Proti gustu žádnej dišputát, naopak to potvrzuje mou teorii, že spousta ženskejch prostě podlejhá chlapům, co po nich šlapou :))
+
Ano, to jsou ty nezkušené a nepoučené a nebo nenapravitelné....
Jaký šlapání po čemkoli? Mě je prostě Theon sympatickej a je mi líto, že jeho celej život stál za starou belu, což neznamená, že ho chci mít doma, nebo kohokoli, kdo mě občas ztříská...
flanker: Niečo na ten štýl. Podľa mňa tá postova je viac menej, s ohľadom na svoj charakter a situácii, do ktorých sa dostal, obeť Balonovej rebélie. Ako pozorovatelia jeho chovanie nepovažujeme za správne, ale opäť vzhľadom na okolnosti a charakter sú logické. Hotový prípad pre Dr. Frasiera Cranea. :]
Btw, mne Theon vôbec nepríde ako sympatická postava a v seriáli herec, ktorý ho stvárňuje už dupľom nie.
Mě je prostě Theon sympatickej a je mi líto, že jeho celej život stál za starou belu
Měl co jíst, kde spát, naučili ho jezdit na koni, bojovat, jezdit na hony, byl společníkem dědice Severu a krále Severu. Oj, to byl život za starou belu...
Theonův život stál za starou belu, protože byl vždycky rukojmím. Jako malýho ho vzali od rodičů, šouplik cizím lidem (kteří podrtili tatíka), vždycky se k němu všichni chovali jak k onuci a když konečně dorazil domů, tak se mu sestra s otcem vysmáli, že je totální neschopák a "zrádce" rodiny, protože se skamarádil s lidma, kteří ho "unesli" a drželi jako rukojmí - jo, to je slast...
Tak že by s ním Starkové zacházeli jako s onucí jsem nezaznamenal. Zjevně záležitost měřítka každé solné ženy. A všechno ostatní čeho se mu dostalo, bylo krajně zasloužený, páč na Železný ostrovy se vrátil jako "velkej pán" s plnou hubou vychloubání a co předved před Ašou zasloužilo kapitální stěr. Nemluvě o kapitánově dceři. A všechny následný akce byly kombinace vysokýho sebevědomí a malýho rozhledu. Kdepak, ten si osud Smraďocha víc než zaslouží. Čímž neříkám, že nemůže projít nějakým pokáním.
Nemyslím si, že by si někdo zasloužil osud jako Theon, snad kromě pár zrůd jako je např. Smraďoch..
Theon se skutečně dopustil několika naprosto neospravedlnitelných věcí v čele s vraždou malých dětí. V tom ale není horší než jiné postavy jako např. Jaime. Přesto mi ho je spíše líto. Prožívat polovinu svého života jako rukojmí není nic co člověk dobře nese, i když s vámi zacházejí relativně dobře; no a mít za otce Balona Grayjoye taky není žádná výhra. Nicméně Theon si za spoustu věcí mohl sám. S tím souhlasím. Pýcha je špatný rádce...
A kdo říká, že Jaimie je v něčem lepší :-D Teď mne ukamenují všechny jeho fanynky, ale než potkal Brienne, která ho donutila podívat se na sebe sama jaká je nula, co si myslí, že je elipsa, po které se točí svět...Jo jasně hraňas a hezoun a bezohledný náfuka - to je typ, po kterém letí ženské (dokud takového vážně nedostanou a vím o čem mluvím). Ano začal se chovat líp, ale všichni víme za jakou cenu...jenže když nemá Brienne za prdelí, aby se na něj dívala skrz prsty, tak zase začíná otrčet růžky a dělat co je snadné místo, co je čestné...takže GRRM docela realisticky nemění naturel postavy, jen ji nechává rozvinout tam, kde měla rezervu, ale říká přísloví - přidáním cukru k jedu nesnížíš jeho smrtící účinek...holt bijte mne, ale pro mne je Jaimie fňukna a slabčák, co se nedokáže doopravdy vzepřít ani vlastní sestře a pořád ju chce :-)
Montezumo - jo a výsledek je stejný jako počáteční vklad :-D Já samozřejmě vím, že Jaimie má spoustu fanoušků a hlavně fanynek a není to nic osobního a nechci jim jejich obdiv hanit. Jen říkám, proč ten entusiasmus nesdílím :-)
Jinak mi nepřipadne, že by Jaime sklouzl zase ke snadným řešením. Jen nemá tu Brienninu naivitu, aby bojoval tam, kde nemůže vyhrát. Jeho vyřešení situace v Řekotočí se mi líbilo velmi velmi a snadná situace to nebyla. Ne, nejsem jeho fanynka a ani jsem si ho nevzala na milost po třetí knize. Ale jeho kapitoly mě baví.
Jeho kapitoly mne baví, ale to i kapitoly Cersei :-) Jde o styl psaní, to že Cersei mi k srdci taky nepřirostla je věc druhá. V Řekotočí to vyřešil, ale pořád ne třeba jako Eddard, který vlastně přišel o život hlavně proto, že trůn patří Stannisovi a on se mu jej rozhodl dát, protože to je správné, i když nešťastné řešení.
Můj osobní názor je asi ten, že kdyby byli všeci ti lidi k sobě upřímnější a více si říkali a méně tajili, měli by jednodušší život. Jenže takových lidí není ani moc v reálu, takže kniha je realistická a vytýkám to postavám a ne autorovi, který naopak zaslouží pochvalu za autentičnost.
flanker: "Vlastni uznani za cenu jinych zivotu" - nezapomen, ze mluvis o Greyjoyich. Ti si uznani u svych spolubojovniku ziskavali jen za cenu zivotu jinych. Jina ves, jiny pes.... staci se juknout na dobyvacne valky severanu.
Libi se mi jedno prislovi: "Po bitve je kazdy general".
Jinak, Jaime je char naprosto v pohode. Je jen mirne arogantni, to je vse. Jestli chce nekdo oponovat tim, ze vyhodil Brana z okna? No boze, jak jinak se chcete zbavit svedku? Proste byl Bran na spatnym miste ve spatnej cas. Tot vse.
:-D Taky spíš s vlastní sestrou, máš s ní tři děcka a když Vás přistihne sousedovic kluk tak ho vyhodíš z okna ? Na to se příjdu juknout - však je to normálka :-D
Aqwarty: Vždyť já chápu tu logiku, že chce udělat dojem coby stratég a dobyvatel, akorát nechápu, co mi na něm má bejt sympatickýho. Jo, můžu k němu cítit jistou lítost, ale rozhodně ne sympatie nebo dokonce obdiv.
flanker.27: Ale tady o obdivu nikdo nemluvil. Já Theonovy činy nesnáším, jen je mi ho prostě líto - mám k němu "nějaký vztah" (to je blbě řečeno, ale budiž), což znamená, že k němu chovám nějaké sympatie (negativní, ale i ty pozitivní). Prostě jsem chtěla říct, že je to postava, která mě nezanechá "chladnou" (taky blbý slovo), jako nějaké jiné (například Stannis, Renly, Loras, Margery atd.), ty mi jsou prostě šumák, Theon ne (štve mě, mrzí mě co udělal, je mi ho líto, chvílema s ním soucítím...). To jen tak, až se o sobě zase dozvím, že jsem nezkušená, nepoučitelná a mám ráda, když mě někdo mlátí (hahaha - nic proti, tenhle můj rozbor mě fakt pobavil, ale už ze mě prosím nedělejte magora, budu mít depku :))))))) ).
Krisa: Jsi můj člověk. Theon je pro mě "sympatický" človíček, zkrátka ho mám ráda, ať je jaký je, taková ta nevysvětlitelná náklonnost. I přes své činy ve mě budí soucit. Byl léta rukojmým, nikdy nezažil své výsadní postavení a když to s návratem domů očekával, rodina se mu akorát vysmála a ztrapňovala ho. musel v něm narůst silný pocit zneuznanosti. Stačilo přidat jeho horší vlastnosti - lehkomyslnost, nezodpovědnost, ukvapenost, /předstírané/sebevědomí a neštěstí bylo hotovo. Následek byl drsný, dle mého až nezasloužený. Krom několika vysoce mravních lidí se málokdo "spokojil" se zabitím dvou dětí. Možná působím jako psychopatka, ale snad nejsem. Spíš mě přitahují problematičtí hrdinové.
flanker: ja u Jaimeho nemluvil o sympatiich. Btw. cetls Kmotra od Maria Puza... popremyslej o hlavnich postavach knihy. Nebo jsi to nedocetl, protoze ti nebyli sympaticti? :)
Komentáře
Btw, mne Theon vôbec nepríde ako sympatická postava a v seriáli herec, ktorý ho stvárňuje už dupľom nie.
Theon se skutečně dopustil několika naprosto neospravedlnitelných věcí v čele s vraždou malých dětí. V tom ale není horší než jiné postavy jako např. Jaime. Přesto mi ho je spíše líto. Prožívat polovinu svého života jako rukojmí není nic co člověk dobře nese, i když s vámi zacházejí relativně dobře; no a mít za otce Balona Grayjoye taky není žádná výhra. Nicméně Theon si za spoustu věcí mohl sám. S tím souhlasím. Pýcha je špatný rádce...
Já samozřejmě vím, že Jaimie má spoustu fanoušků a hlavně fanynek a není to nic osobního a nechci jim jejich obdiv hanit. Jen říkám, proč ten entusiasmus nesdílím :-)
Ne, nejsem jeho fanynka a ani jsem si ho nevzala na milost po třetí knize. Ale jeho kapitoly mě baví.
V Řekotočí to vyřešil, ale pořád ne třeba jako Eddard, který vlastně přišel o život hlavně proto, že trůn patří Stannisovi a on se mu jej rozhodl dát, protože to je správné, i když nešťastné řešení.
Můj osobní názor je asi ten, že kdyby byli všeci ti lidi k sobě upřímnější a více si říkali a méně tajili, měli by jednodušší život. Jenže takových lidí není ani moc v reálu, takže kniha je realistická a vytýkám to postavám a ne autorovi, který naopak zaslouží pochvalu za autentičnost.
Jinak, Jaime je char naprosto v pohode. Je jen mirne arogantni, to je vse. Jestli chce nekdo oponovat tim, ze vyhodil Brana z okna? No boze, jak jinak se chcete zbavit svedku? Proste byl Bran na spatnym miste ve spatnej cas. Tot vse.
Proto mě třeba až tak nebral Boradwalk Empire, Kmotr apod. Jsem radši, když je v tom nějakej kontrast, jako Heat nebo Departed.