Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš

upraveno 30. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
«13456710

Komentáře

• upraveno 23. května 2011
    No vzhledem k tomu, že epizoda opravdu z HBO Go unikla, dá se čekat, že někteří nevydrží, někteří ani nebudou bojovat (nelezu do prohraných bitev :-), tak tady je rovnou topic.

Čím dál větší potíže mi dělá psaní těch anotací, na WiC jsou moc doslovní, tak to tady hodně opisuju, snad se dař. Pro zájemce plné znění, ale bacha, je to fakt hodně odhalující!
    Explaining that the future of the Lannisters is at stake, Tywin presses Jaime to “be the man you were meant to be” as they prepare for battle. Ned confronts Cersei about the secrets that killed Jon Arryn. With the fate of the missing Benjen very much on his mind, Jon Snow takes his Night’s Watch vows, though not with the assignment he coveted. After Ser Jorah saves Daenerys from treachery, an enraged Drogo vows to lead the Dothraki where they’ve never gone before. An injured Robert takes pains to ensure an orderly transition at King’s Landing.
    ja na to prdim, pockam (pokusim se pockat) ten tyden
    Skvělá epizoda! První scéna z tábora lannisterské armády je skvělá (akorát by všichni pěšáci nemuseli mít ty samurajský helmy :) ) a Tywin se opravdu povedl, herec sedí dokonale.
    Konečně jsme se taky vrátili na zeď a vidíme pořádně Ghosta (konečně) a Samova hláška ("I always wanted to be a wizard") je geniální :D.
    Robertova smrt,, to jsem věděl předem, že mě čeká husí kůže, a taky že jo :) - zatím jedna z nejlepších scén seriálu.
    Zakončení fakt parádní, snad ještě lepší než konec čtvrté epizody. Skvěle natočené a navíc skoro přesně podle knížky.
    Jediné, co mě zklamalo byla dlouhá a nudná scéna u Littefingera v bordelu a také, že se všechny scény v King's Landing odehrávaly v interiérech, tudíž například scéna mezi Renlym a Nedem, na kterou jsem se hodně těšil a která se v knížce odehrává na mostě, se tu odehrává jen v nějakém pokoji, čímž ztrácí hodně na svém kouzlu. A samozřejmě také absence Tyriona, ale to se dalo očekávat.
    Taky jsem neodolal a musel jsem se mrknout, jen škoda o něco horší kvality videa. Každopádně dějově zatím nejzajímavější díl, ale to se dalo čekat. :-) Každopádně příslib do budoucna - pejsánek našel ruku, Nedovi se jeho "převrat" nezdařil a kolečka občanské války se začínají pomalu, ale jistě roztáčet! :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. května 2011
    Pche, slaboši :)
    Přiznávám, jsem jedinec se slabou vůlí - když jde o něco, co se týká Písně ledu a ohně. :-)
    ojojoj, už sosám.
    to by me zajimalo, co budete delat cele pristi pondeli :)
    dobrý diel. ten predošlý bol pre mňa lepší, silnejší. ale aj tento je výborný. cítim smútok ako keď som to čítal prvý krát. už sa to blíži. možno Rudá svadba bol ešte väčší šok, preto kde sa to udialo a ako, ale Eddardov koniec je ikonický. s ním končí "dobrý-jednoduchý svet Tolkiena" a začína krutá podoba života.

prijal by som o dve epizódy viac. viac turnaja, ktorý mal v sebe chuť bezstarostného kráľovania, o trochu viac Zimohradu a trebárs cvičenia a pomenovania vlkov. proste udalostí z long last summer.
    knedle: no co by, pouštět si to znova :-)

sarven: ve spoilerové části jsi přesně vystihl moje pocity.
    Kdybyste někdo objevil eng. titulky, dejte mi vědět. Odposlech dělat nebudu...
    zatím jsem je taky nenašel

takže jsem to právě odkoukal. Epka hodně silná, jen zbytečně dlouhej začátek. Hlavně ta Malíčkova scéna, tady už bych skoro souhlasil s jistou samoúčelností lechtivých scén :-( i když samo ta scéna sama o sobě má velkou vypovídací hodnotu a je pro postavu Malíčka klíčová, to jako chápu.

knedle: trpět budeme, trpět jako po dvojté premiéře v kině :-)
  • upraveno 24. května 2011
    No končne nadupaný diel :)
    Dopadne někdy něco dobře? Nebo jen hodní umírají? :)
    Dopadne někdy něco dobře? Nebo jen hodní umírají? :)
    V Bouři mečů začne umírat dost "záporáků", mezitím se z některých stanou i "klaďasové", ale tak jak to postupně odnesou Starkové, to jen tak nikdo netrumfne. :-D
    Gjór: A ti hodní mají být kteří? ,-) Doufám, že ne Starkovic, kteří se svým sice obdivuhodným, ale pro běžný život nepoužitelným černobílým pohledem na vše, akorát vedou celou zem do krvavé války. Krásně je to vidět v šesté epizodě, ve scéně s Neddem na trůnu... Ned sice ví, že jsou všichni kolem intrikáni, ale přesto ho ani nenapadne, že by celá výpověď mohla být další z intrik (co já vím, Malíček zaplatí zlatku a již sedláci vyprávějí jeho verzi), prostě něco slyší, hned v tom vidí příležitost ke své pomstě a okamžitě překračuje své pravomoce (OK, on je má, ale přeci jen, král je stále živ a z dialogu předtím bylo jasné, že toto je přesně to co si přeje ze všeho nejméně) a nepokrytě vyhlásí Lannisterům válku. Hloupý, hloupý krok. V zásadě si za svůj osud může sám. To samé Cat, jednaní instiktivně, na základě jakési cti, nikoli toho co je "dobré/správné" ,-)
    No, Catelyn jednala na základě mateřských pudů. Za všechno vlastně může ona :-)
    hm, zaujímavý pohľad. jasne, že Eddard je príklad "starej školy", "cti nadovšetko", ale aj tak imho preháňaš. nepoužiteľní pre život? myslím, že svojej krajine vládol dobre. že nezvláda vysokú politiku z neho nerobí hlubáka a už vôbec nie "dobre mu tak" hajzla.
    Pokud vím, tak to obvinění bylo oprávněné. A popravdě, raději bych měl za pána Neda Starka než Malíčka nebo kohokoliv z té pakáže na jihu. :-)
    Jak to že už jste viděli sedmý díl? Kde se dá splašit? Titulky asi k němu nejsou, že?

Sarven: Nemůžu si pomoct, ale Eddard byl tak čestný, že to opravdu hraničilo s hloupostí. Odmítnou Renlyho pomoc a spoléhat se na Malíčkovu čest? Čest člověka, kterého vůbec neznal a ve své podstatě jím pohrdal?
    Starkové vypadají hodně naivní. Někdo jim něco nakecá a oni už zbrojí a popravují Skřety. Kdyby za vším neviděli Lannistery, tak by se to tak krásně nezamotalo. :-)

Díky tomu tam vlastně žádné hodné ani zlé rody nejsou, protože všichni to vlastně myslí dobře. Jsou jenom víc dobří nebo víc zkažení jednotlivci.
    Sarven: V zásadě to bylo napsáno s nadsázkou; ale nikdy jsem nenapsal "dobře mu tak", já mám Neda rád, je to stará dobrá škola, jen mi "vadí" pohled, že Strakovic jsou ti čestní hodní hodňoušci, zatímco Lannisteři ti zlý zlouni. Oni jim jen připravili nitku, které místo aby se Starkovic obezřetně vyhli, tak po ní chňapli, vsadili vše a vše... No, to byl již spoiler ,-) Oba rody jsou na tom stejně, sice každý po svém, ale nemají si navzájem co vyčítat. Eddard nikdy nepochopil politickou hru, přesto se do ní (ani ne tak hloupě jako naivně) pustil a dojel na to, v současné chvíli by pro říší bylo lepší rychlé vyhlazení/podrobení Starkovců, vyhnutí se válce, ušetření několika set životů a příparava na dlouhou zimu ,-)
    upraveno 24. května 2011
    Mno, tak Catelyn především nikoho nepopravovala. krom toho její rozhodnutí bylo v tísni a na základě tvrzení člověka, kterého považovala za svého přítele.
    Co se týče Neda a "rozumnosti." Ona ta rozumnost se krásně posuzuje ex post (po bitvě je každý a tak dále), nehledě na to, že se dá překvapivě ohýbat a kroutit podle toho, kdo zrovna tu "rozumnost" (="vyšší dobro") vykládá. Oproti tomu porušení zákona vražděním plundrováním vesnic je jasná věc, která se ohýbat nedá, aniž by člověk ztratil sebeúctu. Osobně mám dost všeho toho obětování něčeho pro "vyšší dobro" dost zajídá, viz např.aktuální "vše pro reformy"
    K válce by došlo tak jako tak - jen co by Robert natáhnul bačkory.
    upraveno 24. května 2011
    Asi tak.
    áno starkoví sú tí dobrí. majú svoje chyby, majú určitú naivitu. netreba zabúdať, že Eddard kráľom nechcel byť - teoreticky mohol, a ani sa do KP nechystal. nie je na tú politiku, vie to. Išiel tam kôli Robertovi, aby ho zachránil.
    to že naletel veľkým hráčom je prirodzené. a smutné. a politicky hlúpe. ale ospravedlnovať Lanisterov za to, že to nachystali mi príde príliš. nehovoriac, že aj oni sú nakoniec len figúrkami. silnými, ale figurkami. Rozhodujúcimi hráčmi sú Doran, Maliček a Varys.
    Suhlasim, navyse Ned to cele robil pre priatela Roberta, byt podla neho v zivote sa v KL neukaze. To ze Cersei vyuzila jeho cestnost. mne vadia postavy ako Tywin alebo malicek ci Cersei, ktore nevahaju urobit prakticky vsetko na posilnenie svojho postavenia (vrazdy, atd.)
    Machiavelli by z nich měl radost. :-)
    Nemůžu si pomoct, ale Eddard byl tak čestný, že to opravdu hraničilo s hloupostí. Odmítnou Renlyho pomoc a spoléhat se na Malíčkovu čest? Čest člověka, kterého vůbec neznal a ve své podstatě jím pohrdal?
    Malíček byl prostě moc velký soupeř, do té doby šel Nedovi na ruku, ten neměl důvod pochybovat... Odmítnout Renlyho bylo nutné, protože to by rozlítilo Stannise a mohla by z toho bejt válka - ano, zpětně by to možná dopadlo líp, ale tehdy pro Neda asi nebylo v tomhle jiné rozumné volby. U Malíčka možná mohl trochu manévrovat, ale tam byl asi výsledek dán dlouho dopředu...
    Nic proti Nedovi, záleží mu jak na rodině, tak na království. Ale Catelyn se velmi ochotně chytla "zaručené zprávy", že Tyrion chtěl zabít jejího synka. Kdyby nebyl Lannister, tak by víc dala na jeho obhajobu a uvěřila, že není idiot, co by svoji dýku použil při asasinaci. Malíček ji jenom vhodně nasměroval.
    To je na Písni to nejlepší, že každý si může oblíbit svoje postavy a není závislý na tom, co mu autor předhodí jako správnou stranu nebo osobu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.