Tři nejprovařenější teorie
Připadá mi, že se tu nějak málo spekuluje, tak nabízím tři nejprovařeněší teorie, které jsou tak očividné, že nejspíš nejsou pravda :lol:
1) Jon Sníh je syn Lyanny a prince Rheagara
podpůrné důkazy:
- hned v úvodu "Písně" si zopakujeme, že král Robert je tak posedlý nenávistí k Tarareynům, že ještě teď by neváhal jejich potomky vraždit
- Lyanna zemřela na "krvavém loži", což nemusí znamenat jen to, že lože bylo od krve, ale "krvavé lože" je synonymem pro "porodní lože" viz věta, kdy Maegy na otázku, zda je i porodní bába, říká Dany "znám všechna tajemství krvavého lože"
- Ned Lyanně cosi slíbil a když byl uvězněn v Králově přístavišti, vzpomínal v souvislosti s tím slibem na Jona a říkal si, kéž by s ním mohl ještě jednou promluvit
- Ned nikdy nemluvil o Jonově matce, Robertovi řekl, že se jmenovala Wylla, ale Arya se od Edrika Dayne dozví, že Wylla byla jen Jonova kojná
- Dany měla v domě Neumírajících vizi, kdy viděla modrou růži (odkaz na Lyannu) vyrůstat ze zdi z ledu (na Zdi je Jon)
2) Novic Alleras z citadely je ve skutečnsti Písečná zmije, dcera prince Oberyna, Sarella
Co víme o Sarelle
- je to dcera prince Oberyna a obchodnice z Letních ostrovů
- je tmavá, má vlasy vybíhající jí ve špičce do čela
- zajímala se o historii
- podle Arianne se vždycky cpala tam, kam nepatřila
- není v Dorne a podle prince Dorana se věnuje jakési "hře"
Co víme o Allerasovi
- je to syn Dorna a obchodnice z Letních ostrovů
- je tmavý, má vlasy vybíhající ve špičce do čela
- je to výborný lučištník
- Alleras je obráceně Sarella
Allerasovi se říká Sfinga a když Sam vstupoval do Starého města, viděl tam sochy dvou Sfing, které byly úplně stejné, jen jedna měla mužskou a druhá ženskou tvář. Je možné, že si tu přezdívku dala jako vtip sama Sarella, nebo arcimistr Marwyn, kterému slouží a který je v mnoha ohledech dosti neortodoxní.
3) Ohař a Brienne nejsou mrtví
- Když Brienne vstupovala na Tichý ostrov, viděla tam novice obrovského vzrůstu, který kulhal na jednu nohu a měl velmi kladný vztah k psům :lol:
- Starší bratr sice tvrdil, že Ohař zemřel, jenže to samé tvrdil i sám o sobě. Že zemřel a znovuzrodil se jako mnich. A na otázku, zda-li je Ohař mrtvý, odpověděl vyhýbavě "odpočívá v pokoji"
Brienne v oprátce něco vykřikla. Dost možná to bylo něco, co jí mohlo zachránit život
(Mohla by odpřísáhnout, že zabije Jamieho a stát se křivopřísežnicí jako on) :lol: :lol: :lol:
Komentáře
Ignorujúc fakt, že Jon by trpel na tróne a aj ríša by trpela s Jonom na tróne.
@Miya: I kdyby byl Stark-Targaryen (led a oheň), je otázkou, zda skončí na trůně, nebo zemře v boji s jinými - tomu že definitivně umřel teď nevěřím, to je opravdu spíš cesta k znovuzrození a vyvázání se z přísahy hlídce (Mel to jistí).
@Rickon: Standa by ovšem těžko měl důvod chtít z něj udělat právoplatného držitele železného trůnu... Ovšem vsadí si teď někdo na Standův dlouhý královský život? :o)
@Jay Já pořád věřím ve Standův život! :-) a jestli zemřel Standa i Jenda, tak je sever odsouzen ke zkáze a Martin mě naštve tak, že ani nevím, jestli to budu dočítat :wall:
Okrem toho za zradcu ho mali v prvom rade Janos, Throen a ich liga. Ak GRRM sprostí Sneha prísahy, bude musieť vymyslieť fakt dobrú náhradu.
Mám pocit, že všeobecně přijímaná teorie o jeho původu je pravdivá a GRRM ji tak i plánoval, ale nasralo ho, že na to čtenáři tak snadno přišli, tak už roky tráví tím, že vymýšlí, jak to předělat, aby to nebylo tak jednoduché. :)
Spíš očekávám nějaké překvapení ohledně motivací postav, jak se to semlelo atd.
GRRM rikal, ze kdyz se snim sesli D&D, a ukecavali ho k pravum na serial, tak ze se jich zeptal na jednu otazku...a to, kdo je Matkou Jona Sneha...oni mu odpovedeli a jelo se dal, az ho postupne ziskali.
Takze si myslim, ze jim to proste GRRM rekl a vedi toho daleko vice...
V tom serialu to proste pouzili, aby na to snadneji prisli i televizni divaci, kteri necetli knizky. :)
Jestli mam pravdu, tam me to docela vadi, protoze v knizce je hodne prostoru pro manevrovani, zatimco v serialu moc ne a doufam ze nebudou spoilerovat a ze se mylim.
Mimojiné se na matku Jona ptal i svojí editorky, která to taky uhodla (po přečtení Hry o trůny).
Jo, ja ti chtel naznacit, ze proste si myslim ze ho ta Mel ozivi:)
Ale prijde me to na GRRM strasne jednoduchy..protoze sem i cetl, ze se boji toho, aby to nebylo moc pruhledny a porad se snazi to delat jinak, aby to proste bylo necekany..a to me s tou teorii moc nejde dohromady, protoze se uplne nabizi sama.
No, vypadá to tak.... možná to je i jeden z důvodů, proč nezahrnuli Lady Stoneheart - aby diváci neměli pocit, že se tam najednou oživuje každá druhá mrtvá postava.
@up_er mně to zas tak průhledný nepřijde, myslím si, že to hodně lidem po prvním přečtení nedojde. Já na to třeba bohužel přišla, když jsem ještě neměla dočtený Trůny, ale u nějaký fotky k seriálu jsem zahlídla, že Jon je syn R+L (a to jsem se snažila spoilerům vyhýbat), nemuselo tam k tomu být nic vysvětleno, docvaklo mi to hned, ale jestli bych na to přišla sama už bohužel nedokážu říct :-( A hlavně když to Martin psal, tak asi nečekal, že budou fanoušci na netu po ta léta čekání na další knihy rozebírat význam pomalu každé věty v sáze, díky čemuž to možná vypadá mnohem jednodušeji, než to opravdu je...
Důvod, proč jsem zmínil Griffa/Aegona bylo spíš takové pošťouchnutí, jaký by mohl být alternativní "Aegonův" původ - kdyby se zjistilo, že Aegon není "ten Aegon", ale ve skutečnosti jeho bratr, který při narození po smrti svého bratra dostal stejné jméno... Spíš takové rýpnutí do všech, kteří neustále tvrdí,že ten Aegon je nějaký netargaryen...