Sandor Clegane

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

POZOR SPOILER na Hostinu 2!

Trápí vás osud nebohého Ohaře? Nemůžete v noci spát, smáčíte polštář slzami, lkajíce: "Ach Sandore, Sandore!", proklínáte autora za nešťastný osud oblíbené postavy? :)

Pak možná nemusíte. Je dobré se podívat pozorněji, co říkal Brienne Starší bratr na Tichém ostrově. "Ten muž, za kterým se honíš, je mrtvý." Brienne se honila za Ohařem, divokým válečníkem... A když konstatovala: "Sandor Clegane je tedy mrtvý", odpověděl docela vyhýbavě: "Odpočívá v pokoji." A později řekl, že je Ohař mrtvý. Ohař, ale ne Sandor Clegane. To by mohlo znamenat, že se Sandor vzdal svého života bojovníka a přidal se k tichým bratřím. Vždyť i sám Starší bratr říká, že zemřel v bitvě na Trojzubci, načež se vzdal rytířství a stal se mnichem. To by mohlo být zajímavé vodítko. Kromě toho ví o Ohařovi až příliš mnoho informací: že chtěl zabít svého bratra, že byl zahořklá duše, že s ním putovala Arya... to se nejpravděpodobněji mohl dozvědět přímo od Sandora, a nejspíše ne ve chvíli, kdy v horečkách umíral pod stromem, ale spíše později. A myslíte si, že by se jim podařilo chytit a ustájit Cizince, kdyby jim v tom alespoň trochu nepomohl jeho pán? :wink:

A kromě toho je dobré si povšimnout hrobníka, který kope na svahu hrob. Bratr Narbert o něm říká, že je to novic. Též je řečeno, že je větší než Brienne a chromý. A nebyl náhodou při boji v hostinci Sandor zraněn na stehně? Hm? Možná si říkáte, proč by se zrovna Sandor Clegane přidal k Tichým bratřím. Sám Starší bratr říká, že Sandor žil proto, aby mohl zabít svého bratra, a to jediné mu vzali, když princ Oberyn z Dorne bodl Gregora otráveným oštěpem. Ovšem tuto novinku se Sandor mohl dozvědět jedině od Tichých bratří. Je dost dobře možné, že se po ztrátě své "válečnické motivace" uchýlil do kláštera. Jenže, co se stane, až se bratr Sandor dozví, že Hora ve skutečnosti není mrtvý, ale stala se z něho Qyburnem oživená nemrtvá bestie? Vydrží u klášterního života? :P

Samozřejmě, nic není jisté. Možná je Ohař naživu, možná je mrtvý. Jaký je váš názor?

1246

Komentáře

• upraveno 2. září 2011
    Já si představuju, že to má všechno promyšlené už od začátku :-)
  • upraveno 2. září 2011
    No, to si tiež myslím, neverím, že keby to nemal premyslené, dokázal by tam vložiť toľko detailov a narážok. Zrejme sa mu niečo počas písania zmení, ale tiež som toho názoru, že to má premyslené (a tak je to najlepšie, viď. onen Babylon 5, ktorý mál svoj vrchol v 3-5 sezóne, kedy napr. niektoré Star trek seriály už len mleli z posledného a aby vôbec bolo o čom točiť, variovali "výborné" epizódy v simulátore).
  • upraveno 2. září 2011
    Na Star Trek jsem se nikdy nedívala, ale z Babylonu miluju všechny série, nejvíc ale druhou, třetí a pátou :-)

btw: Viděla jsi Lost Tales? Už to není ono, ale stejně mě to zahřálo u srdce.
  • upraveno 2. září 2011
    V jednom rozhovoru nějak říkal, že má vymyšlený konec, ale to jak přesně se k němu dostane ještě ne, takže tam má určitou variabilitu, ale věci jako, kdo může umřít může ovlivnit jen u někoho, předpokládám, že většina postav z jejiž pohledu na to koukáme bude pro konec důležitá.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 2. září 2011
    napr. kto je Azorko - zdôvodnenie som našla snáď ku každej postave ságy :D
    A on to nakonec nebude nikdo ;o))
  • upraveno 2. září 2011
    Tyna: Videla, z B5 mám nakukané všetko :) Tie filmy boli IMHO vždy trošku slabšie, ale nič nebolo vyslovene zlé (čo sa u takého Star Treku, ač ho mám rada, povedať nedá :P) A vždy som mala rada Galena :D Ináč s výberom sezón súhlasím :)

A aby som nebola iba OT, na Westerose si všimli pozoruhodnú podobnosť Sandora s hrdinom Írskej mytológie Cúchulainnom...

Cuchulainn:

~ nicknamed The Hound of Ulster (that's the obvious one)
    ~ associated with dogs/hounds from his early childhood
    ~ has loyal steeds, one of which stays with him to the death and fights violently for him (kills thirty men with his hooves and teeth before he dies)
    ~ in many versions, described as having dark longish hair, pale skin, and appearing lean but in fact being the strongest man alive
    ~ his face disfigures itself when he goes into his riastrad, his warp spasm/battle fury (though this is only temporary disfigurement, his otherwise handsome face is described as pretty hideous-looking at these times)
    ~ fated to die young and violently and outnumbered (but heroically, of course)

Sandor Clegane

~ nicknamed The Hound
    ~ also associated with dogs throughout the series and because of his house's sigil
    ~ has a loyal but tempermental stallion, Stranger, who is an effective warhorse
    ~ described as having a similar physical appearance---dark hair, leaner than his brother of course but incredibly strong
    ~ face horribly disfigured (permanently, but still gives him a fearsome otherworldy and monstrous visage in battle, along with his Hound helm)
    ~ while there is no specific prophecy regarding Sandor's fate, there doesn't really need to be one. A character like him is almost certainly doomed to die young. Whether Sandor dies "heroically" or not.....we'll just have to wait and see. :) *

(Je tam toho viac, celkom sa podobajú aj mená, Cuchulainn mal nejaké techtle-mechtle s vílou, čo sa menila na vtáčika a podobne...:D)
  • upraveno 2. září 2011
    Nevada, to by celkom zodpovedalo GRRM troll povahe :))
  • upraveno 3. září 2011
    to Shirley: No, ono už samotné jméno Cú Chulainn ve skutečnosti znamená "pes Cualanův" (v mládí zabil stejnojmennému kováři psa a od té doby se s ním "psi" táhli).

Ale je tam i dost rozdílů. Tak kupříkladu Sandorovým tatíkem je zcela jistě člověk, jeho kůň je přirozený a nikoli tvor z Jiného světa, nemá bratránka - proslulého sběratele hlav ani věrného přítele, vozataje, který není člověk. Ani nejsou potřeba drastická opatření, aby se dostal z "válečné horečky". Jo, a techtle-mechtle s ptačím mužem měla Cúchlainova matka. Cúchulainn měl jen techtle-mechtle s Fand, manželkou Mananaana mac Lira, vládce moře z Jiného světa.
  • upraveno 3. září 2011
    manželkou Mananaana mac Lira
    Několikrát za sebou jsem to přečetla jako "manažerkou." Dost mě to zmátlo...
  • upraveno 3. září 2011
    Chrochta, jj, na tej wiki to je. Ad to ostatné - tak jasné, že dosť veľa vecí nesedí, GRRM chcel vytvoriť realistickú postavu, nie mytologického hrdinu, takže logicky sa inšpiroval len niekde (povedala by som, že to naozaj nie je náhoda, rovnako ako Cersei a tá siréna z Odyssey).
    Cúchulainn měl jen techtle-mechtle s Fand, manželkou Mananaana mac Lira, vládce moře z Jiného světa.
    Trebárs si Sandor nabalí dáku Greyjoyovú :))
  • upraveno 5. června 2012
    Jak jsem to pročítal znova tak mi přijde jasné že Sandor mrtvej není, je tam až moc takovejch náhod napsanejch, proč by se Martin otravoval s takovým popisem když by to nechtěl využít :)
    Blackfish: Kolik lidí bys ještě (tajně) nechal přežít? ;)

Jinak v tomhle případě souhlasím (čti: doufám).
    Jasně, Martin má ve skutečnosti měkký srdíčko (odkášlání) :D
    Sandor je samozrejme živý a zdravý, trochu chromý a navyše novic. ale je rozhodne živý. aby nechal psa, takú vďačnú postavu tak rýchlo voňať fialky odspodu? nonsens ;)
    Navíc musí Pes ještě zabít nemrtvou Horu.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. června 2012
    Nechci vám kazit radost, ale já nechci aby byl mrtvý, což jisto jistě znamená, že mrtvý je :)))
    Krisa napsal(a):

Nechci vám kazit radost, ale já nechci aby byl mrtvý, což jisto jistě znamená, že mrtvý je :)))

počkať, trochu sa mi pletie táto logika. ty nechceš aby bol mŕtvy ale aj tak je mŕtvy? kde je heslo nádej umiera posledná? ;)
    Marci pan napsal(a):

Krisa napsal(a):

počkať, trochu sa mi pletie táto logika. ty nechceš aby bol mŕtvy ale aj tak je mŕtvy? kde je heslo nádej umiera posledná? ;)
    Princip "Je to moje oblíbená postava, takže určitě umře." málokdy selhává. Taky mi to tak funguje, naděje, nenaděje. >:(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. června 2012
    Marci pan: Má naděje zemřela se 150. zemřelou oblíbenou postavou :D (jak si někoho oblíbím, jde pod drn - výjimky jsou, ale je jich málo)
    Raptorko, jen Clegana, ostatní ať chcípnou v pekle :) (včetně Neda, dobrý člověk, špatný hráč)
    Krisa napsal(a):

Marci pan: Má naděje zemřela se 150. zemřelou oblíbenou postavou :D (jak si někoho oblíbím, jde pod drn - výjimky jsou, ale je jich málo)

ja sa môžem skromne pýšiť tým, že na 97% mám pravdu. tvrdím že Sandor ešte karty zamieša, čiže bude živý. a túto 97% pravdu si rada vychutnám možno o pár rokov :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. června 2012
    Než to rozvedete dál, tak bacha na spoilery z Tance, prosím.
    Já naštěstí s úmrtím Jona Conningtona počítám, takže mě nic nemůže překvapit. :)

Ajo, pardón, lepší? :)
    prave som citala tu kapitolu z Hostiny a je uplne jasne, ze Sandor tam robi hrobnika :)
    Griff: myslím, že on sám s tím počítá taky.
    brbr napsal(a):

Griff: myslím, že on sám s tím počítá taky.

jj, však právě
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. června 2012
    prave som citala tu kapitolu z Hostiny a je uplne jasne, ze Sandor tam robi hrobnika :)
    A zpívá si: Loni jsem se učil hrobařem, jezdit s hlínou, jezdit s trakařem, kopat hroby byl můj ideál... :D
    Everett Young napsal(a):

A zpívá si: Loni jsem se učil hrobařem, jezdit s hlínou, jezdit s trakařem, kopat hroby byl můj ideál... :D
    A proč ne? Při tom se kope mnohem líp... :D
  • upraveno 6. června 2012
    Chudák Krisa až se dozví že ubodali Jona.... - tolik k jejím oblíbeným postavám...
  • upraveno 6. června 2012
    Jarla: Ona to už ví.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.