TV seriály

upraveno 23. ledna 2011 v Film a televize
Hra o trůny se chystá do vysílání na jaře roku 2011. Jaká bude její konkurence? Poradí si HBO s vycházející hvězdou na produkčním poli stanicí Starz a jejími projekty Spartacus, Pillars of the Earth a zejména pak fantasy Camelot? V pozadí bude jistě číhat i projekt od tvůrců Tudorovců Borgias. Nebo bude největším oříškem sesterský projekt Boardwalk Empire? Či překvapí někdo jiný?

Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
1260261263265266362

Komentáře

• @brbr
    mé chabé znalosti terminologie pochází z verneovek
    Já si obzory rozšiřoval s Horacio Hornblowerem. Je to víc sofistikovaný než Jules...
  • @brbr btw. black sails jsem zvládnul 1 nebo 2 epizody a sténal jsem u toho bolestí... Vůbec mě to nebavilo.. Zlepší se to nějak nebo je to pořád to stejné. Jestli tomu dávat více šancí či nikoliv..
  • @sfik Ach Hornblower.... tam jsem tu terminoligii jen dopilovala.

Jinak jak jsem psala, ta první série je slabší, druhá je totální obrat. Šanci tomu určitě dej.
  • @brbr: Z Dvou roků prázdnin znám termín "kosatka" a "briga" (aniž bych tušil, že kosatka je jen "jedna z předních trojúhelníkových plachet" -navíc na lodi s podélným oplachtěním je to jen název pro specificky dlouhou genu ?nebo genuu... je-li genua dle vzoru žena?- a jak se liší škuner, briga, brigantina, fregata jsem netušil ani zdaleka)... :o)
    "Nahoru" v zásadě musíš - 1) pokud máš "blbě vymyšlené lanoví" (na LG se plachta překládá "jako kapesník" třikrát (tedy potřebuješ 6 lan na jednu plachtu), čímž snížíš plochu na osminu a navíc není "v tahu") 2) pokud se ti někde kousne lano (myslím, že říkal, že na té 32 metrové lodi je asi 12 kilometrů lan, takže se tam sakra má co kousnout), ale na to stačí mít nahoře fakt jednoho, maximálně dva lidi 3) chceš-li gasketovat (tj. vyvázat plachtu k ráhnu, takže nepřečnívá téměř vůbec, tedy minimalizace odporu na téměř úroveň plochy ráhna... a hlavně to hezky vypadá)... ale nevidím význam gasketovat v bouři - logické mi přijde skasat a natočit ráhno po větru...
    Jinak na moři jsem na lodi s příčným oplachtěním byl týden (a ještě jsme většinu doby motorovali).... takže jsem vážně "expert"... :o) Ale zážitky super,... potkat trojici vorvaňů byl větší zážitek než zbytek plavby... (Mimochodem, La Grace je jeden z projektů, pro které jsem hrdý na to, že jsem z ČR)...
  • Caute, mám před sebou tři týdny volna, tak bych rad mrkl na dobrý seriál v originále, kterému bude rozumět. Nechce někdo doporučit? Já jinak na seriály nekoukam... Ale dam tomu šanci a třeba mě to chytne :D
  • @Mellien Třeba výše zmiňovaná Vojna a mír - šestidílná minisérie, poslední díl bude odvysílán následující neděli :) pěkná britská angličtina zajistí pohodlné shlédnutí.
  • @Jay Hele, tak oni tam asi gasketovali (učím se rychle). Asi se na to budeš muset podívat, abys to věděl přesně :-)
  • @brbr: A to ještě můžu hodit koutek angličtiny - "Gasket" je v AJ "těsnění" - což zjevně souvisí s tím, že se gasketou plachta přitáhne TĚSNĚ k ráhnu.
    Jak říkám, je to v plánu, ale to jsou i jiné seriály, nějak se mi nedaří držet krok,... každopádně tato diskuze to posunula v prioritách o notný kus výše... Odhadem tak na duben (ať po vzoru GRRM stanovím dostatečně neambiciózní plán, který pak můžu nestihnout a říct "až to bude, tak to bude"... nebo ještě lépe "bude to,... až to bude").
  • upraveno 2. února 2016
    @Mellien Na Narcos su dobre ohlasy a Netflix je zadara.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Narcos je boží. Oberyn, sexy ženy, drogy, napětí a španělština. Pro mě s Fargem nejlepší seriál, jaký sem kdy viděl.
  • brbr napsal(a):

@flanker.27 V té ruské verzi jsou Bezuchov i Bolkonski hrozně staří. Teda netuším, jak staří jsou v knize a ani se v tom moc nechci vrtat, abych nepřišla na něco, co bych předčasně vědět nechtěla. Ale Bondarčukovi je 45 a Tichonovi 37 a vypadají ještě starší.

Jo ti chlapi jsou otřesní. Přiznávám, že jsem taky nečetla předlohu :oops: , ale úplně takoví snad být nemuseli. Staří a totálně neatraktivní. I když ono hledat pohledného Rusa je docela těžké. :twisted:
  • upraveno 2. února 2016
    A sakra, posunuli Poldarka na podzim. :/ Jak mne to ze začátku hrozně nudilo, tak ke konci to bylo dokonce i zábavný. Konečně seriál, kdy pěkný chlap = pěkná ženská.
    A
    když vsázel Důl Leisure tak jsem ani nedýchal
  • @Amaroun Jee, to je škoda. No, hlavně, že někdy bude.
  • @Amaroun Že jo? Taky mě Poldark chytnul. Nad posunutím mávni rukou, žijeme ve zlaté éře televizních seriálů, stačí chvíli pátrat v databázi, co by tě bavilo.
  • Lara napsal(a):

brbr napsal(a):

@flanker.27 V té ruské verzi jsou Bezuchov i Bolkonski hrozně staří. Teda netuším, jak staří jsou v knize a ani se v tom moc nechci vrtat, abych nepřišla na něco, co bych předčasně vědět nechtěla. Ale Bondarčukovi je 45 a Tichonovi 37 a vypadají ještě starší.

Jo ti chlapi jsou otřesní. Přiznávám, že jsem taky nečetla předlohu :oops: , ale úplně takoví snad být nemuseli. Staří a totálně neatraktivní. I když ono hledat pohledného Rusa je docela těžké. :twisted:
    No, tak ono jde o to, kdo tam z těch chlapů má být atraktivní :D princ Andrej nepochybně.. Ale když Pierra hraje v americké verzi seladon Henry Fonda, tak tam v něm toho intelektuálního hňupa prostě nevidím... Zase na druhou stranu (ač muž nejsem úplně kompetentní se k tomu vyjádřit) nechápu kam dala Nataša v podání Lily James oči, když se zakoukala do toho mongoloidního Anatola Kuragina... Jako chlípnýho Casanovu mohli vybrat někoho kdo tak působí a ne nějakýho aknetika...
  • War and Peace epizoda 5: zatahání za ucho potěšilo ale Borodino byla jedna velká blamáž :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jsem skutečně zděšen, jak je tady probírán vzhled mužů jako nějakých sexuálních objektů bez vlastní osobnosti. Jako kus masa někde na tržišti, tak je redukována jejich osobnost. Takový sexismus v moderní společnosti, jsem, skutečně zděšen =D

@DanielSvatoš To tak nějak čekám, bohužel. On už ten Slavkov uprostřed rozkvetlých polí byl tak nějak problém, ale říkal jsem si, třeba si šetří na Borodino. Asi nic...

Jinak jsem jeden z těch, co se zatraceně těší na Poldarka.
  • upraveno 2. února 2016
    ono ani nejde tak o tu bitvu ale o její závěr no asi to sebrali z ruských učebnic dějepisu
    @DanielSvatoš Já se podívám až v pátek, tak nenapovídat :)
  • pak jsem napiš co si o tom myslíš ty
    Pokud jde o výsledky bitvy tak správné je říct, že strategicky Rusové vyhráli. Sice utrpěli o něco větší ztráty (ne o moc, i když údaje se dost různí, Kovařík udává cca 35000 Francouzů a 40000 Rusů; mimochodem padlo taky 41 francouzských a 26 ruských generálů), ale jejich armáda zůstala plně bojeschopná a dosáhla toho, co Kutuzov chtěl - co nejvíc Francouze vyčerpat. Rusové, i když na začátku tažení slabší (s Francouzi tenkrát opravdu táhla většina Evropy, řada nucených Napoleonových spojenců v Německu, Rakousko, Poláci, Muratovi Italové) a navíc byli zároveň ve válce ještě s Tureckem a Persií, tak mohli síly postupně doplňovat (a s Tureckem se podařilo uzavřít mír, takže si uvolnili jednu další armádu), zatímco Napoleon překročil Němen sice s 685000 muži, ale jak boje a nutnost hlídat týl ubíraly z jeho sil, tak do Moskvy došel už jen asi se 150000.
  • o tom víceméně žádná ale tady se moc snažili aby to vyznělo jako velká porážka Napoleona
  • Tak to nesouhlasím, podle mě to v seriálu vyznělo úplně stejně jak to říká flanker... Nedokážu říct, jestli skutečně musel Kutuzov po Borodinu uklidňovat vášně na-ofenzivu-nadržených generálů a dát jasně najevo, že dál se bude ustupovat, ale rozhodně mi to nepřišlo že by Francouzi dostali na prdel.
    Ostatně.. Napoleon sám dal povel k ústupu a císařskou gardu nechat v záloze..
    Nedokážu říct, jestli skutečně musel Kutuzov po Borodinu uklidňovat vášně na-ofenzivu-nadržených generálů
    To je pravda. Francouzi sice za dne ovládli pole s hromadou mrtvol, ale na noc se stáhli prakticky do výchozího postavení a v ruském štábu se skutečně strhla hádka, protože mnoho generálů chtělo znovu obsadit pozice.
  • svoa00 napsal(a):

@Amaroun Že jo? Taky mě Poldark chytnul. Nad posunutím mávni rukou, žijeme ve zlaté éře televizních seriálů, stačí chvíli pátrat v databázi, co by tě bavilo.

BBC umí. už jsem si udělal na volné večery takový seznam - tak když bude čas a nálada tak si zase něco z toho půstím:
    http://www.csfd.cz/film/360383-klondike/prehled/ (Discovery)
    http://www.csfd.cz/film/401308-wolf-hall/prehled/
    http://www.csfd.cz/film/309782-v-kruhu-koruny-jindrich-iv-1-dil/prehled/
    http://www.csfd.cz/film/316736-v-kruhu-koruny-richard-ii/prehled/
    http://www.csfd.cz/film/330877-peaky-blinders-gangy-z-birminghamu/galerie/strana-12/?type=1
    http://www.csfd.cz/film/388896-banished/
    http://www.csfd.cz/film/370124-crimson-field-the/prehled/(to asi bude spíš pro holky)
    http://www.csfd.cz/film/370380-jamaica-inn/prehled/

+ Jonathan Strange & Mr Norrell (rozkoukané) a Vojna a mír
  • Poldark už chystám pro mamku, tohle se jí bude stoprocentně líbit a mě koneckonců taky :)
  • @Amaroun Poldark, Klondike super. Wolf hall asi taky, ale viděla jsem jeden díl. Připadalo mi to jako docela přesný přepis knihy a tu jsme četla, tak jsem to vzdala.
    A asi si budu muset sehnat Jamaica Inn. Pletu se, nebo je hlavní hrdinka lady Sibyll z Downtonu?
    Něco z toho určitě zkusím, když už seriál, tak historické téma :) Ale hospoda Jamaica, tam asi zůstane nepřekonaná adaptace s Jane Seymourovou.
  • upraveno 3. února 2016
    @Amaroun Wolf Hall nevím. O Tudorovcích jsem toho viděla dost a nejsem tak mladá, abych musela vidět úplně všechno :D V kruhu koruny doporučuju, pokud máš aspoň trochu rád Shakespeara. V Richardovi II. asi budeš trochu bojovat s tou mluvou, ale člověk si na to kupodivu snadno zvykne. Jindřich IV. ve dvou dílech je zbytečně dlouhý, to měli stejně jako někteří tvůrci předtím proškrtat a spojit do jednoho celku. V Jindřichovi V. je zase skvělý Hiddles. Nejlepší je, že tyhle adaptace opravdu mají každá jiný feeling, i když technicky vzato je to minisérie. Antická tragédie - komedie s hořskými chvílemi - pocta jednomu anglickému dobyvateli. A brzy bude druhá série, která pokryje období Války růží a třetího Ríšu si zahraje Cumberbatch.
  • upraveno 3. února 2016
    @brbr Downton mne minul a asi úplně nevím, jestli je to téma pro mne. :-)

@svoa00 Jo to jsem slyšel a prý jsou příbuzní. :-)

No u BBC minisérii mám problém, že mne dost často minou ( chtělo by to nějaký přehled). Co mne hodně bavilo bylo great expectations. Dokonce jsem zvládl Jane Austen - Emma a asi nejradši mám Karmínový kvítek .
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.