Máš pravdu, že přízraky není moc dobrý překlad, leč přišel mi lepší, než mrtvola. Je pravda, že v Bouři mečů začala překladatelka používat pro wight slovo nemrtvý, což je o chlup lepší, ale pořád mi tam chybí důrazné odlišení od Jiných - i oni jsou vlastně nemrtví, akorá lehce vyšší kategorie - anebo nejsou a jsou to démoni? Chtělo by to lepší překlad pro wight, ale žádnej mě prostě nenapadá. :-(
K těm obrům - neřekl bych že jakákoli rasa za zdí by byla spojencem Jiných mimo Nemrtvích. Mance říká ve Střetů králů že jiné nikdo nedokázal zastavit ani obři ani divocí atd.
Zdravim všechny mě by zajímalo co dělají Jiní s těmi chlapci od Krastera které jim dával po narození na co sou tak duležití že ho za to Jiní nezabili a nechali v klidu žit
Kéž bych si pokaždé, když vidím sousloví "Dlouhá noc" nevzpomněla na ..."Víš, mně se taky stýská a najednou zdá se máme proč se znát a je to fér, že právě nám bude dlouháááá noc. Už blízko se blýská a něco ti říká vztaň a choď, byl jsi příliš dlouho sám...dlouhááááá noc, nikdo z nás nejde spát" :-)))) (maminka je fanda rádia Blaník)
Ja si myslim ze si Jini berou chlapce aby z nich udelali dalsi Jine. Tusim to tam rika jedna z krasterovych zen, neco ve smyslu ze brzy prijdou jejich synove.
Myslim si ze takhle nejak se Jini rozmnozuji, a to asimilaci zivych lidi.
Já už mám opravdu nějakej problém - místo "c) nějak si z nich dělají další generaci" jsem četla "nějak si z nich dělají další LEGRACI" - což je mimochodem dost dobře možný :))))
V Jiných mám taky guláš. Nejsou ti zombie a bílí chodci jedno a totéž? V prologu první knížky se z důstojníka noční hlídky stal hned Jiný. Z jiných se zase stanou chodící mrtvoly.
Ben Nevis: Zdá se se mi, že o Jiných toho pořád víme překvapivě málo. Očividně z některých, co za Zdí umřou, se stanou Jiní (démoni?), ale nevšimla jsem si, že by někdo bylo naznačené, na čem to záleží - asi na libovůli Jiných, co toho dotyčnýho zabijou. Strýček Benjen o tom možná něco ví :) Stejnou schopnost mají ale aspoň někteří kněží Pána světla (Berick, unCat). Pán světla a jeho protějšek je IMHO to, co Martin myslí písní ledu a ohně, i když určitě neříkám nic novýho a je tu samozřejmě víc možností. Navíc si myslím, že Martina hodně inspirovala tahle básnička Roberta Frosta, která je je o mezilidských vztazích, ale v Martinově případě možná i doslova o zničení světa skrz oheň a led a nenávist:
Někteří tvrdí, že svět zajde ohněm, druzí, že zničí ho led. To co znám z vášně, přinutilo mě k ohni se přiklánět. Však jestli se ohněm svět nezmrzačí, znám natolik i nenávist, abych si docela byl jist, že led by to sved, že na to stačí.
Komentáře
Myslim si ze takhle nejak se Jini rozmnozuji, a to asimilaci zivych lidi.
Někteří tvrdí, že svět zajde ohněm,
druzí, že zničí ho led.
To co znám z vášně, přinutilo mě
k ohni se přiklánět.
Však jestli se ohněm svět nezmrzačí,
znám natolik i nenávist,
abych si docela byl jist,
že led by to sved,
že na to stačí.