Star Wars: Síla se probouzí !!POZOR SPOILERY!!

upraveno 21. prosince 2015 v Film a televize
17778808283109

Komentáře

• Zajímavý postřeh, že Lando mohl být docela snadno zapojený už v TLJ v dějové lince v Canto Bight - dokonce několika způsoby. Bylo by to rozhodně hezké cameo.

Taky mě Mike Zeroh inspiroval k teoretizování. Přikláním se spíš k tomu, že Lando film přežije. Ale jestli má umřít, tak nejlepší způsob by byl v "blaze of glory" při pilotování Falcona, který při tom bude zároveň zničený.
  • @svoa00 Smrt Landa a zničení MF klidně, ale doufám že ne při náletu jádra reaktoru, to už tu bylo opravdu mockrát! Ve skutečnosti jestli se mi něco fakt líbilo v tLJ tak sebevražedný útok růžové hlavy..
  • Mne tiež. Technické a kontinuálne detaily bokom, bolo to fantastické.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
  • upraveno 18. července 2018

Jako kdyby už tak ty filmy nebyly dostatečná kopírka sebe sama :D Ryane, Ryane...
  • @sfik Takových paralel s jinými filmy ale nejenom v TLJ ale ve všech Hvězdných válkách najdeš tunu. Pravda, Lucas vykrádal Kurosawu a válečné filmy o II. světové a ne hollywoodské studiové hity :D Tahle frančíza nikdy nebyla založená na originalitě, však je to v jádru space opera, která využívá kdejakou mytologickou tropu. Spíš mě překvapuje, že tenhle fakt pořád někoho překvapuje :D
  • @svoa00 No vidíš to a já si připadám jak znásilněný :D
  • @sfik

Ehm...
    https://screenrant.com/movies-inspired-star-wars/

Opravdu to není nic nového, dokonce i takovýhle "last stand" není zdaleka jenom v Útěku z LA, i když to vyřešení s projekcí je vážně hooodně podobné.

Ve výsledku je nakonec celkem jedno, pokud film ví, čím je, a umí komunikovat s diváky.
  • Těžko najdeš něco opravdu nového. I kdybys nic vědomě nekopčil, náhodou pak natrafíš na něco podobnýho, z čeho ses inspiroval nevědomky, nebo co si v životě nespatřil.
    Ale jo, jsou to dost podobně udělány scény.
    upraveno 19. července 2018

Asi nejlepší kritika TLJ, co se týče jeho obsahu. Ano, celý film do bodu Reyina rozhodnutí (scéna, kterou za celou ságu viděli dvacetkrát) se tváří, že prostě jdeme proti všemu, co jsme zatím v SW viděli, jenom proto aby se zase stalo úplně to samé. Také Johnonova verze, že Síla sama o sobě udržuje rovnováhu, tím že za každého zabitého dark/light usera doplněuje dalšího je prostě neskutečně stupidní. Zejména proto, že z celého SW se tím pádem stál neřešitelný kruh. Ano, není zde žádná řešení a i kdyby Rey na konci IX zabila REna a a sama spáchala sebevraždu (a všichni víme, že šance, že se tohle je menší než nula), tak to problém nevyřeší, protože dětí se Sílou se rodí pořád (podpořené EU i koncem TLJ) A ano jejich řešení pravděpodobně bude, že potomek Rey a Bena bude nějakým způsobem rovnováha Síly, která s tím bude totálně OK. Už se nemůžu dočkat, jak tuhle hovadinu zase (ne)vysvětlí :twisted:

Jinak nepochybuji, že celé tohle "dílo" se snaží zrcadlit reálnou situaci, ale to ve SW nemůže fungovat, určitě ne tímhle způsobem. Předně sequelová trilogie kompletně kašle na worldbuilding, filmy ukazují jenom ruiny a spoušť, obchodníky se zbraněmi a plive na minulost, ale vůbec no nenapadne zmínit pozitiva, kterých se v minulosti dosáhli. Jásně máme to ten obrat o 180°, kdy Luke se znovu stává hrdinou bez bázně a hany (takže přesně jako na konci VI, ale tentokrát je to lež). Co třeba taky ukázat pozitiva, čeho minulost v galaxii dosáhla? A ať proboha nikdo netvrdí, že žádná nejsou. Trochu mi to připomíná to, co tu nedávno psal u diskuze Westworldu flanker.27, to s tím, že důsledkem pokroku je i to, že nechcípáme a kdejaký bacil a při porodu.

Zatímco tedy originální trilogie vyprávěla obyčejný příběh a ta obyčejnost byla tím, co to dělalo vyjímečným a prequlové trilogie jednoduše vyprávěla jak k tomu došlo (jak se jí to povedlo, to už záleží na preferencích), tak TLJ se snaží všechno otočit na ruby, jen proto aby zase všechno otočil zpátky a v konečným důsledku se žádný pořádný příběh nepoví. Star Wars nikdy nebyly inteligentní (stortroopeři, co neumí mířit o tom ví své), ale ještě nikdy v historii této franchise jsem nezažil, aby snahou tvářit se chytře, se chlubili svoji stupiditou.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Vidíte, už začínám být citován :twisted:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jen pozor v diplomkách, vždycky mě citujte řádně dle normy =D
  • upraveno 19. července 2018
    @Tyrion Lannister Teda, já budu stručnější a stejně budu hubou plácat jenom tak do větru, ale co už :D Útěk z LA je postapokalyptická akce a věř mi, že kromě těch ukázaných vizálních fines nemá s TLJ společného víc než středověké Japonsko s fantasy space operou... ale je hezké, že od popcornu čekáš nějakou přidanou hodnotu :D Ono je hezké, že si youtubeři všimli stejného vyřešení situace, ale rozhodně neobjevili Ameriku, podobné vizuální vytrolení (kde jedna strana ve skutečnosti přítomná není) jsem viděla i v několika sci-fi filmech.

Jestli za největší problém filmu, který popíru fyziku vesmíru, považuješ řešení paliva, tak to je dobré. A pokud mám rozebírat, proč se na Crait Luke neteleportoval, když teda Síla umožňuje fyzické přenesení věcí, tak Luke to především udělat nechtěl. Taky podotýkám, že ty kapky se přenesly během "force skypu". Á propos - baví mě, když pořád ještě někde vidím, že Reylo je problém nebo žě jsou na to alergičtí. Chápu samozřejmě, proč se to části lidí nelíbí. Ale sladké děti léta by často rádi Rey viděli jako definici morálního hrdiny, takového Lukea s vagínou, a nějak pořád vidí idelní řešení v tom, že Rey, Finn a Poe nahradí rebelskou trojku Luke, Leia a Han a zkopou "big bad" bratrance Rey Kyla do kuličky, zatímco Leia bude skandovat. Ta představa je ale v praxi... jenom víc repetitivní a depresivní.

Nesouhlasím úplně s tím, že sequelová trilogie ukazuje akorát ruiny - jenom to, následoval další cyklus.

kdy Luke se znovu stává hrdinou bez bázně a hany (takže přesně jako na konci VI, ale tentokrát je to lež). ... ? To asi myslíme jiného Lukea než toho, který na konci Epizody VI odmítne bojovat se záporákem a dokonce nebojuje ani s ještě větším záporákem.
  • Taky se mi zdá, že chlapík v tom archetypovém videu na něco kápnul.
  • Nevím, mně by se docela pozdávala premisa, že spoustu věcí vyvrátime a oba přístupy k Síle usmířime, nějak rozumně smícháme. Konec koncu, sithové nebyli jediní darksideři. Nightsisters nikomu nezavadzali, teda temná strana by nemala byť z princípu katastrofou. Fakt sa mi páči predstava zmiešaného prístupu, ikeď Kylo ho zatiaľ nereprezentuje práve najlepšie. Možná k tomu potřebuje někoho dalšího, s kým sa bude dopĺňať.
    Kedysi som sem dotiahla odkaz na článoček, ktorý sa zaoberal Reylo a že ten pairing je archetypálny, ale že je správne, že Rey poslala Bena do čerta, pretože sa ponúkal ako to jediné, čo jej životu môže dať zmysel. Jestliže je třetí díl svede dohromady, protože Rey napokon zahodí světlou morálku a identitu klasického hrdiny, tohle si musí vyříkat.
  • @Aviv Ony obě strany jsou od prequeolové trilogie prezentované jako vadné, pokud jsou vedené do extrému. Oni Sithové byli zrůdy, ale jak se věci vyvinuly, tak temná strana je součást přirozeného stavu věcí (agresivní energie, emoce, smrt, rozklad).

Asi myslíš článek o tom, že Anakin a Padmé i Kylo a Rey jsou pairing archetypů "usurper" a "holly mother" a že rozdíl je v tom, že Padmé nebyla v dost zásadních věcech Anakinovi rovná. Yop, hezké meta.

Ono je to, co jí Ben říkal, ještě lepší. S jejími mrtvými přáteli by byl ten jediný, kdo by jí zbýval. Byla by izolovaná. To samé samozřejmě dělal Snoke s ním. Chyba Rey byla v tom, že si myslela, že kvůli ní sklapne podpatky a uzná, že tak dlouho dělal chybu a že dost věcí nakonec obětoval kvůli ničemu.
  • AvivAviv
    Video sa mi nechce spustiť.
    Kdo tady mluví o tom, že by byl zlý? Možná tak wild card, či neutral neutral, nebo něco jiného. Je to dichotomie jako voda a oheň, zrození a zánik, jin a jang. Normální součást vesmíru, zatím co extrémy vedou k pohromám, jak říká svoa. Příběh o tom, jak se jeden stáva vyváženým držitelem obou by byl dobrý. Příběh o tom, jak ho nová výzva téměř nebo docela zbaví balansu, protože to není, že je jednou máš oba a hotovo, to je soustavná práce na příměří, na nové a nové dohodě mezi opačními impulzmi. Umění rozeznat, kdy použít jedno a kdy druhé - to se učíš celý život a platíš chybami a diplomatickou akrobacií a těžkou nápravou a nejistotou a neduvěrou těch, jež se drží jen jednoho přístupu, což jsou téméř všichni, to ti vydá za příběh. Ani ryba, ani rak. To není storybreaker power, ale soukromé drama k tomu externímu, když to uděláš správně.
    Nebo dobrá, jeden nemuže držet oba síly najednou, ale pak by se třeba dark user učil jak vytvořit funkční tandem s light userem.
    Ne kvuli němu. Kvuli sobě. Zhodou okolností to bude názor podobný tomu jeho. Video mluví o tom, že Ren chce spolu s ní začít něco nové, zatímco ona se rozhodne, že radši zustane při starém rozdělení a konkrétně na světlé straně. Celou dobu to vypadalo, že všechno se vyvrací a pak najednou otočka spátky z její strany (a v jiných částech filmu). Ovšem ve třetím dílu by mohla zménit názor. Skusí být světlá a nebude to pro ni fungovat. A pro něj nebude fungovat co dělá on, je tay nékolik věcí, které si není ochoten přiznat, které u sebe potláčí i pŕesto, že chceme dosáhnout rekoncilace. Taky bude muset něco zahodit, jestli se chce vyhrabat z maléru, ve kterém je. On toho ještě stratí... Ale bude na to muset přijít sám, ne proto, že ho hezká holka požádala. Takže až oba trochu změní své svetonázory a pár věcí vybouchne, daj si meeting a dohodnou se na rovnocenných pravidlech. A KK ji tam dá nějakou repliku, ve které Benovi spílá a bude ji dáno za pravdu a bude to nakloněno feminističtěji. Tadá.
  • upraveno 19. července 2018
    @svoa00 A dej pokoj s tím spasitelským Reylo děckem Víš, co by znamenalo, kdyby se opravdu objevilo? Že jsme dva filmy sledovaly dvě postavy celkem zbytečně, abysme dostaly stejnou biblickou analogii jako s Anakinem.

A jak by se to lišilo od toho sledovat šest filmů o vyvoleném, který zničí Sithy jenom proto, aby se Sithové vrátili o třicet let později, akorát už si chytře neříkají Sithové, takže obešli právně proroctví :D
    Nebo sledovat šest filmů o pádu republiky, vzestupu impéria a pádu republiky znovu.

Anebo sledovat příběh vyvraždění jediů, obnovení jediů jenom proto, aby jediové byli vyvraždění znovu.

Netřeba připomínat, že jsme zde měli tolik krevprolití jenom proto, aby to o celých 30 let později začalo nanovo. =D
    Jak vidíš, tak to celkem sedí do Disneyho standardu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.