o tom, jak ho za Lyannino znásilnění zabil, ale chtěl by ho zabít tisíckrát. A Ned si poprvé vzpomněl na Lyannu v horečce, jak ho na krvavém loži prosí "slib mi to" a když to Ned udělal, s klidem zemřela.
    A když se Ned snaží zabránit Robertovi, aby poslal vrahy za Dany, Robert vykřikne: "Zabiju každého Targaryena, který se mi dostane do ruky, dokud nebudou všichni mrtví jako jejich draci, a pak se vymočím na jejich hroby."
    "Ty jsi Lyannu na Trojzubci pomstil!" řekl Ned. Slib mi to, Nede, žešeptala tehdy."
    Ale slib mi co? Slib mi, že mě pomstíš? Když Ned vzpomínal na Reaghara ve vězení, nemyslel na něj jako na vraha své sestry, ale jako na muže, který mohl být lepší králem než Robert.
    Nebo slib mi, že se postaráš o mého syna, že zabráníš tomu, aby se Robert někdy dozvěděl, že je to vlastně Targaryen (i když bastard), že jsem s Raegharem spala dobrovolně, že jsem nebyla unesena, ale utekla... Protože kdyby se to dozvěděl, s prckem je konec.
    Ten Dayne o Wylle řekl, že byla kojná, nikoliv přímo Jonova matka.
    Pokud si dobře vzpomínám Raeghar odešel do bitvy a nechal tři ze své gardy, aby hlídali Lyannu. Proč? Nebyli by užitečnější v bitvě? Pokud tedy nehlídali něco mnohem důležitějšího než jen pomlácenou znásilněnou dívku. Třeba dívku, kterou fakt miloval, navíc těhotnou.
    A k tomu krvavému loži :-) Klidně to může být prostě lože od krve, ale neříkala tamta léčitelka Dany přesně těmito slovy "znám tajemství krvavého lože", když chtěla zdůraznit, že je i porodní bába? A horečka jako příčina smrti u těhotných žen byla obvyklá po celé dějiny lidstva až do té doby, než si pan doktor Ignác Semmelweis (věčná sláva mu!) všiml, že není dobré rodit děti, když jste se právě vrátil z pitvy, pan Fleminng (ještě věčnější!) vynalezl antibiotika. Říkalo se tomu horečka omladnic a byla to akutní sepse.
    Důležité je umět si to zdůvodnit. :-)
    Jo a Jon a Dany? Vzpomínám si, že jako dítka školkou povinná, neznalá toho, co jsou to graffiti, jsme křídou na domy psali něco, co bych aktuálně transformoval jako Jon + Dany = VSL :-)
    Chrochta: Jamie jejím otcem určitě být nemůže, neb dle svých vzpomínek spal v celém svém životě pouze s jednou ženou - a to Cersei.
    Myslím, že je to fakt Aerysovna :-)
    píše:
    Zmiňuje tam děvčata, se kterými kdysi dováděli a Eddard jmenuje Wyllu

To ještě nic neznamená. Ostatně já bych Robertovi taky své největší tajemství nesvěřil. Robert byl i za svého mládí chvastoun se sklony k opilectví a byla by fakt náhoda, kdyby mu to nevyklouzlo. Nemluvě o tom, že Lyanna Neda jistě požádala, aby to něříkal nikomu právě proto, aby se to nedozvěděl Robert, jak už nastínila Týna.
    Ta myšlenka s krvavým ložem se mi líbí, dobrej postřeh, Týno.
    píše:
    Jamie jejím otcem určitě být nemůže, neb dle svých vzpomínek spal v celém svém životě pouze s jednou ženou - a to Cersei.

Mám nové motto webu: NIKDY NEVĚŘ LANNISTERŮM, ANI V JEJICH MYŠLENKÁCH!;)
    Nicméně v tomhle případě i já věřím, že Dany je Aerysovo dítko. A počkejte za pár let, až jí hrábne jako papínkovi. ;)
    Může být i Rhaegarova :) - ono to krvesmilstvo vyjde na stejno, a navíc Rhaegar, jak to tak vypadá, taky měl nějaké ty vize (podobně jako před ním Daeron Opilec). Nebo si královna klidně mohla někoho "opatřit", myslím že by to nebyl až takový problém. a o Dany takový strach nemám: buď umře v boji s Jinými (nikdo neříká, že musí válku PŘEŽÍT - musí ji jen VYHRÁT), a navíc to vypadá, že si její dávku šílenství vybrali Martellové (docela by mne zajímalo, co popíjeli, šňupali nebo kouřili - takhle vylízaný mozky snad od přírody být nemohou...). a to jsem si myslel, jako moc svoji válku s Lannistery dobře vedou: vlastní pán špehů, tajná armáda, cvičení zabijáci, několik mrtvých Lannisterů...
    Chrochta: Ehm, ehm, Sluneční oštěp tu má stále své pevné příznivce a myslím, že jestli si Dany někdy na trůn Sedmi království sedne, bude to díky a s velkou podporou jeho Výsosti prince Dorana :-)
  • upraveno 13. ledna 2008
    No ono to zatím vypadá spíš tak, že až Dany dorazí do Západozemí, tak tam bude "trochu" chaos a přinejmenším část lordů a rytířů by šla prakticky s kýmkoli, jen aby byl klid. Mimochodem, Týno, klíčem bude podpora Vysoké zahrady (nejbohatší, nejvíc lidí, a podpora od Hightowerů a Redwynů, které znají i za mořem a kteří si klidně mohou dovolit odmítnout dědice železného trůnu jakožto "nedostatečně mocného") :). Doran bude tou dobou paralyzovaný bolestí ze dny a masakru ve Vodních zahradách (Myrcella přece musí nějak umřít - mohl by se angažovat hora na "inteligentní" rozkaz Cersei - to aby si holka taky užila :)) a v dorne se to bude rvát mezi sebou i klidně s někým z venku (Dornové jsou dost nepříčetní, aby s dvanáctitisícovou armádou zaútočili na Bouřlivý konec nebo Vysokou zahradu).
    Ale pokud to bude už avízované trio Dany - Quentyn - Jon, potom je Quentyn přirozeným dědicem Západozemí (Dany mít děti nemůže a Jona nejspíš nikdo neukecá a navíc si Dany nemůže dovolit porušovat zákony), a pak by opravdu Dornové - ti dva-tři, co budou tou dobou v Quentynově družině - OPRAVDU mohli zásadně přispět k restauraci Targaryenů.
  • upraveno 13. ledna 2008
    Páni, tady se to rozjelo :-)
    Jen k té Dany - označení "dcero tří" může být jen symbolickým označením tří prvních Targaryenů, kteří si podmanili Západozemí. Nebrala bych ho až tak doslova :-).
  • upraveno 15. června 2011
    čus, momentálně čtu druhý díl střetu králů a mám dojem že kromě "dcero tří" tam zanznělo "vždy jsou tří". Takže Dany VISERYS a JON do toho celkem zapadají.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 15. června 2011
    a co Rhaegar? Toho nepočítáš?
  • upraveno 15. června 2011
    tak to už se potom může počítat aji s mistrem Aemonem, mě to jenom přišlo jako dobrej náznak od těch čarodějů :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.