Ukázková kapitola z knihy Vichry zimy - Alayne - Ice & Fire
Ukázková kapitola z knihy Vichry zimy - Alayne - Ice & Fire
Přinášíme vám další ukázkovou kapitolu z Vichrů zimy, kterou nedávno George R.R. Martin zveřejnil na svých stránkách. Tentokrát se podíváme do Údolí Arryn a to z pohledu Sansy. Kapitolu do slovenštiny přeložil Vigo, za což mu patří velký dík. Úpravy … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
inak k prekladu, nečakal by som, že sa to preloží aj do slovenčiny. už zo zvyku som si to síce dal v čestine, ale naozaj to oceňujem :dance: ... predklad rýchly, kvalitný a nedá sa inak len dotyčným poďakovať :applause: ... malé upozornenie, niekde v úvode tam alayne roberta osloví ako "Jen klid, můj Robine." a párkrát je tam napisané Alayns alebo podobne. toto prosím neberte ako kritiku, sú to len chybyčky krásy a na preklad na web je to viac než výborné :)
a teraz jeden dotaz k deju. nie som si istý, kde som sa to dočítal (a či vôbec som sa to dotýčal), ale mal som taký pocit, že priezvisko harryho dedica bolo Arryn. keď malíček sanse vysvetľoval, prečo je dedičom, spomínal niečo v zmysle, že jednou z jeho výhod je aj to, že má to kúzelné meno Arryn. ale fakt som si v tomto neni istý, možno (zrejme určite) to mám s niečím popletené, tak ma prosím keď tak niekto uveďte na správnu mieru :D
Jinak k Waynwoodům je tenhle překlad moc milý,... čekal jsem tam natvrdo "koňskej ksicht" a místo klisny (zní moc vznešeně) spíše hajtru (riziko nepochopení), nebo herku (slovo můra bohužel tuším v ČJ nezahrnuje (mimo ty ostatní odpovídající významy) i tento koňský aspekt).
Každopádně dobrá práce.
Theon - v tanci
Mercy - před rokem
Alayne - zde
Co se týče teorií, že kapitoly uveřejňuje kvůli seriálu - to mi přijde paranoidní. Tvůrci seriálu fakt nepotřebují vycházet z kapitoly z Údolí, kde je hostina a setkání Sansy s osobou, která v seriálu není a nebude. Jestli Arya pronese stejnou větu při zabití někoho v seriálu a chronologicky o dost pozdějc to řekne při zabití někoho ve Vichrech je fakt jedno. Jestli v seriálu Sansa
Theon
Arya
Sansa
Barristan
Victarion
Tyrion
Arriane
Well played, Georgi, well played :wall:
@Nevada ďakujem za objasnenie, trochu som to sám dohľadal a zrejme som si to poplietol s tým, že sestra Jona Arryna Alis, mala 8 dcér a syna. Syn zomrel a najstaršia dcéra bola zosobášená s Denysom Arrynom, Jonovým vzdialeným príbuzným. A pri tomto je aj na awoiaf zmienené, že ich prípadní potomkovia (v následnictve hneď za Elbertom Arrynom (Jonovho mladšieho brata jediný syn)) by tak mali meno Arryn. Pri tomto vysvetovaní muselo byť v knihe spomenuté niečo ako zazračné/kúzelné/dôležité meno Arryn, pretože mi to tak utkvelo v pamäti - prečo som si to už spojil s Harrym, to netuším. ... Toto však zlyhalo lebo Denys, jeho žena a aj syn zomreli. Najmladšia z tých 8 dcér (zvyšných 6 boli septy, tiché sestry, unesené klanmi alebo ja neviem čo všetko ešte) si potom vzala nejakého rytiera v službách Waynwoodov a bum, Harry the Heir je na svete :D
z uvolněných POV jsem se krom téhle dostala ještě k Theonovi, Aryi a Arianne a přiznám se, že tahle mě bavila nejvíc. Alayne už není nudná tichá myš, co se krčí v koutě a rudne při každé poznámce. Taky začíná mít chladnokrevný manipulativní postoj vůči Robertovi. Líbila se mi její interakce s Harrym. Zatím to mezi nimi vypadá dobře, a proto mám pocit, že jim to nakonec nedopadne :) což by byla škoda, Harry je mi celkem sympatický (rozhodně víc než Ramsay.) Mám podezření že si tvůrci seriálu vypůjčili kousek z téhle kapitoly. Alespoň při čtení jsem měla silný pocit déja vu.
Jinak dobrá práce s překladem, díky.
To nebylo cílené přímo na Tebe, ale obecně. Jen jsem to nešikovně napsala.