Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
To mě trošku připomíná, když měl můj bratr křečky. Množili se mu pěkně hojným tempem a všemu kraloval jeden hlavní dominantní křeček, který byl i otcem svým vlastních pravnoučat. V páté generaci se narodili už značně poznamenaní křečkové. Vypadali už opravdu pikantně, každé oko jiná barva,... :D Něco podobného se odehrávalo v té chaloupce na severu za Zdí :D
Ale nikdo nemá na starého Freye - To je alchymista prvního rádu.
Tak to jsem samozřejmě brečela taky, ale chtěla jsem to ještě umocnit... :(
Co se týká Dany, vidíš to, co vidět chceš. Já vidím na svůj věk chytrou a statečnou ženu, která se snažila osvobodit otroky (ale nevyšlo to úplně podle představ). I mnozí jiní a u tebe oblíbení měli dobrou představu, ale někde se stala chyba např. Sansa. Nemá smysl o tom příliš diskutovat, protože to stejně nikam nevede. Obě strany si očividně tvrdošíjně stojí za svým
Musím se trochu zastat Eddarda. Určitě to nebyl idiot jak tady někteří naznačují. Připadá mi jako přímočarý vládce, takoví lidé mají (jak nám ostatně říkají dějiny) poměrně velké úspěchy, ale musí mít patřičné lidské zázemí. To měl Eddard na Severu, ale ne v sídle krále. Ostatně neměl moc velkou chuť tam jít, neboť věděl, že jediný spojenec, kterého tam má je král.
Stran jeho rozhodnutí. Měl v plánu udělat to nejlepší co se udělat dalo. Zajmout královnu matku s korunním princem, a s glejtem od jeho otcem vládnout. Kdyby se mu to povedlo tak:
a) vyšachuje Lannistery, protože ti by jakoukoliv akcí ohrozili život Joffreyho a Cersei (a nepochybuji o tom, že Eddard by toho byl schopen, nač jinak by na svém hradě měl Theona Greyjoye?)
b) vyšachuje Renlyho a Stannise, kteří by těžko mohli legitimně zaútočit na vůli svého bratra Roberta. Navíc by Eddard mohl snadno přinutit ke spolupráci Lannistery.
c) získal by čas na vyšachování Joffreye ze hry
Takový scénář známe ostatně i z našich dějin - Václav IV.
Dokonce si dle mého nevybral ani špatného spojence. Věděl, že je něčeho takový schopný a k něčemu takovému ochotný. Nicméně zapomněl na to podstatné - nabídnout mu něco co se neodmítá.
P.S: Pochybuji, že by Eddard sám osobně vyjel na trestnou výpravu proti Hoře. Taková výprava může trvat dlouho a on předvolal před soud Tywina.
P.S.2: Malíčkovi byl určitě předlohou francouzský ministr vnitra Fuché :-)
chmur: Když vydám PŘÍMÝ rozkaz zabijte každýho staršího 12 let, tak to přece není to, že něco "nevyšlo úplně podle představ". To je jednoznačnej zločin, pro nějž není omluvy. Navíc v důsledku toho ti "osvobození" se jen stanou podřízeným někoho jinýho. Fakt bych rád viděl, co v tom je co "vidět chci." Spíš nechápu, proč ty to vidět nechceš. Teda možná je v tom vraždění nějaký skrytý vyšší dobro, který mi v mé zabedněnosti uniká, ale spíš o tom pochybuju.
btw. Alek, nerozmyslal si nad anketou o najviac a najmenej oblubenu postavu GoT? Bolo by pekne vidiet vysledky :-) Alebo napr. tip na tri hlavy draka ja tipujem Dany, Tyriona a Brana
Mne osobne Dany zatial nevadi, ale nie je ani moja oblubenkyna. Je este mlada a bude zavisiet akymi ludmi sa obklopi a ako oni budu jej osobnost dalej tvarovat. Zatial okolo seba vela cestnych a spolahlivych osob nema - az na Arstana. Skor zradcov a divochov
To samé se dá říct i o jiných postavách, že mají mnoho nekritických zastánců. Navíc já jsem ochotný vidět špatné věci, kterých se Dany dopustila. Jenže ty vidíš jen ty špatné věci, tak nechápu proč hovoříš o nekritičnosti...
Tak nečekal bych, že bude kluzkej anebo že bude mít doktorát z politologie. Stačilo by mi, kdyby nebyl naivní. Když viděl, že mu Cercei úplně klidně sebevědomě trhá to jeho lejstro od Roberta a ještě to komentuje slovy: "To je všecko co máš? Papír?". Tak mu přece muselo dojít, že má převahu (vojenskou, protože ta je v konci jediná, na které záleží).
Kdyby mu to došlo, tak uzná mladýho blonďáka králem (jako to stejně pak udělal, jen mu mohla zůstat hlava na krku)
Amaroun+Sarven: Vidím, co vidím a co čtu. Její nadšení pro "dobývání domova", její křížová výprava s vražděním všech starších 12 let (hehe, vidim, jak Neposkvrnění pobíhaj po Astaporu a každýho dítěte se přeptávaj kolik mu je). A proč by její jasně "orientální" zvyky se měly krejt s vládou Westerosu, už jsem o tom psal spoustukrát, to je jako dosadit Čingischána za císaře svatý Říše římský. Já vážně nechápu, proč bych měl jedinkrát o Dany smejšlet v dobrým. Cokoliv co kdo použije pro ní se vždycky opírá jen o to, jaká PREJ bude. Zatim vidim, jaká je, a nevidim jedinou věc, pro kterou bych si jí měl jakkoli oblíbit.