Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Čím dál větší potíže mi dělá psaní těch anotací, na WiC jsou moc doslovní, tak to tady hodně opisuju, snad se dař. Pro zájemce plné znění, ale bacha, je to fakt hodně odhalující!
Konečně jsme se taky vrátili na zeď a vidíme pořádně Ghosta (konečně) a Samova hláška ("I always wanted to be a wizard") je geniální :D.
Robertova smrt,, to jsem věděl předem, že mě čeká husí kůže, a taky že jo :) - zatím jedna z nejlepších scén seriálu.
Zakončení fakt parádní, snad ještě lepší než konec čtvrté epizody. Skvěle natočené a navíc skoro přesně podle knížky.
Jediné, co mě zklamalo byla dlouhá a nudná scéna u Littefingera v bordelu a také, že se všechny scény v King's Landing odehrávaly v interiérech, tudíž například scéna mezi Renlym a Nedem, na kterou jsem se hodně těšil a která se v knížce odehrává na mostě, se tu odehrává jen v nějakém pokoji, čímž ztrácí hodně na svém kouzlu. A samozřejmě také absence Tyriona, ale to se dalo očekávat.
prijal by som o dve epizódy viac. viac turnaja, ktorý mal v sebe chuť bezstarostného kráľovania, o trochu viac Zimohradu a trebárs cvičenia a pomenovania vlkov. proste udalostí z long last summer.
sarven: ve spoilerové části jsi přesně vystihl moje pocity.
takže jsem to právě odkoukal. Epka hodně silná, jen zbytečně dlouhej začátek. Hlavně ta Malíčkova scéna, tady už bych skoro souhlasil s jistou samoúčelností lechtivých scén :-( i když samo ta scéna sama o sobě má velkou vypovídací hodnotu a je pro postavu Malíčka klíčová, to jako chápu.
knedle: trpět budeme, trpět jako po dvojté premiéře v kině :-)
Sarven: Nemůžu si pomoct, ale Eddard byl tak čestný, že to opravdu hraničilo s hloupostí. Odmítnou Renlyho pomoc a spoléhat se na Malíčkovu čest? Čest člověka, kterého vůbec neznal a ve své podstatě jím pohrdal?
Díky tomu tam vlastně žádné hodné ani zlé rody nejsou, protože všichni to vlastně myslí dobře. Jsou jenom víc dobří nebo víc zkažení jednotlivci.
Co se týče Neda a "rozumnosti." Ona ta rozumnost se krásně posuzuje ex post (po bitvě je každý a tak dále), nehledě na to, že se dá překvapivě ohýbat a kroutit podle toho, kdo zrovna tu "rozumnost" (="vyšší dobro") vykládá. Oproti tomu porušení zákona vražděním plundrováním vesnic je jasná věc, která se ohýbat nedá, aniž by člověk ztratil sebeúctu. Osobně mám dost všeho toho obětování něčeho pro "vyšší dobro" dost zajídá, viz např.aktuální "vše pro reformy"
to že naletel veľkým hráčom je prirodzené. a smutné. a politicky hlúpe. ale ospravedlnovať Lanisterov za to, že to nachystali mi príde príliš. nehovoriac, že aj oni sú nakoniec len figúrkami. silnými, ale figurkami. Rozhodujúcimi hráčmi sú Doran, Maliček a Varys.
To je na Písni to nejlepší, že každý si může oblíbit svoje postavy a není závislý na tom, co mu autor předhodí jako správnou stranu nebo osobu.