Hra o trůny 4x05 - První svého jména - Ice & Fire

upraveno 5. května 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x05 - První svého jména - Ice & Fire

Cersei s Tywinem plánují další postup koruny, Dany se zabývá plány do budoucna, Jon Sníh se vydává na novou výpravu. Scénáře se tentokrát ujali David Benioff a D. B. Weiss, režie stejně jako v předchozí epizodě Michelle MacLaren.

Read the full story here

1356

Komentáře

• upraveno 5. května 2014
    @Everett_Young Proč by měla mít na seznamu Melisandru, když se s ní vůbec "nesetkala", že ?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young To mi pripomenulo jedno hnidopišské šťuchnutie, ktoré som chcel - Jonove priestrely šípmi sa hoja rýchlejši ako Branova rozbitá pusa :D
  • @brbr
    V knížkách Berrick nezaprodal Gendryho, protože v knížkách byl ještě Edrik, prostě jí tam přidali další, který nesnáší a kteří zradili.
    Pyp není průzkumník (což sice ani Jon, ale ten má jinačejší ambice)
    To s tím propíchnutím hlavy jsem si říkal taky - jak to jako dělaj že i když stojí v cestě páteř, vyjde čepel ústní dutinou, něco podobnýho předvedl i Podrick v bitvě o KL, kde sundal kingsguarda..
    Spíš než jízda na koni mě u Poda překvapila úprava zajíce, to mi přišlo hodně lamerský.. (teda až moc)
  • @Everett_Young @pavel Proč má Melisandru na seznamu mi došlo, ale to, že Gendryho Berick s Thorosem prodal jsem vytěsnila.
    upraveno 5. května 2014
    @brbr Hádam len otrokárstvo v praxi v Západozemí nepovažuješ za porušovanie reálií toho sveta :D A predali dokonca aj Horkého koláča pretože to dáva väčší zmysel než keby tam proste zostal dobrovoľne ako v knihe.
  • Aha, taky jsem nechápal Thorose a spol. na seznamu, úplně jsem na to od loňska zapomněl :-) .
    Nestažený králík na rožni - to byl úlet.
    Jak mám Emílii rád, tak tu na ní všichni furt nadáváte a po dnešní epizodě nad její výrazem začínám v negativním smyslu dumat i já...
    Jon a spol. za Zdí - mne ta šermířská a mstitelská vložka docela bavila, alespoň se bylo na co dívat a pár šmejdů dostalo co zasloužilo.
    Cersei - její chování je v příkrém rozporu s chováním v minulých epizodách, ale oni filmaři z ní obecně dělají až moc velkou sympaťačku.
    Cesta k Orlímu hnízdu - připadá mi to jako stejná lokace jako ten kraj pod Zdí, kde se prvně objevili Thenové - každopádně to točili někde na Islandu, stejně jako scénu Aryi a Ohaře - tyhle čedičové skály a skalky jsou holt jasné poznávací znamení.
  • Jinak co se týče zábavnosti a napínavosti seriálů a nakolik si ji mohou udržet - dle mého mohou a to po celou sérii. Příkladem budiž britská Utopia nebo můj oblíbený Bron/Broen (Most) - oba ty seriály mne dokázali překvapovat a bavit od začátku první epizody až do konce poslední - u Mostu už dvě sezóny. A totéž vlastně platí (když už mluvím o dánsko-švédské koprodukci) i pro obě sezóny Království Larse von Triera. Ale to je holt věc vkusu - pro mne platí: čím ujetější, tím lepší :-D .
  • Parádní díl, spokojenost. :king:
  • @Rybba

a vitaj na icefire.cz :)
  • excellent, 1 z najlepších dielov SoFaI, a vobec - inu, kdo uhádne preco ? :p

( ano, presne, tá Tywinova reč o zlate, ekonomii a bankach.. :twisted: som si všimla, že D&D už viackrát použili také narážky (hoci dosť jasné) medzi riadkami.. :-$
  • Myslím, že si epizoda takovou vlnu nenávisti nezaslouží. Byla to vata, ale poměrně koukatelná :) 5/10
  • upraveno 6. května 2014
    @Crocuta Vidíš a mi přišlo, že z té scény Arya - Ohař Irsko přímo čiší (podle těch žlutých kytek, ale třeba rostou i na Islandu, nevím, nebyla jsem).
    @Crocuta Už jsem to tu dříve psal, ale zopakuji, že nelze srovnávat seriály typu Utopia (zatím 1 série o 6 epizodách) s výpravnou transkontinentální fantasy s obrovským množstvím postav a různých lokací. A všechno se to musí ukázat a okecat pokud nechcete ať to vypadá jenom takhle:
    Souhlasím, že se občas něco nepovede. Souhlasím, že některé aktivistické výlety scénaristů jsou občas zbytečné. Ale vata tam prostě bude. Byla i v té oslavované 1. sérii a mezi náma, bude hůř než je teď. Poslední dvě knihy jsou až na výjimky jedna velká vata. Za sebe ovšem mohu prohlásit, že si nestěžuju. Například ony zatracované Brienniny kapitoly z Hostiny jsou ostatně jedny z mých nejoblíbenějších z posledních dvou knih.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 6. května 2014
    Nějak se mi chtělo to shrnout, takže -

Malíčkova mission - Tady spokojenost, Lysa správně šílená, Sansino herectví se mi zdá v pohodě.... jenom ta Krvavá brána byla zklamání. Nesetkali se na stejném místě Thennové s Divokými? :-k a to se mi nelíbilo i v díle minulém, v Hrůzově a severněji už má dávno sněžit, na dohled od Zdi letní počasí a na Zdi vánice...

Královo přístaviště - Cersei nějaká v pohodě, zmínka o bance mi nevadila spíš naopak. Oberyn se mi líbí čím dál víc. Tommenův věk je mi záhadou, příští řadu ho budou zase muset beztak přeobsadit... Brienne a Pod docela fajn scéna, i když zas takovou neschopnost ze strany panoše bych nečekal :roll:

Arya - fajn scénka ale dost mě štve to její Bratrstvo v dead seznamu. Dost fail od našich milovaných scénaristů ale přežiju to.

Khalííísííí - ten její "herecký" výraz mě začíná pěkně s odpuštěním srát. Aspoň že kolem ní je spousta perfektních herců co to táhnou za ní. Scéna naštěstí krátká, jen by mě zajímalo jak
    chtějí naroubovat vyhnání Joraha

Linka za Zdí - WTF pokračuje. Kladem je Jojen a ztvárnění jeho vizí. Bran no fajn dalo se přežít ale NAPROSTO ZBYTEČNÁ SMRT LOCKEHO?? To ho měli nechat na Harrenově, tam by byl ději prospěšnější. Achjo. Jon si hraje na hrdinu a zabije záporáka kterýho hraje jeden z nejlepších herců tuhle sérii. A to měl tak tři scény. Celkově zbytečná vycházka ale dá se to přežít, teď už to snad vrátí do normálních (knižních) kolejí.

Díl celkem vata a vata, pro nečtenáře pár fajne informací, ale to natahování linky za Zdí a na Zdi mě točí víc a víc. Plivat ale nebudu, protože se na šestku těším tak jako tak. :oops:
  • speedy napsal(a):

Ale chtěl jsem se zeptat na jedno - Bylo pro vás zjištění, že Lannisterům došlo zlato v dolech taky takovým WTF momentem? Nezdá se mi, že by to bylo v knihách byť jen naznačeno, hned jsem i googlil, jestli mi něco neuniklo... A podle všeho jde jen o další výplod bujné fantasie tvůrců seriálu. Nebo snad ne?

ze doslo zlato ? To je jeste "prd" ... bomba bude, az se nekdy priste dozvime, ze ve Stromovine uz neni zadny vino ... chcipla vsechna vinna reva ... a ze Dothrakum posly ty jejich hajtry ... budou muset chodit vsude pesky, coz je asi pekne nas*re ...

a ted vazne .. je to pekna SRACKA .. bohuzel. Nebyla ale uz je. Nechapu jak je to mozny .. protoze 1 a druha serie byly bezva. Ted mi to prijde, jak kdyby HBO tu licenci prodala nekam do Bollywoodu. Jen s hruzou cekam, kdy nejake bojovnik predvede kungfu nebo karate :-/

• Everett_Young napsal(a):

Mě nesere že vyhazují scény z knih protože to nestíhají...ale ať místo nich aspoň nevymýšlí vlastní věci které se těm knižním prostě nevyrovnají (Kromě Myrandy, za tu tleskám).

tohle je naprosto presny !

• @atman Já bych kousavě podotknul, že možná by ani "vyhazovat scény, protože nestíhají" nemuseli, protože ten kdo brutálně nestíhá je někdo jiný (Prozradit všechny 4 iniciály toho pána by bylo moc průhledný :o))
  • @Jay Prozraď jen prostřední dvě, třeba si někdo bude myslet že to je Tolkien =D
  • @Jay JE TO TOLKIEN! :D
  • @brbr Já zas nebyl v Irsku :-) . Na Islandu jsem v květnu viděl kvést kdeco, ale jestli zrovna ty žluté kytky? Těžko říct - ale ten vodopádek, kde Ohař a Arya chrněli - takový je na Islandu na každém kroku :-) . Nevím, tohle mohlo klidně být i Irsko, ale u Krvavé brány stejně jako u těch Thenů, jsem si lokací jist na 90%.
    Ja som tie kvetiny - červené a žlté - videl na fotkách z natáčania na Islande.
  • @atman Já bych ten bollywood tak neodsuzoval - jsem velkým fanouškem tamní produkce, a je jasné že by to bollywood určitě pojal po svém. Zprznili by to sice jinak než HBO, ale určitě ne VÍC :-D .
  • To naznačenie že Dany už má lode podľa mňa znamená že sa vyjebú na Greyjoyovcov. Vic tam už chodiť nemusí keďže Dany lode má, Balona
    čoskoro zabijú
    a pochybujem že si nejaký divák čo nečíta kniha spomína na Theonovu sestru (ja už ani neviem ako ju v seriály volali ale mám na mysli Ashu).

Ak do budúcnosti Martin niečo s Euronom plánuje tak jeho rolu asi prevezme Daario. Ešte tu je Aeron ale kedže úlohu všetkých mágov a veštcov v Západozemí zastupuje Mel tak máme náhradu aj za neho :D

Takže vymažeme jeden celý rod aby sme mali zbytočných 30min ktoré nevedú nikam (Bran a Jon)

Ale zasa Euron a Victarion su postavy ktoré by diváci podľa mňa zaradili do skupiny "cool" (aspoň Euron určite) takže možno ich nakoniec uvidíme.

Inak ak v ďalšej časti pôjde Stannis do železnej banky v Braavose a do konca série to ešte stihne
    aj na Zeď
    tak si myslím že vyhrá celú vojnu keďže to bude oficiálne a Stannis/Mel ten teleport fakt používa.
  • Docela dobrý díl
    Mě spíš zajíma to co tam nebylo, a proč nám tam cpou věci z našeho pohledu nepodstatné? Co mi nevíme a oni ano? Vědí jak to má celé skončit a vlastní kostru příběhu, ale cestu kterou k tomu dojdou si asi staví více méně podle nám zatím neznámých podnětů. Chtělo by to přečíst si příspěvky od lidí co to sledují od začátku, ale nepřečetli ani řádek od G.R.R.M . Efektní John ala králokat? Na to jak je malej a z jakého úhlu musel bodat, tak musí mít ukrutnou sílu ve svých pažích:), valyrijská ocel asi nebude až tak extra když nepřesekla takové nožíky?:( S tou vatou je to jak tady napsali jiní, kdyby Martin každou knihu neplnil obdobně tak to duležité by se vešlo na 200 stran a ne na 800. Ale už by to asi nebylo moc ke čtení.
  • redhrad napsal(a):

.... Chtělo by to přečíst si příspěvky od lidí co to sledují od začátku, ale nepřečetli ani řádek od G.R.R.M . ....

No, to mluvíš o mně. ;-) A co že by tě zajímalo?

• @JoeGyry Ja si furt Aerona představuju jako šamana z Rrrrrrr, a ten je taky cool :-P
  • Marek napsal(a):

Ja si furt Aerona představuju jako šamana z Rrrrrrr, a ten je taky cool :-P

Ajaj, tak teď už ho ani jinak neuvidím :D
    Ostatně, třeba při vyšetřování Joffreyho smrti by mohli použít onu metodu:
    "Tomu, kdo to udělal, dám zákusek."
    "Jaký zákusek?"
    "Jahodový..." (v Západozemí spíš citronový, to je fakt :D )
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.