Recenze Tance s draky

upraveno 10. července 2011 v Píseň ledu a ohně
Recenze na 5. díl Písně ledu a ohně, který vychází už pozítří. V článcích se nemusíte bát spoilerů z Tance s draky.

TIME: George R.R. Martin's Dance with Dragons: A Masterpiece Worthy of Tolkien
V roce 2005 jsem psal recenzi na Hostinu pro vrány, ve které jsem GRRM označil za amerického Tolkiena. Po šesti letech a přečtení Tance s draky, jsem šťasten, že to mohu potvrdit....

Číst celý článek zde
2»

Komentáře

• upraveno 29. srpna 2011
    Nevinila bych GRRM, tohle vidím u všech ság - na začátku super nápad, a pak se to rozmělňuje, šířka knihy narůstá a obsah knihy se dá napsat do méně odstavců. Stejně jako u seriálu - první sezóna geniální, a pak čím dál tím větší paskvil. Ale dokud se to dobře čte, nevidím problém.
    Okrem toho mi ešte trochu vadí strašné opakovanie hovorených motívov ("ty nič nevieš, John Snow", Jaime si 300x zopakuje s kým všetkým Cersei spala, Tyrionovi nedá spať kam chodia kurvy...)
    Na to si stěžovali i v recenzích. Snad se GRRM poučí a příště to omezí. Zbytečně opakuje i nezvyklé, zastaralé výrazy. Třeba pořád používá craven a ani jednou coward. Stařena je vždy crone (i nebožská) a žádné jiné synonymum.
    to rozširovanie je pochopiteľné. aj tolkien písal v druhom predhovore k PP, že jedine čo ľutuje, je že Návrat je príliš krátky. proste tá cesta je pre autora veľmi lákavá pochopiteľne a ako som písal, mne to nevadí, pokiaľ to drží kvalitu. najradšej by som mal príbeh, ktorý sa dá čítať nekonečne dlho...

v množstve priemernej fantasy je badať to rozťahovanie tiež, ale to je neprovnateľné. tam vyslovene cítim, že píšu na počet strán a ešte potrebujú natiahnuť knihu. to je najhoršia možná verzia. nie je za tým samotný príbeh, je to strojené a umelé. to našťastie nie je grrm prípad, imho
    GRRM nevypadá, že by mu došly nápady, ale asi potřebuje často děj pozdržet, aby mu to sedělo časově. Hostina se hodně táhla, ale Tanec nabral nazpět obrátky. Bohužel žádné pokračování se nevyrovná Hře o trůny, kde byly kapitoly, kratší, děj svižnější a každá kapitola měla překvapivou pointu.
    Ben: Tak to by som zase netvrdila, mne Hra o tróny nepripadala zase až o toľko svižnejšia ako tie ostatné knihy - akurát sme sa tam zoznámili s nejakými postavami a automaticky sme predpokladali, že oni budú tie hlavné a iné postavy nebudú pribúdať v takom tempe ako to v knihách je :) Ja mám tie knihy rada tak vyrovnane...

Ináč so seriálmi by som to neporovnávala, tam scenáristi varia z vody, GRRM mi pripadá, že má dej stále veľmi dobre premyslený. (Keď si vezmeme tie narážky a zašifrované informácie) Asi ho holt platia od stránky, tak ho baví písať dlhé knihy :D Mne to tiež vcelku nevadí, že sú tie knihy také dlhé, ale už by mohol prestať pridávať nové postavy a venovať sa tým starým :) Lebo človeka proste naserie, že čaká 6 rokov na knihu a o jeho obľúbenej postave tam nie je ani ťuk, zato sa tam potĺkajú tri nové rody z nejakej Hornej Dolnej.
  • upraveno 30. srpna 2011
    Shirley: Pravda, ve Hře o trůny byly taky delší pasáže. U druhého čtení jsem vynechala celou Catelyn a souboj Bronna v Orlím hnízdě (na dlouhé souboje holt nejsem). Ale myslím, že se lépe píše o neznámém. Ve Hře každá informace byla novinkou, ale na konci už jsme věděli o hlavních postavách téměř všechno.
    Mne to tiež vcelku nevadí, že sú tie knihy také dlhé, ale už by mohol prestať pridávať nové postavy a venovať sa tým starým :)
    To je podle mne právě způsobeno, že už o těch postavách všechno víme a není o čem psát. A tak představí nové postavy, aby skrz ně mohl říct nové informace, které ty staré postavy nemohou vědět.
  • upraveno 21. června 2012
    Zima přišla. Po pěti tisících stranách v Tanci s draky = recenze Tance s draky na Aktuálně.cz:
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=749357
    Z Tance jsem celkově měla stejný dojem jako recenzent. Divím se ale, že nezmínil Theona, protože je to IMHO právě Theon, kdo je v Tanci nejzajímavější postava.
    Taky z toho mám stejný pocit jako recenzent a myslím, že z posledních dvou dílech je vidět Martinova skvělá snaživost protáhnout děj co nejvíc, aby si lidi mysleli, že jde s kvalitou dolů, ale já si myslím, že právě teď, když už konečně přišla zima, tak události naberou velmi rychlý spád.
    Theonovi kapitoly byly jednoznačně nejzajímavější z celého Tance.
    Recenze na Tanec, "ti, kdo viděli jenom seriál, nečtěte to", ale na ilustracích je to samý mrtvý Stark a následuje trailer na seriál. :-)
    Předpokládám, že další dotisk s "tenkrát už zaručeně opravenými chybami" bude mít na obálce toho profláknutého Beana opírajícího se o meč.
    Mr Beana ? :-))
    Kocacola napsal(a):

Zima přišla. Po pěti tisících stranách v Tanci s draky = recenze Tance s draky na Aktuálně.cz:
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=749357

Citát z recenze

Jenže tenkrát jich bylo oproti současnosti mizivé procento. G. R. R. Martin patřil sice k nejlepším autorům sci-fi dávno před Hrou o trůny, ale stále to byl spisovatel žánrový, jehož příznivci se počítali na desítky tisíc fanoušků.

Dnes, díky adaptaci jeho zaručeně nejlepšího díla, má příznivců miliony po celém světě a díky seriálu se z jeho příběhu stává kult.

já už napsal, že je otázjka, jesttli mělo HBO Platit martinovi , nebo naopak :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.