Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ne, samozřejmě chápu, že v politicese musí dělat kompromisy, ale pak by byla Píseň pěkná otrava, když by mezi sebou soupeřili samí stejně bezpáteřní a machiavellističtí protivníci. Jen ať je tam nějakej čestnej, kterýmu můžu fandit, i když vim, že dopadne špatně.
Anebo, jak říkal Jaroslav Hašek: skromnost šlechtí člověka. Muži by se ovšem neměli příliš šlechtit, takže bychom neměli být příliš skromní. Vyměnit jednoho nepravého krále za druhého, to nemůže po Nedovi nikdo chtít. Navíc by to znamenalo válku jak s Casterlyovou skálou, tak se Stannisem. Říká se, že zamilovanost si máme užít, ale nedělat v tomto stavu zásadní rozhodnutí. Každopádně to bylo krásně romantické, byť politicky chybné. Pak že jsou Starkové chladní :) Doufám, že nám to předvedou ve druhé sérii a nebudeme na Jeyne čekat až do třetí.
Pak že jsou Starkové chladní :)
Určitě nejsou chladní. "Chladný" byl Ned. jeho sourozenci byli zřejmě docela divocí a plní vášní.
Když nechal popravit Neda, tak knížka letěla do kouta, taky jsem doufala, že ho nakonec pošlou na Zeď a po Krvaé svatbě jsem vůbec nechtěla číst dál. Zatím to zachraňuje jen tím, že nechává přežít děti. Jsem zvědavá hlavně na Sansu, jak to bude dál s ní a Malíčkem, aby to pro něj nebyla druhá Cat. :) ....
GRRM se hodně snažil, aby žádná postava nebyla jednoznačná (kromě malých dětí, které ještě nic pořádného nezažily), což je super.
Edit: beru zpět, má tam hodně záporáků s prohnilým jádrem, viz Joffrey, Hora, Viserys (i když ten byl spíš šílený po taťkovi a přešlechtěný). :-)
A vzpomněla jsem si na kladnou hrdinku, která v seriálu ještě není.
A vůbec se mi zdá, že se tam nenajde žádná absolutně kladná jako Ned Stark... Když to tak vezmu kritičtěji tak nejkladnější mi přijde Daenrys a Brienne
Přiznávám, že už si nepamatuji všechny detaily z knížky, možná to tam bylo vysvětleno.
Ned se o své poddané stará jako vládce a soudce v jednom (viz Jorah), ale dává přednost cti před životy svých poddaných. Válce těžko mohl zabránit, když byla upečena za jeho zády, ale prohlášením Stannise jako pravého krále ji zrovna nemírnil. Přitom jako vládce Severu musí dobře vědět, že vypalování polí a zabíjení sedláků není zrovna nejvhodnější příprava na dlouhou zimu.
podpořit Renlyho - podpora nepravého krále, válka proti Lannisterům i Stannisovi (ve spojenectví s tlusťochem Tyrellem, o kterém mohl mít těžko dobré mínění)
mír s Lannistery - opět podpora nepravého krále, ještě s tím, že monstru Joffreymu bude muset dát svou dceru, a válka s Renlym i Stannisem
Asi by se daly vymejšlet i jiný konstelace, ve svym důsledku by to ale v tý nebo oný kombinaci rodů vedlo k válce.
takyto vyvoj a riadenie situacie z Nedovej strany ma od vojny urcite najdalej
a este slovo k Nedovi - su mi sympaticke postavy ktore sa aj v zlozitych situaciach snazia chovat cestne a spravne. to ze ich vacsina poklada za hlupakov a spocita im to je smutne pravdive. nezabudajme vsak ze prave taketo chovanie vyvolava vernost a takto spravajuci ludia su davmi milovany (vid. vernost vacsiny Robbovych vazalov) ja pevne verim, ze Cersei, Bolton, Malicek ci Frei zoznu to co zasiali, podla moznosti aj s tucnymi urokmi...
Pro mě za mě klidně mohou vládnout Lannisterové místo Baratheonů, jsou to stejně všichni uzurpátoři. :-) A Ned by se vrátil na Zimohrad.
Oukej, oukej, už to balím :-)
Sansu Ned nechtěl za Joffreyho neprovdat už předtím, než přišel na jeho původ, však už plánoval nejdříve odjet, pak odvézt dcery do bezpečí.
Proč neřekl nic Robertovi na smrtelné posteli je jasné, i on chápal co je to tzv. milosrdná lež (rozhodně nebyl jako Kryton v Trpaslíkovi :), kterej nedokáže lhát, i když chápe, že lež může bejt někdy velmi ušlechtilá.
Lannisteři na trůně - to se ukázalo, když tam Joffrey tu chvíli seděl.
no ked sa stalo, to po čem si hodila knihou, tak ja jsem malem brečel... :-(
To není fér soudit podle jednoho celý rod. V každé dynastii se našli neschopní jedinci. Lannisteři nejsou jen Joffrey ale např. i Tyrion. Navíc jeho sourozenci byli úplně jiní. Tak z té linie pochází mnoho skvělých lidí. I když uznávám, že krvesmilstvo není pro vývoj rodu ideální.
Catelyn & Lyssa - tedy souzeno z pohledu nectenare (prvni dil nemam, v druhem jsem tak ve tretine) to je strasna dvojka, ty by se mely politice zdaleka vyhybat :)