Asociace
Myslím, že Martin napsal většinu svých postav skvěle neboť v různých lidech vyvolávají odlišné emoce např. Daenerys, Stannis, Sansa atd. Jistě znáte různé typy her na asociace, kdy ve většině z nich máte napsat či říct první, co vás napadne. Zkusil jsem to aplikovat na několik lidských schopností či vlastností v souvislosti s postavami v Písni. Takhle to vychází mně.
Fyzické dispozice - nejsilnější = Gregor, nejrychlejší = Syrio, nejobratnější = Syrio, nejodolnější = Gregor, nejkrásnější = Daenerys/Arthur Dayne, nejvíce sexy = Arianne/Gregor Dayne, nejvyšší = Gregor:-)
Psychické vlastnosti - nejchytřejší = Malíček, nejmoudřejší = mistr Aemon
Charakter - nejčestnější = Eddard, nejzrádnější = Bolton, nejkrutější = Ramsay
Jistě by mě napadlo mnohem více vlastností, ale už takhle je to dlouhé.
Omlouvám se všem psychologům, kteří si rvou vlasy nad tím jak jsem špatně zařazoval vlastnosti do jednotlivých kategorií:-)
Fyzické dispozice - nejsilnější = Gregor, nejrychlejší = Syrio, nejobratnější = Syrio, nejodolnější = Gregor, nejkrásnější = Daenerys/Arthur Dayne, nejvíce sexy = Arianne/Gregor Dayne, nejvyšší = Gregor:-)
Psychické vlastnosti - nejchytřejší = Malíček, nejmoudřejší = mistr Aemon
Charakter - nejčestnější = Eddard, nejzrádnější = Bolton, nejkrutější = Ramsay
Jistě by mě napadlo mnohem více vlastností, ale už takhle je to dlouhé.
Omlouvám se všem psychologům, kteří si rvou vlasy nad tím jak jsem špatně zařazoval vlastnosti do jednotlivých kategorií:-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Namátkou:
Sandor - pes
Catelyn - kočka
Robert - kanec
Malíček - chameleon
Renly - motýl :-)
Tyrion - buldoček
Lysa - naběračka (nevím proč)
V souvislosti s Aryou mě napadá taky jedno zvíře, ale neřeknu ho, vy byste se pak mstili na Sanse. :-)
V souvislostí s Arryou mě napadá kočka (U Cat je to spíš kvočna...ovšem v dobrém slova smyslu). No a Sansa? Mně se do hlavy dere pomeranč...
Ceresei nie je len taká mačka - je besná (vzteklina)
tyrion je lišiak
arya je myš, lasica, ale hlavne vĺča
sansa je tiež vĺča, ale najskôr príliš hladkané a potom vyhnané na ulicu.
Catelyn - kvočna
Robert - měch
Malíček - straka (krade kde může...a má to i erbu myslím...drzoun)
Renly - jelen
Tyrion - kyklop (nevím proč...je to mrňous..asi mě to napadá kvůli té velké deformované hlavě)
Lysa - těsto v míse
Kousač - pilník
Cersei - paranoik
Já myslel, že řekneš Citron :)
Taky mě napad, ale rozprsklej pomeranč je o chlup nezapomenutelnější :-)
Arya je mačkou a lasičkou a taky vlkem.
Robb je kôň, skôr plnokrvík než ťažný.
Jon je lonely wolf.
Bran je havran.
Rickon je dikobraz.
Catelyn je opravdu máti slepice.
Ned je skála, jenže potřebuju najít zvíře a ač jsou tu Baratheoni jiní, mně prostě na rzum přichodí jelen starajíci se o své stádo. Pro vlčí alfu mu jaksi chybí dravost.
Cersei je kříženec mezi zmijí a opicou (opičí láska).
Petyr má v erbe drozda, presnejšie je to drozdec - mockingbird a ne to černé ptáče se zlatým zobáčkem. A pokus si o tom ptáčku přečtete nějaké info, tak je to docela spot on. Ale chameleon sedí taky.
Jinak chameleon to zbarvení běžně mění jako mimikry (což údajně ta partička předtím vyzkoušela na zácloně, ubrusu a tak),... jen tu šachovnici nezvládl (on to není úplně triviální vzor, na který by v přírodě narazil...)... z "nálady" byla jen ta červená.
Slizoun co proleze každou skulinou. Chapadla, maskování, rychlé únikové manévry s inkoustovou clonou. A zvládá to i šachovnice.
Taky Petyra i Varysa možno asociovat s pavouky. Varys je Pavúkom už v knížkách a Baelish je nejvíc Iagoesque charakter s akým som prišla do kontaktu mimo Iaga osobně a o čem ten mluvil? O sítích do kterých polapí Othella a Desdemonu a vlastně všechny kolem.