Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jinak duny má pravdu v tom, že feudální společnost (jako je jistě ta v Písni) je postavená na slovu panovníka, pokud on svoje slovo nedodržuje, tak může být pokládán za škůdce království ( myslím, že se tímhle principem potýkali už Karlovci ve Franské říši) a smí být sesazen. Nedodržením poslední vůle svého předchůdce Cersei (resp. Joff) zavdala vážný důvod pro zpochybnění současného krále - ne, že by bez toho válka nebyla, ale takhle to mají jednotliví šlechtici s vyvazováním z lenní povinnosti vůči svému králi o to snazší.
Opravte mě prosím, jestli se pletu, ale neuznal Ned Joffreyho jen proto, aby zachránil Sansu a Aryu? Nebyl za ním Varys, který mu tak trochu vyhrožoval, že by se holkám mohlo něco stát? A neodvolal to zas nakonec?
Jo, máš pravdu, na Varyse si pamatuju. I když tedy nevim, jak moc velkou váhu v tomhle Nedově rozhodnutí měl. Ned to určitě udělal kvůli holkám, se mu to prostě v cele rozleželo v hlavě a zjistil, že nemá jinou šanci. Pořád si ale myslim, že mu to mohlo dojít už při trhání dopisu, že něco nehraje.
Ad neoblíbená postava nominuji současného krále Joffrey Baratheona (Lannistera) a taky ho tipuji na vítězství s náskokem, jestli budou hlasovat hlavně diváci seriálu. :))
Cersei, Jaime, Tyrion, Ned, Cat, Bran, Robb, Arya, Sansa, Jon, Dany, Viserys, khal Drogo:-), Jorah, Robert, Renly, Malíček, Varys, Lysa, Bronn...asi jich je moc, že?:-)) Myslím, že ne. Ale ten důvod jsi určitě napsala správný.
spravedlnost. V Meerenu nechala popravit pouze velitele. Jistě tam proběhlo nějaké drancování, ale to je bohužel v každé válce a Neposkvrnění v tom budou mnohem mírnější než jiní vojáci.
U všech těch činů, na rozdíl od mnohých jiných bojujících za lepší svět , cítila pochybnosti. Není to tedy člověk, který se považuje za bezchybného a má svědomí.
Teď jedna citace: Není tu nic, proč bys měla zůstávat, řekl Hnědý Ben Plumm. Tvoje Výsosti, otroci si přivodili zkázu sami, podotkl Daario. Přinesla jsem jim také svobodu, pokázala Missandei. Svobodu, aby mohli hladovět? zeptala se Dany ostře. Svobodu zemřít? Jsem drak nebo harpyje? Jsem šílená? Mám na sobě poskvrnu? Jsi drak, řekl ser Barristan s jistotou v hlase. Meeren není Západozemí. Jenže jak mám vládnout Sedmi královstvím, když nedokážu vládnout jednomu městu? ..Moje děti potřebují čas, aby se mohly uzdravit a učit. A já potřebuji totéž. Nedopustím, aby se v tomhle městě stalo co v Astaporu. Nedovolím yunkajské harpyji znovu spoutat řetězem ty, které jsem osvobodila. Nevydám se na pochod. Zůstanu, budu vládnout.
Jestli v tomhle chování někdo vidí člověka, který sám sebe považuje za bezchybného poloboha hodlajícího vyplenit Západozemí, tak je skutečně natvrdlý a já už opravdu nevím, co by potřeboval k tomu, aby pozměnil aspoň lehce svůj pohled.
Chmur: (nikoho a nic nejmenuji) Jistě každý 13letý nese vinu. O špatnosti tohoto prostě odmítám vůbec diskutovat, to je záležitost absolutní. Snaha se učit - Ano, nejdřív spískám co spískám a pak se budu učit. nemělo by to bejt naopak? Nikde jsem neřekl, že ta osoba je ten nejhorší vládce, ale nevidín na té osobě absolutně nic obdivuhodného. Toť vše.