Dunk a Egg jako seriál? - Ice & Fire

upraveno 21. ledna 2021 v Seriál Hra o trůny
imageDunk a Egg jako seriál? - Ice & Fire

Web časopisu Variety dnes zveřejnil, že podle jejich zdrojů stanice HBO připravuje seriál podle povídek o Dunkovi a Eggovi. Seriál by měl být v rané fázi vývoje. Žádné bližší informace zatím nejsou. Ještě v říjnu 2019 George R.R. Martin na … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak co, vyjede rytíř na obrazovky? Aneb přečtěte si to dřív, než se toho zmocní filmaři :)
    A podle Entertainment Weekly se má jednat i o přípravě seriálu na téma Robertova povstání, přičemž prý zvažuji, že by to dělal tvůrce seriálu Řím. Nemůžu se dočkat oficiálního vyjádření (že bych měla radost, pokud se to potvrdí, tak to teda určitě ne).

K oběma tématům se Martin v minulosti opakovaně vyjadřoval odmítavě. Jsem zvědavá, jestli to není jen kachna, která vzešla z nějakého interního informačního šumu.
  • Tak mě by seriál o Robertově povstání zajímal více než seriál podle povídek o Dunkovi a Eggovi. Já jsem četl Rytíře Sedmi království a sága je pro mě výrazně lepší. Povídky nejsou špatný, ale na ságu zdaleka nemají. V Rytíři S. K. jsou jen tři povídky ne ? Martin jich napsal už více a nejsou přeložený ? Robertovo povstání už je dějově daný, člověk nebude čekat žadný šokující konec. Jen rozpočet by případně byl značný -armády, bitvy. Taky je u obou námětů docela odklon od fantasy -u povídek si teda nejsem jistý, u rebelie mě žádný fantasy prvek nenapadá. Pak se vkrádá otázka proč točit seriály z oblíbeného fantasy světa, který ale v podstatě nebudou, nebo by neměly být fantasy.
  • @derfel obávám se, že tohle je pro případné tvůrce ten "nejmenší" problém. Samozřejmě (asi) záleží na tom, co by jim k tomu řekl Martin, ale obecně vzato si nemyslím, že by měli problém si "dovymyslet" nějaký širší dějový kontext k Dunkovi (třeba dění na královském dvoře) nebo do rebelie nějakou nečekanou vedlejší linku s rudným knězem nebo... Nebo třeba zakomponovat fantasy schopnosti do Rhaegara, který, pokud si dobře vybavuju, měl i dle knih nějaké vize... nebo jenom studoval staré spisy?
  • upraveno 23. ledna 2021
    Kdyby se filmařům chtělo, tak mají možnost proložit děj scénami, které by dějově patřily do seriálu o Targaryenech - z doby, kdy ještě žili draci. Případně se dá při vyprávění jít ještě do starší historie Západozemí - až k Prvním lidem a dětem lesa. To už jsou klasické fantasy prvky. Asi bude ale hodně záležet na zpracování.
    Jinak styl Rytíře je samozřejmě trochu jiný než u Písně. Možná že chtěl Martin úmyslně zkusit něco nového.
    Na první pohled se proto dokonce zdá, že jde o jiný příběh, ale časem zjistíš, že ve skutečnosti k Písni patří - dějem i některými postavami. O Dunkovi je například zmínka v Bouři mečů a to zdaleka není všechno. Nedávno se tu například řešila pěkná teorie ke Krvevranovi, kterou v podstatě potvrzuje jedna věta z pátého dílu.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 23. ledna 2021
    @čejka U upozorňuji (pokud se naráží na tamto), že to není teorie, ale už potvrzený fakt. Třioká vrána doslova říká, že se jmenuje Brynden a Černou rybu pojmenovali po něm.
  • Takhle, u obou seriálů by museli tvůrci dost připsat, aby z toho vzniklo něco fungujícího. U Dunka a Egga není zase takový problém, že napsaných příběhů o nich je málo. U schopných scénáristů by nebyl problém vymyslet příběhy v podobném stylu. Mohl by to být epizodní seriál jako Mandalorian. Každý jednotlivý příběh může být třeba na dvě epizody. Jenom by museli být diváci předem obeznámení, že tentokrát nepůjde o epickou ságu, kterou znají ze Hry o trůny.

U Robertovy rebelie nemůžou hrát na momenty překvapení. Už jen lidi, co jenom viděli Hru o trůny, u hlavních aktérů vědí, co se stalo. Nicméně souhlasím, že v dobrých rukou můžou pracovat se subploty.
  • Proč samostatný seriál o rebelii? Čekala bych, že tím bude zakončen seriál podle targaryenské historie - symbolicky by skončil povstáním, které svrhlo posledního targaryenského krále, než nastoupil první z rodu Baratheonů...

Na Dunka a Egga bych se v adaptaci klidně podívala, i kdyby zůstalo jen u těch tří povídek.
  • Myslím, že by nezaškodilo oddýchnutie od monumentálnosti Piesne v podobe poviedok z toho istého univerza. Staré známe postavy v inom období života sú síce výborným lákadlom, ale niekedy je vyplytvané. Teda, Krvevrán je tu i tam, ale je to jiné pojítko, než vzít události a aktéry Rebelie. Takže když se najdou šikovní lidé, budu přát adaptaci Rytíře.
  • @Tyrion Lannister Jasně, s tím souhlasím. Tvůj názor potvrzovala tehdy i Nevada. Mimochodem, věta, která se dá brát jako důkaz, je v Tanci vlastně ještě jedna
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @čejka Ano
    I have my own ghosts, Bran. A brother that I loved, a brother that I hated, a woman I desired. Through the trees, I see them still, but no word of mine has ever reached them. The past remains the past. We can learn from it, but we cannot change it.[3]
    —Brynden to Bran Stark
  • @Tyrion Lannister Vidíš, tak to je další nepřímý důkaz, který můžeš použít, když znáš minulost dotyčného, aby sis je propojil. Vážně dobrý postřeh, tohle jsem přehlédla. Myslela totiž spíš hned první rozhovor mezi Bryndenem a Branem. Pokud by to ještě někdo nečetl a chtěl se nechat překvapit
    , tak tu Brynden mluví o tom, že kdysi nosil černý plášť a pak, že sleduje Brana od jeho narození "tisícem očí a jedním"
    .
    svoa00 napsal(a):

Takhle, u obou seriálů by museli tvůrci dost připsat, aby z toho vzniklo něco fungujícího. U Dunka a Egga není zase takový problém, že napsaných příběhů o nich je málo. U schopných scénáristů by nebyl problém vymyslet příběhy v podobném stylu. Mohl by to být epizodní seriál jako Mandalorian. Každý jednotlivý příběh může být třeba na dvě epizody.

Jasně, obojí by jim mohlo hodně pomoct. Kdyby jim Martin něco naznačil, dal by se docela dobře připsat aspoň příběh z Dorne - pitka v Prkenném městě, bitka s piráty, lady z Vaithu. Pak setkání s Eggovým bratrem ve Starém městě a celé to proložit epidemií...
    derfel napsal(a):

Tak mě by seriál o Robertově povstání zajímal více než seriál podle povídek o Dunkovi a Eggovi. Já jsem četl Rytíře Sedmi království a sága je pro mě výrazně lepší. Povídky nejsou špatný, ale na ságu zdaleka nemají.

No Dunk je hlavně jiný a při prvním čtení se zdá, že za sebou nemá tak propracovaný svět. Vychutnala jsem si ho spíš až napodruhé, ale to vlastně platí o celé sáze, protože musíš znát souvislosti, které se vynořují postupně. Jinak postřehů k Eggovi a Dunkovi je hodně samozřejmě tady http://www.icefire.cz/forum/discussion/51725/rytir-sedmi-kralovstvi-ice-fire#latest
    Tak on to Martin v Tanci s draky neřekl úplně přímo, ale naznačil dost jasně. Stačí porovnat popis
    Bloodravena v Tanci s popisem od Dunka. A pak pár dalších odkazů v Tanci.

Tanec s draky:
    Pleť měl mrtvolný lord bílou, soudě podle míst, kde byla vidět, jen po krku se mu rozlézala až na tvář krvavá skvrna. Bílé vlasy, tenké a jemné jako konečky kořínků, byly tak dlouhé, že splývaly na hliněnou podlahu.
    „Ty jsi ta tříoká vrána?“ slyšel Bran sám sebe. Tříoká vrána by měla mít tři oči. Tenhle má jen jedno, a ještě rudé. Ve světle pochodně se lesklo jako kaluž krve a Bran na sobě cítil jeho upřený pohled.
    Vrána?“ Hlas bledého lorda zněl suše a rty se pohybovaly pomalu, jako by odvykly tvořit slova. „Býval jsem, ano. Černý šat, černá krev.“
    Byl jsem lecčím, Brane. … Sleduji tě už dlouho, sleduji tě skrze tisíc očí – a jedno.
    Když se ho Meera Reedová zeptala na skutečné jméno, vydal ze sebe přízračný zvuk, což mohl být i smích. „Zaživa jsem měl mnohá jména, ale i já jsem kdysi měl matku, a ta mi ještě u prsu dala jméno Brynden.“
    „Žije už mnohem déle, než je smrtelníkům dáno, a pořád je tady. Pro nás, pro tebe, pro říše lidí. V těle už mu zbývá jen špetka síly. Má tisíc a jedno oko, a je toho tolik k vidění.

Povídka Přísežný meč:
    Kolik má lord Krvavec očí? Tak zněla hádanka, kterou Egg zaslechl ve Starém Městě. Tisíc – a jedno. (hádanka se v textu opakuje několikrát, stejně jako v Tajemném rytíři)
    Před šesti lety ho Dunk v Králově Přístavišti viděl na obě vlastní oči, ... Kvůli sinalé pokožce a porcelánově bílým vlasům působil dojmem oživlé mrtvoly. Na líci a bradě se mu táhlo mateřské znaménko, skvrna jako cákanec od vína, která má údajně mít podobu rudého krkavce, i když Dunk tam viděl jen divný flek barevné kůže. Upíral na něj zraky tak moc, že to Krvavec vycítil. Králův čaroděj se otočil a cestou kolem si jej prohlížel. Měl jediné oko, a to bylo rudé.
    Povídka Tajemný rytíř:
    Kdysi v Králově Přístavišti ho viděl na vlastní oči. Kůži má tenhle Brynden Řeka bílou jako kost, vlasy také, a oko – má jen to jedno, ... rudé jako krev. Na tváři a na krku mateřské znaménko jako flíček od vína.
    Až pak se místokrál podíval na Dunka.
    Byl starší, než jak si jej Dunk pamatoval, měl hrubý vrásčitý obličej, ale pokožku stále světlou jako vybělená kost, a na tváři a na krku měl pořád to ohavné mateřské znamínko v barvě skvrny od vína, o němž si někteří myslí, že vypadá jako krkavec.
    ...
    Vlasy mu spadaly na ramena, byly dlouhé a bílé a rovné, sčesané dopředu tak, aby zakrývaly chybějící oko, ... Zbývající oko bylo sytě rudé. Kolik očí má Krvavec? Tisíc – a jedno.

• OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Já bych tedy Dunka a Egga formátem viděl spíš na film, klidně tři, na každou povídku jeden, mělo by to aspoň normální stopáž. Ale pro Hollywood to bude nejspíš málo akční, kromě Ashfordu.
    Lord Krvevran jako zelenověštec vidí nejen do minulosti, ale i do budoucnosti. Líbí se mi, jak Dunk vzpomíná, když Bryndena Riverse viděl poprvé v Králově Přístavišti, a jak ho jediné rudé oko upřeně pozorovalo. Proč asi ? :)
  • Větší divácký potenciál má Robertova rebelie. Obsahuje přesně to co mají běžní diváci na Hře rádi. Jedna z hlavních postav (kromě Roberta) se nabízí Rhaegar. Tragický hrdina, který musí volit mezi povinností a zakázanou láskou. Nepřipomíná to něco ? To by byla jednoduchá propagace - Nechte se okouzlit strhujícím příběhem otců vašich oblíbených hrdinů a sledujte Pád draků.
    Já jsem viděl jen první serii Mandaloriana. A nevím jestli by to u Dunka a Egga podobně fungovalo. Co jsem pochopil tak ve druhý serii, tam dost recyklují oblíbené postavy. Dávno mrtvé, postavy z oblíbených Klonových válek i ty nejznámější. U Dunka a Egga by z pohledu běžného diváka žádné známé oblíbené postavy nevystupovaly. A třeba Klonové války ( viděl jsem jen pár dílů) přišly s příběhem nové postavy, který je ale zasazený do známého období SW aje její mistr je jedna z hlavních postav celých hvězdných válek. Po filmu Pan prstenů byl natočen Hobit, kde se "vrací" některé z oblíbených postav. Jiné období ze Středozemě se točí až teď po odkladech a má jít o nejdražší seriál všech dob.
  • V Robertově válce je známých postav dost ;-) V Dunkovi se jich zase tolik nenajde, ale tím pojítkem by případně mohl být Eggův starší bratr
  • Znamých postav tam je dost. Půjde o to udělat asi to případně udělají hlavní postavy z jiných než ve Hře ( ani ten Robert nebyl hlavní postava, tam počítám tři - Jon,Tyrion, Daenerys ). Aemon by mohl být pojítkem. Otázka je jestli si běžný divák vůbec pomatuje kdo to vlasně v seriálu byl.
  • Oakenfist napsal(a):

Já bych tedy Dunka a Egga formátem viděl spíš na film, klidně tři, na každou povídku jeden, mělo by to aspoň normální stopáž.

Naprostý souhlas!

A ten postřeh s upřeným Krvevranovým pohledem taky dobrý!! ;)
    Zajímavé, oni v tom vývoji pořád pokračují - došlo k angažování scénáristy, který by měl na projektu pracovat i jako výkonný producent. A GRRM k tomu pořád zarytě mlčí.

https://thewertzone.blogspot.com/2021/11/tales-of-dunk-egg-tv-series-picks-up.html
  • Nějaké teorie, proč se ne a ne vyjádřit?
    Zřejmě čeká, co z toho vyleze. HBO to zatím k natáčení neschválilo, je to pořád jen ve fázi vývoje. GRRM se dřív vyjádřil, že Dunka ke zfilmování nedá, dokud ho nedopíše. Na druhou stranu se zavázal ke spolupráci s HBO na několika projektech (nepamatuju si přesný počet). Napadá mě, že buď má právo veta a zatím se nerozhodl (či mu to ještě ke schválení nepředložili), nebo upřesnili dohodu, že HBO natočí jen skutečně napsané povídky.
  • Tak nedivím se mu, že chce mít jasné podmínky, jak by to vypadalo. Nejlepší by byla forma minisérie, což by snad u kabelovky ještě prošlo, protože filmy a seriály tam nejsou jenom prostor mezi reklamami. Trochu se obávám, že HBO ale plánuje všechny ty příběhy nefouknout do jednotlivých sérií a vymyslet si k tomu klišé dějové kudrlinky.
  • Budu se na to muset znovu povídat, ale v předmluvě k průvodci seriálem Cizinka byly informace o tom, jak to v USA je, když autor dá autorská práva k natočení seriálu. Pochopila jsem tehdy z toho, že ztrácí moc nad tím, co, kdo a jak s tím udělá a jak látku uchopí. V případě Cizinky dokonce práva na seriál koupil někdo, ale po letech je prodal někomu jinému.
    Záleží na tom, jaké podmínky si při prodeji stanoví.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.