Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
14647495152581

Komentáře

• upraveno 23. července 2012
    To je stejně moc složitý, říkali jsme si, že příští rok uděláme pravěk, piráty nebo něco takovýho a všichni budou spokojenější. Zjistili jsme, že děti pod patnáct to vůbec neznají a nezajímá je to a když jsou starší, jdou do roverů. Ale jinak, mě se to hrozně líbilo a já být účastníkem, neodjedu od tama ani náhodou!
  • upraveno 29. července 2012
    Měla bych dotaz ohledně nedávno zmiňovaného VLC Playeru. Zřejmě vinou nějaké aktualizace mi přestal brát české znaky (č, ě, ď, těmi jsem si jistá) a vytváří z nich různé paskvily. Uvítala bych, kdyby se rozpomněl jak mají vypadat. Nevíte někdo jak to zařídit? Ben Nevis psala něco o úpravě kódování, tuší někdo, co se s tím konkrétně má dělat? :)
    Miss Utahraptor napsal(a):

Měla bych dotaz ohledně nedávno zmiňovaného VLC Playeru. Zřejmě vinou nějaké aktualizace mi přestal brát české znaky (č, ě, ď, těmi jsem si jistá) a vytváří z nich různé paskvily. Uvítala bych, kdyby se rozpomněl jak mají vypadat. Nevíte někdo jak to zařídit? Ben Nevis psala něco o úpravě kódování, tuší někdo, co se s tím konkrétně má dělat? :)

Přidávám se k dotazu, taky si s tím nevím rady... :/
    nesľubujem, že to bude presne, je to dávno. ale asi takto: otovríš program a ideš tools/subtitles_OSD/a tam vyberies codec. neviem presne ktory, nejaky co vie interpunkciu skus eastern european windovs 1250
    sarven napsal(a):

nesľubujem, že to bude presne, je to dávno. ale asi takto: otovríš program a ideš tools/subtitles_OSD/a tam vyberies codec. neviem presne ktory, nejaky co vie interpunkciu skus eastern european windovs 1250

Výborně, díky, už ukazuje i ď, tak to nejspíš bude OK. :)
  • upraveno 30. července 2012
    Taky děkuju, sarvene! :-)
  • upraveno 30. července 2012
    super, som rád že funguje
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 30. července 2012
    no mne to robilo tiez a jedine co som zmenilo bolo v nastavenia-titulky a Ods -vychodzie kodovanie
    na vychodna evropa
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 5. srpna 2012
    Pěkná pohádka:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. srpna 2012
    Monty: Trochu podobný je Money as debt
  • upraveno 5. srpna 2012
    Oškliví bankéři, pochopitelně Židé, nás nutí půjčovat si peníze...
  • upraveno 5. srpna 2012
    flanker.27 napsal(a):

Monty: Trochu podobný je Money as debt

Tak jsem se na to konečně taky podíval. Naštěstí zde nezkoušejí rozvíjet možná řešení, a devalvovat tak věcný obsah první části, jako tomu bylo u Zeitgeist-Addendum.

Smutné je, že většina lidí skutečně uvažuje v termínech lineární ekonomiky a má tak naprosto zcestné představy o jejím fungování, včetně praktického dopadu na jejich vlastní život.
  • upraveno 5. srpna 2012
    Smutné je, že většina lidí skutečně uvažuje v termínech lineární ekonomiky a má tak naprosto zcestné představy o jejím fungování, včetně praktického dopadu na jejich vlastní život.
    Nechceš to nějak rozvést?
  • upraveno 5. srpna 2012
    Jak počítat v soustavě, kde je etalonem jakási neznámá funkce času, o které víš na jistotu akorát to, že "nějak" roste? Budeš-li měřit "křivým" metrem (tj. takovým, kde dnes je 1m něco jiného než včera a ty ani nikdo jiný neví o kolik!), je jen otázkou času, než začne něco haprovat..

Myslíš, že běžný člověk má představu, co to znamená, když mu za jeho vklad někde nabídnou úrok x%? Že si dokáže spočítat, kolik ho bude stát hypotéka v horizontu třeba 10 let a porovnat si alternativy? Podle mě ví akorát to, že je bitej, neví o kolik a rozhoduje se naprosto intuitivně.

EDIT: abych dále nezanášel headův topic:
    Tyna napsal(a):

Ugla: Samotná soulož nikomu prostě neubližuje, tak to je. Pokud to bereš takhle, může být zločinem každý sex člověka nesoucího jakékoliv genetické zatížení.

Já nijak nehoruji pro vyškrtnutí soulože mezi příbuznými ze zákoníku, já jen říkám, že je to zločin, který nemá žádnou oběť.

To je asi stejná hovadina jako říct, že jízda v opilosti není problém, když nenabouráš. Tenhle theorycrafting má jenom jedinou chybu: v praxi nikdy nefunguje.
  • upraveno 5. srpna 2012
    To je asi stejná hovadina jako říct, že jízda v opilosti není problém, když nenabouráš. Tenhle theorycrafting má jenom jedinou chybu: v praxi nikdy nefunguje.
    Takže je problém každá soulož lidí, kteří nesou nějaké genetické zatížení?

edit: Aby nedošlo k mýlce, já taky nějak cítím, že je to špatně. Jen bych to nedokázala vyargumentovat. Argument "je riziko, že budete mít postižené dítě" prostě neobstojí, protože u ledasjakého Franty je to riziko při sexu s vlastní nepříbuznou legitimní ženou vyšší než u nějakých dvou sourozeců. A přesto se málokdo vzdá sexu jen proto, že je přenašečem nějaké choroby či postižení. Prostě používá antikoncepci... A nebo nepoužívá a to dítě na svět přivede.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Pokud tím myslíš, že určitá kombinace genů je riziková, tj. potenciálně produkuje nežádoucí výsledek, tak ano. Ale to v sobě neseme každý, záleží na tom, s kým se spáruješ. V přírodě to funguje tak, že ve chvíli, kdy výsledek za moc nestojí, končí - uhyne, aniž by se rozmnožil. Příroda vytváří možnosti, problém je lidské označení.

Já se nechtěl vůbec vyjadřovat k otázce "šlechtění" lidské rasy, jenom říkám, že zákon typu "Nezbouchneš sestru svoji!" by na mě působil stejně absurdně jako "Nenabouráš pod vlivem alkoholu!".

Inbreeding lidé používají v chovatelství, protože je to známá cesta, jak posílit nějaký rys. To se pochopitelně týká i rysů negativních (dnes jim říkáme genové poruchy), což u zvířat jako "problém" nebereme. Když to nevyjde, jdou do buřtů. Lidé si byli odedávna vědomi, že stejný princip funguje i u nich, i když vlastní mechanice předávání vlastností nikdo nerozuměl. Pozorováním došli k závěru, že procento "zmetků" při incestu je neúměrně vysoké, což společnosti škodí, a tak to zatrhli. A provedly to všechny kultury, protože to kupodivu funguje všude stejně.

Na blízkém východě došli pozorováním k tomu, že maso velkých zvířat se kazí, a jeho konzumace tak přispívá k šíření nemocí, což oslabuje populaci. Tudíž ho přestali jíst jak Arabové tak Židé. Na "severu" se nekazí tak rychle, navíc tu není až tolik alternativ, takže jsme prasátka ani býčky z jídelníčku nevyškrtli. V době lednicové (neplést s dobou ledovou) by si nejspíš i jinověrci mohli dopřát nějaký ten steak. Část už podlehla, zbytek se drží tradice. Je to přežitek? Možná. A možná také ne.

Mimochodem, otázka incestu přišla v Evropě na přetřes poměrně nedávno, když německý soud odsoudil jeden sourozenecký pár, kterýžto se následně odvolal k soudu mezinárodnímu, ani tam neuspěl, a putoval (pochopitelně odděleně) do basy. Možná, že až genetika pokročí ještě dál a budeme moct řezat a spojovat lidskou DNA a nahrazovat "problematické" úseky dle libosti, společnost změní svůj postoj. Do té doby těžko.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 6. srpna 2012
    Jojo, už se těším, jak si svoje děti vytvořím jako v Doll Divine ;-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Na blízkém východě došli pozorováním k tomu, že maso velkých zvířat se kazí, a jeho konzumace tak přispívá k šíření nemocí, což oslabuje populaci. Tudíž ho přestali jíst jak Arabové tak Židé
    UGLA: Arabové a Židé nejedí hovězí maso? Já myslel, že nejí pouze vepřové. Pokud se nemýlím a hovězí maso jim co se týká náboženství a tradic nevadí, mám další dotaz. Hovězí maso se kazí pomaleji než vepřové? Pokud ano. Proč?
    "Nezbouchneš sestru svoji!" by na mě působil stejně absurdně jako "Nenabouráš pod vlivem alkoholu!".
    To je pravda. Souhlasím s tím, že incest skutečně nemusí poškodit třetí stranu, ale v zásadě je špatný. Koukejte, kam to přivedlo Lannistery a Targaryeny:-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    No, když je to off-topic - koho budete volit v prezidentskejch volbách?

Co zkusit někoho inteligentního a politikou nezatíženého - mě dost zaujal Vladimír Franz, co vy?
    :-)
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 6. srpna 2012
    "Modrý, nikoli zelený" prezident? Jako žert dobrý, ale vážně to snad nikdo nebere, ne? :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. srpna 2012
    K Vladimíru Franzovi jsem četla pěkný komentář - "Že by i ČR měla prvního prezidenta tmavé pleti?" :)
    Jinak si taky myslím, že asi nemá vůbec žádnou šanci... Hlavně doufám, že si svoji nekandidaturu ještě nerozmyslí Tomio Okamura, to by bylo peklo.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Vzhledem k tomu, že není z čeho vybírat a volením někoho koho míň znám a proto by mohl být míň špatný...(a nebo taky horší) se problém neřeší, ale spíš navrství....tak ani tentokrát mne u voleb nikdo neuvidí, jak je tomu již od památných voleb v osmnácti letech, kdy jsem zatoužila zvědět, jaké to je....což je hrozně dávno za časů Sládka :-D
  • upraveno 6. srpna 2012
    Hlavně doufám, že si svoji nekandidaturu ještě nerozmyslí Tomio Okamura
    Proč?
  • upraveno 6. srpna 2012
    @Chmur: U těch krav si nejsem jistý. V našich podmínkách se nejspíš chovaly primárně kvůli mléku, část býků použiješ jako plemenné, zbytek můžeš nechat tahat povoz, nebo je sežrat. U prasat moc jiné využití nevidím. Možná to souvisí i s tím, že prase je na rozdíl od krávy přímým potravním konkurentem člověka. S tím masem si počkej na Jarlu, mám dojem, že tam skutečně nějaký rozdíl je.

Hlavní myšlenkou je, že různá tabu nevznikla z ničeho nic, ale vyplynula z pozorování a důvody byly vesměs zcela triviální a pragmatické.

Předpokládat (jako Tyna), že z incestu nevzejde žádný potomek je absurdní. Tvrdit (jako Beltris), že inbreeding nevede ke kumulování defektů je cílená demagogie. Zrušíš zákaz, budou děti, a to včetně těch defektních. Nevím, co myslíš třetí stranou, výsledek vždy poškozuje společnost, a to v míře, kterou naši předkové vyhodnotili jako nepřijatelnou. Proto ten zákon. Na tom se nic nezměnilo.

EDIT: v prezidentských volbách volit prostě nebudu, neb nehodlám svojí účastí tuto šarádu podporovat.
    upraveno 6. srpna 2012
    Chmur napsal(a):

Hlavně doufám, že si svoji nekandidaturu ještě nerozmyslí Tomio Okamura
    Proč?
    Protože mi bouchá hlava, jen ho slyším vyjadřovat se k úrodě kedluben, únosu malého dítěte či prudkému krupobití.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Hlavní myšlenkou je, že různá tabu nevznikla z ničeho nic, ale vyplynula z pozorování a důvody byly vesměs zcela triviální a pragmatické.
    Mnohá tabu mají svůj význam, ale mám také pocit že některá ve své podstatě žádný praktický dopad na člověka nemají. Viz. to co jsi psal o tom masu.

Tou třetí stranou jsem myslel kohokoliv jiného mimo konkrétní dvojici.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 6. srpna 2012
    Vepřové se kazí rychleji zřejmě z důvodu vyššího obsahu tuku, který žlukne. Když se objevila možnost maso konzervovat např. uzením, jako další důvod se uvádělo to, že prasata v sobě mají vyšší počet parazitů (jako vlasovci).
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Montezuma3 napsal(a):

SPORE :D

Už sa teším, ako si ,,poskladám" dokonalé dieťa. ,,Nevidím" v tom nič nenormálne.

BTW: Aj vy čakáte, kedy Apple vyrobí iDad pre sirotkov? :)
    upraveno 6. srpna 2012
    Montezuma3 napsal(a):

Tohle jsme řešily se spolužačkou - akorát moje ideální dítě je štěně a její kotě... :D
  • upraveno 6. srpna 2012
    To máš coby krisa celkem problém..
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.