Valonquar

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Naše milá blonďatá královna regentka z Králova přístaviště jest znepokojena. Starost jí dělá proroctví Maggy řečené Žáby, podle nějž má přijít mladší a krásnější královna (Margaery? Sansa? Dany?) a obrat ji o vše, co je jí drahé. Celé představení má završit valonquar (malý bratr), který lady Cersei uškrtí. Komu se této cti asi dostane? Kdo bude valonquar?

• Tyrion - každého asi napadne jako první. Navíc si to myslí Cersei, a proto to asi pravda nebude. Ale proč by ne? Proč by taky jednou nemohly věci dopadnout tak, jak královna předpokládá? To by asi bylo to největší překvapení. A proroctví by se vyplnilo do puntíku.[/*:m]

• Jaime - pikantní a přitažlivé. Pokud Jaime spálil dopis s úmyslem se na Cersei vykašlat, možná je to začátek jeho cesty stát se jejím valonquarem. Přeci jenom vyšel z lůna o pár okamžiků později, takže mladším bratrem je. Z příběhotvorného hlediska by to bylo velmi půvabné, kdyby se jejím vrahem stal právě on. Ne, že by si to nezasloužila, za to, jak se k němu chovala. A možná by získal i novou přezdívku: Královnokat. Pouze jediná prasklinka je v této teorii: jak chcete někoho škrtit, když máte jen jednu ruku?[/*:m]

• Arya - velmi lákavá možnost. Záměna pohlaví v proroctví tu už jednou byla, a sice v případě Prince, který byl přislíben, ale to nevadí. Kromě toho by valonquar nemusel být doslova malý bratr, nýbrž třeba označení, které používají Muži bez tváře jako označení pro své mladší učně. Je to sice divoký tip, ale hodně se mi líbí. Velmi, velmi bych se smál, kdyby na konci Tance s draky řekl Laskavý muž Aryi: "Tak, valonquare, teď pro tebe mám první misi, úkol, kterým nás pověřila Železná banka..."[/*:m]

• Nejvyšší septon - v poslední době získává poměrně velkou moc. Malý bratr by v tomto případě mohlo být označení jeho hodnosti. Církev bere jako ctnost chudobu a pokoru, dokonce je možné, že se septon někde v knížce za malého bratra označuje. Ovšem, že by škrtil Cersei? Nebylo by to proti Sedmi?[/*:m]

• Sandor - přejme té nepokojné duši pomstu, tedy samozřejmě za předpokladu, že je skutečně hrobníkem na Tichém ostrově. V takovém případě by se mohl stát šampionem církve a utkat se s vybraným bojovníkem královské gardy. Možná dokonce se svým bratrem. To by bylo velmi sladké. A nezapomínejme, že je malým bratrem Gregora.[/*:m]

• Tommen - velmi prapodivný tip, ale taktéž možný. Tommen je milý chlapec, který proti různým nařízením své matky regentky začal v poslední době trochu rebelovat. Mohlo by to nakonec dopadnout tak, že si z ní udělá "fackovací pannu"? A co je hlavní, Tommen je malý bratr Joffreye.[/*:m]
Nebo někdo úplně jiný? Co si myslíte vy?[/]
2

Komentáře

• upraveno 19. ledna 2007

Ještě jsem zapomněl dodat, že v tu chvíli by do místnosti na drakovi vrazil Aegon Dobyvatel žonglující citronovými zákusky. :P (a mistr Martin by někdy v té době už vyplazoval jazyk na vousaté muže v bílých pláštích). :lol:

ale ono to nemá znamenat mladší bratr, ale malý bratr ne? Potom by to možná za jistých okolností sedělo i na Lancela, ale osobně si myslím, že Lancel to nebude...

Arenga wrote:
    ale ono to nemá znamenat mladší bratr, ale malý bratr ne? Potom by to možná za jistých okolností sedělo i na Lancela, ale osobně si myslím, že Lancel to nebude...

Problém je v tom, že neznáme přesný význam použitých valyrijských slov, ani v jakém kontextu se používaly a podobně. Malý může znamenat "fyzicky malý" nebo "mladý" nebo nějaký jiný význam, ať už užší nebo širší. To prostě nevíme... :roll:

Podobné proroctví si vykládali špatně například Targaryenové, když měli "prince, který byl přislíben", jenže ona to je (pravděpodobně) ve skutečnosti princezna. Jak říkal Aemon, u draků se pohlaví nerozlišuje.

Nemohlo by k podobné záměně dojít třeba i u Cersei? Že by šlo o malou sestru? Aryu? :shock:

Takže jsme se dobrali toho, že Valonquar může být v Západozemí prakticky kdokoliv. Navrhuji založit fórum: Kdo v žádném případě nemůže být Valonquar a proč?

1) Nemůže to být žádný zlovlk (nemá tlapy uzpůsobené ke škrcení), ani žádné jiné zvíře, kromě opice a hada

2) Nemůže to být Eddard Stark ani Robb Stark. Vlastně nikdo, kdo zemřel, s výjimkou těch, co znovu vstali.

Nový nápad: co když to bude Cersei sama? :roll: V zoufalství se uškrtí, aby na ni valonquar nemoh´...

• upraveno 20. ledna 2007

Léto wrote:
    Nový nápad: co když to bude Cersei sama? :roll: V zoufalství se uškrtí, aby na ni valonquar nemoh´...

Jo, tak to je originální myšlenka! :-))

• upraveno 24. května 2011
    Nechce se mi pročítat diskuzi, takže nevim kdo vede, ale můj tip: 99 % Jaime.
    Myslíš si, že ju uškrtí jednou rukou? Dosť obťiažne aj na králokata :D
    Myslim, že by to pro něj nebyl problém. Ale už si přesně nepamatuju to proroctví... tam se mluví o tom, že to musí být holýma rukama?
  • upraveno 25. května 2011
    V proroctví bylo, že Cersei bude mít 3 děti. Zlato bude jejich korunami a jejich rubáši. "Až tě tvoje slzy vysuší, valonquar stiskne svýma rukama tvoje bledé bílé hrdlo a vymáčkne z tebe život."

Ve snu Cersei viděla, že to byly ruce Skřeta. Akorát z něho by snad neudělal Martin vraha celé rodiny. Podle mne valonquar bude mít nějaký přenesený význam, jinak by Maggy řekla bratr.
    No tak to holt udělá jednou rukou a tou zlatou si jí bude jen přidržovat. Však je to velkej chlap, tak ten její útlej krček zvládne, když si jí třeba přitlačí na zeď. Přišlo by mi to nejstylovější a něco mi říkalo že to tak bude od okamžiku, kdy jsem četl tu věštbu. A ještě víc po tom, co Cersei v celém AFFC Jaimeho jebala za kdeco a dost se odcizili. A zmačkání (nebo spálení, už nevim) dopisu o pomoc mě v tom utvrdilo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. května 2011
    Někde v Aryiině kapitole v Hostině, jí tuším vysvětlují, že Valonquar je i výraz pro muže bez tváře. (Snad si to s něčím nepletu.) Já tipuji Aryu, která po návratu do Západozemí začne zkracovat svůj osobní modlitební seznam.
    Každopádně si nemyslím, že se to proroctví vyplní doslova, protože si to Cersei určitě špatně vyložila, takže to nebude bratr.
    GRRM má ještě spoustu prostoru na manévrování, protože i to proroctví si Cersei vybavuje ze snu, a tudíž má stejnou vypovídací hodnotu jako její domněnka, že to bude Tyrion.

Každopádně to znamená, že Cersei ještě uvidíme trpět a nezbavíme se ji v prvních kapitolách Tance.
  • upraveno 26. května 2011
    Nevada - však je to napsane v članku u jejiho jmena :)
  • upraveno 26. května 2011
    Valonquar má nepochybně víc významů (asi jako "pětka": mimo jiného slangové označení desetikoruny). Můj osobní typ je, že je to označení pro kata neboli mistra ostrého meče alébrž mistra málodobrého. Magga Žába Cersei slíbila státní popravu prvního stupně, provedenou garotou (zardoušení).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 26. května 2011
    A jo, vidíš. Já tady ten úvod četla už před několika měsíci, takže jsem na něj v mezičase zapomněla... V diskuzi mi to skočí hned na příspěvky :)
  • upraveno 3. června 2011
    V jedné místnosti ležela na zemi krásná nahá žena s roztaženýma rukama a nohama a kolem ní se hemžili čtyři malí
    mužíčci. Měli zašpičatělé krysí obličejíčky a drobné růžové ručky, stejné jako služebník, který jí přinesl číši stínu večera.
    Jeden ji tloukl mezi nohy. Další ji bodal do ňader, kousal ji do bradavek svými vlhkými rudými ústy, trhal a žvýkal.
    - Zdroj Daenerys v domě Neumírajících
    Že by to mohla být Cersei ?
  • upraveno 3. června 2011
    Nevím proč, ale tohle jsem si vždycky spojoval s Melisandrou... i když je to asi blbost.
  • MIlMIl
    upraveno 4. června 2011
    Nee tohle je celé Západozemí a jak se o něj rvou jednotliví králové.
  • upraveno 4. června 2011
    To dává docela smysl!
  • Tak mně ještě napadl Kevan, mladší to bratr Tywinuv a pak jsem si vzpomněla, že jej krouhnul Varys. A to mě dovedlo k myšlence, jestli Varys nemá staršího brášku. Sic nevím, proč by rdousil Cersei, ale u tak záhadné osoby jeden nikdy neví. Ale spíš ne.
    Valonquar jako Muž bez tváře zní taky fajn.
    Ale ja sázím na Jaimeho.
    A bylo by možné, aby valonquar byl jed? Něco jako to, co odrovnalo Cressena na Dračím kameni a Joffa a na svatbě. Ten popis umírání je děsně podobnej.
  • Já jsem pro Jaimeho... Nehledal bych v tom složitosti (se zlatou rukou mu škrcení taky půjde...). Ale v podstatě, ať to bude kdokoli, má moje sympatie... :o)
  • Já myslel, že to má být mladší bratr proto mi nesedí ty další možnosti. Inak otázka, která je možná co mi víme kolik má mladších bratrů neříkejte, že tywin byl od smrti své ženy ehmm v celibátu.
  • Cersei si to myslí, ale Šae v posteli dokazuje niečo iné.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Jay Když už bychom v tom neměli hledat složitosti, tak musíme předpokládat, že to Cersei tipla dobře, ale Tyrion ji asi nezabije. Ne že by k tomu nedostal příležitost, ale v době kdy se Tyrion (jestli) vrátí do Západozemí bude Cersei pravděpodobně už mrtvá vzhledem k tomu, jak se situace vyvinula
    @p1e9t9r2 Dobrá poznámka, i když vzhledem k těm jeho prupovídkám vůči Tyrionovi, nu na druhou stranu potrefená husa, vždycky nejvíce kejhá, že :-D Ale pochybuji, že by něco takovou důležitou roli autor jako Martin svěřil úplně nové neznámé postavě

Mne teďka napadlo, že Valonqar je Gerion (mladší bratr Tywina), všechny smrti u Lannisterů byly součástí jeho masterplanu na převzetí vlády nad Casterlyovou skálou
    Hmmm, Kevan dead, Cersei next everything goes as i planned
    Nebo nás Martin vytrolí a Cersei zavraždí 50 lidí najednou jako u Caesara si stoupnou do fronty a budou do ní vrážet nože a my se tak nikdy identitu Valonqara nedozvíme :twisted:
    @Aviv
    Aviv napsal(a):

Tak mně ještě napadl Kevan, mladší to bratr Tywinuv a pak jsem si vzpomněla, že jej krouhnul Varys. A to mě dovedlo k myšlence, jestli Varys nemá staršího brášku. Sic nevím, proč by rdousil Cersei, ale u tak záhadné osoby jeden nikdy neví. Ale spíš ne.
    Valonquar jako Muž bez tváře zní taky fajn.
    Ale ja sázím na Jaimeho.
    A bylo by možné, aby valonquar byl jed? Něco jako to, co odrovnalo Cressena na Dračím kameni a Joffa a na svatbě. Ten popis umírání je děsně podobnej.

Samotné úmrtí a výklady kolem něj bych bral dost s rezervou, to že ji někdo uškrtí může i znamenat, že ji někdo pověsí na stromě. Jaime se jeví hodně pravděpodobně na 90% i vzhledem k tomu, že vztahy mezi nimi jsou na bodu mrazu.
  • Jakože aliancie s UnCat? Hmmm... Sounds good.
  • @Tyrion Lannister No jako zrovna u Martina je možné vše bohužel viz objevení Aegona. Díky tomu mne napadl další mladší bratr. Bylo by vtipné vidět ten kontrast, kdy ji někdo zabije a až pak ji dojde, že podezírala špatné osoby a celou dobu byla ještě jedna osoba na scéně.
    upraveno 14. prosince 2015
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

@Tyrion Lannister No jako zrovna u Martina je možné vše bohužel viz objevení Aegona. Díky tomu mne napadl další mladší bratr. Bylo by vtipné vidět ten kontrast, kdy ji někdo zabije a až pak ji dojde, že podezírala špatné osoby a celou dobu byla ještě jedna osoba na scéně.

Tak Aegon byl známý, i když jen jako mrtvé mimiono (krom toho stále to může být podvodník). O Tywinových bastardech nikdy nikdo neslyšel, takže by to byl dost krok hodně vedle, třebaže zajímavý. To už fakt raději ten Gerion :twisted:
  • @Tyrion Lannister To je to třeba tu postavu známe, jen nevíme že je to jeho bastard. Ted třeba lancel zasadil královně velký políček když vykládal část jejích intrik nejvyššímu vrabčákoj, což ona taky nečekala a jeho výpověd bylajedna z věcí, které ji uvěznili
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.