Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
Teorie o původu Jona Sněha. Kdo byli jeho rodiče? Je to bastard, který dosáhl vrcholu, nebo mu v žilách koluje královská krev a může tak vystoupat ještě výš? Je jednou z tří dračích hlav, které spasí Západozemí?
GRRM v rozhovorech prozradil, že o původu Jona se dozvíme více v posledních třech dílech ságy. Je tedy pravděpodobné, že jeho původ bude hrát v příběhu svou roli.

Víme, že Jon se narodil osm až devět měsíců před Daenerys a ta se...

Číst celý článek zde
1272830323353

Komentáře

• upraveno 7. června 2012
    Tyno, já už se u GRRM nedivím ničemu - mrtví nejsou mrtví nebo aspoň nemrtví, když už je dost vytlučeno, tak zase dosypává nové pretendanty z krabice kornflejků....mne už tou překombinovaností znechutil dost....
    Jarla napsal(a):

Tyno, já už se u GRRM nedivím ničemu - mrtví nejsou mrtví nebo aspoň nemrtví, když už je dost vytlučeno, tak zase dosypává nové pretendanty z krabice kornflejků....mne už tou překombinovaností znechutil dost....

A pak si bude stěžovat, že mu to pořád nejde dopsat :) Teď vážně - Martin by se měl rozhodnout, jestli ságu opravdu chce dopsat nebo ne. Nemůžu říct, že by si ságu Hostinou a Tancem pokazil, i když určitá škoda nastala, ale přece jenom bych čekala, že se odhodlá k radikálnějším rozhodnutím. Ono je asi tím, že konflikty neumí řešit jinak zabitím postavy nebo hned několika postav, což v Hostině a Tanci moc často nepraktikuje (na konci Tance už naštěstí ano). Dobrá zpráva je, že se zařek, že během posledních dvou knížek už nebude přidávat POV postavy a postavy konečně začne svádět dohromady, ne je nechat bloudit po světě. Bohužel slova jsou vítr :)
    další 4 díly ságy se bude daenerys poflakovat po stepích širé Asie, Tyrion se stane cyvas velmistrem Velké otročí zátoky, na Zdi budou ještě furt volit dalšího šéfa, zatímco Jon v Duchově kůži bude nahánět Boroka (borok Boroček), catalyn bude chroptět, Malíček chytne syfl ve svém bordelu, Tomen vyroste, Doran bolestivě uhyne na podagru, gryfon po kouskách odpadne, Arya bude po více plastikách než Míša džeksn, Bran zakoření a Hodor se okotí a tak tam všichni hezky žijou a nežijou za sedmero lesy a řekami a sedmero královstvími ...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 7. června 2012
    A Sansa sa naučí lietať a stane sa z nej Leonardo Da Zimohrad
  • upraveno 12. června 2012
    Přemýšlel jsem o tom co zamýšlí GRRM s Jonem, a podle mě by, mimo jiné, klidně mohl skončit jako lord Zimohradu. Otázka je jestli přežije.
    Pokud si správně vzpomínám, těsně před RW ho Robb nechal prohlásit svým dědicem, podle nějakého výnosu, který chtěl potvrdit od všech přítomných lordů. Otázka je kam se ten list poděl, možná že ho někdo zázračně vytáhne, až to bude třeba. Zajímalo by mě, jestli by potom kvůli tomu výnosu pozbyl nárok na nástupnictví Rickon. (S Branem já osobně už nepočítám)
    Je to jen spekulace, a ani bych si to nepřál, ale podle mě to možné je, GRRM je nevyzpytatelný.
    sederik: Ano, z Jona by byl velkej sympaťák, kdyby mu Martin odstranil z cesty všechny sourozence jenom proto, aby moh bejt lord ze Zimohradu :D
    To neříkám, že by byl sympaťák, ale oni všichni jeho sourozenci jsou buď považováni za mrtvé nebo ztracené, popřípadě se za jeho sourozence jen vydávají. On neví, jak to s nimi vypadá.
    Je to jen spekulace, jen by mě zajímalo jak dopadl ten glejt, a jestli ho někdo nevytáhne. Určitý náznaky podle mě jsou, a i konec Tance tomu nahrává.
    Pokud ten výnos někdo vytáhne tak má Jon nárok na Zimnohrad, tedy pokud by nějak se dokázal zbavit přísahy z Noční Hlídky. Rickon ani Bran nárok nestratily jen se mezi ně a Robba dostal Jon. Pokud by tedy Jon neodešel z hlídky a Branovy by se něco stalo je Rickon králem Severu a Trojzubce, lordem Zimnohradu.
    šedostín napsal(a):

Pokud ten výnos někdo vytáhne tak má Jon nárok na Zimnohrad, tedy pokud by nějak se dokázal zbavit přísahy z Noční Hlídky. Rickon ani Bran nárok nestratily jen se mezi ně a Robba dostal Jon. Pokud by tedy Jon neodešel z hlídky a Branovy by se něco stalo je Rickon králem Severu a Trojzubce, lordem Zimnohradu.

Myslíš pán trosek (sorry, to je teď vlastně Ramsay), syn zrádce a bratr mrtvýho rebela...
    sarven napsal(a):
    začínam sa priklánať k jednoduchším riešeniam, napr. že Sneh nie je Targaryen, aj keď v tom prípade je dosť možné, že ......

Vážení přátelé, jsem tu u vás teprve chvíli. Je to moje chyba, že sem lezu a koukám se pod ty černé lístečky. Ale fakt by mě nenapadlo, že 15.8.2011 !! tj. skoro rok před českým vydáním Tance s draky, sem nějakej ... sarven, zajisté tisíciletý čtenář, co všechno ví a všechno zná, lupne spoiler všech spoilerů (a dokonce ho původně ani nezačerní, jak vyplývá z následující diskuse). Vždyť to byla teprve 3.stránka této diskuse a hned takovej flák.
    Byla jsem v půlce Tance, když jsem si tohle přečetla. Kruci mě se udělalo zle. Já nemám ani chuť číst dál. GRRM zapomněl škrtat, kapitoly s Dany jsou ještě nudnější než dřív (Hostina byla perfektní, tam nebyla), a teď vím, že až se prokoušu nakonec, bude tam něco, co nechci. Krucinál!
    Jsou to už 2dny, co jsem ten spoiler přečetla, a ještě jsem od té doby nepřečetla ani řádku, já - rychločtenář.
    Tak tedy sarvenovi po téměř 10 měsících pěkně děkuju.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 12. června 2012
    Mrejča: Nechápu, co se rozčiluješ? Nemáš čučet pod černou! (remcaly jsme já s Nevadou, které jsme to viděly nezačerněné a taky mám pocit, že ne od sarvena).
    Krisa napsal(a):

Mrejča: Nechápu, co se rozčiluješ? Nemáš čučet pod černou! (remcaly jsme já s Nevadou, které jsme to viděly nezačerněné a taky mám pocit, že ne od sarvena).

Se nerozčiluju, jasně říkám, že je to moje chyba.
    Držím smutek. A přitom držkuju.
    upraveno 12. června 2012
    Mrejča: Přišlo mi to k sarvenovi dost neuctivé... Ikdyž s tvým problémem nemá nic společného.
    Krisa napsal(a):

Mrejča: Přišlo mi to k sarvenovi dost neuctivé... Ikdyž s tvým problémem nemá nic společného.

nic společného ... dobrá, ale já to na 3 stránce diskuse nenapsala. Byl to on, proto jsem ho nahoře citovala, akorát jsem smazala to, co mě tak dostalo.
    Každopádně se za svou nerozvážnost omlouvám a naprosto nechápu, že fiktivní osudy fiktivní postavy se mnou tak dokážou zacloumat. Mluví ze mne žal.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 12. června 2012
    A navíc to tenkrát byl Everett Young, sarven to poctivě začernil hned.
    upraveno 12. června 2012
    Mrejča: Nemá nic společného = nenutil tě se podívat pod černý obdélník. Na hlavní stránce si můžeš přečíst pravidlo, že v neseriálových vláknech se začerňují POUZE spoilery z Tance. Takže mi nepřijde v pohodě nadávat někomu za vlastní blbost.
    Mrejča napsal(a):

Vážení přátelé, jsem tu u vás teprve chvíli. Je to moje chyba, že sem lezu a koukám se pod ty černé lístečky. Ale fakt by mě nenapadlo, že 15.8.2011 !! tj. skoro rok před českým vydáním Tance s draky, sem nějakej ... sarven, zajisté tisíciletý čtenář, co všechno ví a všechno zná, lupne spoiler všech spoilerů (a dokonce ho původně ani nezačerní, jak vyplývá z následující diskuse).
    Jsou to už 2dny, co jsem ten spoiler přečetla, a ještě jsem od té doby nepřečetla ani řádku, já - rychločtenář.
    Tak tedy sarvenovi po téměř 10 měsících pěkně děkuju.

veľmi ma to mrzí. pokaziť si zážitok z deja je blbé. drobné utešenie, ale iba drobné je snáď v tom, že pri GRRM to nie je IBA o tom čo sa stane, ale aj ako sa to stane. ešte raz: mrzí ma to.
    snažím sa vyvarovať spolierom, mám okolo seba x ľudí, ktorých som priviedol k ASOIAF a sú v rôznych štádiach udalostí a myslím, že nikomu som nepovedal ani "f" z vecí, ku ktorým sa musia sami dostať.

fakt si to presne nepamätám, ale myslím, že som to vtedy začiernil. tým pádom je to žiaľ tvoja chyba. ťažko som mohol pred rokom myslieť na niekoho, kto bude ignorovať spoilerove pravidlá.

predpokladám, že ostrejší tón aj zvyšok treba prirátať sklamaniu. opakujem, necítim sa vinný ale je mi to veľmi ľuto.
    Sorry všem, truchlící člověk bývá nesoudný. Já se s tím nějak vyrovnám, ale byla to prostě pecka přímo do čela. A právě navíc bez těch souvislostí. Fakt se mi dalšího čtení vůbec nechce ... tak to tam leží na stole otevřené uprostřed a písmenka nikdo nehltá, škoda. Nechápu, co to se mnou dělá. Dnes si prostě četbu NAŘÍDÍM a bude to.
    Když zase tady se člověk dozví takových souvisle nesouvisejících věcí, že je věčná škoda sem nechodit. A navíc začerněné bývají i naprosto nevinné věci (pohledem přečtených 4 knih), takže prostě čumím na vše. Mea culpa.
  • upraveno 25. srpna 2012
    Zdravim,

kratil jsem si chvile cekani na Vichry zimy nebo cokoli noveho a zajmaveho, ctenim prispevku a neda mi to a musim se podelit o svou moudrosti :-O
    Nektere teorie o Jonovi jsou fakt zajmave(R+L a s toho vyplyvajici nove moznosti pro Jona,etc.) ale jak GRRM v nekolika rozhovorech uz rekl, snazi si hlavne o realisticnost postav, tudiz je na spouste mist vykladany jeden dej jinak dle subjektivity POVu (a to zamerne). Tim bych taky posvitil na nektere "dukazy" podporujici tu, ci onou teorii. Neprecetl jsem vsechny prispevky ale jeden zajmavej "dukaz" o puvodu Jona jsem nikde nevidel, v Tanci kdyz se Davos dostava na Sesrtov a je hostem/zajatcem lorda Godrika:

„Ned Stark byl zde?“
    „Za úsvitu Robertovy rebelie. Šílený král poslal na Orlí hnízdo pro Starkovu hlavu, ale Jon Arryn
    mu poslal v odpověď jen vzdor. Město racků však zůstalo loajální trůnu. Aby se Stark dostal domů a mohl povolat svoje vazaly, musel se dostat přes hory na Prsty a najít si rybáře, který ho převeze přes Kousanec. Cestou je zastihla bouře. Rybář se utopil, ale jeho dcera dostala Starka na Sestry, než se člun potopil. Říká se, že ji zanechal s měšcem stříbra a s bastardem v břiše. Pojmenovala ho Jon Sníh, po Arrynovi.

tutiz kdyz byl Ned zahnan bouri na sestrov byl na tom jako Davos spis zajatec a otec Godrika si jej urcite proklepl co se tyce ditete ktere s sebou veze, ne ze by mu rekl pravdu tak cestnej(blbej) snad nebyl ani Ned, ale na dtuhou starnu povazuju tuhle informaci za duveryhodnou co se mista a data tyce. Taky Godrik nemel zadny duvod lhat Davosovi.

takze mi to celkem na ty nektere teorie nesedi, ani casove, ani geograficky. I kdyz opet, GRRM pripoustel ze ty vzdalenosti a casy cestovani spise odhadoval tak to vetsinou vypada ze meli ti dotycni jen kone s nitrem ale na tohle by Ned potreboval stihacku. Plus je pravda, jak uz nekdo zminil, kojna byla z Dorne, kterou by prece nevezli pres celou risi a za obc. valky.

PS: prispevek jsem psal na dovolene na jakesi pochybne klavesnici bez ceske dikritiky, tak snad mi odpustite.
    Článek byl psán ještě před vydáním Tance, kde nám GRRM předhodil tuhle další návnadu. ;-)
    Jestli si chceš zkrátit čas pročítáním dalších teorií o původu Jona Sněha, navštiv topic čtenářské fanfiction na téma Původ Jona Sněha. Některé jsou docela odvážné. :-)
    Jon je přece syn Aemona Targaryena a lady Olenny, to jste ještě nevěděli? :D.
    upraveno 25. srpna 2012
    Informaci ze Tří sester považuju za Martinův pokus zmást fanoušky. Nechce se mi plně věřit postavě, která zároveň Davosovi sdělí, že Trpaslík uprchl. Protáhl se mřížemi své cely a holýma rukama rozerval vpůli svého vlastního otce. Jeden strážný jej spatřil na útěku, rudého od hlavy až k patě, jako by se byl vykoupal v krvi.
    Nevada napsal(a):

Informaci ze Tří sester považuju za Martinův pokus zmást fanoušky. Nechce se mi plně věřit postavě, která zároveň Davosovi sdělí, že Trpaslík uprchl. Protáhl se mřížemi své cely a holýma rukama rozerval vpůli svého vlastního otce. Jeden strážný jej spatřil na útěku, rudého od hlavy až k patě, jako by se byl vykoupal v krvi.

No nevim, je mozne ze se jedna o dezinformaci...ale to ze Godrik mu vypravi povidacku kterou (asi) zaslechl od namorniku ktere dorazili do Sestrova je logicke, sam to vedet nemohl a presne to sedi na GRRMnovu subjektivitu postavy. Na druhou stranu nevidim duvod proc by lhal, spis mi to vyzniva jako obraceny Stockholmsky syndrom kdy se sveruje s tajemstvim nekomu koho muze snadno zabit.
    upraveno 25. srpna 2012
    Neříkám, že Borrell cíleně lhal, ani že se to celé vůbec neodehrálo. Asi jen prodával jak koupil. Prostě nevěřím takhle podanému příběhu. Zvlášť v Martinově světě. Věřím, že Ned projížděl Sestrami, věřím, že ho vezl rybář a jeho dcera. Věřím, že ta holka porodila dítě. Nevěřím, že to byl Nedův syn.
    Kedze ho pomenovala Jon Snih, tak to moze byt nahoda, ale prilis velka.
    Nevada napsal(a):

Neříkám, že Borrell cíleně lhal, ani že se to celé vůbec neodehrálo. Asi jen prodával jak koupil. Prostě nevěřím takhle podanému příběhu. Zvlášť v Martinově světě. Věřím, že Ned projížděl Sestrami, věřím, že ho vezl rybář a jeho dcera. Věřím, že ta holka porodila dítě. Nevěřím, že to byl Nedův syn.

Počkej, takže Ty myslíš, že Jon je syn tý holky a jejího otce... - jo, to by k GRRM sedlo, jak prdel na hrnec...
    :-D
    upraveno 25. srpna 2012
    Hildegarda napsal(a):

Kedze ho pomenovala Jon Snih, tak to moze byt nahoda, ale prilis velka.

Ani ne. Možná se jmenoval jinak. Možná ani jméno neměl, třeba zemřel hned po porodu. To jméno si mohli místní přidat jen proto, že Ned opravdu má bastarda jménem Jon, což byla skutečnost známá po celé říši.
    Stark z hor napsal(a):

Počkej, takže Ty myslíš, že Jon je syn tý holky a jejího otce... - jo, to by k GRRM sedlo, jak prdel na hrnec...
    :-D

Ne :)
    Jak že to jen bylo? Ice a Fire.... Ach, led... Oheň... Hmmm... Že by Jon a Dany? Třeba to dají dohromady a budou spásou. Třeba Dany zjistí, že Jon je taky rodina.

Btw ta teorie s tím Robertem je dobrá, taky si jí myslím. Že Jona Ned chránil před ním. Navíc by to asi moc hezky nedopadlo, kdyby řekl že to je syn draka a vlka... To by se kapku Roberta dotklo (pro lásku k ní a kvůli nenávisti) a co davu?

Jsem zvědavý. Ice a Fire... Hmmm máme to před čumákem.
  • Jon vždycky trošku záviděl Robbovi, možná jestli přežije a myslí si že je Stannis po smrti, tak sjednotí divoké, poslední věrné z černých a nějaké ty seveřany a prohlásí se následníkem Robba a králem Severu. ( Určitě ne kvůli svým ambicím ale nezištně, jednotné území je přeci lepší pro obranu proti Jiným :P ;) ) A bude bojovat s Jinýma a Lannisterskou mocí na severu (Bolton-Frey). Což podnítí lid z Říčních krajin k dalšímu bojí (stále tam jsou nějací ti věrní a uprchlíci "psanci" a ti kteří by rádi odplatu) pod vedením Černé Ryby a Catelyn
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.