Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1394042444567

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 1. července 2012
    Obidvoch... A ešte je aj plná lůz :P
  • upraveno 1. července 2012
    Ahoj, ted jsem docetla Hostinu vran a na Draky si budu muset chvilku pockat. Jen by me zajimalo jestli se tam doctu co provadel Qyburne s tema zenskejma ve vezeni a jak je na tom Hora.....teda spis jestli mi to nekdo neprozradite, diky.
    Suiko: S Horou... Nu, o tom sú zatiaľ len teórie, že ho Qyburn oživil ako bezhlavého rytiera... čítaj a uvidíš .)
    Mám několik šílených teorií. Nejdřív k "vraždě" Jona, myslím, že Melisandra ho minimálně nechala umřít, aby ho pak mohla oživit z ohně a soli jako Azora Ahaie. Kdyby ho mohla použít takhle, tak by ten atentát stopro mohla zastavit. Možná v té vraždě měla dokonce prsty, když jí plameny zjevily, co se musí stát.
    Pak si myslím, že Viktarion poslouží jenom tak, že ho Dany zabije a tak získá ten supr roh na poutání draků a bude vystaráno.

Pak mám ještě několik detailů, které mi vrtají hlavou: Jak může být Strakoš nebezpečný? A ta reakce Val na Sheereen a její šedý lupus, jenom přehnaná reakce nebo na tom něco je? A nakonec si myslím, že Rickon je určitě na Skaggosu. Oša jako divoká ho určitě vzala na nějaké místo, které zná, proto si myslím, že Ibben stoprocentě odpadá a někam za Zeď by ho znovu nebrala.
    Maggie: Už to hádam môžeš písať aj do samostatného tématu o teóriách, čo bol dnes založený :)
    Jo supr, to jsem si nevšimla, díky.
    Jen takový malý nápad, který se týká Tance Draků a jejího následného obsazování v seriálu. Děsíte se také té moznosti, že Jeyne Poole nakonec nahradí Ros?
    Jen takový malý nápad, který se týká Tance Draků a jejího následného obsazování v seriálu. Děsíte se také té moznosti, že Jeyne Poole nakonec nahradí Ros?
    Ani ne, vzhledem k tomu, jaký má jeyne úkol. Ros je dospělá ženská, tomu by fakt nikdo neuvěřil.
    Vzhledem k tomu, že Jeyne Poole má představovat "Aryu", tak ani ne. Přece jenom- čtrnáctiletou holku za jedenáctiletou vydávat můžeš. Třicetiletou lehce použitou ženskou za cca. dvanáctiletou holku těžkou. :D
    "Ramsey, jistě si pamatuješ svou snoubenku lady Aryu. Hned jak bude mít první krvácení, uděláš jí syna" :-)))
    Co se týče Dany:
    1. vyrůstala a částečně stále žije v prostředí, které ji přesvědčuje o jejím nároku na Železný trůn. A ani není divu, že tomu věří. Její rodina ho neprohrála v demokratických volbách, ale byla vyhnána a zmasakrována, tedy dle její logiky jí byl ukraden.
    2. Dany v Tanci naslouchá radám dosti často. Hlavním příkladem je právě zavření draků a pojetí Hizdara z něčeho za svého manžela. A jestli se nepletu tak nakonec na naléhání svých rádců ukončila příděly uprchlíkům.
    3. Draky zavřela kvůli tomu, že se stali nebezpečnými a nevěděla co s nimi, respektive jak na ně. To se naučila až během dobrodružství s Drogonem.

skelet: Taky mám pocit, že čteme jinou knížku. Dany, která se vdává z politické nutnosti, aby přinesla mír. Dany, která zavírá své draky, protože žerou děti chudiny. Dany, která omývá nemocné, kterých se všichni štítí. Dany, která provozuje slyšení,aby řešila potíže svého lidu. To je snad ta nejmíň sobecká postava v celé knížce :-)

Mně její kapitoly nijak zvlášť nebaví,ale nikde nevidím ani jiskřičku sobectví nebo hlouposti.
    súhlas. resp. občas urobí niečo hlúpe, ale absolútne v rámci normy. celkom vtipné je, že napr. Everet má najradšej Červenú zmiju, na ktorú sa tie danine hanlivé popisy hodia omnoho presnejšie :)
    sarven napsal(a):

súhlas. resp. občas urobí niečo hlúpe, ale absolútne v rámci normy. celkom vtipné je, že napr. Everet má najradšej Červenú zmiju, na ktorú sa tie danine hanlivé popisy hodia omnoho presnejšie :)

Přesně tak. A ty "hloupé skutky" pramení spíš z toho, že se naivně snaží vykonat něco dobrého.
    A s tou sobeckostí to vůbec nechápu. Že myslí na Daaria? No, chápu, že je to při čtení otravné. Ale sobecké? Ona ho snad pojala za chotě?
  • upraveno 2. července 2012
    Myslím, že Dany by sme mali všetci ďakovať aj za tie hlúposti. Keby nebola uletela na Drogonovi, nikdy by nebolo treba, aby Barristan dostal svoje vlastné kapitloy, lebo POV z Meereenu by stále bol(a nebolo by treba prevrat). Čo by bola veľká škoda.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. července 2012
    Především všechny ty její dobré skutky jsou jen reakcí na problémy, které vesměs vlastní neprozíravostí způsobila, ve své takzvané dobrotě zabila víc lidí než by kdy zemřelo bez jejího přičinění.
    Její dobré úmysly jsou dlážděny mrtvolama, které jsou celé šťastné, že mohou tlít pod jejíma nesobeckýma nožkama :-)) Houšť a větší kapky....nechtěla by láskyplně opečovávat náš parlament ? :-D
    Jarla: Jako třeba když Robb Stark odvedl celý Sever do války, půlka lordů ztratila své dědice, opustila hrady a nechala je napospas zmatku, aby to celé zahodil v ženském rozkroku? Mno, TO bylo sobecké, to chápu :-)

V podstatě nejméně škody nadělala zcela sobecká lady Lysa, které šlo výhradně o bezpečí jejího synka, čímž jaksi mimochodem chránila před válkou všechny své poddané. Takže prostí obyvatelé ji asi milovali :-)
    Robb je jelito, pro které bych marně hledala hezký výraz, ale pravda - tolik mrtvých jako Daenerys na kontě nemá...škoda, mohl se taky vypracovat :-D
    (Oči v sloup) Další debata o tom, kdo z postav je větší sobec a kretén.

Jenom tak pro zrekapitulování - Robbovi bylo šestnáct a Daenerys taky. V našem světě by chodili do druháku na střední škole. To je pro mě dostatečný vysvětlení jejich nezralých rozhodnutí.

Tyna: Pff - Lysa, která kvůli posedlosti Malíčkem, zabije manžela, zradí sestru, pomůže nevědomky rozpoutat válku... je mi jedno, že je psychicky narušená, nestojí u mě výš než Tywin, Jaime, Greyjoyové nebo právě Malíček.
    svoa00. jenom jsem poukázala na to, že své poddané ochránila prakticky nejlépe z celé říše... Život je komplikovaný.

Ta debata nebyla o tom, kdo "z postav je větší sobec a kretén." Začala tím, že jsem se snažila dopídit KONKRÉTNÍCH aktů sobectví u Dany, protože tu někdo psal, že je sobecká. Vždycky, když někdo vnímá nějakou postavu úplně jinak než já, zajímá mě to.
    Týno, marně na mne zkoušíš feministické hnutí :-) Nebudu stranit ženám...nebudu stranit ani mužům....každému, co jeho jest...je mi naprosto lhostejné jakého je pohlaví, vyznání, rasy, kultury nebo věku....pro vylomeniny a blbiny nevidím polehčující okolnost ať jsou úmysly jakékoliv :-))
    Tyna: No ta debata do toho zase jednou začala sklouzávat. Obávám se, že na tvojí otázku ti nikdo z Danyiných kritiků neodpoví. Ano, nebránila zabití bratra, který ji šikanoval... jak sobecké.
    Jarla: Taky se o to snažím, ale obecně shledávám, že pro činy matek mám teď nějak větší pochopení, i když jsou na hlavu :-)
    svoa00: Hihihi, to je paradoxně jediná věc, kterou jí vyčítám. přes to všechno to byl její bratr, měla mu dát pár lekcí, ale život... Ostatně ani on ji nezabil.

I když se sourozenci je to těžké, to chápu :-)
    Týno - což o pochopení - to mi neschází - chápu motivaci Catelyn i Lysy a Cersei...jejich počínání má logiku :-) Jen říkám, že pro ně nenacházím omluvu. Ve skutečnosti vidím, jak svou opičí láskou prokazují dětem medvědí službu....je to k jejich škodě a ne užitku, jakkoliv to myslijou dobře :-)
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Tyna napsal(a):

Dany, která omývá nemocné, kterých se všichni štítí. Dany, která provozuje slyšení,aby řešila potíže svého lidu.

Ty potíže hlavně způsobila ona.Kam šlápla způsobila problémy a smrt tisíců lidí. Pro jakýsi svůj sobecký pocit konání dobra způsobila bezohledně mnoho zla. Ona má pocit že lidem pomáhá, že je osvoboditelka, ale je to jen chodící zkáza.
    Jen doufám že zůstane na své straně Úzkého moře. Západozemí už má tak dost svých problémů :-)
    Thorar napsal(a):

Pro jakýsi svůj sobecký pocit konání dobra způsobila bezohledně mnoho zla. :-)

to je vtipná veta:)
    To je celkem trefná věta - vycházíme-li ze základní premisy, že altruismus je vlastně nejvyšší forma sobectví - poněvač slouží k vlastnímu uspokojení a pocitu užitečnosti, který člověk altruista nadřazuje všemu a tudíž nevidí korekci, protože necítí ani stín podezření, že by nejednal správně....
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jsou v zásadě dva názory, jak pohlížet na činy lidí. Jeden soudí jejich motivy, druhý jejich důsledky. Nevím, jestli znáte flim Nebe od Toma Tykwera. Nesnáším ho, ale je to dobrej modelovej příklad. Je tam situace, že ženská chce zabít chlápka co obchoduje s drogama (a nemejlim-li se, hlavní motivací je, že na ně umřel její starej), tak mu dá do kanceláře bombu. jenže jí dá do koše, kterej zrovna vynese uklízečka do výtahu, kterym jede s polu s rodinou s dětma a bomba vybuchne tam. FIlm se staví dost za ní, resp. má k ní "porozumění".
    Dost mi to připomíná právě Dany, její "páchání dobra" bez ohledu na následky.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.