takže jsem to právě odkoukal. Epka hodně silná, jen zbytečně dlouhej začátek. Hlavně ta Malíčkova scéna, tady už bych skoro souhlasil s jistou samoúčelností lechtivých scén :-( i když samo ta scéna sama o sobě má velkou vypovídací hodnotu a je pro postavu Malíčka klíčová, to jako chápu.
knedle: trpět budeme, trpět jako po dvojté premiéře v kině :-)
Gjór: A ti hodní mají být kteří? ,-) Doufám, že ne Starkovic, kteří se svým sice obdivuhodným, ale pro běžný život nepoužitelným černobílým pohledem na vše, akorát vedou celou zem do krvavé války. Krásně je to vidět v šesté epizodě, ve scéně s Neddem na trůnu... Ned sice ví, že jsou všichni kolem intrikáni, ale přesto ho ani nenapadne, že by celá výpověď mohla být další z intrik (co já vím, Malíček zaplatí zlatku a již sedláci vyprávějí jeho verzi), prostě něco slyší, hned v tom vidí příležitost ke své pomstě a okamžitě překračuje své pravomoce (OK, on je má, ale přeci jen, král je stále živ a z dialogu předtím bylo jasné, že toto je přesně to co si přeje ze všeho nejméně) a nepokrytě vyhlásí Lannisterům válku. Hloupý, hloupý krok. V zásadě si za svůj osud může sám. To samé Cat, jednaní instiktivně, na základě jakési cti, nikoli toho co je "dobré/správné" ,-)
Starkové vypadají hodně naivní. Někdo jim něco nakecá a oni už zbrojí a popravují Skřety. Kdyby za vším neviděli Lannistery, tak by se to tak krásně nezamotalo. :-)
Díky tomu tam vlastně žádné hodné ani zlé rody nejsou, protože všichni to vlastně myslí dobře. Jsou jenom víc dobří nebo víc zkažení jednotlivci.
Sarven: V zásadě to bylo napsáno s nadsázkou; ale nikdy jsem nenapsal "dobře mu tak", já mám Neda rád, je to stará dobrá škola, jen mi "vadí" pohled, že Strakovic jsou ti čestní hodní hodňoušci, zatímco Lannisteři ti zlý zlouni. Oni jim jen připravili nitku, které místo aby se Starkovic obezřetně vyhli, tak po ní chňapli, vsadili vše a vše... No, to byl již spoiler ,-) Oba rody jsou na tom stejně, sice každý po svém, ale nemají si navzájem co vyčítat. Eddard nikdy nepochopil politickou hru, přesto se do ní (ani ne tak hloupě jako naivně) pustil a dojel na to, v současné chvíli by pro říší bylo lepší rychlé vyhlazení/podrobení Starkovců, vyhnutí se válce, ušetření několika set životů a příparava na dlouhou zimu ,-)
Mno, tak Catelyn především nikoho nepopravovala. krom toho její rozhodnutí bylo v tísni a na základě tvrzení člověka, kterého považovala za svého přítele. Co se týče Neda a "rozumnosti." Ona ta rozumnost se krásně posuzuje ex post (po bitvě je každý a tak dále), nehledě na to, že se dá překvapivě ohýbat a kroutit podle toho, kdo zrovna tu "rozumnost" (="vyšší dobro") vykládá. Oproti tomu porušení zákona vražděním plundrováním vesnic je jasná věc, která se ohýbat nedá, aniž by člověk ztratil sebeúctu. Osobně mám dost všeho toho obětování něčeho pro "vyšší dobro" dost zajídá, viz např.aktuální "vše pro reformy"
Suhlasim, navyse Ned to cele robil pre priatela Roberta, byt podla neho v zivote sa v KL neukaze. To ze Cersei vyuzila jeho cestnost. mne vadia postavy ako Tywin alebo malicek ci Cersei, ktore nevahaju urobit prakticky vsetko na posilnenie svojho postavenia (vrazdy, atd.)
Nic proti Nedovi, záleží mu jak na rodině, tak na království. Ale Catelyn se velmi ochotně chytla "zaručené zprávy", že Tyrion chtěl zabít jejího synka. Kdyby nebyl Lannister, tak by víc dala na jeho obhajobu a uvěřila, že není idiot, co by svoji dýku použil při asasinaci. Malíček ji jenom vhodně nasměroval. To je na Písni to nejlepší, že každý si může oblíbit svoje postavy a není závislý na tom, co mu autor předhodí jako správnou stranu nebo osobu.
Komentáře
sarven: ve spoilerové části jsi přesně vystihl moje pocity.
takže jsem to právě odkoukal. Epka hodně silná, jen zbytečně dlouhej začátek. Hlavně ta Malíčkova scéna, tady už bych skoro souhlasil s jistou samoúčelností lechtivých scén :-( i když samo ta scéna sama o sobě má velkou vypovídací hodnotu a je pro postavu Malíčka klíčová, to jako chápu.
knedle: trpět budeme, trpět jako po dvojté premiéře v kině :-)
Díky tomu tam vlastně žádné hodné ani zlé rody nejsou, protože všichni to vlastně myslí dobře. Jsou jenom víc dobří nebo víc zkažení jednotlivci.
Co se týče Neda a "rozumnosti." Ona ta rozumnost se krásně posuzuje ex post (po bitvě je každý a tak dále), nehledě na to, že se dá překvapivě ohýbat a kroutit podle toho, kdo zrovna tu "rozumnost" (="vyšší dobro") vykládá. Oproti tomu porušení zákona vražděním plundrováním vesnic je jasná věc, která se ohýbat nedá, aniž by člověk ztratil sebeúctu. Osobně mám dost všeho toho obětování něčeho pro "vyšší dobro" dost zajídá, viz např.aktuální "vše pro reformy"
To je na Písni to nejlepší, že každý si může oblíbit svoje postavy a není závislý na tom, co mu autor předhodí jako správnou stranu nebo osobu.