Hra o trůny 4x08 - Hora a Rudá zmije - Ice & Fire

upraveno 1. června 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x08 - Hora a Rudá zmije - Ice & Fire

Do Krtince dorazí nečekaní návštěvníci. Malíček se bude zodpovídat ze svých činů. Ramsay se pokusí prokázat otci své schopnosti. Rozhodne se o Tyrionově osudu. Scénář: David Benioff & D. B. Weiss; režie: Alex Graves

Read the full story here

13468914

Komentáře

• Everett_Young napsal(a):

1) Rozbor bude...

Díky za zprávu! Už jsme tu byli celí netrpěliví...
    =D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Všech minulých sedm epizod bylo celkem v pohodě. Rozdílů s knihou už si nevšímám, protože už od druhé série autoři přešli z "podle předlohy Píseň ledu a ohně" do "volně inspirováno Písní ledu a ohně" no a teď se dostáváme skoro do třetí fáze a to jest "alternátivní děj Písně ledu a ohně" hlavně teda dějová linka Sansy a Petyra tak působila. Malíček jako totální looser, co si u hlavy roztočil ruskou ruletu a nechal vše na náhodě? Kam se poděl ten opatrný intrikán, který si na vše dával pozor a byl mistr klamu? Zajímalo by mě jak zařídí, že se o Sanse nedozvědí v Králově Přístavišti
    Varys jim to už asi říct nestihne, zasvěcení vědí.
    No ale líbilo se mi to, jen to teda dost podkopává toho knížního Maličká, kterému by se tohle nestalo. Smějící se Arya, no comment. I když vezmu v potaz ten Murphyho zákon, tak přece jen si myslím, že to není na to aby se rozchechtala na celé kolo. Jak se tohle vyřeší nemám zdání, pravděpodobně stejně jako scéna Maliček a Arya v Harenově. Konfrontace Boltonů výborná. Šedý červ a Misandei rušive, ale nikolikv tak hrozné. Vyhnání Joraha taky proběhlo tak jak se předpokládalo. Dění na zdi zatím jenom připrava na to jaký nářez nás čeká v další.
    100 000 divokých?! To abych si těch žoldáků najmul opravdu hodně.
    A teď to nejdůležitější legendární souboj mezi Rudou zmijí a Horou. Upřímně choreografie dobrá, samozřejmě museli to udělat tak aby to nějak vypadalo, byť teda Oberynův styl boje připomíná spíž japonské techniky s Bo(dlouhá tyč) a Clegane v pohodě. Souboj se mi líbil, mám jen dvě výtky především absence nějaké hudební vložky zamrzí, ale hlavně mohl být delší a o to epičtější. Tohle bylo moc rychlé klidně to mohli natáhnout v knížce je to takové pozvolnější(natáhnout na úkor fillerových scén jako smějící se Arya či Missandei). Oberynův obličej se povedl. Brr fuj vidět to naživo je mnohem horší než si to představovat. Každopádně už se těším na Bitvu o černý hrad a na moji oblíbenou scénu s
    nočníkem. :D
  • up_er napsal(a):

ted uz chybi jen jedna zena ze serialu do sbirky :D vek uz na to ma
    :dance:
    image

Darth Sansa?
  • Pobavila ma Malíčkova zmienka o tom, ako ľudia umierajú na záchode :twisted:
    Čo sa týka scény s bratránkom Orsonom tak Alexovi Gravesovi sa podľa všetkého páčila
    It’s really about the futility of where Tyrion is as he’s waiting for the trial by combat. We went in to rehearse, and Peter [Dinkage] and Nikolaj [Coster-Waldau] did the scene, and it was unbelievable. I didn’t prepare, Peter did. And Nikolaj did. I literally turned to David and Dan after rehearsal and said, “That’s one of the most brilliant scenes I’ve seen on the show.” I hadn’t digested how incredible it would be until Peter did it. It’s like you read sheet music, and then Yo-Yo Ma plays it.
    @svoa00 Zdá se že se naplní předpokládaný vývoj Sansa pochopí hru o trůny a odstraní.
    Malíčka
  • @svoa00
    Neporušil náhodou to pravidlo už Joffrey? :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Matej
    Příběh o broučcích byl sic zvláštní nicméně se v něm dala najít spousta paralel a metafor k tomu co se stalo...
    Ale výborne, zo seriálu zachvíľu bude Biblia =D

@Depresor
    Ale ako to mohol Tyrion vediet ved v serialy sa mu Jaime nepriznal.. (serialova spekulacia)
    Tak bratrancovraždu navrhol Jaime, Tyrion tam nevyzeral, že by niečo vedel.

@svoa00
    A v té chvíli to byl mrtvý člověk, v hororu by ještě on dodal: "Počkej tady, hned se vrátím."
    Vo svete GRRM platí "Pohovoríme si o tom keď sa vrátim" :D To je veta, ktorá činí ľudí mŕtvymi (Ned, Robert, Rhaegar...)
    V rozhovoru říkala, že v prvním díle jsme neviděli její zadek, ale zadek paní, které moc dobře zaplatili, aby ho ukázala.
    To znie ako tie trápne príbehy, čo sa začínajú "No jednému môjmu kamarátovi sa stalo..." :D

@Benji
    S tým súhlasím. Len niektorí tu majú pocit, že keď kritizujem, čo sa mi nepáči, tak to nemám rád celé. Ako hovoríš, on to nie je nedôstojný seriál, len tam je veľa zlých rozhodnutí zo strany produkcie.
  • upraveno 3. června 2014
    @svoa00
    Ono to nejak proste pritahuje pozornost(moji pozornost),
    kdyz je to nejaka herecka co se me libi a jeste ze serialu, kterej sleduju:)
    O te Leny vim a je to skoda:D
    BTW.
    kdyz uz pises o tech cgi scenach s draky, tady je jeden obrazek co by mnohe vysvetloval :D
    image
  • @Gepeto vynechal si rozhovor, ktorý sľúbil Benjen Jonovi :-D
    Tiež to bolo posledný krát, čo ho videl.
    @Gepeto
    Jo, to jsem čekal. V první řadě, obávám se že ti neodpovím esejí o psychologii, nějak to není můj obor. A budu stručnější.

Svou dlouhou esejí jenom potvrzuješ moji pointu, kterou jsi nepochopil. Každej odstavec mýho plivance nebyl útok na tvůrce seriálu, ale na zdejší uživatele. Ať se seriál vypořádává s tím a tím jak chce, pořád tady budou staří dobří Češi a Slováci kterejm to nebude stačit a pořád budou nadávat. A dost lidí tady nadávalo vyloženě na blbosti. Vidím, že s tím nic neudělám, tahle diskuze zjevně není pro mě.

A říkej si že jsem tě odbyl, v mnoha věcech ve svým moc dlouhým postu máš samozřejmě pravdu a poskytuješ pěknou konstruktivní kritiku. Jenže kdybych vyprodukoval podobně velkou reakci, akorát to ještě víc naštve místní mody, a sežere mi to kopu času, což teďka během zkouškovýho vážně nechci.
    schneck napsal(a):

Tak jsem se u vás konečně zaregistroval, a musím si tady vylít srdíčko ohledně pár věcí. Nejdřív konkrétně k dnešní epizodě:

Dialog o smrti brouků byl podle mě jedna z nejlepších věcí co kdy do seriálu přidali. Interpretujte si to jak chcete. Je GRRM ten debilní bratránek a jsou brouci jeho postavy? Jsou debilní bratránek Tywin a Cersei, a Tyrion se nepřestává divit proč ho pořád chtějí zabít? Nebo snad bratránek symbolizuje bohy, kteří si krutě hrajou s lidma dole?

No já myslím, že bratránek je bratránek, ale proč se tím Tyrion zabýval tak dlouho nevím.
    :king:
  • svoa00 napsal(a):

up_er napsal(a):

ted uz chybi jen jedna zena ze serialu do sbirky :D vek uz na to ma
    :dance:
    image

Darth Sansa?
    Konečně dali Sanse pořádnou push upku a hnedka je mi o 100% sympatičtější!
    @schneck Ty si udal konrétny príklad, čo považuješ za blbosť (čo bol môj príspevok) a ja som ti vysvetlil, že to blbosť nie je. Keď tvorcovia vezmú nepodstatný detail a rozkecávajú o ňom tri úplne zbytočné a nekvalitne spravené scény (čo bol jasný filler), hm, to je v pohode. Ale keď chcem, aby urobili to, čo sám obhajuješ, že je pointa tých zbytočných dialógov, na rozlíšenie postavy či lokácie (k čomu stačí jednoduchý filter zobrazenia a jediný fialový cylinder), to už je ako príliš. To považujem za blbosť ja a dôvod, že si to, čo som napísal zrejme nečítal vôbec alebo nie moc pozorne. Najskôr sa rozhodni čo teda chceš. Obhájil si určitý element a ja som poukázal, že nech tak robia v rámci celku, nie jednej zbytočnej scény a nevadilo by mi to. To si zase nepochopil ty.

Pre mňa je to koniec diskusie (celý čas poukazujem na to, že tu sa nemeria dvojitým metrom, keď urobia ixs scenáristi, má to hlbokú pointu, keď tú pointu hľadáme inde, už sme hnidopiši), nebudem ti kradnúť čas učenia sa na zkúškové (mám doma príklad toho, aké to, napríklad v práve, môže byť ťažké učiť sa na to).

@Lodimar Yops, vedel som, že jedno mi tam chýba, len som si nespomínal ktoré :)
  • Gepeto napsal(a):

@Shadooow

...protože tohle je web zaměřený jen a jen na GoT...
    Wut? Tento web vznikol kdesi v 2007, kedy som tu ešte ani nebol a kedy ešte ani seriál nebol - je to knižný web.
    Nemyslel jsem seriál ale ságu - ostatně nenapsal jsem "zaměřený jen a jen na seriál".

@Shadooow Tak pardón, zmiatlo ma to. Sága je ASoIaF, seriál GoT. Síce mnohí odkazujú aj na ságu ako GoT, z kontextu mi skôr vyplynulo, že si sem prišiel, pretože si práve nechcel hejterské rečičky čitateľov, že si chcel len seriáový pohľad (ten naopak skôr dostaneš na edne, kde to všetci len ospevujú)
    @Gepeto Prosim tě, většina TV diváku si stejnak myslí, že sága, podle které je natočen seriál, se jmenuje Hra o trůny.
    @M1on No ja viem, preto výraz GoT beriem s rezervou. Preto som to, že myslí ten seriál vydedukoval z kontextu, nie zo skratky a tak ma to zmiatlo :)
  • @Gepeto Neboj, tvůj výron jsem četl několikrát. Já vím co chci, chci odsud utéct :D
  • @Kalam Mekhar Jenže první kniha je v pohodě. Strach o Neda a následná smrt. Už ke konci trojky je to jen šokovat čtenáře, kterou postavu zabije a takhle pokračuje do teď a vytváří kvůli tomu i nové postavy(viz Tanec s Draky). V podstatě to na mě jako na čtenáře vůbec nepůsobí žádné emoce. Hmm on umřel Oberyn - a co jako?

nj, a to je ten problém, ty to pořád vidíš jako čtenář a ne jako divák, a tady se řeší pohled diváka na vypravění z pohledu HBO. je dobré / je špatné? Kdo ví? V knize jsem byl celkem nasranej že Oberyn umřel, ani ne že bych ho tak bral, jen jsem raději chtěl vitěztví "těch dobrých" nad těmi "zloduchy".

Pořád se dokola řeší časová postoupnost a nebo vzdálenosti. S prominutím, ale už se na to vyserte! Devět s deseti diváku je to uplně fuk, berou to jako další seriál ale Spartakus, Borgiové a .... . Možná že to některé urazí, ale myslím že i Ti co to četli a i několikrát (včetně mě ) jsou někdy uplně mimo a musí vzít knihu a pohledat aby měli přehled jak to vůbec bylo. Jak už jsem napsal: díky za novou ságu, i když nesplňuje zdaleka mé představy pořád je to lepší než nic a nebo rezavým drátem do oka :-D
    Osmý díl mi způsoboval chvílemi fyzickou bolest. Nejde o to, že se odklání od knihy, s tím už jsem se smířil. Chápu, že odklon od předlohy nečtenář nevnímá.
    Ale snad i nečtenář vnímá ubohost rozhovoru před soubojem? To měla být nějaká filozofie nebo snad paralela k následujícímu souboji. Byl dlouhý, nudný, trapný a naprosto zbytečný. Nepřinesl ani emoce ani neposunul děj někam dál. Prachobyčejná vata. Vyvrcholení osmého dílu bylo hodně upocené. Zajímavější bylo vše okolo než samotný souboj. Jeho choreografie mi prostě přišla špatná. (Celkově se mi souboje v seriálu nelíbí. Zatím nejlepší byl asi mezi khalem a jeho pokrevním jezdcem a Jorahem s jedním z Dothraků.)
    Nejvíc mě asi bavily emoce ve tvářích diváků - Tyriona, Jaimeho, Cersei.
    Hora působil jako neohrabaná panda, navlečená do černého pytle. Děs a běs. Proč si nevzal štít? Proč si filmaři trochu nepohráli s kamerou a neudělali ho většího a děsivějšího? Proč tak hloupě řval? To snad měl být radši zticha.
    Oberyn vypadal lépe. Bohužel, když chtěl přidat na obrátkách a zdramatizoval svůj výraz, tak to nějak nepůsobilo věrohodně, spíš směšně.
    Nechápu, proč režiséři GOTu vůbec nepoužívají hudbu pro zesílení emocí.
    Nechápu, jak to že Martinovi nevadí, že takhle mrvěj jeho dílo. Prachů má snad dost, takže v tom to není. No dnešní díl mě opravdu zklamal. A to hodně.
    K Tyrionovej rozprave o chrobáčikoch. Tam je najdôležitejší ten moment, keď chrobáka nerozdrvil, ale dal mu slobodu. Ukázal bratovi že je aj iná cesta, než niekoho jednoducho zabiť, o to viac, keď je to na základe nejakého náhodného výsledku súboja.
    Všetci dobre vieme kto Tyrionovi pomôže v 10. epizóde utiecť. A ktovie, možno pri tom Jaime len tak mimobok povie "Cung cung!" :)

Tak som to pochopil ja.

K Sanse a hlavne Malíčkovi. Sansa sa určite nerozhodla na poslenú chvíľu svedčiť takto, rovnako tak Malíček nezveril svoj osud do jej rúk, na to je príliš veľký manipulátor aby takto hazardoval so svojim životom. Scénaristi šikovne nečitateľov postavili do role nič netušiacich sudcov aby svedectvo Sansy videli očami pánov z údolia, nie očami Malíčka. Za mňa palec hore.

To boli asi dve najdiskutovanejšie témy, k ostatnému nemám výhrad. Seriál treba chápať tak, že to nie je presná adaptácia kníh určená primárne čitateľom, ale dej je potrebné rozprávať tak, aby vtiahol aj nečitateľov -čo je hlavná skupina. Hľadanie kompromisu medzi týmito dvoma svetmi je úloha neľahká a až na pár drobností to zvládajú zatiaľ veľmi dobre.

• @Chmur :-$ Pozor ať tě neslyší Hustey.
  • Kdo nebo co je Hustey?
  • @Chmur
    Osmý díl mi způsoboval chvílemi fyzickou bolest.
    Nesmíš sedět na kancelářšký židli a přejíždět si kolečkama od židle prsty u nohou.
    Chmur napsal(a):

To měla být nějaká filozofie nebo snad paralela k následujícímu souboji.

Asi ako "Show them how it feels to loose what they love"
    Cat úspešne prirovnala vraždu jej manžela k strate hradu... Momentka z tretej série
  • @M1on
    Ležel jsem na pohodlném gauči. Zřejmě se mnou mluvíš v hádankách, podobně jako Tyrion s Jaimem.
  • @Chmur Tak nesmíš si lehnout na ovladač .
    svoa00 napsal(a):

@Benji Já jsem hlavně ráda, že nebyli trapní a nehráli na divákovy naděje. Snad žádný divák nevěřil, že by v tomhle seriálu sympatičtější chlápek vyhrál. I když to tak na pár chvilek vypadá... ale ne, ne, dopadne to přesně tak, jak jste si mysleli. =D

Co diváky opravdu překvapí, to bude zabití Tywina, které to pravidlo poruší. Doufám, že Horu řvoucího bolestí a smrt Tywina si režisér vychutná (a nepodělají to jako Rudou svatbu) a ano, vím, že jsem hroznej člověk
    :twisted:
    Co bylo na Rudý svatbě špatnýho?

Pravidlo s Tywinem porušeno v čem?

No já jsem si při sledování toho "zabití" Hory dokonce myslel, že oni to scénaristi úplně změnili, páč vypadal opravdu kaput, a ve skutečnosti, kdyby ho tak propích, jak ho propích, tak to by nerozchodil ani Hora,
    což mě přivádí k tomu, že nic s jedem už řešit nebudou. Prostě je mrtvý a šmitec.
  • @Chmur To je filosof který tvrdí, že seriál je svatý, a každý kritik, ať už objektivní či ne je jen idiot, zaostalý český vidlák a postiženec co si nevidí na špičku vlastního nosu. Zjevuje se u seriálových topiků a prudí neskutečně choromyslnými příspěvky na téma "když se vám to nelíbí, tak jste kreténi"...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.