Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš

upraveno 30. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
1456810

Komentáře

• upraveno 1. června 2011
    No já je spíš obdivuju, že je dokázali "jen" v sedmi porazit.:-))
    No jo, nás charakterů je málo :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. června 2011
    Fascinuje mě, kolik je tu politických oportunistů, kteří by radši říkali "we must join Sauron", nechávali své dcery provdávat za joffreyovská monstra, dosazovali nepravé krále a odpouštěli vraždy. :)
    Ne, samozřejmě chápu, že v politicese musí dělat kompromisy, ale pak by byla Píseň pěkná otrava, když by mezi sebou soupeřili samí stejně bezpáteřní a machiavellističtí protivníci. Jen ať je tam nějakej čestnej, kterýmu můžu fandit, i když vim, že dopadne špatně.
    nechávali své dcery provdávat za joffreyovská monstra, dosazovali nepravé krále a odpouštěli vraždy. :)
    Já myslím, že takových lidí je tu málo. Možná by ale mnozí, radši oddělili Joffryho od Cersei, spolehli se na pomoc Renlyho nebo dali přednost Freyovi před Jayne...
    No jo, nás charakterů je málo :-)
    Je vůbec charakterní, prohlašovat sama sebe za charakterního? :-)
    upraveno 1. června 2011
    Je vůbec charakterní, prohlašovat sama sebe za charakterního? :-)
    Když se člověk sám nepochválí, nikdo to za něj neudělá.
    Anebo, jak říkal Jaroslav Hašek: skromnost šlechtí člověka. Muži by se ovšem neměli příliš šlechtit, takže bychom neměli být příliš skromní.
    spolehli se na pomoc Renlyho
    Vyměnit jednoho nepravého krále za druhého, to nemůže po Nedovi nikdo chtít. Navíc by to znamenalo válku jak s Casterlyovou skálou, tak se Stannisem.
    dali přednost Freyovi před Jayne...
    Říká se, že zamilovanost si máme užít, ale nedělat v tomto stavu zásadní rozhodnutí. Každopádně to bylo krásně romantické, byť politicky chybné. Pak že jsou Starkové chladní :) Doufám, že nám to předvedou ve druhé sérii a nebudeme na Jeyne čekat až do třetí.
    Já myslím, že nemusel Renlyho prohlašovat za krále, stačilo zpacifikovat Lannistery. Ti v ten okamžik znamenali největší hrozbu.

Pak že jsou Starkové chladní :)
    Určitě nejsou chladní. "Chladný" byl Ned. jeho sourozenci byli zřejmě docela divocí a plní vášní.
    Martin asi potřeboval totálně kladné hrdiny, o kterých si část bude myslet, že jsou naivní a pak jim nebude vadit, když na ně nakládá jednu pohromu za druhou a budou číst dál. Doufám, že to pro ně nakonec dopadne dobře, protože pro mě v Písni není lepší rod než Starkové. :)

Když nechal popravit Neda, tak knížka letěla do kouta, taky jsem doufala, že ho nakonec pošlou na Zeď a po Krvaé svatbě jsem vůbec nechtěla číst dál. Zatím to zachraňuje jen tím, že nechává přežít děti. Jsem zvědavá hlavně na Sansu, jak to bude dál s ní a Malíčkem, aby to pro něj nebyla druhá Cat. :) ....
    to Faelivrin: Tak to jsem si celkem jistej, že Malíček si hodlá se Sansou nahradit to co nevyšlo s Cat.
    Nic jiného se ani čekat nedá, ale já mám pocit, že ona se dokáže učit rychle, takže si říkám, jestli s ním nakonec nevyběhne.... :)
    když by mezi sebou soupeřili samí stejně bezpáteřní a machiavellističtí protivníci
    Ned má páteř, to ano, ale co je kladného na ohrožení země válkou, jen aby cti bylo učiněno za dost? O obyčejné lidi lordovi nejde. Navíc rozhodoval za umírajícího krále, který si přál, aby vládl Joff. Nevíme, jak by se Robert rozhodl, kdyby znal pravdu (a měl víc času). Třeba by chvíli řádil, a pak by uznal, že lepší dědic je bastard (kterého ještě jde vychovat) než bratr.

GRRM se hodně snažil, aby žádná postava nebyla jednoznačná (kromě malých dětí, které ještě nic pořádného nezažily), což je super.

Edit: beru zpět, má tam hodně záporáků s prohnilým jádrem, viz Joffrey, Hora, Viserys (i když ten byl spíš šílený po taťkovi a přešlechtěný). :-)
    A vzpomněla jsem si na kladnou hrdinku, která v seriálu ještě není.
    upraveno 1. června 2011
    O obyčejné lidi lordovi nejde.
    S tím zásadně nesouhlasím, viz Jorahovo vyhnanství, viz odsouzení Gregora (to by mohl přistoupit na to, že se Tullyové pomstí na lannisterských poddaných).
    ale co je kladného na ohrožení země válkou
    Opět naprostý nesouhlas. Jediný způsob jak se vyhnout válce, bylo de facto právě to, o co se pokusil - včas dopadnout Gragora, po čemž by Tywinovi nezbylo než respektovat trest. Naopak jakýkoli jiný krok, které mu zde kdekdo radí, k válce vede, jen třeba v trochu jiné konstelaci (např. spojenectví s Renlym - což, i bez ohledu na čest, nemohla bejt pro Neda volba, protože těžko mohl nezralého Renlyho považovat za schopného vládnout).
    Nevíme, jak by se Robert rozhodl, kdyby znal pravdu (a měl víc času).
    tak o tom naprosto nepochybuju, už jenom vzhledem k tomu, že v knize to vážně vypadalo na zapuzení Cersei, květinový rytíř přece chtěl Roberta oženit s Margaery. Důkaz o původu dětí by byl naopak skvělou příležitostí. A i bez toho s Robertovou povahou představa, jak nechá po sobě vládnout syna Jaimeho a Cersei je naprosto absurdní.
    Flanker.27 to vyjádřil naprosto přesně :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 1. června 2011
    květinový rytíř přece chtěl Roberta oženit s Margaery.
    Cože? Nepopletl sis jména?
    Nepopletl si nic. Tohle byl opravdu plán Lorase a Renlyho.
    upraveno 1. června 2011
    Montezuma3: Nikoli. Sám Robert to ymiňuje Nedovi, že Loras má sestru, 15-16 letou pannu, a že mu jí chce předvést. Až po známých událostech ji pak Tylerové provdali za Renlyho. Cersei to pak zmiňuje, že to byl důvod Robertovi okořenit víno.
    Spíš když tak nad tím uvažuju, tak mi moc hlavních ženských postav není sympatických...
    A vůbec se mi zdá, že se tam nenajde žádná absolutně kladná jako Ned Stark... Když to tak vezmu kritičtěji tak nejkladnější mi přijde Daenrys a Brienne
    ženy mají jiné starosti , než aby si hrály se ctí :D
    A co Arya? :-D
    upraveno 1. června 2011
    Tak Brienne je trochu obdoba Starků s podobným přístupem ke cti. Arya to je jasný, i když je místy až přehnaně divoká. Aša má rozum, ale pořád je to krakenova dcera. Z vedlejších Lady Mormont a její dcera jsou taky klasický seveřanky, ale ty se objevujou minimálně. Daenerys - tam mě potěšil v sedmý epizodě ten její dychtivej pohled, když khal slibuje, jak potáhne do Západozemí pálit a ničit a znásilňovat. To je Daenerys drak. Kladná postava?
    včas dopadnout Gragora
    Proč vlastně Tywin posílá Gregora anonymně drancovat, když je takový nápadný? To mohl rovnou vyrazit na tažení sám. :-)
    Přiznávám, že už si nepamatuji všechny detaily z knížky, možná to tam bylo vysvětleno.

Ned se o své poddané stará jako vládce a soudce v jednom (viz Jorah), ale dává přednost cti před životy svých poddaných. Válce těžko mohl zabránit, když byla upečena za jeho zády, ale prohlášením Stannise jako pravého krále ji zrovna nemírnil. Přitom jako vládce Severu musí dobře vědět, že vypalování polí a zabíjení sedláků není zrovna nejvhodnější příprava na dlouhou zimu.
    upraveno 1. června 2011
    Proč vlastně Tywin posílá Gregora anonymně drancovat, když je takový nápadný?
    Protože Gregor je v tom dobrý (pes puštěný ze řetězu), on a Amory Lorch byli prostě dobří na práci, kterou by jen tak někdo nesvedl (věřím, že i Jaime by jentak nevraždil bezbranné sedláky), to za a). Za b) on to ani nějak tajit nechtěl. Sranda je v podstatě to, že Tywin počítal, že trestnou výpravu povede Ned sám, proto to zinscenoval tak, aby bylo jasno, kdo nájezd provedl. Neda by vlákal do pasti a zajal jako rukojmího, kdyby se něco mělo dít s Ceresi. Což překazilo Nedovo zranění. Jeho plány samozřejmě nemohly počítat se smrtí Roberta.
    Válce těžko mohl zabránit, když byla upečena za jeho zády, ale prohlášením Stannise jako pravého krále ji zrovna nemírnil.
    Tož to je poněkud v rozporu s předchozím, ale ten závěr věty "...jí rozhodbně nemírnil" je takový "když už nemůžu nic věcnýho namítat." Totéž o vypalování polí. jak jsem napsal, právě to co Ned udělal, byla prakticky jediná šance jak válce zabránit. Jiný alternativy byly:
    podpořit Renlyho - podpora nepravého krále, válka proti Lannisterům i Stannisovi (ve spojenectví s tlusťochem Tyrellem, o kterém mohl mít těžko dobré mínění)
    mír s Lannistery - opět podpora nepravého krále, ještě s tím, že monstru Joffreymu bude muset dát svou dceru, a válka s Renlym i Stannisem
    Asi by se daly vymejšlet i jiný konstelace, ve svym důsledku by to ale v tý nebo oný kombinaci rodů vedlo k válce.
    suhlasim s flankerom. Ak by sa Nedovi podarilo uveznit Cersei a deti a predat vladu Stannisovi bolo by to Baratheon, Stark, Tully, Dragonstone proti osamotenym Lanisterom a Renlymu. V tejto situacii by sa urcite aj zostavajuce neutralne velke rody Arrynovcov (tych urcite vzhladom na geografiu a Malicka) a Martellov (nenavidiacich tyrellov) minimalne pridali k Stannisovi.

takyto vyvoj a riadenie situacie z Nedovej strany ma od vojny urcite najdalej

a este slovo k Nedovi - su mi sympaticke postavy ktore sa aj v zlozitych situaciach snazia chovat cestne a spravne. to ze ich vacsina poklada za hlupakov a spocita im to je smutne pravdive. nezabudajme vsak ze prave taketo chovanie vyvolava vernost a takto spravajuci ludia su davmi milovany (vid. vernost vacsiny Robbovych vazalov) ja pevne verim, ze Cersei, Bolton, Malicek ci Frei zoznu to co zasiali, podla moznosti aj s tucnymi urokmi...
    upraveno 1. června 2011
    duny: Někteří už sklidili...
    jj. dufam ze tam ta mrcha zhnije...ja som vsak skor tajne dufal ze si ju najdu modlitby istej 'Kocky z kanalov' :-)
    mír s Lannistery
    Vše závisí na tom, jestli by se proflákl Joffreyho původ. Pokud by Ned na to nepřišel, nejspíš by mu Sansu dal. Ned si to mohl nechat pro sebe, tudíž Stannis a Renly by nic nevěděli a nehlásili by se o nárok na trůn (ještě mohl zasáhnout Malíček). Čest mu zrovna nevelela říct to Robertovi na smrtelné posteli. Co se týče nepravého krále, je to jen úhel pohledu. Zeptejte se Viseryse, jestli upřednostní Renlyho nebo Stannise.
    Pro mě za mě klidně mohou vládnout Lannisterové místo Baratheonů, jsou to stejně všichni uzurpátoři. :-) A Ned by se vrátil na Zimohrad.
    Oukej, oukej, už to balím :-)
    upraveno 1. června 2011
    Targaryeni se svrhli sami svejma snahama o udržení čistý linie, která skončila až u šílenýho krále. :)
    Sansu Ned nechtěl za Joffreyho neprovdat už předtím, než přišel na jeho původ, však už plánoval nejdříve odjet, pak odvézt dcery do bezpečí.
    Proč neřekl nic Robertovi na smrtelné posteli je jasné, i on chápal co je to tzv. milosrdná lež (rozhodně nebyl jako Kryton v Trpaslíkovi :), kterej nedokáže lhát, i když chápe, že lež může bejt někdy velmi ušlechtilá.
    Lannisteři na trůně - to se ukázalo, když tam Joffrey tu chvíli seděl.
    to: Faelivrin

no ked sa stalo, to po čem si hodila knihou, tak ja jsem malem brečel... :-(
    Já chápu samozřejmě proč měl Stannis větší nárok na trůn než Renly, ale ve své podstatě je to důvod dost slabý. Robert získal trůn válkou a stejně tak dynastie Targaryenů získala moc pomocí síly. Vládne ten, kdo má dost síly trůn získat a schopnosti si ho udržet. Targaryenům se to docela dařilo. Jenže pak přišel Aerys ...
    její dychtivej pohled, když khal slibuje, jak potáhne do Západozemí pálit a ničit a znásilňovat. To je Daenerys drak. Kladná postava?
    Možná to byl spíš pohled člověka, který dostal šanci získat to, co jeho předek ztratil. Nevěřím, že ten zasněný pohled patřil znásilňování a vraždění.
    Lannisteři na trůně - to se ukázalo, když tam Joffrey tu chvíli seděl.
    To není fér soudit podle jednoho celý rod. V každé dynastii se našli neschopní jedinci. Lannisteři nejsou jen Joffrey ale např. i Tyrion. Navíc jeho sourozenci byli úplně jiní.
    Targaryeni se svrhli sami svejma snahama o udržení čistý linie, která skončila až u šílenýho krále. :)
    Tak z té linie pochází mnoho skvělých lidí. I když uznávám, že krvesmilstvo není pro vývoj rodu ideální.
    mam to tezky, ja vetsinou fandim zaporakum. Jsou rozmanitejsi, nedaji se tak dobre cist. Sice muzu a obdivuju (v tomto pripade Nedovu) rytirskost a vernost, ale politika je svinstvo a v uspeje tam jen ten, kdo ma penize, kontakty a muze do zbrane (proto jsou mymi favority vsichni Lannisterove, hrozne mne bavi rozpletat a hledat spojitosti...kdo, s kym, proc a co za to). You win or you die, to se pak nehraje na cestnost, je to kazdy s kazdym a proti vsem. A na to prave ti cestni dojizdi.
    Catelyn & Lyssa - tedy souzeno z pohledu nectenare (prvni dil nemam, v druhem jsem tak ve tretine) to je strasna dvojka, ty by se mely politice zdaleka vyhybat :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.