Povídka č. 4 /5. kolo/ - Ice & Fire

upraveno 1. února 2014 v Povídky
imagePovídka č. 4 /5. kolo/ - Ice & Fire

„Jezdci, blíží se jezdci můj pane“ hlásal mladý panoš Jacop, když běžel přes nádvoří hradu s kopím v ruce. Lord Copfreed si jej měřil pohledem ze svého vysutého balkónu, který byl obehnán kameným zdivem do výšky pěti stop.

Read the full story here

«1

Komentáře

• Palec nahoru za hrůzostrašnou ďábelskou masku, která jistě podráždí fantazii nejednoho čtenáře :twisted:

Tázavě zvednuté obočí pří čtení pasáže "... budou panny krvavě omdlévat..." :-s ehm, tohle si dost dobře neumím představit.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Drogová halucinace. Popis masky je dostatečně hrůzostrašný. Trochu tomu ale chybí nějaké vyznění, směřování. Při čtení dělají problém chybějící odstavce, což může být dané převodem textu.
  • Jsem zmatená z podivných slovních obratů a formulací. Pochopila jsem, že jde o komplot, ale už ne o čí, s kým a proč a vlastně ani kde a jak. Musím si to přečíst podruhé. Zápletka zajímavá - opět je zde nějaký tajný záměr Citadely spolupracující s Jinými, ale nějak to nemohu uchopit.
  • Mno, já bych řekl že ten "mistr" není ani mistr, jelikož toho pravého zabil a tohle je nějaký uctívač démonů, který hraje sám za sebe na počátku Robertovy levoruce proti Targeryenům.
  • upraveno 7. července 2013
    ...
  • To byla ale řádně nesympatická hlavní postava :-) Zajímavý nápad a zpracování, ale taky se v tom trochu ztrácím :-(
  • Dreamer napsal(a):

@Blackfish levoruce?? :D

To je schválně :D
  • upraveno 7. července 2013
    ...
  • Nic, prostě jsem chtěl udělat trošku srandy. Nic hlubšího za tím nehledej :)
  • @Blackfish aha, aha...jako bych nic neřekla :anxious:
  • Kašli na to, mám zvláštní smysl pro humor :D Je to vtipný pro mě, a nebo, je tu ještě jedna možnost, není to tak vtipný :D
  • To je dobrý, to znám, já občas taky vedu "vtipné řeči" a ostatní na mě pak divně koukají :D
    Osobně to chápu podle té části:
    Mistr se chvíli pozoroval, pričemž svými velkými hbitými prsty vytahoval z dřevěné misky malé, bílé krystalky čehosi, co vzdáleně připomínalo sůl. Opatrně je položil na ohněm zčernalou lžíci a začal je zahřívat nad plápolající svící. Jak plameny olizovaly bříško lžičky, malé krystalky se začaly tavit, až nakonec zůstala jen bílá doutnající tekutina. Už už byl připraven ji pozřít, tak jako každý večer, ale oproti předchozím dávkám, byla ta dnešní poslední.
    Prostě se ufetoval.
  • flanker.27 napsal(a):

Osobně to chápu podle té části:

Mistr se chvíli pozoroval, pričemž svými velkými hbitými prsty vytahoval z dřevěné misky malé, bílé krystalky čehosi, co vzdáleně připomínalo sůl. Opatrně je položil na ohněm zčernalou lžíci a začal je zahřívat nad plápolající svící. Jak plameny olizovaly bříško lžičky, malé krystalky se začaly tavit, až nakonec zůstala jen bílá doutnající tekutina. Už už byl připraven ji pozřít, tak jako každý večer, ale oproti předchozím dávkám, byla ta dnešní poslední.
    Prostě se ufetoval.
    Pravda, vidíš to jsem nějak vynechal! Taková sonda do života západozemského feťáka.

• Cesta do hlubin feťákovi duše :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    flanker.27 napsal(a):

Prostě se ufetoval.

Takže umřel? Já bych chtěla, aby se "obyčejně" ufetoval a nebyl to posluhovač démonů, to by bylo super.

U toho krvavého omdlévání jsem se taky pozastavila :)
    upraveno 9. července 2013
    @Krisa Tak jsem to pochopil, nemluvím ovšem za autora.
  • @flanker.27 Mi se tohle vysvětlení taky zamlouvá. Je logické, protože se vlastně v sáze nikde o žádném démonovi nedovídáme a na nic to nepoukazuje - tudíž se to pravděpodobně odehrává jen v představách dotyčného a halucinace mohou být různé. Povídka tak dostává úplně nový rozměr.
    Jak si nepotrpím na drogové povídky, tak tohle vyznívá skutečně zajímavě. A při druhém čtení, když se na to dívám z tohohle pohledu to přestane být zmatené a dává smysl. Trochu jako Gríma červivec (až na ty drogy).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tak tenhle jel v hodně démonickém matroši. Doufám že ty čelisti v latríně nebyly na suchu, aby ta výsledná maska byla dobře šťavnatá.
  • Třetí čtení : Výrazy jsou opravdu kostrbaté a působí srandovně ve chvílích, kdy má být atmosféra tíživá, dusná a plná očekávání něčeho strašného. Příště věnovat trochu více času zpracování jinak orginálního nápadu.
    Jedna technická - řětěz mistrovi nejde strhnout, protože je nafest bez zapínání. Jde mu urvat hlavu a řetěz sundat. Ale pak nejde nasadit přes hlavu někomu dalšímu. V takovém případě by bylo vhodné doplnit poznámku, že byl řetěz rozříznut a pak nějak opětovně spojen.
  • Urvat hlavu? Hele a co takhle mu ho převlíknout přes hlavu. Nebo to myslíš že je to fakt jako obojek bez zapínání, který se při aplikaci zakove na věčné časy. Já si to spíš představoval jako dlouhý náhrdelník s mnoha článků.
  • @Blackfish Crassen to ve svém POV popisuje jako řetěz natěsno zarývající se do kůže. A jinde je to popisováno doslova jako "obojek", který nejde sundat a symbolizuje "službu".
    Ale jak se do něj potom vpravují další kroužky? Tenhle popis si nepamatuju, já si to představil jako volnej dlouhej, i když ho mistři neodkládají ani na noc.

The collar signifies that maesters do not serve themselves, but are instead servants of all of Westeros. The collar consists of several links of different types of metal. These chains are formed from every metal known to man, but almost no maester will ever wear them all. Maesters do not remove the chain ever, not even when sleeping.

According to semi-canon sources, it is possible to earn multiple links of the same metal.

These metals include:

Black iron (Ravenry)
    Brass
    Bronze (Astronomy)
    Copper (History)
    Electrum
    Yellow Gold (Economics)
    Iron (Warcraft)
    Lead
    Pale steel (Smithing)
    Pewter
    Platinum
    Red gold
    Silver (Medicine and healing)
    Steel
    Tin
    Valyrian steel (Magic and the occult) - Only one in one hundred holds a link of Valyrian steel; the study of magic is looked down upon by most Maesters.[
  • @Černá_Alison Já si ho tedy také představovala volnější. Cressen taky při popisu Melisandry zmínil její náhrdelník "těsnější než jakýkoli řetěz mistra" (cca.) a že by ho měla vyloženě zažraný do masa- to by jí asi dost ubíralo na atraktivitě, ne?
  • upraveno 10. července 2013
    hm a nechce někdo dohledat ten popis Luwinova řetěza - ten vypočetl i přesný popis článků. Myslím, že jich měl 6 - jak si představujete dlouhý řetěz z šesti článků?

I kdyby jich měl 8 a podlouhlých, tak jak dlouhý by ten řetěz asi byl?
    Maximum je 16 a prakticky nikdo takový neměl. jak dlouhý řetěz uděláte byť z těch 16ti?
    Memám po ruce, ale je pravda, že podle wiki to asi bylo těsnější:

His maester's collar was a simple choker. He often tugged at the chain around his neck when he was uncomfortable.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Takže když má mistr vystudovaný jen jeden obor. Tak má místo řetězu jen obojek. :-)
    upraveno 9. srpna 2013
    @Montezuma3
    A student with a link is known as an acolyte until he has a full chain; it is not until he has completed extensive study in various subjects and has earned enough links to form a chain (to be worn around the neck) that he is considered worthy of advancement to the title of Maester, no longer a student but a peer.
    Teprve po absolvovvání několika oborů se ze žáka stane mistrem. Nikde však není přesně řečeno, kolik minimálně musí prostudovat oborů, aby mohl z článků udělat řetěz.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Typnem si 11 článkov. Ono ak som to pohopil môžu byť aj všetky z jedného odboru - napríklad liečenie -, ale rôzne nové veci.
  • Já jsem taková počestná dívenka ve skautském prostředí, takže nic s fetováním mě nenapadlo a brala jsem to jako "normální strašidelnou povídku". A věřte, že je rozdíl, když to čtete doma u počítače anebo za svitu petrolejky v noci v lese. :-@ (boží smajlík, to jsem si ho nevšimla, anebo je tu nový?)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.