Hra o trůny 4x10 - Děti - Ice & Fire
Hra o trůny 4x10 - Děti - Ice & Fire
Dle slov scénáristů o nejlepším finále Hry o trůny vůbec se máme na co těšit. Jak už bývá u desátých dílů zvykem, i tento je díky stopáži 66 minut delší než všechny předchozí díly čtvrté řady. Neočekávaný příjezd změní poměry za Zdí. Dany … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
EDIT: Pokud budeme pokračovat tak v kecálišti, jsme dost OT.
Vezmu to popořadě:
Scény na Zdi mě dneska mile překvapily, vlastně se mi docela líbily všechny... Nejsem Stannisův fanoušek, ale jsem ráda, že konečně dorazil, vyvolává to ve mně pocit, že se děj konečně někam posunul. Pohled Jona a Melisandry výborný, taková předzvěst toho, co by mohlo přijít v 5. sérii. :-) Trochu jsem se bála, že Jon nakonec kvůli Ygritte založí druhý největší oheň, který kdy Sever viděl, ale snad to dobře dopadlo a ty stromy okolo nechytly... Kit Harington si během 4. série docela napravil reputaci a já jsem ochotná ho vzít konečně na milost.
Tywin a Cersei - pěkná scéna, ale nemyslím si, že Tywin nic netušil. Nevím, jestli i v seriálu jen dělal, že to nevidí, ale v knížce mi to tak rozhodně přišlo. A pak tu máme další Jaime-Cersei WTF scénu. Proč?! :-( Proč to scénáristi takhle divně dokopali..? If it´s not broken, don´t fix it! Bude Jaime Cerseiin pejsek až do konce života? Rozhodně to tak vypadá...
Rozbíječka/sbíječka okovů byla fajn. Rozhodně jedna z lepších Emiliiných scén. Jsem ráda, že tentokrát finále neukončili s ní.
Oh boy... tohle bolí. Jojen, Meera, Bran. Jsem na tuhle dějovou linku háklivá, je to jedna z mých nejoblíbenějších v Bouři i v Tanci. Ti kostlivci, to bylo hodně blbé CGI. Kdyby to hráli namaskovaní herci, vypadalo by to stokrát líp. Navíc mě dost rozčiluje, jak tam pořád mluví o tom, že nemrtví povstávají v noci, když všechny útoky, co jsme zatím viděli, byly ve dne. Ale zabít Jojena? What the actual fuck?! Bylo mi jasné, že Jojen už se asi domů nepodívá, takže to neberu moc jako spoiler, ale tohle jsem teda nečekala.
Děti lesa vypadají dobře, jen nechápu proč metají firebally, to vypadalo hodně trapně.
Když se pak blížili k Tříoké vráně, říkala jsem si, "super, alespoň Brynden vypadá přesně jako z obrázku od Simonettiho"... jenže nevypadá. :-/ Ono se to neříká jen tak pro nic za nic, že Bloodraven má tisíc a jedno oko. Nechápu, proč to tam nechali, když je má obě... :-D
Ohař a Brienne. Čistě seriálová scéna, ale kupodivu mi přišla docela povedená. Brienne sice vřískala jako Serena Williams, ale budiž. Z Podricka dějalí úplného debila, ale asi mají pocit, že potřebují "humor" na odlehčení. Poslední (?) Ohařova chvilka byla výborná, Rory McCann ho hrál velmi dobře, bude mi chybět.
Jaime a Tyrion. Asi největší zklamání dílu. Neříkám, že tam muselo být přiznání o Tyše, i když by se mi to líbilo, ale prostě mi tam chyběl nějaký ten impuls, ta příslovečná poslední kapka, která Tyriona nakopne jít si vyřídit účty s fotříkem. Tyriona celý seriál vykreslují o dost pozitivněji než knížky, tak jsem čekala, že se i tady budou snažit dát mu hodně pádnou motivaci.
Tyrion a Tywin pro mě proto nemělo takovou sílu, jakou to mohlo mít. Škoda.
Že Varys jede s Tyrionem mi vůbec nevadí, alespoň ho uvidíme víc v příští sérii.
Arya konečně na cestě do Braavosu. Podle mě docela povedený konec, s tou výraznou hudbou...
Když to vezmu kolem a kolem, tak vyloženě špatný díl to nebyl, možná byl i lehce nadprůměrný, ale čekala jsem prostě víc. A mělo to potenciál být mnohem lepší...
Pátou sérii sledovat budu, ale začínám se čím dál víc děsit toho, jak to bude vypadat. Ta čtvrtá nakonec dopadla dobře (u mě je na druhém místě hned za první sérií), ale mám pocit, že to bylo hlavně díky tomu, že čerpali ze skvělého materiálu. Hostina a Tanec budou potřebovat mnohem víc úprav a invence, což v tuhle chvíli nevypadá pro D&D moc dobře. :-D
Domnívám se, že seriál je pro autora knih taková paralelní verze, kterou sám chtěl realizovat v knihách, ale nakonec to udělal ještě jinak. Takže se klaním k verzím, že knihy a seriál bude čím dál tím víc odlišny, ale paradoxně to furt nebude spoiler, i když seriál předběhne knížku. Ano, Jojen asi je jasnej i pro knižní vydání, ale to čtenáři už dávno tušili, takže není důvod se nijak rozčilovat.
Abych to shrnul, díl byl velice vydařený, jenom mi na tomto typu seriálu vadí obrovská nevyváženost, že v této sérii je 10 dílů, ale z toho cca 7 je pouze příprava pro finální 3 díly. Tento styl se mi fakt nelíbí, ale asi to líp nejde...
Edit: Aby mě někdo nechytal za slovo, tím "nemusí zajímat", jsem měl na mysli, že změny v seriálu se nijak nemusí dotknout budoucích knížek. A vůbec bych se nedivil, kdyby například ještě tu Jeyne s Robbovým dědicem odněkad vytáhl. A vůbec by mi to nevadilo, kniha je kniha, seriál je seriál.
Marketing a cash, není nutný si matlat med kolem huby, jde o prachy..
Tzn.,že Vichry můžeme čekat běhat následujícího třičtvrtě roku :-) (vánoční trh...)
ja si prave myslim ze pokud ten dej predbehnou...viz Brann, tak ze to maj od George jak to ma vymysleny dal a budou v tom normalne pokracovat, takze spoilers everywhere.
Jinak je trochu otázka, jestli je lepší, že se odchylujou a tím pádem nebudou tolik spoilovat (po pravdě, kdo věří, že to dopíše do další série, nebo že další série nebude předbíhat?), protože pak si nikdo nabude jist, zda ta a ta smrt (až někdo v seriálu umře) je Martin, nebo D'n'D... Já bych si půjčil citát z Rebelů "Počkáme... a uvidíme."
...takze asi tak