Hra o trůny 4x01 - Dva meče - Ice & Fire

upraveno 6. dubna 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x01 - Dva meče - Ice & Fire

Tyrion vítá hosty v Králově přístavišti. Jon Sníh je chladně přijat v Černém hradě. Dany míří do Meereenu, matky všech otrokářských měst. Arya potkává staré známé.

Read the full story here

12346

Komentáře

• upraveno 10. dubna 2014
    @Jay ja mam za to, že v knize právě bylo zmíněno že Led roztavili a udělali z něho ty dva meče.

EDIT: myslím, že to snad Tywin v knize zminoval (nebo možná Jaime to říkal Brien) nejsem si jist
  • Meč byl mnohem lehčí, než očekával. Když ho obrátil v ruce, pochopil proč. Jen jeden kov šel vykovat tak tence a zároveň mohl být dostatečně silný, aby se s ním dalo bojovat. S ničím se nedaly zaměnit ani typické vlnky v kovu, známka oceli, která byla při kutí mnohotisíckrát překládána přes sebe. „Valyrijská ocel?“
    „Ano,“ odvětil lord Tywin s tónem hlubokého uspokojení v hlase.
  • @Hildegarda: Tak on Led byl extrémně masívní, takže v prvním kroku podélně rozdělit v prostředním žlábku (měl asi 3), čímž vzniknou dvě nesymetrické čepele, které se pak kutím opracují do potřebného tvaru... jinak je to fakt spíš domněnka, že v knize překovali a nepřetavili, ale tak to na mě působilo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jay napsal(a):

@flanker.27: Nebereš v potaz že do Valyrijské oceli se přidává specifický valyrijský prvek Rozpustík, ktrý snížije teplotu tání. :o)

Pravda, já hlupák :)
    Alef_peAlef napsal(a):

mňa zas napadlo hned jak som čítal o Valyrijskej oceli, že by to mohol byť kov, /ruda z asteroidu, (meteorického povodu), ale každopádne nejaký kov - prvok(stabilný) s hodne vysokým protonovým číslom, napr. okolo a nad cca 112 - 115 a pod.
    čím by sa vysvetlovali všetky jeho "fantasy vlastnosti a fíčúry, ako aj -a to by tam mohli D&D dať- jediná možnosť jeho zkujnenia, /alebo možno dokonca aj roztavenia, by bol len wildfire, /alebo dračí ohen :onfire:

No, mě napadlo, že by valyrijská ocel mohl být titan (lehčí a pevnější než jakákoli ocel), jenže zatímco teplota tání železa je asi 1550 °C, tak u titanu je to asi 1660 °C. I proto není tatanová metalurgie sranda. Ale to by k tomu byla potřeba ta magie, možná ten divoký oheň...
  • @flanker.27 Skor zlucenina titanu. Cisty titan je vec pre inych borcov :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. dubna 2014
    sveva napsal(a):

Tywin prostě naznačil, že v úřadu hodlá zůstat až do smrti, co je na tom tak divnýho? :-)

No, moc to prostě nepasuje k charakteru Tywina, no. Obecně je to až nemístná arogance.
    Ale na knižní charaktery v seriálu chčije pes, to je známo.
    Jay napsal(a):

ostatně mě nikdy z knihy nenapadlo, že by jej měli ROZTAVIT, vždy jsem žil s tím, že pouze překovat...

Ano, jen ho překovali.
    Jay napsal(a):

A Cercei - plodnost neplodnost, myslím, že před rozhodnutím Tywina ji tohle neuchrání a ani ona snad není tak blbá, aby tomu věřila... No uvidíme, co spatlají.

Já tipuju, že se Cersei zbavovala Lancelova parchanta.
    (EDIT: I když na Lancela by to bylo dlouho.)
  • @Everett_Young napsal(a):

@ flanker.27 Odpověď D&D: "To je jedno, průměrnej divák je dneska stejně debil..."
    Odpověď GRRM: "Who cares, it`s fantasy."
    Odpověď průměrného dináka: "Nedělaly?"
    Dodatek D&D: "Vždyť je to Valyrijská ocel. Sice jsme o ní zaítm nic neřekli, ale ta takhle upravovat jde. Řekneme vám to příští sérii."
    Odpověď moje: "Kdyby to byla největší chyba aGoT tak by to byl skvělý seriál"

image :applause:
  • Tak přesně tenhle rozbor jsem očekával, jen to přišlo o dva dny později :-)
  • @alek: Když to byla tak efektní scéna, že z ní jeden je dva dny paf a až pak mu dojde, že to úplně nesedí...
    @Hildegarda: Hmm... tak myslím, že se ti podařilo tím citátem potvrdit jednu a vyvrátit druhou část každé varianty... :o) 1) Evidentně jde o jiný kov (což jsem netušil), takže o teplotě tavení raději nemluvme. 2) evidentně je klíčový způsob kování (s tím překládáním to určitě má mnoho společného se samurajskými meči)... a to by roztavením zničili. Takže dle knih opravdu spíše překovali... ale tohle rád přehlédnu, protože by to nebylo tak epické a... koukat na svalnatý zpocený borce, jak tepou do kovadliny, to úplně není to co bych musel na HBO vidět :o).
    Hildegarda napsal(a):

Meč byl mnohem lehčí, než očekával. Když ho obrátil v ruce, pochopil proč. Jen jeden kov šel vykovat tak tence a zároveň mohl být dostatečně silný, aby se s ním dalo bojovat. S ničím se nedaly zaměnit ani typické vlnky v kovu, známka oceli, která byla při kutí mnohotisíckrát překládána přes sebe. „Valyrijská ocel?“
    „Ano,“ odvětil lord Tywin s tónem hlubokého uspokojení v hlase.

Valyrijská ocel = jiný název pro Damašskou ocel :twisted:
  • @M1on co je Damašská ocel? :3eyed:
  • @Jay ..tak nemusia to priamo úplne roztavit, stačí len (-a to je možno vobec nutné, aj u samurajskích mečov) tie poprekladané pláty, vrstvy a pásy, či co,toje, vhodne zataviť, takmer doslova ´SPIECT´ dokopy, aby sa "zlepili" tie poprekladané pásy a vrstvy.
    (mno ale to si len tak domýšlam, neviem, či to tak na 100% aj funguje, ale myslím že jo :p ; :)

@Hildegarda V této souvislosti samozřejmě přesněji slitiny.
    @M1on
    lepšie je to popísané vo velkích jazykoch :
    Acer de Damasc
    http://de.wikipedia.org/wiki/Damaszener_Stahl
    http://en.wikipedia.org/wiki/Damascus_steel

Pro zajímavost doporučuju tohle :)
    http://www.dohnalknives.com/clanky a jina moudra.htm
    Ještě jedna poznámka čtenáře hnidopicha.
    Jaime při úkolování gardy během připravované svatby zmíní sera Prestona. Co si tak matně uvědomuju, tak ve druhé sérii při nepokojích v Králově přístavišti asi žádný bílý plášť nezemřel.
    Ale přesto, nemohli ho při tom všem pomrkávání na čtenáře vynechat?
  • flanker.27 napsal(a):

Pro zajímavost doporučuju tohle :)
    http://www.dohnalknives.com/clanky a jina moudra.htm

Díky za odkaz - opravdu zajímavé, ostatně jako celá diskuze výše, vzhledem k mé profesi hutníka neželezných kovů (přes její název s různými druhy železa pracuji denně ve slitinách s Ni) - někdy můžem pokecat o rozdílech v tavení a lití v atmosféře a ve vakuu atd., ale tady na to asi není prostor ;-) .
    1. díl - značně smíšené pocity, ale ty 4* bych tomu na CSFD dal, líbilo se mi to víc než většina 3. řady. Jaime a Brienne - změna oproti knize opruz.
    Oberyn a scéna v bordelu - u mě dobrý, na tohle prostředí já si tuze potrpím a ta holka co si ji vybrali byla hezká - prostě kus :-) . Jen Elarya mi moc nesedí.
    Dany - na rozdíl od většiny mám ji i její představitelku v celkem značné oblibě, takže uznávám že herecky to nebylo nic moc, ale dejme jí ještě šanci.
    Daario - o mnoho lepší než ten slizký narcis z minula!
    Zeď a spol. - nebylo to špatný, až na Thenny, samozřejmě.
    Sansa fajn, Cersei pěkná kráva jako vždy (a tak to má být!), z Šae se už ale také velmi rychle stává samice skotu...
    Ohař a Arya - paráda, to se mi líbilo, jen ať nám pejsek ještě chvíli vydrží!
  • Tusim sa nam tu zisli skoro vsetky profesie. Akurat architekta a kuchara som aksi nezachytila :)
  • Jay napsal(a):

@alek: Když to byla tak efektní scéna, že z ní jeden je dva dny paf a až pak mu dojde, že to úplně nesedí...

A ubírá to snad té scéně na efektnosti? Nedodává jí to na síle a tajemnosti? Valyrijská ocel, magie, jen tři lidé to dokážou,... Těch vysvětlení, který tvůrci vymezili, je tolik a všechna jsou ve světě IF zcela relevantní. Viděl jsem tu scénu třikrát a je stále skvělá.
  • Ta scena byla hodne efektni me se libila naprosto. Pro ctenare i pro divaka, bylo to proste dobre natoceny a atmosfera byla husta, Charles Dance je mistr.
    To ze se tady nekdo ztezuje na roztaveni toho mece me prijde uplne mimo misu, je to prece fantasy serial/kniha...tam si muzou delat co chteji:)
    Tahle scena a pak hostinec na konci byli nejlepsi.
    Celkove se me ten dil hodne libil...ale bordelova scena me prisla moc dlouha a............thennove byli pro me naprostym zklamanim, jeste jak si tam zacli grilovat tu ruku...nevim to me tam prislo strasne umely....jen Tormund to zachranoval na zacatku a ta hudba.
  • @Hildegarda Není náhodou @Thorar kuchař? Nebo tak něco.... :-)
  • @brbr Takze uz iba ten architekt? :)
    A vas prezident, takisto ako nas, to tu asi nenavstevuje vo volnom case :)
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    @brbr Kdysi dávno ano, jen díky škole, ale nezůstal jsem u toho :-) Ale pořád se to počítá :-)
  • @Hildegarda Co ty víš, kdo se skrývá za přezdívkou @heavy head :twisted:
  • @Nevada to je taky pomrkávání na čtenáře ale tím způsobem jako že "knížky nám jsou u prdele"
  • alek napsal(a):

A ubírá to snad té scéně na efektnosti? Nedodává jí to na síle a tajemnosti? Valyrijská ocel, magie, jen tři lidé to dokážou,... Těch vysvětlení, který tvůrci vymezili, je tolik a všechna jsou ve světě IF zcela relevantní. Viděl jsem tu scénu třikrát a je stále skvělá.

O tom jsem nemluvil, jen jsem podal vysvětlení, proč ta diskuze přišla tak pozdě. Prostě ten vow-efekt tam je. Já za sebe jen říkám, že jsem si to tak nepředstavoval (a snažil jsem se přijít na to, jestli ta má původní představa dává smysl), nadále si to tak představovat nebudu (jako například lodě železných mám z knih v představě něco jako drakkary - ostatně dle kreseb nejen já), ale z hlediska seriálu paráda - ta epičnost z toho sálá... (a furt lepší než koukat na dva obnažené svalovce, jak tlučou do kovadliny - ale to už jsem tu psal... :o))
  • Ale tak nebylo to zlé. Částečně hodnotím asi i pod vlivem toho, že si už z knížek nepamatuju úplně přesně veškeré detaily (takže mi jenom v hlavě zní takový slabý hlásek, jakože je to teda jakési divné) + částečně jsem už otupěla. Aneb nějaká bordelová scéna... pch, spíš by mě překvapilo, kdyby tam žádná nebyla. =D Ale celkově dost pitomě podané mi přišly scény Sansa s Dontosem a Daario s kytičkama. :-s Když teda pominu, že patřím k těm výjimkám, kterým se víc líbil ten předchozí, tento se podle mě na Daaria vůbec nehodí.
  • JayJay
    upraveno 11. dubna 2014
    brbr napsal(a):

@Hildegarda Co ty víš, kdo se skrývá za přezdívkou @heavy head :twisted:

Elvis!!! It is known...:o)

Jay napsal(a):

Elvis!!! It is known...:o)

Četla jsem Evil, a nijak mě to nezarazilo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.