Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
14344464849581

Komentáře

• upraveno 9. července 2012
    Apropo, nemas naju studiu o tom, ze aj samci mozu kojit, mam chu mu to poslat.
    Smutné.
    Pohan ? To znamená, že je členem jakého náboženství ? :-)) Pohan znamená "jinověrec".
    Jarla napsal(a):

Stačí, že je otcem dítěte a nábožensky založená rodinka....už to je pro křesťany recept na šťastnou rodinku.

Klídek :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 9. července 2012
    S námi nic necloumá. Ale s vámi to bude cloumat pane Langu :)
    S námi?
    Amaroune - prober se a zadoluj v paměti :-D
    Hildegarda: Nevím, jak na Slovensku, ale tady mateřskou platí zaměstnavatel, tzn. romové ji z devadesáti procent nemají.

Rodičovský příspěvek je pak výplata pojistného. Pokud dotyčná platí sociální pojištění, platí ho proto, aby ve vyjmenovaných případech dosáhla pojistného plnění. To je jako uzavřít si pojistku na barák a pak být osočován, že něco od pojišťovny chci, když vyhořím.

ostatně, co je to za kreténa? :-)
    já mám pocit, že termín "pohan" byl původně určen pro kohokoliv, kdo nebyl křesťan (muslim, animista, neznaboh...)

až teď si to vzali za své příznivci nějakých přírodních náboženstvích odkazujících se na víru kmenů v západní evropě
    Já jsem zas vyrůstal v tom, že pohani byli Slované (Perun, Morena a pod.).
    Tyna napsal(a):

já mám pocit, že termín "pohan" byl původně určen pro kohokoliv, kdo nebyl křesťan (muslim, animista, neznaboh...)

až teď si to vzali za své příznivci nějakých přírodních náboženstvích odkazujících se na víru kmenů v západní evropě

Exactly. :)
    Pohan je označení, které používá vyznavač libovolného (většinou majoritního) náboženství pro vyznavače jiného náboženství. Pohan = jinověrec ...neplést si s ateista = bezvěrec.
    Hezky o tom žertoval Sklenář v knize Učenci a pohané, o počátscích archeologie na našem území. Úmyslně ho použil do názvu stejně jako úmyslně použil Alšův obrázek Slovana se sekeromlatem doby kamenné :-)
    sse
    Stejně tak doporučuji jeho další (z mnoha) knihu Objevitelé zlatého věku, která pojednává o počátcích archeologie světové. Mimo jiné tam krásně rozebírá, jak a proč vznikla z ničehož nic keltománie včetně spojitosti se Stonehange, která cloumá světem dodnes :-D
    oo
    Výraz "pohan" (a jeho varianty v jiných jazycích "pagan", "paganus" atd.) je vyhrazen spíše pro vyznavače nekřesťanských náboženství. Vyznavači nekřesťanských náboženství nazývají jinověrce jinak (židé "gój", muslimové "káfir").
    A nebo třeba ďaur...a vše se to překládá jako pohan. To je překvapení :-)
    Tak to se ovšem překládá špatně, překládá-li se to tak někde, pohan je křesťanský termín, správný překlad by měl být zřejmě "jinověrec". :)
    Dokonce i wikina je v tomto směru v obraze (což je skoro zázrak)

Pohanství, též paganismus (původem z latinského přídavného jména paganus, což znamená „venkovský“) je výraz používaný dnes především v křesťanské kultuře v podstatě pro veškerá před-křesťanská polyteistická náboženství vyznávaná zejména v oblasti Evropy (ale nejenom tam), mnohdy označována také pod pojmem stará víra, starověrectví či starověří.
    V běžné mluvě se někdy používá výrazu „pohan“ pro označení bezvěrce, tzn. ateisty, což je od skutečného významu jinověrec značně nepřesné.
    Suhlasim s Jarlou, preto som to napisala, ze sa tituluje ako pohan. Bez toho, aby poznal pozadie nazvoslovia :). On neveri v nic a nikoho. Max vo vlastne ego. Naposledy som osobe opacneho pohlavia vrazila na zakladke, ked mi popisal tabulu a ja som mala sluzbu cez prestavku. Keby nebolo tej svadby, urobim to kludne znova. Odhliadnuc od toho, ze jeho manzelka je moja dobra kamaratka tak sa odvazil povedat, ze ked z mojej dcery vyrastie zk***a slapka, tiez ma na nu prispievat?! Tyna, argumenty tu v ziadnom pripade nepadali na urodnu podu.
    Tyna napsal(a):

Hildegarda: Nevím, jak na Slovensku, ale tady mateřskou platí zaměstnavatel, tzn. romové ji z devadesáti procent nemají.

Rodičovský příspěvek je pak výplata pojistného. Pokud dotyčná platí sociální pojištění, platí ho proto, aby ve vyjmenovaných případech dosáhla pojistného plnění. To je jako uzavřít si pojistku na barák a pak být osočován, že něco od pojišťovny chci, když vyhořím.

ostatně, co je to za kreténa? :-)

Na Slovensku vypláca materskú Sociálna poisťovňa z peňazí, ktoré odvádzajú zamestnávatelia v rámci poistenia. Max 60% z platu a max cca 700 eur. Rodicovske sa vyplaca bez ohladu na to, ci si predtym pracovala alebo nie. Treba mat len priznany pobyt. V CR je to zjavne inak...
    V ČR pokud nebyla žena zaměstnána v době před mateřskou, taky vyplácí mateřskou pracák.
    K tomu tady zrovna mám v kalendáři citát od Nerudy: "Kdo ničemu nevěří, tomu taky nic nevěřím". Je to teda na první týden ledna. Možná bych někdy mohl zkusit otočit list..
    Ano, už je to kapku zahrané do kopřiv :-) Neruda se příliš soustředil na to "Kam s ním?" :-D Na druhou stranu ty jeho prudce protižidovské povídky, co už dnes kvůli korektnosti nevyjdou...stejně jako ty silně rasistické od Krásnohorské....to je taky počtení :-)
    Jarla: Vážně? já měla dojem, že začíná pobírat rovnou rodičovský příspěvek
    Ale je fakt, že se ta pravidla nějak měnila.
    Vážně - na mateřskou totiž mají ze zákona nárok všechny ženy. Ty které mají dajnější zaměstnavatele dostanou víc, drtivá většina dostane 7300-7500 - což je takový základ. Rodičovský příspěvek (od šesti měsíců dítěte) je pak odstupňovany podle let a sazby jsou stanovené.
    Ja mozem povedat, ze kedze od statu dostavam teraz mesacne 220 eur, tak som vlastne vydrziavana zena a vobec sa za to nahanbim :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 9. července 2012
    Jarla napsal(a):

Stačí, že je otcem dítěte a nábožensky založená rodinka....už to je pro křesťany recept na šťastnou rodinku.

No, zase nie všetci kresťania sú úplne zažratí. Moja babka bola naozaj veľmi pevná kresťanka a nemala nič proti tomu, keď sa teta rozviedla s takým magorom a teraz má dobrý vzťah s jedným židovsky založeným človekom, ani proti nemu nič nemá, je to slušný človek.

Čo sa týka rozvodu. Ak by sa porozprávala s predstavenými, že naozaj verila, že sa zmení, ale že už nevládze, dá sa to kvalifikovať medzi také prípady ako nútené manželstvo, partner sa po sobáši zmení, partner niečo podstatné tajil a pod. Tudíž sa to pošle buď biskupovi, arcibiskupovi alebo až pápežovi a ten to zváži a vo väčšine prípadov dá možnosť k sobášnej cirkevnej anulácií. Takže s rozvodom by problém nebol, ak by jej niekto vysvetlil, že ak už nevládze, nikto by jej to za zlé nemal. Ak ho miluje a nechce sa rozviesť... Jej problém.

Okrem toho cirkev nič proti rozvodu nemá, ale proti opätovnému manželstvu áno. Ak si niekto niekoho vezme a nemá závažný dôvod k rozvodu, potom sa môže svetsky rozviesť, ale nie cirkevne. Svetsky sa môže znova vydať/oženiť, ale cirkevne nie.
    Jarla napsal(a):

Pohan ? To znamená, že je členem jakého náboženství ? :-)) Pohan znamená "jinověrec".

Na nete som našiel aj výraz Polytheista - odmieta viac bohov :D
    Takže, je to takhle:

Mateřská se vyplácí z nemocenského pojištění, tzn. mají na ni nárok VŠECHNY ŽENY, KTERÉ BYLY NEMOCENSKY POJIŠTĚNY V POSLEDNÍCH DVOU LETECH ALESPOŇ 270 DNÍ (tzn. zaměstnané (platí zaměstnavatel), v ochranné lhůtě (právě propuštěné), studující (platí stát) a ty OSVČ, které si samy připlácí nemocenské pojištění (pozor, neplést s povinným zdravotním)) Z toho vyplývá, že mateřskou nedostane většina OSVČ, nezaměstnané - prostě ty, za které NEMOCENSKÉ pojištění nikdo neplatil.

Jak si můžete přečíst třeba v článku "Těhotná a nezaměstnaná? S mateřskou nepočítejte". V dnešní době došlo k té změně, že na mateřskou může dosáhnout ta matka, jejíž MUŽ (OTEC DÍTĚTE) byl nemocensky pojištěn.
    Rodičovský příspěvek (od šesti měsíců dítěte) je pak odstupňovany podle let a sazby jsou stanovené.
    To už neplatí. Ať si vybereš jakoukoliv variantu, vždy v součtu dostaneš 220 tisíc. Vím to, aktuálně řeším :-)
    Ergo, na mateřskou nemají nárok všechny ženy.
    Nezaměstnané, ale na pracáku mateřskou dostanou, protože ji za ně platil stát, ale jak dlouho na tom pracáku mohou předtím být nevím....
    S těmi 220 000 to nevím. Mne potkala varianta, že mi o dva měsíce uteklo, že se mateřská (7400) vyplácelo rok a půl a já už dostala jen půl roku. To znamená, že pak jsem si musela vybrat variantu, kdy nejhůře (nejmíň) dostaly ty, co si vybraly 3 roky. Šéfka mi navrhla, že lepší bude, když si vezmu 4, s římž jsem ráda souhlasila, protože v třech letech je problém se školkou a omezenou dobou.
    Jak je to nyní nevím. Každý dojíždí ten systém, jaký zastihl právě jeho, takže pro mne se už asi nic měnit nebude.
    Jarla: Nedostanou, věř mi. Ty si pleteš povinné zdravotní pojištění s nemocenským pojištěním. Nemocenské pojištění za tebe stát v nezaměstnanosti neplatí. V podstatě ve chvíli, kdy bys nedostala nemocenskou v době nemoci, nedostaneš ani mateřskou.

Existuje však tzv. ochranná lhůta. Pokud je pracovní poměr ukončen s těhulí (třeba smlouva na dobu určitou) a ona se vejde do ochranné lhůty 180 dní od výpovědi, kdy může na mateřskou nastoupit, tak nárok má. Podmínkou je, aby před tím pracovala.

Ale nezaměstnaná mateřskou nedostane.

mýlila jsem se i já, podle nových pravidel od roku 2012 už na mateřskou NEMAJÍ NÁROK ANI STUDENTKY, dřív ji měly
    Já ji jako nezaměstnaná dostala a byla jsem nezaměstnaná (z důvodu stěhování a pak otěhotnění 10 měsíců před porodem).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.