Daenerys Targaryen

upraveno 25. října 2012 v Postavy a bytosti
Dračí sny a vize královny za vodou, Daenerys za bouře zrozené, Nespálené, Matky draků.
Probuzení draka
Str. 83 (v češtině: AGOT I. - str. 109-110)Draci už neexistují, pomyslela si Dany s pohledem upřeným na svého bratra, ale neodvážila se říci to nahlas.
Té noci však o jednom měla sen. Viserys jí bil, ubližoval jí. Byla nahá, neohrabaná strachy. Utíkala před ním, ale její tělo jako by bylo podivně zavalité a nemotorné. Znovu ji...

Číst celý článek zde
«1345

Komentáře

• Som rada, že konečne som našla článok, kde sú zhrnuté Daenerysine sny, proroctvá atď. ... Inak, nemohlo BY "Stříbrný kůň za sebou vláčel krvavou mrtvolu nahého muže." znamenať bledou klisnu - krvavý průjem z Dance with Dragons? Vtedy k Merreenu prišiel utečenec z Astaporu na svetlom koňovi a priniesol nákazu. Ale neviem, či to možno spajať so strieborným koňom a nahou mŕtvolou...
  • Nevím jestli jsem se nepřehlídnul, ale myslím, že tu chybí proroctví Mirri Maz Dur o tom, kdy se vrátí Khall Drogo.
    Teď mě nechytejte za slovo, už nevím jak je to přesně v knize, dívám se teď znovu na seriál.
    Mirri tam řekla: "Až slunce vyjde na západně a zajde na východě, až vyschnou moře a hory budou létat jako listí ve větru"
    Co když ta druhá část předznamenává další výbuch ve Valirii, dojde k výbuchu - hory budou létat jako listí a vynoří se nová pevnina, nebo prostě jenom žár ohně vypaří trochu moře.
    Třeba to už někoho napadlo. Já nad tím teď uvažuju.
  • @skoces: Horní záložka Svět - proroctví a tam už to najdeš...
    Mimochodem, o khalovi to není, je to o její neplodnosti, resp. kdy bude opět plodná... a myslím, že není jisté, jestli se jedná o věštbu/proroctví, nebo kletbu... i když některé části by mohly být splněné celkem prozaicky... třeba ta část o létající hoře by se dala splnit při kombinaci s Jaimeho nápadem při vyjednávání u Řekotočí (Hostina, v seriálu nebylo). :o)
  • When the sun rises in the west and sets in the east - Quentyn?
    When the seas go dry - Dothracke more začalo schnúť
    mountains blow in the wind like leaves - Draci veľkí ako hory a popritom si v pohode lietaju ako listy vo vetre
    When your womb quickens again, and you bear a living child - tá krv na konci Tanca?
    Then he will return, and not before - Drogo? Alebo to dieťa ktoré nosí pod srdcom nazve Drogom? Alebo jej nový Drogo bude Victarion? Alebo je Drogon Drogo ktorý ju konečne začne poslúchať? Kto vie, snáď Martin hej.
  • Jay napsal(a):

Mimochodem, o khalovi to není, je to o její neplodnosti

Čistě technicky (když pominu různé interpretace) je to odpověď na otázku, kdy bude (apatický) Drogo jako dřív, tudíž to "je" o Drogovi, neplodnost je tam jako jedna z těch podmínek, které musí být překonány, aby se tak stalo.
  • JayJay
    upraveno 19. ledna 2015
    @CervenKa: Recht, mea culpa, já si to blbě pamatoval... z Joeovy poznámky to plynulo, tak jsem si to proroctví pro sichr vyhledal... ta cesta platí, je to v "Jiná proroctví"... jen jsem čekal, jesti si to tam najde Skoces.. :o)
  • Jinak Drogo už jistě nebude jako dřív... "Je mrtvej Dejve!" (Red Dwarf: Epizoda 1: Konec).
  • @Jay No, když se tohle dělo, ještě "žil". Jestli je to proroctví a jednou se naplní všechny jeho části, bude to Dany jistě líto :twisted:
    Ale ne, nebudu zlá. Ona tomu tehdy rozhodně rozuměla jako "nikdy" a žádné proroctví za tím nehledala. Kdyby jo, nechala by ho "žít" a čekat? ...ale neměla by draky.
    Když teď nad tím přemýšlím, jsou-li "hory jako listy" draci, vzájemně se to s Drogovým vzpamatováním se vylučuje, protože bez jeho smrti by neožili. Zapeklitý problém.
  • @CervenKa: Já si pořád létající horu představuji jinak...
    Gregore (i ty nemrtvej), nasedat na katapult!!!
  • upraveno 19. ledna 2015
    @Jay Rozumím, a je to zajímavá možnost. Jen je těch hor v proroctví víc než jedna.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 19. ledna 2015
    CervenKa napsal(a):

@Jay No, když se tohle dělo, ještě "žil". Jestli je to proroctví a jednou se naplní všechny jeho části, bude to Dany jistě líto :twisted:
    Ale ne, nebudu zlá. Ona tomu tehdy rozhodně rozuměla jako "nikdy" a žádné proroctví za tím nehledala. Kdyby jo, nechala by ho "žít" a čekat? ...ale neměla by draky.
    Když teď nad tím přemýšlím, jsou-li "hory jako listy" draci, vzájemně se to s Drogovým vzpamatováním se vylučuje, protože bez jeho smrti by neožili. Zapeklitý problém.

Zombie horory nás za léta své existence přesvědčily o opaku :-D

• @Everett_Young: Nejsem si jist, ale tam šlo o výměnu život za život, takže klíčová byla na hranici Mirri, nikoli tuháček Drogo. Takže draky mít mohla i s Drogem ve vegetativním stavu, kdyby ji napadlo pálit čarodějnici...
  • @Jay: skoces si to nasel, ale to je v principu jedno, me šlo hlavně o tu myslenkuns tou sopkou ve valyrii. Ta se mi líbí.
  • A ještě k těm třem drakům. Podle me to nemuze byt Jon, protože ho spálila horka lampa v komnatě lorda Velitele. Imho by na drakovi asi nevydržel.
  • Ve Světě ledu a ohně se píše, že na dracích mohou létat i ti, kteří v sobě nemají valyrijskou krev.
  • A hlavně ne všichni Targaryeni jsou nehořlaví... Jednak to někde pronesl Martin, jednak jich to pár předvedlo (Viserys, Aerion Jasný plamen, pravděpodobně Aegon V a jeho syn Duncan Malý,...). Jasně, žádný z nich na draku (nejspíše - nevíme, co bylo v Letohradě) nejel, ale myslím, že jízda na drakovi nutně nevyžaduje azbesťáčky.
    A krom toho, Jon může být nehořlavý a klidně i nemrznoucí až po... později.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 4. února 2015
    Aerion ne(s)hořel.
    skoces napsal(a):

A ještě k těm třem drakům. Podle me to nemuze byt Jon, protože ho spálila horka lampa v komnatě lorda Velitele. Imho by na drakovi asi nevydržel.

Daenerys se v Tanci s draky taky popálila. Že nezemřela na Drogově pohřební hranici byla ojedinělá událost (pravil G.R.R.M.).
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nevada napsal(a):

Aerion ne(s)hořel.

Toto je potvrdené (myslím zo Sveta)? Pretože popravde som nad tým aj raz premýšľal, či je Divoký oheň taký citlivý, že sa vznietil, ako ho do seba lial, alebo sa Aerion len nejako otrávil.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 4. února 2015
    Ve Světě se píše totéž, co v sáze. Že Aerion zemřel po vypití divokého ohně.

btw - Zatím jsem sice Svět ledu a ohně nečetla celý, ale co jsem četla, tak platí, že co je v Písni, toho se Svět ledu a ohně drží. Změněné nebo upravené jsou jen věci, které Martin vypustil na conech, autorských čteních a podobných příležitostech.
  • @Nevada: Já neřekl přímo, že shořel,... přesněji, představoval jsem si to nějak takhle. Což myslím není v rozporu s tím, že umřel křičící po vypití WF i když fungování hlasivek by se dalo zpochybnit... A zjevně jsem si to tak nepředstavil jen já (tak hezky fakt nekreslim)...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Já myslím, že poté co to vylohnul se nejprve vůbec nic nestalo. Pak ho začalo trošku bolet bříško. Nafoukl se v pase tak mocně, že mu ulétlo z brokátu pár knoflíčků. A následně si tak zvučně říhl, že z toho farmářům v nedaleké vesnici popraskali květináče. No a potom prostě jen puf! a Aerion byl úplně všude. I na stropě.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    skoces napsal(a):

A ještě k těm třem drakům. Podle me to nemuze byt Jon, protože ho spálila horka lampa v komnatě lorda Velitele. Imho by na drakovi asi nevydržel.

Já si tipnu druhého jezdce Gryf

• Gepeto napsal(a):

... Pretože popravde som nad tým aj raz premýšľal, či je Divoký oheň taký citlivý, že sa vznietil, ako ho do seba lial,...

Davos: "Nachčij na Divoký oheň a uhoří ti pták"...
    No, skoro to vypadá, že jde o celkem reaktivní sloučeninu... co třeba takový sodík v petroleji (kerosin - nereagují spolu,tak se v něm kovový sodík uchovává...)? Myslím, že sodík je při styku s vodou celkem potvora. Hmm, odpálit takový mix v nádobce doprostřed řeky by mohla být podívaná... (jen odladit poměr kerosinu a sodíku...) :o)
  • AvivAviv
    upraveno 17. listopadu 2015
    A zelenú farbu môže robiť bárium, alebo meď. Len netuším, ako by sa do tej zmesi dostali (a nemyslím, že by to pyromanceri cielene umelo prifarbovali).
  • V Mythbusters zisťovali či alkalický kov hodený do vane s vodou, môže vaňu kompletne rozbiť. Nemôže, ale aj tak to bolo nesmierne explozívne. A tým viac, čím ťažší kov.
  • Vau o dany skoro žádná dlouhá diskuze :D koukám, že tady asi nejméně zajímavá postava
  • To je možno tým, že to nie je ani tak o Daenerys, ako o jej víziach. Ale tiež by som čakala viac špekulovania ohľadom možného výkladu.
  • Já čekám třeba na její osudy velmi je těhotná nebo není, co ji provedou dotrakové, jak victarion pochudí s rohem a donutí ji, aby si ho vzala :D to je věcí
  • Já myslím, že Vic odejde s dlouhým nosem a Dothrakové budou poněkud sežehnuti, nebo spíš ten co je vede a zvyšek bude mít rozum a poklekne.
  • Pátá místnost, závěrečná, ukazuje muže velmi podobného jejímu bratru Viserysovi, ale vyššího a s očima barvy spíše indigové modři, než fialové. Mluvil k ženě, která je opatrovnicí nově narozeného dítěte. Říká jí, že jméno dítěte bude Aegon a říká, „Jaké lepší jméno by král mohl dostat?“ Žena se ho zeptá, jestli by dítěti nesložil píseň. A on odpověděl, že má pro něj píseň a že „On je princ, jako bylo předpovězeno a sám je písní ledu a ohně.“ On se pak podívá na Daenerys, jako by ji viděl a potom dodal „Musí být ještě jeden. Drak má tři hlavy.“

Toto mi spíše evokuje, že nemluví o synovi, kterého má ze svou ženou. Ale o dítěti - Jonovi, kterého má s Lyannou. Jedině Jon sám může být písní ledu a ohně jako napůl Stark a napůl Targaryen. A sedí to i na proroctví o princi, který byl přislíben, že je jím Jon. A bude jezdit na drakovi.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.