Tanec - diskuse

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
1565759616267

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Lorem_ipsum napsal(a):

A co nebo kdo myslíte že znamená ten "mummer" z proroctví (Quaithe)? Ať přemejšlim jak přemejšlim, mě to nejvíc sedí na Pavouka - ovšem co by to bylo za proroctví který by se dalo interpretovat jednoznačně, žejo.

Aký mummer?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. ledna 2013
    “No. Hear me, Daenerys Targaryen. The glass candles are burning. Soon comes the pale mare, and after her the others. Kraken and dark flame, lion and griffin, the sun’s son and the mummer’s dragon. Trust none of them. Remember the Undying. Beware the perfumed seneschal.”

„Ne. Poslouchej, Daenerys Targaryen. Skleněné svíce hoří. Brzy přijde bledá klisna a po ní další. Krakatice a temný plamen, lev a pták noh, syn slunce a loutkový drak. Nedůvěřuj žádnému z nich. Pamatuj na Neumírající. Měj se na pozoru před navoněným senešalem.“
  • upraveno 16. ledna 2013
    „Ne. Poslouchej, Daenerys Targaryen. Skleněné svíce hoří. Brzy přijde bledá klisna a po ní další. Krakatice a temný plamen, lev a pták noh, syn slunce a loutkový drak. Nedůvěřuj žádnému z nich. Pamatuj na Neumírající. Měj se na pozoru před navoněným senešalem.“

český preklad, tak nič Nevada ma neustále predbehne...
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Já myslím že je to právě Aegon protože ten měl původně k Daenerys také namířeno.
    Mě zaujalo: "Brzy přijde bledá klisna a po ní další."
    Že by dvě epidemie po sobě? Třeba nakonec vymře i Meereen. Daenerys nebude mít na výběr a nakonec se bude muset vydat do Západozemí, protože v Zálivu otrokářů už nebude komu vládnout.
  • Ten originál po ang viac naznačuje že je to prezlečený drak (nie Targ), preklad (loutkový drak) som si skôr vykladal ako drak ktorý je niekym ovládaný (síce Targ ale niekto ho ovláda).
    Tak asi naozaj Varys a teda Aegon je Varysova bábka. Koniec koncov. Varys bol hercom. Ono to ale aj môže byť ako Prezlečený drak teda Drak v prevleku. :D Aby sa tam ešte nedostal nejaký Targaryen (skutočný Aegon), ktorý sa v skutočnosti celý čas prezliekal za niekoho iného...
    V téhle souvislosti slovo "loutkový" v češtině značí spíš nastrčený (což se nevylučuje s ovládaným, ale líp to vystihuje kontext).
    Ja dúfam, že to nijakým spôsobom nemieri na Marwyna. Stále dúfam, že to, že pravdepodobne nie je v tej veštbe, znamená, že sa snaží Qaithe nasmerovať Daenerys k nemu.
  • Nevada napsal(a):

Že by dvě epidemie po sobě? Třeba nakonec vymře i Meereen. Daenerys nebude mít na výběr a nakonec se bude muset vydat do Západozemí, protože v Zálivu otrokářů už nebude komu vládnout.

Na mě pocitově ten originál působí tak, že můj překlad by zněl "přijde bledá klisna a po ní ostatní" jako narážka na další větu, tedy krakatice, lev, atd...
    Nevada napsal(a):

V tom prípade by som "others" chápal ako viac než len dve... Tá jedna a ešte min. dve ďalšie.
  • @Bortas aj mne to tak príde.
    upraveno 16. ledna 2013
    @Bortas
    Jo takhle. Jako další pohromy: Viktarion s knězem, Tyrion a další srandisti. To by dávalo větší smysl. (Zrovna tohle jsem s originálem neporovnávala. Překlad by tedy mohl být lepší.)
    Bortas napsal(a):

Nevada napsal(a):

Na mě pocitově ten originál působí tak, že můj překlad by zněl "přijde bledá klisna a po ní ostatní" jako narážka na další větu, tedy krakatice, lev, atd...
    Dobrý postreh... Skôr sa prikláňam asi k tejto možnosti...
  • Pták Noh je Grif?
    Ano.
  • Branislav_Gepeto napsal(a):

Tak asi naozaj Varys a teda Aegon je Varysova bábka. Koniec koncov. Varys bol hercom.

Tak tak... krom toho ten výraz "mummer" slovník popisuje jako jakýhosi specifickýho herce v převleku... Kdo jinej je v pisni popsanej jako mistr prevleků než Varys?
  • Jestli teda Aegon nakonec nebude Targ, tak budu docela zklamaný. Myslím, že kdyby to Martin nepoužil v té věštbě/zprávě, tak by nikdo o tom, že to není on ani moc nepochyboval. Pak když se ukáže, že to není Targ, tak to vůbec nebude takové překvapení.. (Pořád teda za předpokladu, že Aegon není Aegon.)
    upraveno 16. ledna 2013
    Já bych řekla, že pochybnosti by byly i bez věštby. Takovéhle vytažení mrtvého je vždycky podezřelé. Navíc když se pohybuje v okolí Zlatého společenstva, následníků Bittersteela a potomků Blackfyrů.
  • Tak, tak. To, že se Aegon vylodil se Zlatým společenstvem, mu na legitimnosti zrovna nepřidává. Čekám, kdy vytasí ten Černostožár... =D

Myslíte si, že má Varys nějaké eso v rukávu, kterým "dokáže", že je to on? Nebo prostě spoléhá na to, že je Aegon přesvědčí svým valyrijským vzhledem a, ehm, targaryenským šarmem?

Já si do Vichrů budu stát za tím, že je to Illyriův syn, a možná Varysův příbuzný, a pak se uvidí. :)
    Já si myslím, že je přesvědčí drakem, byť je to skoroBlackfyre :)
  • Je to moc pohádkový než aby to byla pravda. O tom mě přesvědčil už v první knize GRRM :) Čekám porážku od západozemců a popravu zúčastněných.
    Naopak. Nová síla, která rychle a nečekaně vytře zrak všem dosavadním nárokovatelům, kteří vynaložili hodně sil a obětí, tam přesně zapadá.
  • Dračímu testu moc nevěřím, vždyť na konci Tance Drogon sežehnul málem i Dany. Ale budiž... :) Ti se do Západozemí stejně jen tak nedostanou.

Myslela jsem spíš nějakého důvěryhodného svědka nebo tak něco. To bych asi chtěla moc, co. Ještě je tu ta záhadná lady Lemore, třeba bude mít nějakou roli kromě házení cudných úsměvů na Tyriona.

Museli taky nějak přesvědčit Conningtona. To není člověk, který by Varysovi slepě věřil, spíš naopak.

Pozor, následuje dojemný obrázek!
    image
  • @sveva Ale fuj, ještě žes mě varovala =D
    @sveva
    Tak ještě nám v Západozemí možná leží cca tři dračí vejce. Třeba se je Melisandře podaří oživit (jen plácám) :o))

Až se Daenerys dozví o Aegonovi, tak se bude muset pohnout na západ. Nebo Aegon dřív či později (spíš dřív) navštívit ji. Targaryen ovládající draka nemusí být hned nehořlavý. A Daenerys už osedlala Drogona, na dalším draku jezdit nebude. Takže se třeba Aegonovi podaří zkrotit jedno z pažravých děťátek, co vypustili do Meereenu (nemyslím ihned).
  • Bíly by mu šel k vasům
  • upraveno 17. ledna 2013
    Targaryen ovládající draka nemusí být hned nehořlavý.
    O tom se přesvědčili mnozí. Proto jsem také přesvědčen, že D. je skutečný A.A.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ne, ne, Jon je A.A. - jinak by asi opravdu umřel a to nechci!
  • Victarion je A.A. má na to dosť soli aj dymu
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.