Posledné myšlienky

upraveno 22. února 2011 v Postavy a bytosti
V ságe nám už zomrela pekná kôpka postáv a zrovna dnes ráno mi napadlo, že pri niektorých by bolo zaujímavé vedieť čo boli ich posledné myšlienky.
kniha sa tomu vždy vyhla (výnimkou je ten starý Stanisov mistr a Pete), na koniec života sme sa pozerali očami niekoho iného, takže sme ich nemohli poznať. možno si filmová reč - a nedajbože aj lákadla filmového klišé - vyžiadajú zmenu. Možno budeme v Eddardovej alebo Robbovej hlave keď sa to stane.
čo myslíte, na čo mysleli?

boli posledné myšlienky Eddarda trpké alebo fatalistické winter is comming? alebo myslel na Aryu a Sansu, že čo s nimi bude? alebo myslel na Robba ako nástupcu? alebo na svoju manželku? alebo na Jona, ktorému nestihol povedať, kto je?
posledné myšlienky nám môžu povedať aká ta postava naozaj je. Starostlivý otec? Lord? rodinný typ?

mám dva osobné tipy: buď prevládla starkovská česť a posledné myšlienky viedli k Jonovi a tajomstvu jeho pôvodu, alebo prevládla rodina a starosť o dve dievčatá v jame levovej.
«1

Komentáře

• upraveno 22. února 2011
    Mám tendenci si tohle předvádět do filmové řeči a docela živě si umím představit, že Ned v tu chvíli myslel na svá slova, že žádný Stark se nikdy z jihu nevrátil, do toho flashback Lyanny, Brandona, otce. Ale v reálu bych si klidně uměl představit, že nestihl myslet na nic takového a nevěřil, že se to opravdu stane, stejně jako všichni okolo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. února 2011
    Můj tip je, že myslel na dcery a že chybělo tak málo, aby je dostal do bezpečí.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 22. února 2011
    Na to měl dost času v cele. Cersei mu slíbila zeď ale na poslední chvíli došlo k jinému. Třeba to bylo takové překvápko, že nestihl pomyslet skoro na nic.
    Alek: že žádný Stark se nikdy z jihu nevrátil
    Jestli se Martin při psaní chystá toto pravidlo úspěšně aplikovat. Tak to znamená, že už se Arya a Sansa nikdy nevrátí na Zimohrad.
  • upraveno 23. února 2011
    Každopádně, asi byl dost překvapený, ale ne zas moc. Myslím, že byl už tak dost zlomený - pobyt ve vězení, nevědomost, co se stalo s jeho lidmi a dcerami (minimálně, co se stalo s Aryou). Starost o rodinu.

Poslední myšlenky Joffa: "Nechci zemřít, bohové, já nechci zemřít! Vezměte si raději Skřeta nebo Sansu nebo i moji matku, jen ne mě, prosím.....eeeegggggrrrrrr" (Exitus) :-D
    Hehe, Olorin mě inspiroval. Mám nové rodové heslo pro Targaryeny. „Náš exodus, váš exitus.“ :-)
    Jestli se Martin při psaní chystá toto pravidlo úspěšně aplikovat. Tak to znamená, že už se Arya a Sansa nikdy nevrátí na Zimohrad.
    No tak nesmíme to brát tak úplně, sám Ned tohle v mládí "porušil".
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. února 2011
    Alek: Hehe, Olorin mě inspiroval. Mám nové rodové heslo pro Targaryeny. „Náš exodus, váš exitus.“ :-)
    A co "Děkujeme, odleťte."
    joff mi príde absolútne presný, to Olorin vystihol. Eddard asi naozaj bol najmä prekvapený, osobne verím, že posledná myšlienka patrila aryi a sanse.

teraz niečo ťažšie. predpokladajme, že zomrel Sandor. akože. čo bola jeho posledná myšlienka?
    Kde je to otrasné decko? (arya)
    vtáčik mi už nezaspieva... (sansa)
    kto ho zabije, keď nie ja? (hora)

alebo ?
    upraveno 23. února 2011
    flanker.27: A co "Děkujeme, odleťte."
    To je spíš heslo rodu Arrynů.
    Třeba měli nějaký absurdní myšlenky. např. "Zapomněl jsem si vyzvednout prádlo s prádelny"
    V ETW je citát jednoho barona za Francouszké revoluce, když stál před gilotinou. Řekl: "Máte v tom rozsudku pravopisné chyby.... Uvažovat takhle těsně před smrtí a vůbec dávat pozor na chyby v rozsudk smrti? - Já bych se jen klepal... nejspíš
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 23. února 2011
    Když je člověk smířený s osudem, je schopný ledasčeho. Zkuste si vyhledat poslední slova slavných :o)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. února 2011
    Montezuma3: Pravda, tohle by Targaryenům mohla spíš říkat opozice než oni sami. Arrynové by taky mohli říkat "Vy nelétáte" jako hříčku na Greyjoyské My nesijeme.
  • Na čo asi myslel Robb počas Red wedding?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Aviv kolik starých topiků chceš ještě oživit? :-)
  • @Everett_Young what is dead, may never die..
    @Aviv ale som s nimi vyjebal, mám čo chcem a nič sa mi nestalo..
  • @Everett_Young Ešte uvidím. So všetkými to samozrejme nepôjde, ale pár by snáď mohlo @JoeGyry povstať tvrdších a silnejších (alebo aspoň povstať).
  • Aviv napsal(a):

Na čo asi myslel Robb počas Red wedding?

Mother... Jeyne... Grey Wind

To je známo.
  • A tu máme tú veľkú lásku k sladkej Jeyne! Buď najviac miloval matku, keď na ňu pomyslel ako prvú, alebo svojho zlovlka, keď naň myslel ako posledného. Robbe, Robbe... :-D
    Ale je veľmi pekné, že miesto aby si myslel - Frey, ty hajzel... - myslel na svojich najbližších.
  • upraveno 30. dubna 2014
    v knížce se hlavne Jeyne nic nestalo...
  • No jo, to je fakt. Ale aj tak to vyzerá zvláštne. Myšlienka na matku čo je v nebezpečí, na Jeyne čo je v bezpečí, na zlovlka čo je v nebezpečí... Ale to už príliš špekulujem čo?
  • podľa mňa myslel na edmura, že ten si teraz niekde užíva s roslin a on tu musí zomierať, pričom by to mohlo byť naopak :D
  • Jasně - Že já hlupák lezl do postele s tou Westerlingovic holkou... Počkat! Vždyť to ona mi lezla do postele! A ty pohledy co její matka po mně házela a jak pořád lítal havran k západu... Žeby... A kruci, já trouba... Já si to snad celý i zasloužím. - a potom sa na ten meč nabodol sám a nechal úbohú Cat pomiatnuť sa žiaľom. :-D
  • alebo keď mu roose povedal, že jaime posiela pozdravy, tak možno chcel povedať, že aj on jemu :D
  • Ešte tak zistiť čo bolo obsahom tých pozdravov...
  • @Aviv: To nemůže být... Právo hosta přece pořád platí.
    (Mimochodem, všimli jste si, že jej zabil Bolton, takže nic o právu host-hostitel ve vztahu Frey-Robb de facto porušeno nebylo)
  • @Jay Ono není stoprocentně jisté, že to byl Bolton (na seriál nedej), i když já tomu taky věřím. S vědomím, že některé hosty zabili "spoluseveřeni", můžu být klidná... :-D
  • Já si myslím, že i v knize mu Bolton vyřídil pozdravy od Jaimeho... ale uznávám četl jsem to jen dvakrát... jednou šokován a podruhé rozesmutněn, že to tady pro Krále severu končí.
  • @Jay
    image

Myslela jsem tím, že Catelyn toho muže neoznačuje jako Roose Boltona, jenom jako muže v boltonových barvách. Ale tak ano, Jaime to o pozdravech říkal přímo Boltonovi, i když na veřejném místě.

Ale pořád ještě můžeme slyšet, jak Roose Boltona někdo odkrágluje se slovy "Catelyn Stark posílá pozdravy." A koloběh násilí pokračuje... Cynika ve mě by to neuvěřitelně pobavilo :twisted:

P.S. S králem severu si nikdo nebude zahrávat... awwww
    image
    Jay napsal(a):

@Aviv: To nemůže být... Právo hosta přece pořád platí.
    (Mimochodem, všimli jste si, že jej zabil Bolton, takže nic o právu host-hostitel ve vztahu Frey-Robb de facto porušeno nebylo)

No jasně, ony ty šípy byly jen taková sranda. Dokud to nějaký Bolton nevzal příliš vážně.
  • AvivAviv
    upraveno 2. května 2014
    svoa00 napsal(a):

@Jay

Ale pořád ještě můžeme slyšet, jak Roose Boltona někdo odkrágluje se slovy "Catelyn Stark posílá pozdravy." A koloběh násilí pokračuje... Cynika ve mě by to neuvěřitelně pobavilo :twisted:

Tak to by bol naozaj neuveriteľne vtipný zvrat , navyše plný zadosťučinenia. K Roosovi cítim zmes rešpektu a obdivu, ale po tej zrade si proste o niečo také koleduje. A teraz keď tu bola tá Zimohradská svadba... Hoci oneskerene o niekoľko dní/týždňov, zúčtovanie by prišlo vhod.

• Jay napsal(a):

@Aviv:

To je dobrá poznámka. Zabil ho jeden z "vlastných", takže o zabití hosťa Robba hostiteľom Freyom nemôže byť reči. Ale zabitie ostatných (Dacey, ty jež si tak emancipovaně a věrně stála při něm...), ktorí boli tiež Freyovými hosťami, bola práca Freyových mužov, takže porušeného toho bolo dosť.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.