Hra o trůny 3×09 – Deště Kastameru - Ice & Fire

upraveno 9. června 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3×09 – Deště Kastameru - Ice & Fire

Robb se představuje Walderu Freyovi, zatímco Edmure poznává svou nastávající. Jon čelí nejdrsnější zkoušce. Bran objevuje svůj dar. Daario a Jorah plánují dobytí Yunkai. Rod Freyů se spojuje s rodem Tullyů.

Read the full story here

1101113151619

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Nevada Mluvilo se něco o šípech a tak, marně jsem doufal, že chtějí Robba alespoň jednou ukázat jako válečníka. "Vyhrál jsem každou bitvu, ale zádnou vám neukážeme" :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Branislav_Gepeto
    Robbovi je v seriálu cca 18, ale jinak být Tebou, tak si šetřím čas. Tohle fakt nemá smysl. Knížky četl a pokud to nepochopil doteď, tak sebelepší vysvětlení tomu nepomůže.
  • upraveno 4. června 2013
    @Branislav_Gepeto být, tebou už bych to neřešila, stejné věci prostě v lidech nevyvolávají stejné pocity, protože jsme každý Jjiný a tak je úplně normální, že to každý prožívá jinak.

@Nitpicker fajn, už sis vykolíkoval hřiště, chápu, tahle debata nikam nevede a nemá smysl tenhle kolovrátek znovu roztáčet, pojede pořád dokola a na konci si stejně bude stát každý za svým, nejlépe by bylo dát to k ledu. :other:
    @Dreamer Tahle debata by především nevznikala, kdyby se pořád kritikům seriálu nesnažil nikdo dokazovat, že jsou hateři/bazírujou na detailech/někoho přesvědčují. Neviděl jsem tu, že by někdo svou kritiku něčeho v seriálu začal směřovat osobně, prostě řekl nelíbilo se mi to to a to,a le nebylo v tom nikdy nic, co by si někdo měl brát za osobní.

Ale vždycky za tím následovala zhruba jedna z těchto tří odezev:

1) A tobě se to jako nelíbí? Vždyť je to tak výpravnej seriál...

2) Jsi hater.

3) Nepiš sem a neotravuj, NÁM se to líbí.

To pochopitelně člověka přiměje se ohradit. Jako by se nedokázali srovna t s tím, že někdo má opačný názor a dá ho najevo.

A fakt jsem na oplátku nezažil, že by někdo řekl "komu se líbí seriál je debil" nebo něco v tom smyslu, zatímco my si podobný věci občas vyslechneme.
    Alek bude radostí bez sebe :-D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Nevada
    Alek už asi zo zúfalosti zoskočil zo Zdi. :)

Tak to vyzerá, že tento spor tých, čo sa im seriál páči a čo nie skončí Vzburou v Krasterovej pevnosti. :)
    @Branislav_Gepeto :Buzerace Edmura mi nepřišla nijak zásadní, ani jsem si nevzpomněl na originál. Vzhledem ke stáří Robba v seriálu byla Talisa samozřejmě větší průser než Jeyne, ale výsledek byl nakonec stejný. Nechápu tvůj odkaz na Catelyn. Za jakou svoji chybu ji buzeruje? S tím Jaimem měl snad pravdu ne? Lidi obecně brečí víc u mrtvých zvířecích hrdinů. Nevím, čím to je, ale je to tak. Nevypozorovals taky tento fenomén? Kniha byla první a z podstaty věci tě už ani second-reading ani adaptace nikdy tolik nedostane jako první přečtení. I v knize jsem lítost hned necítil, jak už jsem napsal. První hodinu šok. A potom jsem litoval především Catelyn...
    Ale jinak všechno dobré, žádná zlá krev....
    @flanker.27 : Taky nejsem absolutně nekritický fanda, na ukázku co jsem napsal v tomhle vlákně: "Tak vám nevím. Epizoda byla dobrá, ale to je jaksi málo. Tenhle díl měl na to být asi to nejlepší co nás čeká do konce 5. sezóny, ale zbyla pachuť, že to trochu nezvládli a udělali to jenom "dobře". Dynamika zaostávala. Osobně bych úplně vynechal prostřihy na Aryu a udělal závěrečných 10 minut jenom na hostině. Pokud by se hecli a zkusili to na jeden záběr, tak mohli přepsat dějiny televizních inscenací. Škoda. Bolton si zasloužil delší záběr na oči při dorážení Robba. Catelyn mohla trochu víc šílet (byť uznávám, že to drásání tváře je natolik explicitní, že to chtěli vynechat). Deště Kastameru měli hrát déle a potom buben! Sakra ten buben byl v knížce naprosto geniální. Ad. vynechání Arye: Její pohled se úplně nabízí jako začátek desáté epizody: Buben, jinak ticho (oddychování ve stylu Ned před jeho koncem), pozorování boje kolem sebe (pochopení při pohledu na bojující vojáky: jeden se štítem Starků druhý se štítem Freyů), Sandor bojující kolem vozu a křičící, že to je konec, že odtamtud musí vypadnout a pak zavytí Šedého větru utnuté v polovině...OMG, proč to neudělali třeba takhle? Ten záběr na Sandora jak se dohaduje s Freyi o tom, že chce dovnitř a kolem běží vojáci a Frey oznamuje, že hostina skončila, byl totální fail a spoiled-surprise. Arya a Šedý vítr to taky nevhodně zpomalili."
    ...I přesto to hodnotím v rámci seriálu a vůbec celkové TV produkce jako vyjímečnou epizodu. I přesto, že zaostala za knihou, kde to byl jeden z nejsilnějších literárních momentů, který jsem zažil.
  • @flanker.27 já vím, ta osobní rovina mě taky štve a mám pocit, že mi někdo něco podsouvá, což se mi samozřejmě nelíbí, ale stačí mi, když si napíšu dlouhatánský rozhořčený komentář, dvakrát si ho přečtu, smažu a je mi dobře :) pravda, občas mi to ulítne a odešlu to.
    @Nitpicker Ale vždyť já nikdy nikomu neřekl ani zbla na to, že se mu seriál líbí a že ho jako celek vysoko hodnotí. Má kritika je má, plus se s některými dalšími na řadě věcí shodnu, prtotože knihu vnímali podobně, chybí jim tam podobné věci a bez jiných bychom se svorně obešli.

Ale tak jako my nikoho nenapadáme než občas tvůrce seriálu, tak požadujeme totéž. Ostatně za rok budete mít klid, protože nejsem z kritiků sám, kdo se vyjádřil, že čtvrtou sezónu už úplně vynechá.
  • A proč o tom nediskutovat ? :) Já miluju takový to konečný ukončení debaty a je to :)
  • Nevada napsal(a):

Nedivila bych se, kdyby se o Bryndenovi v seriálu už nezmínili. Nebo u něj navázali z ničeho nic až v páté/šesté sérii...

Mimochodem - nekolovaly před třetí řadou nějaké zvěsti/náznaky bitvy o Řekotočí? Myslíte, že v 3x10 Freyové či Lannisterové budou útočit na hrad? Ne že by to dávalo smysl, ale tudíž by se to v seriálu fakt mohlo objevit...

Pouzivejte prosim vas spoilery,nekdo si to nechce precist!
  • Dobrý večer přátelé, tak jsem se právě vrátil z hradu (tedy jako z Dvojčat) a z té slavné RW a rád bych přispěl svojí troškou do mlýna zdejší vášnivé diskuze. Inu - dopadlo to tak nějak jak jsem čekal - seriálová verze stěžejní události Bouře (a zatím i celé ságy) mne osobně za srdce příliš nevzala. Televizní Rob se opět projevil jako jedinec nepříliš bystrého rozumu, když svoji manželku vzal přímo do jámy lvové a jeho smrt mne moc nedojala, Talisy mi ovšem bylo upřímně líto, to přiznávám. (Jinak - opět v akci dvojice Blbec a Čarodějnice - viz zábavná diskuze ke Druhým synům :-D ). A katastrofálně bylo odfláknuté zabití Šedého větru - tady neměl šanci alespoň vzít někoho s sebou jako v knize. V jednom mám jasno už delší dobu - své hodnocení seriálu na CSFD rozhodně změním, čekám jen na konec série.
  • Já se budu koukat dál. Je to už sice úplně jiný seriál se spoustou chyb ale jsou tam prvky kvůli kterým stojí za to se dívat. Například skvělé herecké výkony velké části osazenstva (nově mezi ně přibyl i Roose, ty jeho ksichty jsou ďábelské :twisted: ) nebo... hmm, nějak mě nic moc nenapadá. Vlastně možná tak to že jsem zvědavý co zvořou příště a protože
    už se těším na ten frackovskej výraz na Gleesonově tváři až sebou bude klepat na zemi a drásat si hrdlo :evil:
  • @Nitpicker Tvé výtky k 9. epizodě - zejména velmi, velmi slabého využití písně "Deště Kastameru", zvláště pak bubnu a také kritika Aryiina pohledu - plně sdílím. Ztvárnění RW jsem si zkrátka představoval jinak...
  • @flanker.27: "@flanker.27 : Můj příspěvek nebyl míněn jako kritika kritiky. S Krisou nebo Dreamerem jsem se věcně "pohádal" a žádná zlá krev. K reagování na tebe mě vedla pouze upřímně míněná snaha vědět, proč někoho baví bavit se na konci třetí sezóny o seriálu, který nesleduje. Důvod jsi sdělil (pokec s fajn lidma), takže jsi mi odpověděl na otázku a tímto bych to uzavřel. "... Od tohoto příspěvku x stránek zpátky, jsem ten náš rozhovor nijak dále neinicioval a jenom jsem reagoval v podstatě parafrází výše řečeného na tvoji potřebu ještě něco dodat. Nemyslím si, že bych ti něco podsouval a nechápu proč mě paušálně kritizuješ za všechny kritiky kritiků, na které jsi tady za 5 let narazil, když pak to samé paušalizování kritizuješ u domnělého "opačného tábora".
  • Odbočme od Rudé Svatby - Co říkáte na Daenerys a Sack of Yunkai. Jsou v tomhle díle trošku ve stínu ale zaslouží si pár slov. Zklamali mě tam téměř všichni. Dany nemá vlastní hlavu a mám proti ní celkem velké antipatie už z knihy. Ser Dědeček mi nějak nepřipomíná nejen jeho knižní podobu ale ani jeho původní podobu v Králově přístavišti, přišel mi jako stařec toužící po smrti když chtěl jít s nimi do města. Bylo mi líto Joraha když měla jeho láska oči jen pro toho bloňďatýho šaška, který s Daariem má společné asi jen to jméno. Bojová scéna byla dobrá svým stylem. Šedý červ nezklamal, ty pohyby s kopím byly dobře nacvičené. Ale divný byl ten nástup protivníků, Daario odkrouhne tři, ticho, naběhne jich 15, nechají se porubat. Dalších 30 nástup a střih. To jsou safra dobří šermíři že se z tohohle prosekali, přišlo mi to jako ve Skyrimu, kde na mě nabíhají po jednom a nechají se porubat.
  • Everett_Young napsal(a):

Já se budu koukat dál. Je to už sice úplně jiný seriál se spoustou chyb ale jsou tam prvky kvůli kterým stojí za to se dívat. Například skvělé herecké výkony velké části osazenstva (nově mezi ně přibyl i Roose, ty jeho ksichty jsou ďábelské :twisted: ) nebo... hmm, nějak mě nic moc nenapadá. Vlastně možná tak to že jsem zvědavý co zvořou příště a protože

už se těším na ten frackovskej výraz na Gleesonově tváři až sebou bude klepat na zemi a drásat si hrdlo :evil:
    Moje řeč, hlavně to píšeš v spoileru

:king: :spike: :applause: :-D . Také se budu určitě koukat dál, napůl ovšem kvůli guilty pleasure. Ale mezi námi - seriálový Bolton je na mne až moc sympatický, v knize je to u mne pěkná svině. ( A knižní Pěknou svini jsem měl mnohem raději).
  • Nitpicker napsal(a):

@flanker.27: "@flanker.27 : Můj příspěvek nebyl míněn jako kritika kritiky. S Krisou nebo Dreamerem jsem se věcně "pohádal" a žádná zlá krev.

Jenom se o tom klidně dál přesvědčuj :twisted:
    = ironie = všechno dobrý ;-)
  • @Blackfish Celý je to nějaký divný, ale jedno vím jistě - Daario bez svých barevných vousů je na hovno!
  • Nitpicker napsal(a):

@flanker.27: "@flanker.27 : Můj příspěvek nebyl míněn jako kritika kritiky. S Krisou nebo Dreamerem jsem se věcně "pohádal" a žádná zlá krev. K reagování na tebe mě vedla pouze upřímně míněná snaha vědět, proč někoho baví bavit se na konci třetí sezóny o seriálu, který nesleduje. Důvod jsi sdělil (pokec s fajn lidma), takže jsi mi odpověděl na otázku a tímto bych to uzavřel. "... Od tohoto příspěvku x stránek zpátky, jsem ten náš rozhovor nijak dále neinicioval a jenom jsem reagoval v podstatě parafrází výše řečeného na tvoji potřebu ještě něco dodat. Nemyslím si, že bych ti něco podsouval a nechápu proč mě paušálně kritizuješ za všechny kritiky kritiků, na které jsi tady za 5 let narazil, když pak to samé paušalizování kritizuješ u domnělého "opačného tábora".

nezaujate sledujici vasi diskusi +1 Nitpicker
  • Crocuta napsal(a):

@Blackfish Celý je to nějaký divný, ale jedno vím jistě - Daario bez svých barevných vousů je na hovno!

Palec nahoru :) To je pravda. Tady ten by mohl tak přijít s jednotkou k Dany a říct:
    I bring word from Lord Elrond of Rivendell. An Alliance once existed between Elves and Men. Long ago we fought and died together. We come to honor that allegiance. We are proud to fight alongside Men once more.
  • @Blackfish : Pochopil jsem to tak, že ta poslední velká skupinka se dobrovolně vzdala vojákům Mhysy Lincolnové. Barristan jediný drží Essos linku (nikdy jsem nepochopil slabost některých pro Joraha, jak knižního tak seriálového). Souboje na meče nemám na obrazovce rád, vždycky je to nevyhnutelně do jisté míry umělé (a to mě svrbí). Barristan chtěl do bitvy protože je to voják tělem i duší a protože, by si dal ty 3 šašky k svačině...
  • @Blackfish :-D A já furt koho mi ten slizoun připomíná - no jo, Roklinka, úplnej Glorfindel :-D :-D :-D .
  • Tak jsem neodolal a kouknul aspoň na RW. Moje hlavní výhrada je, že je to až k uzoufání neakční, nikdo se nebrání, žádné záběry z jakéhokoli boje, prostě se jen vystřílí pár šipek a to ještě po tom, co Frey všechny řádně varuje, že "teď to jako přijde" svým proslovem. V knize to byla řežba a napětí tomu dodával právě ten prvek toho "co když se přeci jen aspoň někdo probije". Osobně jsem si to představoval jako velkou bitku v síni, kde budou postupně detailní záběry na umírající důležité postavy, co je na tom těžkého? Místo toho se mi dostalo pár šipek z kuše, aby se neřeklo, a spousta proslovů z obou stran.
    Se seriálem už jsem taky, jako mnoho mi sympatických lidí odsud, skončil a tohle je jen ojedinělý komentář ke klíčové scéně.
  • @Askia souhlas, jak jsem už napsal, taky mi to tam chybělo.
    Kruppe napsal(a):

Nevada napsal(a):

Nedivila bych se, kdyby se o Bryndenovi v seriálu už nezmínili. Nebo u něj navázali z ničeho nic až v páté/šesté sérii...

Mimochodem - nekolovaly před třetí řadou nějaké zvěsti/náznaky bitvy o Řekotočí? Myslíte, že v 3x10 Freyové či Lannisterové budou útočit na hrad? Ne že by to dávalo smysl, ale tudíž by se to v seriálu fakt mohlo objevit...

To není spoiler, ale domněnka. Ničím nepotvrzená. To o bitvě nebyla ani oficiální informace, ale opět jen nějaká zmínka lidí sledujících vznik seriálu, dohad, spekulace. Nejspíš to byl jen výstřel do tmy.

@Nitpicker
    Ještě pořád sis nevšiml, že Dreamer je žena?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Blackfish @Crocuta Necpěte mi toho slizáka k mým oblíbeným elfům!!!
    upraveno 4. června 2013
    @Nitpicker Ach jo, bereš si osobně něco, co osobně není míněno. Dosud jsem tě nijak nepaušalizoval, pouze jsem vysvětloval, že jsi něco nepochopil přesně a proč se občas ohrazuji, vždy ovvšem pouze v reakci.

Ovšem dokazuješ, jak dokážeš vnímat fórum pouze po stránce seriálové a zbytek pro tebe neexistuje, protože seriál rozhodně neběží pět let, přeber si to =D
  • @flanker.27 : Ok, tak tři roky. Je pravda, že to fórum vnímám do velké míry pouze seriálově. Knižní témata jsou do vydání další knihy umrtvená a spekulačním vláknům o budoucích událostech se vyhýbám jak čert kříži - kazí mi "aha-momenty" a na ty nedám dopustit.
    @Nevada : Skloňoval jsem to podle nicku že? Ale lepší "s Dreamerem" než "s Dreamerou" ne? :) Polepším se.
    Nevada napsal(a):

Kruppe napsal(a):

Nevada napsal(a):

To není spoiler, ale domněnka. Ničím nepotvrzená. To o bitvě nebyla ani oficiální informace, ale opět jen nějaká zmínka lidí sledujících vznik seriálu, dohad, spekulace. Nejspíš to byl jen výstřel do tmy.

No ona ta domnenka/oficialni informace je v knize,tak pocitam,ze velky triumf Jamieho nevynechaji v serialu

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.