Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš

upraveno 30. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
145679

Komentáře

• upraveno 1. června 2011
    k čemu je dobrá čest, když jde o život bratra
    Chmur: Jo taky si myslím, že je spíš potěšená s toho čeho chtěla dosáhnout před tím ve stanu s Khalem...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 1. června 2011
    (Tak pořád se pohybujeme ve světě fantasy - to je něco jako s tou několikaletou zimou.) Měli dračí krev, ta jim asi účinky vzájemného páření trochu mírnila ;o)
    Já se vlastně divím, že Targaryeni netrpí nahusto nějakýma dědičnýma chorobama. Incest praktikují minimálně 300 let (ale asi mnohem déle- vis kultura Staré Valyrie). Habsburkové dědičnými chorobami taky trpěli a to si svoje sestry nebrali. :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 1. června 2011
    To vám nestačí, že je 50% šance, že se narodí šílený Targaryen? Navíc se neženili pořád jen mezi sebou. Občas přisypali špetku genů z jiného rodu do některé z vedlejších větví. Ty následně dobře promíchali se svým a v příští generaci opět spojily s hlavní rodovou větví. Je to taková genová alchymie. :)
    To mě trošku připomíná, když měl můj bratr křečky. Množili se mu pěkně hojným tempem a všemu kraloval jeden hlavní dominantní křeček, který byl i otcem svým vlastních pravnoučat. V páté generaci se narodili už značně poznamenaní křečkové. Vypadali už opravdu pikantně, každé oko jiná barva,... :D Něco podobného se odehrávalo v té chaloupce na severu za Zdí :D
    Ale nikdo nemá na starého Freye - To je alchymista prvního rádu.
    Montezuma: "Kde bolo, tam bolo, za deviatimi horami, deviatimi dolinami a za jednou hovadsky veĺkou stenou, si nažívali starý Kraster so svojou manželkou, dcérou, vnučkou a pravnučkou. Obidvom bolo sveta žiť." :)
    Já jen, že stačí se podívat na takového Rudolfa II., co měl všechno za nemoce, a to jeho rodiče byli jen bratranec a sestřenice. :-) Navíc těch sňatků s cizími rody nebylo zas tolik, za celých 300 let jen pár. Když ještě existovala Stará Valyrie, tak se asi víc ženili rody mezi sebou - všichni měli dračí krev, ale po Pádu ji už měli čistou jen Targaryeni a pár rodů mělo jen hodně řídkou, proto ty snahy o zachování rodové linie chápu, ale zase tím hodně riskovali, že se z nich stanou uslintaní kriplové (holt něco za něco...) :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. června 2011
    Vládne ten, kdo má dost síly
    Tak to většinou nefunguje, protože pak by nikdy žádná linie nebyla plynulá, ale neustále by se válčilo uvnitř každý země. Takže vždycky nakonec většina lidí respektuje jistou zákonnost, nikoli anarchii. Krom toho neustálý změny by prospívaly málokomu, většinou vyhovuje všem určitej status quo. Střet je navíc vžycky nejistej. Revoluce a převraty přicházej teprve ve chvíli buď přílišnýho vyhrocení jako za šílenýho krále nebo abnormálně příznivý kombinace sil.
    Nevěřím, že ten zasněný pohled patřil znásilňování a vraždění.
    Slepota zamilovaného. :))
    To není fér soudit podle jednoho celý rod. V každé dynastii se našli neschopní jedinci. Lannisteři nejsou jen Joffrey ale např. i Tyrion. Navíc jeho sourozenci byli úplně jiní.
    Jistá pravda v tom je, ale každopádně Joffrey byl ten, kdo přicházel v úvahu. A když to přešlo na Tommena, vládla jeho matka, což bylo prašť jako uhoď. Jaime by byl asi takovej vladař jako Robert a Tywin by byl něco jako milosrdný slitovný bůh, který v zájmu vyššího dobra neváhá ztrestat své ovečky potopou... Z Lanisterů by snad přicházel do úvahy Kevan, ale o tom zas tolik nevíme, a samozřejmě Tyrion, kterýho by ovšem coby vládce ve středověkém světě nikdo dlouhodobě nerespektoval.
    I když uznávám, že krvesmilstvo není pro vývoj rodu ideální.
    Zbytečný eufemismus.
    Nemyslím si, že Jaime v Hostině by se příliš podobal Robertovi, ale na tom zas tak nezáleží. Tywin nebo Kevan by nebyli o nic horší vládci, než zástupci většiny jiných velkých rodů. Samozřejmě, že Cersei je něco docela jiného.
    Ikdyž uznávám, že krvesmilstvo není pro vývoj rodu ideální.
    Zbytečný eufemismus.
    Proč?
    to: kitten

Tak to jsem samozřejmě brečela taky, ale chtěla jsem to ještě umocnit... :(
    flanker.27:
    Slepota zamilovaného. :))
    Anebo Ty vidíš v Daenrys co vidět chceš :D :P ;-)
    flanker Danny neuverí kým spolu s drakmi nepadne za Westeros. a aj potom to pripočíta gravitácii a zlému odhadu :)
    Myslím, že Jaime v Hostině se výrazně liší od Jaimeho ve Hře.

Co se týká Dany, vidíš to, co vidět chceš. Já vidím na svůj věk chytrou a statečnou ženu, která se snažila osvobodit otroky (ale nevyšlo to úplně podle představ). I mnozí jiní a u tebe oblíbení měli dobrou představu, ale někde se stala chyba např. Sansa. Nemá smysl o tom příliš diskutovat, protože to stejně nikam nevede. Obě strany si očividně tvrdošíjně stojí za svým
    Předem upozorňuji, že jsem zatím nečtenář.
    Musím se trochu zastat Eddarda. Určitě to nebyl idiot jak tady někteří naznačují. Připadá mi jako přímočarý vládce, takoví lidé mají (jak nám ostatně říkají dějiny) poměrně velké úspěchy, ale musí mít patřičné lidské zázemí. To měl Eddard na Severu, ale ne v sídle krále. Ostatně neměl moc velkou chuť tam jít, neboť věděl, že jediný spojenec, kterého tam má je král.
    Stran jeho rozhodnutí. Měl v plánu udělat to nejlepší co se udělat dalo. Zajmout královnu matku s korunním princem, a s glejtem od jeho otcem vládnout. Kdyby se mu to povedlo tak:
    a) vyšachuje Lannistery, protože ti by jakoukoliv akcí ohrozili život Joffreyho a Cersei (a nepochybuji o tom, že Eddard by toho byl schopen, nač jinak by na svém hradě měl Theona Greyjoye?)
    b) vyšachuje Renlyho a Stannise, kteří by těžko mohli legitimně zaútočit na vůli svého bratra Roberta. Navíc by Eddard mohl snadno přinutit ke spolupráci Lannistery.
    c) získal by čas na vyšachování Joffreye ze hry
    Takový scénář známe ostatně i z našich dějin - Václav IV.

Dokonce si dle mého nevybral ani špatného spojence. Věděl, že je něčeho takový schopný a k něčemu takovému ochotný. Nicméně zapomněl na to podstatné - nabídnout mu něco co se neodmítá.

P.S: Pochybuji, že by Eddard sám osobně vyjel na trestnou výpravu proti Hoře. Taková výprava může trvat dlouho a on předvolal před soud Tywina.
    P.S.2: Malíčkovi byl určitě předlohou francouzský ministr vnitra Fuché :-)
  • upraveno 2. června 2011
    Skelet: Tvé úvahy jsou chybné. I v seriálu jasně zaznělo, že Eddard chtěl na trůn dosadit Stannise. Což by vadilo Lannsiterům, Renlymu a zřejmě i Tyrellům. Navíc Stannis byla podle mě i jedna z motivací zrady od Malíčka.
    Tak co se týče Neda, ona je jedna věc být čestný a jednat tak a druhá věc čekat že se tak budou chovat i ostatní a slepě tomu důvěřovat, chyběla mu trochu předvídavost a byl naivní v tom jak věřil lidem, už ve chvíli při rozhovoru s Cersei o tom, že vyhraješ nebo zemřeš m muselo být jasné, že bude něco chystat, ale on jednal tak, že si myslel, že Cersei jen bude čekat, jestli Ned něco udělá a kdyby udělal tak sklopí hlavu a přijme to, v tom vidim kámen úrazu.
    Vy byste od každýho hned čekali, že bude kluskej jako úhoř a bude mít doktorát z oboru politologie. Zkrátka Ned tohle zákulisní politikaření nikdy nepotřeboval, na severu mu stačila jeho přímost a respekt, který si tím u vazalů vydobyl. Když dokázal Malíček oklamat všechny kolem sebe, tak Ned asi těžko bude výjimka. Každopádně, díky jeho smrti teď konečně propukne občanská válka. [šílený smích] :-D
    upraveno 2. června 2011
    Vy byste od každýho hned čekali, že bude kluskej jako úhoř
    To je přesně to, o čem mluvím. Kdyby tam byli všechno zákeřní parchanti, komu by pak člověk fandil. To by byla nuda.
    chmur: Když vydám PŘÍMÝ rozkaz zabijte každýho staršího 12 let, tak to přece není to, že něco "nevyšlo úplně podle představ". To je jednoznačnej zločin, pro nějž není omluvy. Navíc v důsledku toho ti "osvobození" se jen stanou podřízeným někoho jinýho. Fakt bych rád viděl, co v tom je co "vidět chci." Spíš nechápu, proč ty to vidět nechceš. Teda možná je v tom vraždění nějaký skrytý vyšší dobro, který mi v mé zabedněnosti uniká, ale spíš o tom pochybuju.
    Dany je taky vůbec zajímavá postava. Viserys byl starší než ona, takže pořád je šance, že i u ní propukne dědičné šílenství.
    Svým způsobem už propuklo. ;-)
    Ned by popravit Gregora isiel nebyt tej nohy. Bolo to povedane aj ukazane (aj) v serialy. 'Muz, ktory vyriekne rozsudok smrti by mal sam vykonat tento skutok'

btw. Alek, nerozmyslal si nad anketou o najviac a najmenej oblubenu postavu GoT? Bolo by pekne vidiet vysledky :-) Alebo napr. tip na tri hlavy draka ja tipujem Dany, Tyriona a Brana

Mne osobne Dany zatial nevadi, ale nie je ani moja oblubenkyna. Je este mlada a bude zavisiet akymi ludmi sa obklopi a ako oni budu jej osobnost dalej tvarovat. Zatial okolo seba vela cestnych a spolahlivych osob nema - az na Arstana. Skor zradcov a divochov
    upraveno 2. června 2011
    duny: Anketa už nas starejch stránkách byla, jednak neoblíbenější postavan, jednak kdo by byl nejlepší král. Jinak souhlas, s tím, že mě Dany až tak nevadila (teda kromě toho, že její kapitoly byly moje nejmíň oblíbený), až teprve když jsem před pár lety přišel sem a zjistil pro mě naprosto nepochopitelnou skutečnost, kolik nekritickejch zastánců má. :)
    Dany se snaží, ale k vládnutí by potřebovala schopného učitele se zkušenostmi, který se už u nějakého dvora ochomejtal. Alespoň tak Malíčka. :-) Její dějová linka se však hrozně táhne (samé putování), proto není moje nejoblíbenější čtení. Je to taky jediná POV z Tance s Draky, z těch přeložených, co jsem si nepřečetla.
    Když vydám PŘÍMÝ rozkaz zabijte každýho staršího 12 let,
    Tak za prvé nechala zabít muže (chlapce) starších 12 let. A je také potřeba vidět, co tomu předcházelo. Vždyť otrokáři nechali ukřižovat desítky možná stovky děti, aby Dany vystrašili či rozhněvali, moc té krutosti nerozumím. Dany se pak v hněvu nezachovala správně, ale pořád nebyla ani zdaleka tak krutá jako její předchůdci. Chová se jako dobyvatel, ale ne žádný barbar. Snažila se zrušit otrokářství, předat vládu nejschopnějším lidem. Bohužel ta společnost si s tím nedokázala poradit. Byla v to jistá naivita, ale je jí asi šestnáct a navíc má snahu se poučit (můžu klidně citovat z knihy)....

To samé se dá říct i o jiných postavách, že mají mnoho nekritických zastánců. Navíc já jsem ochotný vidět špatné věci, kterých se Dany dopustila. Jenže ty vidíš jen ty špatné věci, tak nechápu proč hovoříš o nekritičnosti...
    Olorin
    Tak nečekal bych, že bude kluzkej anebo že bude mít doktorát z politologie. Stačilo by mi, kdyby nebyl naivní. Když viděl, že mu Cercei úplně klidně sebevědomě trhá to jeho lejstro od Roberta a ještě to komentuje slovy: "To je všecko co máš? Papír?". Tak mu přece muselo dojít, že má převahu (vojenskou, protože ta je v konci jediná, na které záleží).
    Kdyby mu to došlo, tak uzná mladýho blonďáka králem (jako to stejně pak udělal, jen mu mohla zůstat hlava na krku)
    upraveno 2. června 2011
    Chmur: Myslíš, že není stejně lehkovážný, že o panování nestojí stejně málo? Možná se liší počtem milenek, ale jinak vidím podobností až až.
    Amaroun+Sarven: Vidím, co vidím a co čtu. Její nadšení pro "dobývání domova", její křížová výprava s vražděním všech starších 12 let (hehe, vidim, jak Neposkvrnění pobíhaj po Astaporu a každýho dítěte se přeptávaj kolik mu je). A proč by její jasně "orientální" zvyky se měly krejt s vládou Westerosu, už jsem o tom psal spoustukrát, to je jako dosadit Čingischána za císaře svatý Říše římský. Já vážně nechápu, proč bych měl jedinkrát o Dany smejšlet v dobrým. Cokoliv co kdo použije pro ní se vždycky opírá jen o to, jaká PREJ bude. Zatim vidim, jaká je, a nevidim jedinou věc, pro kterou bych si jí měl jakkoli oblíbit.
    To je pořád co by kdyby, holt to Nedík zeslonil (to jako zkonil, jen mnohem mnohem víc) - ale nemá cenu věšet hlavu, díky jeho "eskapádě" máme o zábavu do dalších dílů postaráno. ;-)
    upraveno 2. června 2011
    Chmur: Máš to popletené, to ukřižovávání podél cesty bylo až potom, když táhla ve své křížové výpravě na další (myslím, že to bylo až u třetího města). To vraždění v Astaporu bylo hned když koupila Neposkvrněný, a na muže to nebylo omezený (mluvil jsem o Meereenu, ale myslel jsem toto). To je dle mýho naopak výraz barbarství jako vyšitej. To je to o čem mluvím, ty si vytěsníš to co se nehodí do tvýho obrazu nebo si to pozměníš do přijatelnější formy. O snaze se učit možná mluví, ale zatim to nějak není vidět :))
    no to trhanie papieru je vec co ma dost vytaca. aj v stredoveku sa nestavalo zeby niekto testament roztrhal. je to posledna vola krala ktora by mala byt respektovana. navyse je to pravne zavazny dokument. ked to zoberieme do dosledkov. aky lord by po tomto akte veril Cersei, ktora je schopna roztrhat nieco taketo? budem naozaj stat za osobou co my napr. slubi za moje sluzby hrad XY, da mi na to pravoplatny papier a ked sa jej to hodi v zapati ho roztrha. asi nie. toto podla mna GRRM nedomyslel.
    upraveno 2. června 2011
    Přiznám se, že si nejsem jistej, jestli tohle v knize je, tams e myslim řešilo to můj syn/můj právoplatný dědic. Ale musel bych si to zopakovat.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.