Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Tomu Kalouskovi ale musí téct do bot a Fiala s tím souhlasil, já ho považoval za docela inteligentního člověka...
Ako sa dá preložiť názov Driftmark?
A čo znamenajú ich tituly?
Sídli tento rod v Driftmarku alebo v High Tide?
A aké sú psychycké črty členov tohto rodu? (napríklad Starkovia sú čestný, Baratheon horkokrvný)
P.S: Hľadám nejaký obrázok postavy a neviem nájsť žiadny čo by vyzeral ako Valyrijec a nemal na sebe nejakú insigniu Targaryenov. Neviete o niečom?
hmm, zajímalo by mě, jak tahle daň funguje, tedy kolik peněz jde reálně do kapsy těm záhadným autorům? Čeho jsou autory, že potřebují nějaký svaz, který má pravomoc vybírat plošně daně? Podle mě je tenhle typ daní neuvěřitelné svinstvo a zlodějina nejvyššího kalibru.
S tím přihlašováním se o vyplácení odměn to platí i pro odměny za půjčování knih. Např. byla sranda, když se jednou i tak známý autor jako Viewegh musel sám Dilii o tu odměnu přihlásit, oni sami se zrovna nenamáhali autory upozorňovat, že na to mají nárok.
Mimochodem ta odměna činí dosud 0,50 Kč za každou výpůjčku v knihovně a dle této novely to budou 2 Kč. Ve veřejných knihovnách v ČR se půjčí cca 43 milionů knih ročně, takže doteď to činilo kolem 21,5 milionu. Teď to bude kolem 80 milionů.
Ty odměny za kopírování doteď byly 0,20 Kč za A4 a 0,40 Kč za A3. Teď jsou stanovené takhle:
a) v prostorách knihoven zapsaných do evidence podle knihovního zákona v závislosti na počtu evidovaných uživatelů knihovny:
1. do 500 evidovaných uživatelů 30 Kč měsíčně,
2. 501 až 1 400 evidovaných uživatelů 100 Kč měsíčně,
3. 1 401 až 5 000 evidovaných uživatelů 250 Kč měsíčně,
4. 5 001 až 10 000 evidovaných uživatelů 800 Kč měsíčně,
5. více než 10 000 evidovaných uživatelů 2 750 Kč měsíčně,
6. Národní knihovna a Moravská zemská knihovna 10 000 Kč měsíčně.
b) v prostorách škol a školských zařízení v závislosti na počtu přístrojů určených
k zhotovování tiskových rozmnoženin za úplatu umístěných v těchto prostorách za každý
přístroj činí 100,- Kč měsíčně,
c) v prostorách vysokých škol v závislosti na počtu přístrojů určených k zhotovování
tiskových rozmnoženin za úplatu umístěných v těchto prostorách za každý přístroj 400,-
Kč měsíčně,
d) v prostorách jiných poskytovatelů rozmnožovacích služeb zvlášť za každou provozovnu, a
v závislosti na počtu přístrojů určených k zhotovování tiskových rozmnoženin za úplatu
umístěných v těchto prostorách
1. za 1 přístroj 200 Kč měsíčně,
2. 2 až 3 přístroje 600 Kč měsíčně,
-3. 4 až 5 přístrojů 1 600 Kč měsíčně,
4. více než 5 přístrojů 2 800 Kč měsíčně
Já se ještě podílel na začátku vyjednávání o téhle novele mezi Dilií, knihovnami a ministerstvem kultury, scházeli jsme se v Národce a celkem tvrdě se o tom vyjednávalo. Dilia si pochopitelně představovala ještě víc, v prvních návrzích navíc byla ještě kategorie knihovny s více než 100 000 uživatelů - což by vlastně byla jen MKP, protože Národka a MZK mají vlastní paušál.
lze uplatnit pouze v zákonem stanovených případech;
nesmí být v rozporu s běžným užitím díla;
nesmí být na úkor oprávněných zájmů autora.
Ne vždycky se na tom zájmové skupiny shodnou, co jak vykládat, viz známý případ, kdy se člen OSA pokoušel obcházet kempy a vybírat poplatky za písničky u táboráků (a divil se, že párkrát dostal na budku). Ženská, co nás měla na autorské právo, říkala, že je to na jednu stranu případ škodlivé přílišné horlivosti (neboli aktivní blbec), na druhou stranu dle jejího výkladu práva autorského byl formálně v právu...
Knížku půjčuje občas každý, kdo ne, je eurooptimista, jen to chce se při tom řídit selským rozumem.
Kudla se mi obracela v kapse, když někde ten mladý a nadějný Jirka Mádl tvrdil jak ti, kteří si stáhnou film nejsou o nic lepší než zloději rohlíku v krámě.. Když čtu vše výše uvedené, nechává mě to v klidu a mé svědomí zůstává křišťálově čisté :)
Tak je to tam, uvidíme, čo z toho bude.
Co mě na tom baví je, jak se prakticky všechna média totálně sekla, když věštila opačný výsledek. A všichni ti analytici a komentátoři. V diskusi na idnes někdo napsal, že nějaký politolog v ČT24 prohlásil, že "průzkumy byly v pořádku, ale chybu udělali voliči" nebo něco v tom smyslu =D
Moc do té americké politiky nevidím, tak se jen zeptám: Mám si do krytu začít nakupovat konzervy a balenou vodu než začne panika a rabování, nebo můžu být v klidu?
EDIT: kdy asi New Yorčané začnou uvažovat o referendu o odtržení od zbytku Spojených států? Oni přeci Trumpa nevolili :D
Stejně si myslím že nejvíc na nerva z toho jsou právě republikáni. Předpokládám že by klidně i snesli prohru než toto.. :D
Zajímavosti voleb:
- Kanadský imigrační úřad hlásí, že se mu v době sčítání hlasů zhroutily webové stránky
=D
Možná by někteří intelektuálové, politologové a sociologové s ambicemi udělat svět spravedlivější a myšlením typu "my víme, co je pro vás nejlepší, tak nám prostě věřte, tečka" měli trochu ubrat na aroganci a kouknout se do zrcadla. Mnoho z nich velikostí ega jistě Trumpa hravě předčí. Tohle nimrání se v "nižších, chudších bílých vrstvách" s takovýmto despektem a nadřazeností je slušný hnus, možná proto se lidé upínají k Zemanům a podobným neinteligentům, ach jo...
http://zpravy.idnes.cz/protesty-v-kalifornii-prezidentske-volby-trump-fuy-/zahranicni.aspx?c=A161109_132257_zahranicni_jol
Vlastně jim se demokracie hodí, jen když mají rozhodující převahu oni. Protože samozřejmě ví líp, co je pro všechny dobré a místo, aby o tom klidně a věcně diskutovali s tou méně chápavou částí obyvatel, raději je s nějakou roztomilou nálepkou rovnou hodí do šrotu nebo je přezíravě přehlíží.
To, že Clinton zbaběle strčila hlavu do písku, místo aby se vyjádřila, taky o něčem svědčí, skoro čekám nějakou zemanovskou
negratulaci :D