Kvíz ze světa ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 2. listopadu 2015 v Komunita
imageKvíz ze světa ledu a ohně - Ice & Fire

Ověřte si své znalosti z Písně ledu a ohně a doprovodných knih v kvízu čítajícím 111 otázek. Zaměření testu se týká jak aktuálního děje ságy, tak i její historie, která je zachycená v knihách Svět ledu a ohně, Rytíř Sedmi … celý článek

Číst celý článek zde

2

Komentáře

• BenjiBenji so much universe, so little time
    Tak prej Mistr naseptavacu... 87 fajne číslo, ale některé otázky těžce zákeřný :-D
  • Wau.. úžasný testík.. moc děkuji
    Jinak 77 bodů
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 9. listopadu 2015
    není Dothracká otázka špatně? Nemají Děkuji a ne prosím?
  • JayJay
    upraveno 9. listopadu 2015
    @Benji Hoď to do spoileru...
    A podle awoiaf (tedy zřejmě zaznělo v knize) nemají PROSÍM a NÁSLEDOVAT - citace "The Dothraki have four different words for "carry," three for "push," three for "pull" and at least eight for "horse," but no word that means "please" or "follow."" Jinak myslím, že Drogo Illyriovi za dary děkoval. A zaznělo, že za dary dávají jiné dary, takže vděk znají, jen o nic neprosí a rovnou požadují...

Jinak je možné, že nemají ani žádné slovo pro
    dědit (což jsem mimochodem odpověděl já)
    , ale v knize to je spíše naznačeno, exaktně řečeno to není... (A otázka je, zda mají třeba slovo pro sníh... :o))
  • upraveno 9. listopadu 2015
    .
  • myslím, že tě mate seriál, tam chtěla Dany poděkovat za toho koně a Jorah jí řekl, že dothračtina nemá výraz pro "děkuji"
    8-)
    ale v knize jsem nehledala @Benji
  • @Jitka
    a v knize bylo, že nemá výraz pro prosím? Jak tam škrtil jejího bratra
  • já jsem napsala, že v knize jsem nehledala, jen si myslím, že
    Benjiho zmátl seriál, kde tohle řekli, ale podle knihy to tak být nemuselo
  • „Jhogo se ptá, jestli ho chceš mít mrtvého, khaleesi,“ řekla Irri.
    „Ne,“ odpověděla Dany. „Ne.“
    Jhogo to nechápal. Jeden z ostatních vyštěkl jakousi poznámku a Dothrakové se dali do smíchu. Irri jí řekla; „Quaro si myslí, že bys mu měla uříznout ucho, abys ho naučila úctě.“
    Její bratr klečel na kolenou, marně se snažil vedrat prsty pod koženou smyčku biče, nesrozumitelně chroptěl a lapal po dechu. Smyčka těsně svírala jeho dýchací trubici.
    „Pověz jim, že si nepřeju, aby mu ublížili,“ řekla Dany.
    Irri opakovala její slova v dothračtině.
  • @p1e9t9r2
    Já si dovodil, že to zmiňoval Mopatis, jak rozebíral vyjednávání s Dothraky, že nenakupují a nedostávají úplatu za to či ono, že se jim musí dát dar a oni jej přijmou a dají jiný, nevypálí město a tak... a že o nic neprosí, že oni si prostě berou co "je jejich"...
  • @Jay @Jitka
    Díky za vysvětlení, jak jsem to četl několik let zpět plus do toho seriál jsem byl totálně zmaten a knihám věřím jenom v papírové formě :D
  • 93 bodů, čekal jsem, že dopadnu o něco líp, ale otázky měly úroveň. :D Heraldika mě pohřbila. :D Sága přečtena 3x od roku 2011, povídky jsem nečetl vůbec, ale mám přečtenou celou wiki. Dvakrát nepozornost, zbylých 17 jsem nevěděl a tipnul špatně. :D Kvíz vynikající, příště ještě o 100 otázek víc a bude to dokonalé. :) :D
  • Hm, 79. Věřila jsem si na víc... utěšit se můžu snad jedině tím, že mě občas mátl český překlad (knížky jsem četla v originále).
  • Mám 66. Niečo bola tipovačka, niečo nepozornosť (otázku o Myrcelliných ušiach som len preletela a až potom zistila, že tam nebol Temnohviezda).
    Inak fakt nádherný kvíz. Mala som pocit, že nemá konca a boli tam otázky z toľkých oblastí, že sa mi nechcelo veriť. Klobúk dolu. Chcelo by to nejaké ocenenie. Čo tak pasovanie na Rytíře zapeklitých vědění? ;)
  • @Aviv: Spíše Maestra - akorát nevím, jakou barvu a kov by mělo oko toho řetězu...
  • Asi jo... Použili už platinu?
  • @Aviv: Dle AWOIAF ji v knihách zmínili, ale není definováno, za co je...
  • V Západozemí síce poznajú len "čierne železo a červené zlato, žiarivú meď a matné olovo, oceľ a cín a bledé striebro, mosadz a bronz a platinu" ale došla som k názoru, že ideálny bude WOLFRÁM. V 1555 v Česku ho volali aj wolfshaar - „vlčí vlas“.
  • @Aviv: Dle AWOIAF navíc - electrum (slitina zlata a stříbra,... popravdě to jsem se dozvěděl něco nového...) a "běžné" žluté zlato a železo. Krom toho "matné olovo, oceľ" má být "olovo, matná (nebo bledá) ocel" (... a normální ocel a Valyrijská ocel... ale u ní by mě zajímalo, kde ji maestři berou - respektive komu roztavili meč... :o))
  • Jejda... No ale za to už môže osoba, ktorá na ktoromsi anglickom webe v odpovedi použila túto pasáž. Buď to prehodil prekladateľ knižiek, alebo to prehodil pisateľ na webe. Ja som len prepísala, čo som videla.
    Možno, že to nie je čistá valyrijská oceľ, ale len symbolické pokovovanie toutou oceľou, ako keď sa niečo chrómuje. To by výrazne znížilo spotrebu. A ak sa nemýlim, tak štúdium mágie je u nich minoritnou záležitosťou, takže ten valyrijský výmysel sa im skoro vôbec nemíňa. Teraz mi napadlo... Čo sa robí s reťazami zosnulých maestrov? Možno keby sa tie reťaze posielali späť do Citadely, mohli by by jednotlivé články roztaviť, nahádzať do príslušnej priehradky a takto recyklovane používať tú istú oceľ celé storočia.
    Ozaj, súhlasíš so žiarovkovým vláknom?
  • @Jay Jo to mne taky zajímá, ale valirie není tak dlouho pryč, tak snad ji museli vyrobit spousty
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Meče z valyrijské oceli byly velmi vzácné a nákladné, a přesto jich na světě zůstávaly tisíce, možná dvě stovky v Sedmi královstvích.
    Sem tam je během ságy zmínka i o dalších předmětech z valyrijské oceli, třeba dýkách. Je to vzácný a drahý kov, ale ne úplně nedostupný.
  • Tak jo. A odmeníme Monteho krúžkom z wolfrámu ako Maestra zapeklitých vědění?
  • Len 54 a pri niektorých otázkach som si hovorila či je to vôbec z tejto ságy :-) Pri tipovacích otázkach 0 bodov a v rozhodovaní 50 na 50 som zvolila vždy zle :-) Možno by mala byť aj šanca "zavolaj známemu" :-) Inak super kvíz a obrázky super. Vďaka
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    Dlady napsal(a):

Tak nic moc, spíš nic než moc :-) 35 správně a to jsem jich tak třetinu tipnul

já 38.. :dance: s těma tipama jsem na tom podobně, na druhou stranu zase pár jsem si myslel správně, ale nakonec jsem přetaktizoval, přepřemejšlel.. takže se to, hádam, tak nějak kompenzuje...

každopádně supr kvízek.. jenom bych to možná příště rozdělil na obtížnosti.. tohle byla vyloženě vražedná verze.. pro hardcore fans...

• Práve tou vražednosťou to fantasticky odrážalo povahu Piesne . To plaveš nebo utoneš.
  • Tý vado 75 správně a to sleduju převážně jen seriál:)
  • BrienneBrienne FemaleWarrior
    Já si nejsem jistá, ale v epizodě 04x01 Dva meče říkal Tywin o Přísežníkovi a Vdovině nářku, že jsou to jediný Lannistersý měče z valyrijské oceli. V otázce 109 je, že Jasný řev je valyrijský meč Lannisterů. Trochu mě to zmátlo, neví někdo?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Brienne Ví. Dementní scénář seriálu se toho netýká. Viz popis testu:
    Zaměření testu se týká jak aktuálního děje ságy, tak i její historie, která je zachycená v knihách Svět ledu a ohně, Rytíř Sedmi království nebo povídce Princezna a královna.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.