Hra o trůny 4x05 - První svého jména - Ice & Fire

upraveno 5. května 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x05 - První svého jména - Ice & Fire

Cersei s Tywinem plánují další postup koruny, Dany se zabývá plány do budoucna, Jon Sníh se vydává na novou výpravu. Scénáře se tentokrát ujali David Benioff a D. B. Weiss, režie stejně jako v předchozí epizodě Michelle MacLaren.

Read the full story here

1246

Komentáře

• upraveno 6. května 2014
    @JoeGyry
    Uniká mi něco, nebo tohle není Aeron?

Jinak, zbytečně vyvozuješ předčasné závěry. Celá ta scéna byla o tom, že jsou teď teda vážně ready, mají lodě i vojáky, takže za pár týdnů se mohou vylodit u King's Landing...ale nemůžou, protože to je holt na východě nedodělaný. Nic víc bych za tím nehledal. Prostě to jenom posloužilo k ilustraci vnitřního konfliktu Daenerys.
    Na Greyjoyovskou volbu krále, pár pokeců mezi povedenými bratříčky a jednu lodní bitku (víc toho tam vážně není) mají ještě 25 epizod. Nemyslím, že na to v souhrnu nebude stačit takových 30 minut. Klídek. Greyjoyovce nemůžou vynechat. Na to jsou moc cool a narozdíl od takového Dorne už jsou v nich příliš zainvestovaní.
    @Nitpicker neviem či to je Aeron pretože to video vraj neexistuje :D

Ja by som bol len rád keby Greyjoyovcov predstavili, je to môj obľúbený rod ale v tejto sérií na nich úplne zabúdajú a radšej tam mohli šupnúť ich ako tie fillery. V ďalšej sérií sa 2 hl. postavy dostanu do Essosu, možno predstavia piesočné hady a snáď bude interakcia pravého kráľa s bastardom na severe. To je kopec a kopec vecí do toho ešte predstavovať Greyjoyovcov? V tejto sérií nekonečno vaty a v ten nasledujúcej ak to chcú po stíhať budu zas osekávať...

edit: podľa http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Game_of_Thrones_Wiki čo je asi nejaka wikipedia pre tv show a nie pre serial, sa tam ešte Euron neobjavil. Ten ujo z videa môže byť hocijaký iný Utopený muž alebo ako tých kňazov nazývali.
    Spíš se mi zdá, že si chystají půdu pro Dorne - mluví se o něm prakticky v každé epizodě, padla zmínka o Doranovi, o Oberynových dcerách... Greyjoye podle mě osekají na minimum. Ale podle ukázky na šestý díl se objeví alespoň Aša Yara. :D

Ten kněz, co "křtil" Theona, podle všeho nebyl Aeron, ale nějaký no-name.
  • @JoeGyry Nevím, proč to video nejde přehrát. Zkopiruj si url a nebo prostě jednoduše tenhle týpek: http://images6.fanpop.com/image/photos/34300000/Aeron-house-greyjoy-34367732-1279-684.png
    "V ďalšej sérií sa 2 hl. postavy dostanu do Essosu, možno predstavia piesočné hady a snáď bude interakcia pravého kráľa s bastardom na severe."
    No myslím, že to množství Dornských ženských hodně osekají. Osobně nebudu mít nic proti. I v knížkách jsem v tom měl často guláš, natož v seriálu. Arya - 5x5 minut v Braavosu. Víc by bylo více než otravné. Bude zajímavé sledovat jak dopodrobna ztvární Tyrionovy cesty. Netroufám si odhadovat. Lady Stoneheart není. Meeren je nuda. Quentyna doufám zruší. Sever už známe, žádné představování netřeba. Cersei samotná nemůže v každém díle zaplácnout 10 minut za King's Landing. Vážně toho moc není. Půlhodinka pro Greyjoyvce se nějak v těch 25 hodinách v pohodě najde.
    JoeGyry napsal(a):

@Rybba

a vitaj na icefire.cz :)

Díky. :king:
  • @sveva
    Greyjoyvce můžou pořádně rozjet až teprve když se Yara vrátí domů z Dreadfort a nebo Moat Cailin. Bůh ví, kde se to příští epizodu potkají s Ramsayem. O Dorne se tolik toho teďkom navykládá prostě proto, že tam je Oberyn. Investice do Greyjoyů: jsou s náma už od první série, Theon, Balon, Yara, známe jejich zvyky, viděli jsme jejich hrad, známe jejich sigil a heslo, awesome theme song atd. atd. Prostě tohle je kulturní kapitál. Pomalu toho o nich ze seriálu víme víc než o Starcích.
  • @Nitpicker Určitě tam v nějaké okleštěné podobě budou... Ale vycházím z toho, co říkali D&D (což je ve zdejších končinách málem nadávka, btw :D) - že od aktuální řady už se bude svět GoT spíš smršťovat... což mi nezní, jako že by plánovali představovat větší množství nových postav (ani v rámci už představených rodů). Proto mám taky strach, že Griffa a jeho svěřence úplně vyškrtnou, což by mě mrzelo, protože
    Conningtona
    jsem si v Tanci docela oblíbila.
  • upraveno 7. května 2014
    Dorne přijde na řadu další řadu, kam pořád spěcháte? Stěžujete si tu na vatu, přitom samotný příběh je vlastně trilogie, plus další čtyři knihy vaty. Mě to vůbec nevadí, užívám si to. Užívám si ten svět, ten vizuál. Neberu to tak, že knížka = seriál. Tak to ani brát nikdo nemůže, byl by totiž blázen. Nelze knihu doslovně zfilmovat. Kniha je kniha, film (seriál) je film (seriál). Každý využívá jiný prvek pro vypravování děje. Za další vyvrcholení celé série, přece nemůže být v prvním díle série (útok na zeď), proto to zdržování. A na Greyjoye bude čas v další řadě, teďka by to bylo už strašně moc rozkouskované. Co se týče Brana, tak mu přidali pár scén navíc, protože to je oblíbená postava a asi i hodně důležitá, tak na ni nesmí diváci zapomenout. A na závěr komu se to nelíbí,... ať na to nekouká. :king:
    @sveva
    Ještě poznámka k Dorne.
    Je tady celkem velký problém, že neexistuje žádná postava, která by z dřívějška dokázala překlenout tu naprostou neznámost toho prostředí jinak než skrze Oberynovo vykládání. Je to klasický scénaristický problém. Nemůžete si jen tak v páté sérii skočit do úplně nového prostředí plného neznámých lidí bez nějákého už známého prostředníka. Skvěle tuhle roli plnil a plnit bude třeba Tyrion. V Dorne nikdo takový není. Ellaria je příliš nezajímavá. Jsem tak ohledně Dorne dost skeptický. A mimojiné taky proto si myslím, proč scénaristé tolik "tlačí na pilu" u postavy Yary. Chtějí ji udělat zapamatovánihodnou a tak z ní udělat onoho "prostředníka" pro návrat k lince Iron islands, teď když je Theon mimo hru.
  • @Nitpicker Pro Dorne zase mluví možnost ukázat nekonečně mnoho spoře oděných ženských... :D To si asi nenechají ujít.

Co vymysleli s Yarou, na to jsem taky moc zvědavá, doufám, že to bude dávat trochu větší smysl než to s Branem.
    @sveva: Tak to je rozhodně dost zásadní faktor pro :)
    Nemůžu si, až na Stannise, nějak vybavit nějakou linku na pokračování, která by se netočila kolem postavy uvedené na scénu již v první epizodě. Na první pohled výjimky jako Brienne a Sam byly na scénu uvedeny skrze právě tyto postavy z první epizody. Stannis je jediný. Ale ten je samozřejmě, co se týče zajímavosti a důležitosti, úplně jiná liga než kdokoliv v Dorne (ne-li celém Westerosu).
  • @JoeGyry: Hmmm, mě u jména Asha vyběhne na mysl Tasha Yarová z TNG, takže si pak už většinou vzpomenu, že seriálová Asha je Yara. :o) (Děsná mnemotechnická pomůcka, co?)
  • Počtvrté v řadě jsem v pondělí večer dal místo GoT přednost skvělému provedení Shakespeara na ČT Art a rozhodně nelituju. Doslova fantazie a navíc bylo zajímavé vidět i herce, kteří působí v GoT v jiných rolích. Teď mě hodně bavil vousatý Owen Teale (v GoT Allister Thorne) v roli bodrého Vešlana :-)

No a co k 5. páté epizodě, kterou jsem si dal až včera večer? Benioffa & Weisse ať vezmou Jiní! Těch WTF momentů je fakt už přespříliš, doufám, že teď už to bude jen lepší (ach já naivka). Na druhou stranu pár momentů jinak nudné epizody se mi líbilo. Např. jak Malíčkovi zmrznul úsměv, když Lysa otevřela dveře, za kterými byl připraven septon :-D Předpokládám (doufám), že druhá půlka série bude o poznání zajímavější, protože nás čeká řada hodně zajímavých momentů.
    Bitva o zeď, Studenoruký(?), Lysa, soud násl. boží soud a možná i Tywin na WC
    . No a druhou stranu, když vezmu, co všechno už dokázali D&D zazdít nebo vyškrtnout, trochu se toho bojím, ale převládá ve mně optimismus...
  • @baltim: Počkej, chápu dobře, že naznačuješ, že vzhledem k výběru herce by třeba mohli udělat až tak brutální změnu a...
    vem je všech Sedm nechat třeba Tywina žít a použít jej třeba pro roli Kevana
    , který se jen v první sérii mihnul a stejně si jej nikdo ze seriálových fanoušků nemůže pamatovat... a beztak jen přejme jeho roli. Řekněte někdo, že to přece nemůžou...
  • @Jay Můžou.
    Charles Dance je jeden z herců co drží sledovanost
  • @Jay Nemůžou, ale bude mi hrozně chybět.
  • Tak zatím to máme 1:1... :o)
    Každopádně,... tak nějak tady jde o takového herce, že by mi to snad ani nevadilo.
  • @Jay on už vie svoj osud, vraj mu to povedal nejaký fanúšik na ulici. Nevadí mu to ale vraj by chcel inú scénu, asi niečo dôstojnejšie :D
  • JoeGyry napsal(a):

@Jay on už vie svoj osud, vraj mu to povedal nejaký fanúšik na ulici. Nevadí mu to ale vraj by chcel inú scénu, asi niečo dôstojnejšie :D

Tak pokud tím fanouškem nebyl nějaký David, nebo Daniel, tak to bude maximálně knižní osud,... o seriálovém osudu mu běžný fanoušek (vzhledem k tvořivosti obou výše zmíněných) rozhodně s jistotou neřekl. :o)

• @Jay to je jasné, len som chcel povedať že on by proti jeho osudu neprotestoval. A pochybujem že si ho tam nechajú, je to dalšia wtf smrť pomerne obľúbenej postavy.
  • hodně se mi nelíbí jak udělali seriálového Mace Tyrella, takovej potrhlík poskakující s přihlouplym úsměvem... :-/
  • imho (řek bych 99%)
    Studenoruký nebude
    , Jojenovo "musíme tě (já, ségra, hodor) tam dostat" bylo víc než výmluvné

jak si tu vysvětlujete tu
    Jojenovu hořící ruku
    ?

pro Dorne se sice chystá půda, ale teda netuším, co by tam ukazovali

Bran za Zdí, vzhledem k tomu, že není dosud Studenoruký a na jeho cestě se prakticky nic nestalo, museli něco zmenit - jinak ho mohli úplně až do příchoudu "pod čarostrom" vyškrtnout - aspoň že to dopadlo jakž takž, jako v knize =
    jon se s ním nepotkal, a nevěděl, že zrovna tam je/byl
    - je samozřejmě naprd, že Jon o něm ví, že žije a je za Zdí

• @knedle
    tak Jojen v tom ohni asi viděl hořícího Karla z Gin Alley, jak mu to potom říkal, nemělo to nic moc společnýho s branem, jeho se týkal čarostrom.

Jon si myslím uvědomil že tam Bran byl, když tam debatovali jaký obr sundal Lockeho.

Myslíte že bude Ramsík smutnej, že se mu jeho kámoš nevrací a nevrací? :D
  • @Jay jak jsme se doposud přesvědčili, dvojici D&D není nic svaté.
    Nicméně nechat Tywina žít by pro mě osobně byl asi nepřekonatelný WTF. Tím by úplně překopali následné dění v KL. To už by pak Drogon rovnou mohl posnídat Dany... A mimochodem Kevanova smrt by vůbec nedávala smysl...Počkat, ono hodně věcí v seriálu GoT nedává smysl. A sakra...

• @baltim: Tak já si v zásadě nemyslím, že by to vadit nemuselo:
    Kniha: 1 umře, nastoupí místo něj 2 a chová se stejně jako 1. Po roce (nebo jak dlouho) 2 umře, protože se chová stejně jako 1. Jako jasně, spousta lidí oplakává 1, ale nevím co konkrétně by nedávalo smysl, kdyby
    (teoreticky) seriál: 1 teď neumře, bude se chovat tak jak se chová (beztak už všichni zapomněli, že je nějakej 2 existuje) a za to umře za rok.
    - Jo, já vím, že by tam chyběla ta ironie, tohle a tamto, ale D&D by nemuseli připomínat postavu 2, udrželi by si tam delší dobu populárního herce, daní by zjednodušili... Chraň mě všech Sedm, aby to vypadalo, že po něčem takovém toužím, jen říkám, že to nemusí být nerálné a prachsprostě hřeším na to, že D&D neumí česky... :o)

• Když už jsme u toho, on jim nezmizí jenom
    Tywin, ale defacto i Jaime. Vždyť v Tanci má jen jednu kapitolu a pokud se nepletu, ani teď toho nemá moc na práci kromě záchrany Tyriona.
    Další tahoun v prčicích.
    @Jay já myslím, že kdyby došlo v praxi na tyto hříšné myšlenky, tak bychom byli ochuzeni o to,
    jak si Cersei myslí, že je mocná vládkyně (když tam kolem ní zůstalo jen pár chcípáků, kteří jí zobou z ruky) a jak za to dostane pořádně přes držku (obrazně řečeno).
  • @brbr
    Jaime má přece celkem dost činnosti v Hostině, to jim ještě chvilku vydrží. Aspoň jednu sérii. Kdyby mu mělli dát v každé epizodě jen jednu scénu, tak možná i dvě
  • JayJay
    upraveno 7. května 2014
    @baltim: Však to si myslí i tak (a bylo tomu tak vždy, v seriálu i knize...) - i když já bych tu představovanou "všemocnost" nahradil představovanou "dokonalou genialitou".
    @CervenKa: Vždyť si celou Hostinu seriálově odbyl předčasně už teď... jediné co tam chybí je snad už jen ten nápad s katapultem.
  • Jay napsal(a):

@CervenKa: Vždyť si celou Hostinu seriálově odbyl předčasně už teď... jediné co tam chybí je snad už jen ten nápad s katapultem.

Taky myslím. Ostatně nebyl katapult až v Tanci?
    Nebo tam už je jenom obléhání Raventree Hall?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.