Tři nejprovařenější teorie

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Připadá mi, že se tu nějak málo spekuluje, tak nabízím tři nejprovařeněší teorie, které jsou tak očividné, že nejspíš nejsou pravda :lol:

1) Jon Sníh je syn Lyanny a prince Rheagara

podpůrné důkazy:

- hned v úvodu "Písně" si zopakujeme, že král Robert je tak posedlý nenávistí k Tarareynům, že ještě teď by neváhal jejich potomky vraždit

- Lyanna zemřela na "krvavém loži", což nemusí znamenat jen to, že lože bylo od krve, ale "krvavé lože" je synonymem pro "porodní lože" viz věta, kdy Maegy na otázku, zda je i porodní bába, říká Dany "znám všechna tajemství krvavého lože"

- Ned Lyanně cosi slíbil a když byl uvězněn v Králově přístavišti, vzpomínal v souvislosti s tím slibem na Jona a říkal si, kéž by s ním mohl ještě jednou promluvit

- Ned nikdy nemluvil o Jonově matce, Robertovi řekl, že se jmenovala Wylla, ale Arya se od Edrika Dayne dozví, že Wylla byla jen Jonova kojná

- Dany měla v domě Neumírajících vizi, kdy viděla modrou růži (odkaz na Lyannu) vyrůstat ze zdi z ledu (na Zdi je Jon)

2) Novic Alleras z citadely je ve skutečnsti Písečná zmije, dcera prince Oberyna, Sarella

Co víme o Sarelle

- je to dcera prince Oberyna a obchodnice z Letních ostrovů

- je tmavá, má vlasy vybíhající jí ve špičce do čela

- zajímala se o historii

- podle Arianne se vždycky cpala tam, kam nepatřila

- není v Dorne a podle prince Dorana se věnuje jakési "hře"

Co víme o Allerasovi

- je to syn Dorna a obchodnice z Letních ostrovů

- je tmavý, má vlasy vybíhající ve špičce do čela

- je to výborný lučištník

- Alleras je obráceně Sarella

Allerasovi se říká Sfinga a když Sam vstupoval do Starého města, viděl tam sochy dvou Sfing, které byly úplně stejné, jen jedna měla mužskou a druhá ženskou tvář. Je možné, že si tu přezdívku dala jako vtip sama Sarella, nebo arcimistr Marwyn, kterému slouží a který je v mnoha ohledech dosti neortodoxní.

3) Ohař a Brienne nejsou mrtví

- Když Brienne vstupovala na Tichý ostrov, viděla tam novice obrovského vzrůstu, který kulhal na jednu nohu a měl velmi kladný vztah k psům :lol:

- Starší bratr sice tvrdil, že Ohař zemřel, jenže to samé tvrdil i sám o sobě. Že zemřel a znovuzrodil se jako mnich. A na otázku, zda-li je Ohař mrtvý, odpověděl vyhýbavě "odpočívá v pokoji"

Brienne v oprátce něco vykřikla. Dost možná to bylo něco, co jí mohlo zachránit život

(Mohla by odpřísáhnout, že zabije Jamieho a stát se křivopřísežnicí jako on) :lol: :lol: :lol:

11819202123

Komentáře

• Jay napsal(a):

Jinak tech rozporů je víc... U ToJ: Přežil Ned a Howland,... ale přesto Neda MUSELI (množné číslo - a ptám se KDO?) odtrhávat od Lyanina lůžka...

Nejčastěji se má za to, že to byla Jonova kojná (Wylla) nebo někdo ze sloužících (porodní bába atd.)... Určitě chtěli zůstat v utajení co nejdéle, ale pochybuju, že by k Lyanně nepřivolali pomoc - rytíři z gardy určitě nevěděli, jak pomoct rodící ženě. :-D Podle mě to byl pravděpodobně někdo hodně loajální k Daynům (Dayne to měl domů nejblíž a mohl pro někoho dojet).
  • Já myslím, že teorie, že Jon je synem Rhaegara a Lyanny je už skoro jistá. Ale i kdyby se spolu vzali a Jon tak byl Rhaegarovým dědicem (za předpokladu, že Aegon není ten, za koho se vydává), což je podle mě klidně možný, tak nevidím moc šancí na jeho usednutí na trůn, můžou existovat svědci (možná Reed a leda by se objevil někdo nový), třeba i důkazy (v Lyannině hrobě), ale bylo by mu to platný asi stejně jako Nedovi Robertova poslední závěť. Už vidím Lannistery a Tyrelly, jak říkají: Ó velký Jon Targaryen, tak to pardon, trůn je tvůj... A šílená Daenerys by k tomu možná taky chtěla něco říct. Jediná možnost je nějaký velký hrdinský skutek, jako záchrana říše před Jinými, díky kterýmu by získal obdiv a podporu většiny říse. Ale osobně bych jeho osud viděla raději na severu, třeba jako Rickonův regent, nebo nějakou tou hrdinskou smrtí na konci ságy...
  • @Miya On se veškerých nároků vzdal v momentě kdy se přidal k noční hlídce a odříkal slib.
  • @JoffreyWater jistě, ale vzhledem k posledním údálostem na Zdi by se dalo říct, že pro něj Noční hlídka už nebude úplně to pravý místo :-) možná zemře a znovu se zrodí, takže jeho služba skončí, anebo se vyléčí a holt poruší tradici, že bratři hlídku nemohou opustit, ostatně i Standa už mu to nabízel, takže to není nemožný. Jen další pravidlo, který se dá porušit podobně jako propuštění Selmyho :-)
  • @Miya Myslim, ze i Robb ho chtěl od černých "vykoupit" a ze Snowa udělat právoplatného Starka, jeho bratra a taky dědice, tak nevidim důvod proč by ho nemohl udělat Standa..
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 23. června 2014
    Prečo každý pchá Sneha na trón? To je tak ťažké si predstaviť koniec, v ktorom hlavná postava nezíska za odmenu polovicu kráľovstva a nevezme si najkrajšiu princeznú? Čo jezlé na Jonovi navždy v Hliadke?

Ignorujúc fakt, že Jon by trpel na tróne a aj ríša by trpela s Jonom na tróne.
  • @Rickon jop navíc i Robb to chtěl ještě udělat dřív. Tyhle sliby na celej život jsou sice dobrý, ale někdy holt záleží na okolnostech. Až mě udivuje, že za ty tisice let, co hlídka existuje ještě nebyl žádnej pádnej důvod k tomu, aby někdo "legálně" hlídku opustil, třeba kvůli tomu, že to byl poslední žijící člen význámného rodu. ale jestli pro to opravdu není žádnej precedens, tak nevidím důvod, proč by nemohl být vytvořen. Jon už sice jednou dokázal, že slib a čest jsou pro něj důležitější, ale pokud by se mu podobná příležitost naskytla podruhý, tak už by si asi rozmyslel, jestli někde vládnout jako Stark či Targ, nebo čestně čekat, kdy mu přilítne další kudla mezi lopatky...:-)
  • @sveva: Jo, jen říkám, že rozpory tam jsou a že není vyloučen další pamětník... (ne-li to, že se to stalo jinak, než jak to Ned všem vyprávěl)... "Slib mi, že zapomeneš, co se tu skutečně stalo, slib mi to, Nede..." :o)
    @Miya: I kdyby byl Stark-Targaryen (led a oheň), je otázkou, zda skončí na trůně, nebo zemře v boji s jinými - tomu že definitivně umřel teď nevěřím, to je opravdu spíš cesta k znovuzrození a vyvázání se z přísahy hlídce (Mel to jistí).
    @Rickon: Standa by ovšem těžko měl důvod chtít z něj udělat právoplatného držitele železného trůnu... Ovšem vsadí si teď někdo na Standův dlouhý královský život? :o)
  • @Gepeto však já říkám, že bych ho spíš viděla na Zimohradě nebo padnout v boji s Jinými, o trůnu mluvím jen jak by to bylo možný, protože to taky úplně vyloučený není. A moc nevidím, že by Jon pokračoval v hlídce, protože ho tam má spousta lidí za zrádce a podobně on tam teď taky nebude mít k moc lidem důvěru, snad kromě divokých, ale to nejsou bratři. Proto by měl podle mě jít svojí jinou cestu... Teda co si budeme povídat, nejradši bych ho viděla jako Azorka :-)
    @Jay Já pořád věřím ve Standův život! :-) a jestli zemřel Standa i Jenda, tak je sever odsouzen ke zkáze a Martin mě naštve tak, že ani nevím, jestli to budu dočítat :wall:
    @Miya Trón alebo Zimohradský stolec, mnohí ho pchajú nanejaké urodzené miesto (opravujem to 'každý').

Okrem toho za zradcu ho mali v prvom rade Janos, Throen a ich liga. Ak GRRM sprostí Sneha prísahy, bude musieť vymyslieť fakt dobrú náhradu.
  • Já doufám že někdo zničí zeď.
  • Vrátila bych se k Jonově teorii:
    Mám pocit, že všeobecně přijímaná teorie o jeho původu je pravdivá a GRRM ji tak i plánoval, ale nasralo ho, že na to čtenáři tak snadno přišli, tak už roky tráví tím, že vymýšlí, jak to předělat, aby to nebylo tak jednoduché. :)
  • Denebola napsal(a):

Vrátila bych se k Jonově teorii:
    Mám pocit, že všeobecně přijímaná teorie o jeho původu je pravdivá a GRRM ji tak i plánoval, ale nasralo ho, že na to čtenáři tak snadno přišli, tak už roky tráví tím, že vymýšlí, jak to předělat, aby to nebylo tak jednoduché. :)

Tak to jsem zvědavá, jak to udělá... určitý manévrovací prostor tam asi je, ale ne moc velký. :-) Neříkal taky někde, že se nekouká na fanouškovská fóra, aby ho to nesvádělo měnit uhodnuté hádanky? :-) I když je pravda, že na tohle se ho ptají snad na každém conu, toho si nejde nevšimnout.
    Spíš očekávám nějaké překvapení ohledně motivací postav, jak se to semlelo atd.
    upraveno 24. června 2014
    @sveva No minimálne sa vyjadril "Môžem nechať nad KL preletieť UFO? Môžem. Urobím to? Nie." Bolo to tuší v kontexte snahy o čo najprekvapivejší koniec.
  • Hlavně ať si uvědomí že už není nejmladší, může kdykoliv umřít a že by měl s tím psaním pohnout. Třikrát zaklepávám.
  • upraveno 25. června 2014
    Ja si myslim, ze ty naznaky v serialu, jak se potkala Mel s bratrstvem a zjistila jak Thoros ozivoval Berica, ma byt voditko k tomu, jak se ted potkali Mel s Jonem na zdi a pozdeji ho i skutecne ozivi, stejne jako Thoros Berica.
    GRRM rikal, ze kdyz se snim sesli D&D, a ukecavali ho k pravum na serial, tak ze se jich zeptal na jednu otazku...a to, kdo je Matkou Jona Sneha...oni mu odpovedeli a jelo se dal, az ho postupne ziskali.
    Takze si myslim, ze jim to proste GRRM rekl a vedi toho daleko vice...
    V tom serialu to proste pouzili, aby na to snadneji prisli i televizni divaci, kteri necetli knizky. :)
    Jestli mam pravdu, tam me to docela vadi, protoze v knizce je hodne prostoru pro manevrovani, zatimco v serialu moc ne a doufam ze nebudou spoilerovat a ze se mylim.
  • up_er napsal(a):

Takze si myslim, ze jim to proste GRRM rekl a vedi toho daleko vice...

Tak o tom už snad nikdo nepochybuje. D&D vědí nejen to, ale i jak celá sága dopadne.
    Mimojiné se na matku Jona ptal i svojí editorky, která to taky uhodla (po přečtení Hry o trůny).
  • upraveno 25. června 2014
    @sveva
    Jo, ja ti chtel naznacit, ze proste si myslim ze ho ta Mel ozivi:)
    Ale prijde me to na GRRM strasne jednoduchy..protoze sem i cetl, ze se boji toho, aby to nebylo moc pruhledny a porad se snazi to delat jinak, aby to proste bylo necekany..a to me s tou teorii moc nejde dohromady, protoze se uplne nabizi sama.
  • @up_er Aha, já to z toho nepochopila. :-)
    No, vypadá to tak.... možná to je i jeden z důvodů, proč nezahrnuli Lady Stoneheart - aby diváci neměli pocit, že se tam najednou oživuje každá druhá mrtvá postava.
  • Miya napsal(a):

..nebo nějakou tou hrdinskou smrtí na konci ságy...

Tohle má podle mě celkem slušné vyhlídky..
    obzvlášť splňuje-li několik ran do břicha tvé kritérium hrdinskosti :-#
  • @Ugla :-) rozhodně to nesplňuje podmínku hrdinskosti ani smrti na konci ságy, takže nevěřím, že tomu tak bude :-)

@up_er mně to zas tak průhledný nepřijde, myslím si, že to hodně lidem po prvním přečtení nedojde. Já na to třeba bohužel přišla, když jsem ještě neměla dočtený Trůny, ale u nějaký fotky k seriálu jsem zahlídla, že Jon je syn R+L (a to jsem se snažila spoilerům vyhýbat), nemuselo tam k tomu být nic vysvětleno, docvaklo mi to hned, ale jestli bych na to přišla sama už bohužel nedokážu říct :-( A hlavně když to Martin psal, tak asi nečekal, že budou fanoušci na netu po ta léta čekání na další knihy rozebírat význam pomalu každé věty v sáze, díky čemuž to možná vypadá mnohem jednodušeji, než to opravdu je...
  • @Miya A třeba rovnice Jon = R+L neplatí a Martin tohle vůbec nemá vymyšlený a nikdy se nedozvíme, čí je opravdu syn ;)
  • @Mellien Jelikož se ptal své asistentky i D&D kdo je Jonova matka a oni to všichni uhádli (asistentka po první knize) tak to asi vymyšlené mít musí. Pokud nekecal i jim :-D
  • @Everett_Young Nikdy nevíš. Martin je Martin :D Mě osobně to teoretizování moc nebere, většina z toho jsou kraviny, dobrá, tohle asi ne, i když je to škoda. Dle mého (a určitě osamnělého) názoru by mu daleko více slušelo být prostě bastard Neda s jakoukoliv cou...

• Nenajdu moc věcí na sáze, které mi opravdu vadí (když nevezmu v úvah všemožné průtahy) ale tohle mi vadí, stejně jako deus ex machina v podání nového OP hrdniny z rodu targaryenů, kterej možná stejně zemře, jak to má Martin ve zvyku... kdyby místo vymýšlení nových blbostí a zákoutí uzavíral příběhy, někam je vedl... ne. Radši udělá z Jona spasitele světa (to snad neeeeeee) atd :D
  • @Mellien Kdyby se s tím nesral a napsal těch 7 knih za 7-8 let tak by 90% lidí ani nenapadlo že AA je Jon dokud by nepřišlo odhalení. Takhle po 18 letech diskuzí a spoilerů u seriálu kde každou chvíli někdo píše R+L=J je to už ovšem téměř jasné. Jistě, pořád může být bastard Neda s nějakou courou, ale to by pak celé to jeho tajení minulosti bylo trošku k ničemu. Prostě Martin to trošku časově neodhadl.
  • upraveno 11. července 2014
    Já bych se nedivil kdyby měl tu knížku napsanou za dva roky a zbývajících x let strávil vybarvováním a tvarováním živůtků.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jay napsal(a):

Occamova břitva. Rhaegar a Lyanna zjevně dítě měli (nejméně jedno... ale to je už ze sady mých ulítlých teorií)... jediné, co jsem ochotný připustit je, že to dítě není Jon (ale myslím, že je), ale třeba mladý Griff...

Aegon?
  • @Achileus: No, tak já samozřejmě tak na 95% počítám s tím, že dítě Lyanna a Rhaegara je Jon... a zbylých 5% je vyplněno tím, že spolu mají jiné dítě (nicméně, že nějaké dítě spolu měli)
    Důvod, proč jsem zmínil Griffa/Aegona bylo spíš takové pošťouchnutí, jaký by mohl být alternativní "Aegonův" původ - kdyby se zjistilo, že Aegon není "ten Aegon", ale ve skutečnosti jeho bratr, který při narození po smrti svého bratra dostal stejné jméno... Spíš takové rýpnutí do všech, kteří neustále tvrdí,že ten Aegon je nějaký netargaryen...
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jay napsal(a):

@Achileus: No, tak já samozřejmě tak na 95% počítám s tím, že dítě Lyanna a Rhaegara je Jon... a zbylých 5% je vyplněno tím, že spolu mají jiné dítě (nicméně, že nějaké dítě spolu měli)
    Důvod, proč jsem zmínil Griffa/Aegona bylo spíš takové pošťouchnutí, jaký by mohl být alternativní "Aegonův" původ - kdyby se zjistilo, že Aegon není "ten Aegon", ale ve skutečnosti jeho bratr, který při narození po smrti svého bratra dostal stejné jméno... Spíš takové rýpnutí do všech, kteří neustále tvrdí,že ten Aegon je nějaký netargaryen...

Pokud by byl Aegon dítě Rhaegara a Lyanny je otázka jak se dostal z věže (Samozřejmě Jon může mít dvojče, ale to už je přílíš odvážná teorie)

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.