Hra o trůny 1x06 - Zlatá koruna

upraveno 19. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost.

Název epizody: Zlatá koruna
Režie: Daniel Minahan
Scénář: Jane Espenson a David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
245

Komentáře

• upraveno 23. května 2011
    zlovlků je opravdu škoda, říkal jsem si že je vypustili ale na druhou stranu nemůžeme říct, že by tam nebyli, Nymeria s Lady krátce a už je asi neuvidíme, Léto tam byl hodně a ještě bude, Chundeláč vůbec ale neni tam ani Rickon, Duch tam byl dvakrát, z blízka a z dálky a Šedý vítr tam bude asi v budoucnu nejvíc, zatim jen ležel v síni Zimohradu, ale až bude bitva v Šeptajícím lese :D .. těším se jak obrovitánsky ho ztvárněji ( jestli hrajou důležitou roli, jako že asi jo, GRRM by je nenechal zmizet .. )
    No Duchova role bude určitě v příštím díle za Zdí při přísahách. A Šedý vítr byl vidět v nějakých ukázkách při laškování s Umberem.
    Parádní díl. Skvělá scéna se Siriem, Nedovo odsouzení Hory a odhalení významu "The seed is strong..". Scény na Ohrlím hnízdě výborný. Ten kluk (mladej lord Arryn) je fakt nesnesitelnej! (v dobrém). A excelentní hlášky Brona v odpověď Lyse: "You dont fight with honor! No. He did." a Aryino komentování Sansinejch slintů: "Seven Hells!" :D :D

A málem bych zapomněl na scény za Ouzkym mořem - taky skvělé. No a korunovace: "A crown for a king" to završila. Fakt silná scéna (odpouštím i bleskurychlé roztavení zlata).
    zaujímavý je rozhovor Joffa a Sansy. Myslím, že si Sansa bude chúďa spomínať na vety, nikdy ťa neponížim, nikdy ťa nebudem mať v neúcte
    inak diel opäť výborný. režiséra 5.a 6. si treba zapamätať, aj keď je pravda, že scenár mu dosť pomohol. s Rose majú zdá sa väčšie plány. Asi bude spolu so Šae v paláci. alebo že by dokonca z nej urobili Šae?
    Sarven: Nie, Šae je obsadená samostatne herečkou Sibel Kekili.
    Omg Ta Sansa je fakt blbka.... Už jsem si vzpomněl proč ty její kapitoly byli tak nezabavný :-D
    Konec byl luxusní.. Trošku jsem se bál jak dopadne korunovace, ale super...
    práveže tu Sansu možno omnoho viac chápať. nielen v jej veku by väčšina z nás podľahla krásam sveta. veď sa jej vrátil jej životný sen, to nie je len tak...
    doteraz ma štvala, odteraz mi jej bude ľúto.

a to píšem ako Danyn herold :)
    režiséra 5.a 6. si treba zapamätať
    Jedná se o dva různé, od 6. dílu bude mít 3 díly Minaham.
    práveže tu Sansu možno omnoho viac chápať. nielen v jej veku by väčšina z nás podľahla krásam sveta. veď sa jej vrátil jej životný sen
    přesně, tahle nová scéna krásně dokresluje, jak to Cersei rozehrála.
    nemal režírovať jeden režisér vždy dva diely?
    nee, viz info

Tim Van Patten – epizody 1, 2
    Brian Kirk – epizody 3, 4, 5
    Daniel Minahan – epizody 6, 7, 8
    Alan Taylor – epizody 9, 10
    Nevíte někdo jestli budou titulky ještě dneska?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. května 2011
    Tak už to mám taky za sebou. Tyrion, ač Lannister, je neodolatelnej, skoro lepší než v knize. Z Dany je mi ještě víc blivno, Sansa se blíží k bodu krutého vystřízlivění a Aryiných Seven Hells mě pobavilo. Bohužel, vlci absentují, ani Šedý vítr ani Léto se do divokých nezakousnou. Robb a Theon to musí vyřešit sami. Předpokládám, že Horské kmeny a Tyrion se škrtnou úplně, což by bylo logický. Odsouzení Gregora je třešnička na dortu. Jenom mi připadá, že na všechno už zbejvá nějak málo času.
    flanker: Kmene sa nevyškrtnú, Shagga je obsadený a bol aj v nejakej ukážke.
    Ja si naopak dnes uvedomil, že tých desať epizód je na Hru o tróny možno naozaj ideálnych. Nenapadá ma, čím by vyplnili tie dve epizódy navyše v prípade, že by ich bolo 12, ako sa pôvodne plánovalo.
    Inak, naozaj, ale naozaj milujem, ako Dinklage a Addy hrajú svoje postavy. Ostatní sú tiež super, ale Tyrion a Robert absolútne rulujú. Už si iba s úsmevom spomínam, ako na Addyho každý frfľal... :)
    upraveno 23. května 2011
    Aha. Já jen, že tam chybělo to jak je Lysa vyhodila za bránu. každopádně kmeny tam v podstatě maj naprosto minimální úlohu, takže tam bych škrtání pochopil.
    Co se týče většího počtu dílů, nejde ani tak o větší množství událostí, ale o to, že některý události by nemusely bejt tak uspěchaný a trvat o těch pár vteřin dýl. Možná teda ani ne větší počet dílů, ale delší díly :))
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 23. května 2011
    12 epizod by mohlo být, kdyby těch prvních pár nevzali takovým fofrem a zkratkami. Ale teď už je to v pohodě a zbylý děj (navíc zkrácený o Tullye úplně?) tam bude pasovat akorát.
    btw - (spoiler ke knihám) To nebude ani osvobození Řekotočí? To jsem zvědavá jak potom vysvětlí, že v tom hradě Robb sídlí během války. Navíc když je to rodiště Catelyn.

Epizodu 6 jsem ještě neviděla, ale děsně vám závidím. Právě se rozhoduji jestli to mám risknout a podívat se i s anglickými titulky nebo trpělivě čekat na české. Protože s anglickými nebudu rozumět všemu, ale budu mít trochu výhodu ve znalosti předlohy, kterou jsem nedávno znovu četla. A navíc bude ukojena moje nehorázná zvědavost :o)
    Už takhle je seriál hodně nadstandardní, i když u HBO se takhle kvalita už stává spíše standardem, inu není to televize, je to HBO. :-D
    Právě sem dokoukal v Angličtině. Občas jsem moc nerozuměl, ale jinak super.
    Horské kmenu určitě budou kvůli Černovodě.
    upraveno 23. května 2011
    Chápu, že by to mohlo skončit bitvou v šeptajícím lese + osvobozením Řekotočí - popravou Neda - provoláním Robba králem, ale to se stalo v Řekotočí, takže úplně ho vynechat nepůjde, pokud neudělaj nějakej výraznej zásah do děje
    Dá se dát i bez titulků, neni to problém, rozhodně ne pro znalce knihy, takže z titulkama úplně bez problému.
    Super díl, jediný co mi vadilo byla drobnost při souboji v Orlím hnízdě - otevřít při něm dveře v podlaze mi přišlo strašně laciný. Ale Mord byl epesní. A rychlou tavivost zlata tvůrcům taky odpustím poté, co Vyseriova hlava tak dokonale klinkla o zem :D Už se moc těším, až si dám celou sérii v kuse :)
    PS: Lancel je naprosto dokonalá blbka! Další z postav, které jsou ještě o ždibec lepší než v knížce.
    Tyhle "ubožáčci" jsou překvapivě dobře zahraný. Viserys, Lancel, malej Arryn. Parádní bylo jak Robert dával Lancelovi čočku v minulém díle při nasazování kyrysu :D
    SPOILER KE KNIHÁM:
    Pravdu řečeno, neumím si představit, že by Cersei vlezla do postele s někým jako Lancel.
    flankere, úprimne nechápem tvoju negáciu Danny. príde mi to trochu patologické.

nevada, pokojne to daj. moja angličtina je kuchynská, ale s knihou v hlave to dávam v pohode, vždy najprv bez titulkov. nevydržím :)
    aspoň si pri druhom pozretí mám čo dopozerať :)

alek: diky za info. tak som zvedavý ako dopadnú ďalšie diely.
    U mě byla dlouhou dobu ta linie Dany taky hodně na hraně, takže jisté pochopení mám :-)
    tak je to za nami:

best scena: odsouzeni Gregora - uz si nevzpominam na pocity pri cteni knihy, ale tady jsem uplne citil, jak to dre...

dobre sceny:
    tyrion + mort
    tyrion se priznava
    korunovace
    mormont + viserys
    sansa + joffrey

nic moc sceny:
    ...
    eeee
    ...
    urcite nejakou najdu
    upraveno 23. května 2011
    sarven: Řekněme, že její přijmutí dothracké identity z ní možná dělá královnu Mongolů - totiž pardon, Dothraků, ne však mou.
    to je v poriadku. Sansa tiež nie je moja kráľovná, ale nemám problem ju chápať, ľutovať a podobne. nehovoriac, že môj tajný tip je, že budú nejakým spôsobom vládnuť spolu.
    upraveno 23. května 2011
    Mno, do vypálení prvního města mě spíš jenom nebavila, i když jistý náznaky byly... :)
    Tak titulky jsu hotové, právě je jdu nahrát na titulky.com (na normal se přehodí ve dvě). Svoje připomínky a návrhy k titulkům prosím SEM
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.