G.R.R. & povídky

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

G.R.R. Martin nenapsal jen Píseň ledu a ohně. Je rovněž vynikajícím povídkářem. Ale která je ta nej?

124»

Komentáře

• upraveno 20. února 2008

ale stavim sa, ze v slovencine ho nemas :-) sak ani nie je velmi dovod. imho velmi zly preklad, skoda. to uz povodny hobit zo 70 rokov je mnam. aj ked archaicky, ale mily.

• upraveno 21. února 2008

Ne, ve slovenštině ho opravdu nemám. Dokonce ani v polštině, němčině a hebreštině ne. :) Jen dva vydání česká (jedno staré od MF, jedno nové s hologramy), pak jeden anglický s měkkou vazbou a jeden s tvrdou vazbou a ilustracemi. Ta tvrdá vazba je pro čtení o hodně lepší, obzvláště, má-li kniha přes tisíc stran...

Plán do budoucna: mít čtyři syny a každý LoTR odkázat jinému. :wink:

Ale pozor, vlastním mimo jiné i staré vydání Hobita, s DOKONALÝMI ilustracemi Jiřího Šalamouna. Zejména scéna "nazí trpaslíci dovádejí na Skalbalu" patří, troufám si říci, do zlatého fondu světového umění. :P

Tak já mám Hobita s ilustracemi autora (bohužel bez autorského věnování) :wink: .

A pochlubím se, že i několik tolkienovských kalendářů. Od Howea, Alana Leea (opravdu se to tak skloňuje? :wink: ) a Nasmitha.

Společenstvo prstenů mám již v salátovém vydání, pamatuju si, že na přebalu vydání z MF (1990) byly taková zlatá písmena, a já je přejížděl prsty, aby dostaly tu správnou patinu. :roll:

O tom, že bych si tu samou knihu koupil ještě jednou v jiném vydání, jsem naposledy uvažoval včera, když jsem v knihkupectví listoval "hardbackovým" vydáním Amerických bohů od Gaimana. Prý má být nějaké upravené, tak mírně váhám. :x

A ještě kuriozita - pro mimořádný úspěch mezi zdejším čtenářstvem se nakladatelství Laser rozhodlo již nevydávat další díly Vanceho Lyonesse, takže jsem si sehnal Zelenou perlu a Madouc v polštině.

Pozoruhodný čtenářský zážitek! :o

Léto wrote:
    Pána prstenů mám doma dokonce ve čtyřech různých vydáním. Tak uvidíme, ještě se rozhodnu. :P

Ty se máš... Já mám všechno jenom jednou, všude knížky ve dvou řadách a stejně už je nemám kam dávat... mimochodem, taky u fotek moderních interiérů přemýšlíte, kam dávají knížky? :shock:

Taky mám jeden tolkienovský kalendář, ale jsou v něm jenom obrázky z filmu. Nicméně hodně velké a povedené, to se musí nechat. Vyhrál jsem ho svého času v soutěži na FantasyPlanet. :) S tou polštinou tě obdivuji, já bych to asi nezvládl - sice bych nejspíš rozuměl, ale asi by mě z onoho jazyka postihnul akutní psotník. :o

V moderních interiérech knihovny nejsou třeba. Moderní lidé chodí na jógu a salsu, navštěvují parties a after-parties a celkově podnikají samé "zajímavé" věci. Na knihy nezbývá čas. :roll: A když už, tak v elektronické podobě.

U nemoderních osob je s místem občas trochu problém. Je třeba improvizovat a ke skladování knih přizpůsobovat i bytové součásti, které k tomuto účelu nebyly původně určeny. Velmi vhodné jsou kupříkladu komody, peřináče a šatní skříně. :P

• upraveno 22. února 2008

Koukám, že jsem pěknej žabař se svým jedním vydáním LOTRa a jednou nástěnnou mapou. JO a ještě mám brašnu, kterou jsem někde vyhrál, ta je docela pěkná a poté, co jsem do své staré vylil makové mléko, tuto novou s elfími znaky jsem vyndal ze skříně, kde byla schovaná po ta léta komerčního šílenství. Nyní už ji mohu hrdě nosit. :-)

Jenom jedno vydání LotR?! :shock: Ta nástěnná mapa tě zachraňuje, jinak bys byl umístěn do nejnižší kasty fanoušků. :lol:

To "vylepšené a rozšířené" vydání Amerických bohů shodou náhod vlastním. Ale zase jsem nečetl to starší. Trochu mě mrzelo, že pana Kámen jsem automaticky považoval za bastarda. :wink:

Na některých knihách mě dokáže odradit i pouhá sazba písmen. Ale k některým mě právě toto spolehlivě přitáhne.

Je to normální? :roll:

A to se mi stalo právě stalo u Amerických bohů.

Ale taky třeba Tolkienovy eseje mají moc krásná písmenka.

Může typ písmen ovlivnit čtivost knihy? :idea: :?: :x

Jeden LOTR, jedna mapa a kalendáře veškeré žádné! :o :x Alek je typický neznaboh. :wink:

Jak se zařazují fanoušci LOTRu, co nemají mapu a chodí s aktovkou? :oops:

• upraveno 23. února 2008

Něco na tom bude. Ani tak mi nezáleží na samotné estetické hodnotě písmenek, jako spíše na jejich velikosti a na tom, jak blízko sebe jsou. Na těch knížkách GRRM, co teď vydává Triton, se mi líbí právě to, že ta písmena jsou poměrně dost velká, hned se to čte o značný kus lépe. Opačným příkladem je Gormenghast Marvyna Peaka. Ten se mi četl dost obtížně, písmena byla docela malá a nahuštěná, což ještě ještě podtrhoval hodně podrobný a "hnidopišský" (ne ve špatném slova smyslu) styl autorův. :)

Cože, sere bedynko?!

Žádná nástěnná mapa, žádný kalendář?

Vsadím se, že ani žádné sběratelské karty, žádné akční figurky, žádný atlas, žádné těžítko ani tematický svíčník...

Jak může někdo takto žít?! :roll: :lol:

• upraveno 23. února 2008

Tematický svinčík mě nikdy nelákal - tak nějak se moje představy vždycky od těch kalendářů a spol. dost odlišovaly. A navíc je má manželka ze všech nejlepších dost nefantasticky zaměřená bytost - knihovny máme každý svou, ale kdybych chtěl vystavovat obrázky, vznikaly by třecí plochy... A pak, počkej, Léto, až budeš mít vlčata. Tvým figurkám ukošou hlavičky a s těžítky si budou koulet po pelechu. :lol:

• upraveno 24. února 2008

najstarší hobit ešte z bývalej ČSSR v slovenčine

Hobit v češtine to prvé porevolučné vydanie.

Trilógia v slovenčine (z povinnosti) v češtine, v angličtine

Kompletný spis v češtine

Húrinove deti v slovnečine

nástenná mapa (v obrázkoch:-) )

ilustrované knihy

veľká krabica hracích kariet od Decipher vrátane balíčka s ktorým som vyhral v osemfinále MS národov :P a prehral vo štvrťfinále :twisted:

ešte že bývam (zatiaľ) v poloprázdnom 3izbáku :wink:

3izbák je moc pěkné slovo :-)

Ještě jsem zapomněl na figurku Gandalfa Bílého, jo a vlastně na takovej malej box společenských her, ale velmi primitivních a prakticky nehratelných...no a pak samořejmost, sběratelskou edici LOTR DVD. :-)

Tak vidím, že žabař jsem spíš já. :)

:-) a to nemluvím o všemožných RPG modulech, většinou v pdf...a vlastním RPG světě, více viz http://arda.d20.cz

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.