Recenze Tance s draky
Recenze na 5. díl Písně ledu a ohně, který vychází už pozítří. V článcích se nemusíte bát spoilerů z Tance s draky.
TIME: George R.R. Martin's Dance with Dragons: A Masterpiece Worthy of Tolkien
V roce 2005 jsem psal recenzi na Hostinu pro vrány, ve které jsem GRRM označil za amerického Tolkiena. Po šesti letech a přečtení Tance s draky, jsem šťasten, že to mohu potvrdit....
Číst celý článek zde
TIME: George R.R. Martin's Dance with Dragons: A Masterpiece Worthy of Tolkien
V roce 2005 jsem psal recenzi na Hostinu pro vrány, ve které jsem GRRM označil za amerického Tolkiena. Po šesti letech a přečtení Tance s draky, jsem šťasten, že to mohu potvrdit....
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
nuž nezostáva ti len vydržať to :)
No, prostě mne spíš zajímá mocenský boj o trůn než boj dobra se zlem...
Poslední výsek podle všeho naopak kritéria renceze splňuje více než dobře.
Co se týče mne, asi to též v angličtině nezvládnu, začala jsem prolog ale nejsem schopná neustále hledat ve slovníku. Má profesorka angličtiny není dobrá. Líto je mi především absence kapitol Sama, stýská se mi po něm...
Já měl pocit, že jde o srovnání významu pro žánr. Že Martin je dnešním Tolkienem se nemělo asi vázat přímo na srovnání stylů. To máš samo pravdu, že v tomhle jsou úplně jiní.
preto moja jediná zásadná výtka smeruje k rozširovaniu príbehu, ktorý stráca šmrnc. pokiaľ to rozšírovanie je hutné (napr. dorne v hostine) vôbec mi to nevadí. koniec koncov ideálny by bol nekonečný príbeh :)
skôr mi vadí keď mám pocit, že to je časová vata, alebo že postava pridlho ide niekam pričom samotná cesta trochu stráca šmrnc (brienne, sansa, teraz tyrion)
samotná miera fantasy je stále tak trochu zobúdzajúca sa, nevadí mi, ale núti ma rozmýšľať čo všetko je vlastne možné. je to tak trochu priestor pre deus ex machina, pretože nevieme nič čo by autorovi zakazovalo použiť na záver trebárs ultimátne kúzlo, alebo niečo iné. v čo verím nepríde.
Okrem toho mi ešte trochu vadí strašné opakovanie hovorených motívov ("ty nič nevieš, John Snow", Jaime si 300x zopakuje s kým všetkým Cersei spala, Tyrionovi nedá spať kam chodia kurvy...)
Fantastika mi príde fajn v tej miere, v akej tam je, normálne mám fantastiku veľmi rada, ale GRRM sa natoľko venuje postavám, že by tie knihy museli mať 5000 strán, aby tam ešte dôkladne popisoval históriu drakov a pod.