@Ugla Komunisti mi poslali několik předků do pracovních táborů, několik zabili a zabavili veškerou půdu ;) myslím, že vyprávění mi úplně stačilo, co myslíš?
@Anvil jenže Lukjaněnko píše o pocitech Rusů z dění u nich doma. jestli ONI to tak cítí, je to jejich věc a jejich právo na nikdo by neměl říkat, že mu jejich pocity ohledně dění U NICH vadí.
@flanker.27 Tak to je fakt směšný. Mě může vadit co chce a když se vyjádřím slušně tam mám i plný právo říkat co chci. A zatímco JÁ vím naprosto přesně, co mi vadí, tvoje "oni" je přitažený a vlasy a to tak, že silně. Ukaž mi národ uvažující jednotně. Navíc se narozdíl od tebe ani já ani Lukjaněnko nesnažíme ostatním říkat, co mají říkat, takže klid.
ONI neexistuje, možná ti uniká, že debata je o knize, takže je to názor autora, jako spousta dalších myšlenek, které v knize jsou. A ano, knihu a myšlenky v ní obsažené opravdu, věř nebo ne může hodnotit každý, kdo ji přečetl :D Kniha je vydávána ve spoustě zemí a myšlenky tam obsažené jsou vztažitelné i na mou zemi a mou situaci. Hodnotil jsem myšlenky, ne režim (dobře, ten nepřímo taky)ani uvažování lidí v Rusku. Ti si mohou myslet co chtějí a já jim to neberu. Ale stejně mám právo si o tom myslet svoje, haha. A stále se mi nelíbí tvá snaha mi přátelsky sdělit, že do toho prostě nemám co kecat ;)
Hodnocení filosofického poselství přesahující Rusko a odsuzování Rusů a jejich staromilectví je diametrálně odlišné, protože myšlenky jsou globální i bez ropy :D
@Anvil Knihu a myšlenky může hodnotit každý, kde tvrdím opak.
To, že podstatná část obyvatelstva Ruska v 90. letech se měla hůř a do jisté míry vzpomínala nostalgicky na minulost (ostatně zas tak málo podobnejch lidí nebylo ani u nás, v Německu atd.) je rovněž faktem. Pro zjednodušení používám pro tuto skupinu souhrnné, zavedené a praxí ověřené označení ONI :D
A jen a pouze k hodnotícímu postoji k tomuto pocitu se ohrazuji, k ničemu jinému. Ano, tento postoj dle mého nemá kdo co hodnotit, člověk totiž má vždycky svoje důvody proč tak něco vidí. Když se většině Afghhánců bude líbit šaría, tak ač si o ní můžu myslet co chci, nemám právo je kritizovat nebo si "něco myslet". Budu rád, že taková pravidla neexistují u mě, ale oni ať si žijí dle libosti. Až oni sami na tom budou chtít něco změnit, pak se k tomu možná můžu nějak postavit. A stejně tak Rusko, Amerika nebo kdokoli jinej. Maj svoje specifika, který bych nechtěl, aby platily u NÁS (opět praktické zjednodušení), ale když oni mají nějaký pocit, jak je to u nich a jestli to dřív bylo lepší nebo horší, to je skutečně naprosto jejich věc.
Tak, tady bych zastavil a poprosil, aby sis celou debatu přečetl velmi pozorně ještě jednou. Vyjadřoval jsem se ke komunistickým MYŠLENKÁM v knize (to zvýrazňování důležitejch slov se mi líbí, dík) které jsou vztažitelné i na mou situaci. Je to rozhodně pochopit z mých komentářů, když už ne těch prvních, tak rozhodně těch posledních dvou. A přesto se ti zdařile dál daří dělat z toho debatu "kdo dál, kdo vejš" místo toho, aby ses snažil pochopit, co jsem tím chtěl říct. (Ale tak, jsme chlapi, že jo :D ) "A jen a pouze k hodnotícímu postoji k tomuto pocitu se ohrazuji, k ničemu jinému." Všimni si, že jsem nic takového nehodnotil ani předtím, ani potom, co jsi o tom začal, a poté, co jsi to zmínil jediné, co jsem se ti snažil sdělit bylo 1) Co jsem svými původními komentáři myslel 2) Že si o tom můžu myslet co chci (bez jakéhokoli hodnocení)
@flanker.27 Evidentně si neporozumíme, čehož ani moc nelituji, protože mi nepřijde, že by ses o to nějak snažil (jen stále opakuješ to své) takže tímto bych debatu ukončil, protože nikam nevede.
@Ugla Ha, konečně konstruktivní přístup :) Díky ti. Pohled autora na komunismus v knize mě osobně vadil, protože nesdílím jeho názor, nic víc nic míň. S běžnými Rusy to nemá nic společného, s Afghánci ještě méně, hovořil jsem o knize a o svém názoru na ni.
Btw v prvním díle to ještě není znát, ale asi ve čtvrtém tuším byl celý komunismus vykreslen jako pokus Světlých o nápravu světa, který se sice lehce zvrhl, ale jinak je to skvělá myšlenka :)
1) ONI existují. Každý den ke mě promlouvají a nikdo jiný je neslyší. (To vysvětluje mnoho z mého života =D )
2) Podstrkovat lidem myšlenky nebo pocity je běžná právnická praxe ( i když podstrkovat přesné formulace a manipulovat tak s lidmi je bohužel zakázáno)
3) Myslet si můžeš co chceš, ale je dobré zvážit v vlastní hlavě jestli to skutečně je k něčemu dobré.
@Thorar Určitě, na papíře je to bezchybný. Ale považovat to za skvělou myšlenku i potom, co se to zvrhlo? S tím nesouhlasím. A jen jsem vyjádřil svůj osobní nesouhlas, nic jiného :)
@Ugla Určitě si to budu pro příště pamatovat :D a uvádět konkrétní situace. P.S. Přesně to, že jsem tohle měl napsat už na začátku mě napadlo hned po tom, co jsem ten poslední příspěvek odeslal :D
@Anvil Autor v knize evidentně reaguje na to, že minimálně v 90. letech se v Rusku život normálního člověka zdál horším než předtím. Tobě se to nelíbí, to přijde směšné mně :D
V jednom díle skutečně zmiňuje, že komunismus byl pokus bílých, který se nevyvedl, ale to je při vší úctěš všechno, jen ne oslava komunismu. Ostatně to samé tam ve stejné větě říká o nacismu... :D
Komentáře
Kniha je vydávána ve spoustě zemí a myšlenky tam obsažené jsou vztažitelné i na mou zemi a mou situaci. Hodnotil jsem myšlenky, ne režim (dobře, ten nepřímo taky)ani uvažování lidí v Rusku. Ti si mohou myslet co chtějí a já jim to neberu. Ale stejně mám právo si o tom myslet svoje, haha. A stále se mi nelíbí tvá snaha mi přátelsky sdělit, že do toho prostě nemám co kecat ;)
To, že podstatná část obyvatelstva Ruska v 90. letech se měla hůř a do jisté míry vzpomínala nostalgicky na minulost (ostatně zas tak málo podobnejch lidí nebylo ani u nás, v Německu atd.) je rovněž faktem. Pro zjednodušení používám pro tuto skupinu souhrnné, zavedené a praxí ověřené označení ONI :D
A jen a pouze k hodnotícímu postoji k tomuto pocitu se ohrazuji, k ničemu jinému. Ano, tento postoj dle mého nemá kdo co hodnotit, člověk totiž má vždycky svoje důvody proč tak něco vidí. Když se většině Afghhánců bude líbit šaría, tak ač si o ní můžu myslet co chci, nemám právo je kritizovat nebo si "něco myslet". Budu rád, že taková pravidla neexistují u mě, ale oni ať si žijí dle libosti. Až oni sami na tom budou chtít něco změnit, pak se k tomu možná můžu nějak postavit. A stejně tak Rusko, Amerika nebo kdokoli jinej. Maj svoje specifika, který bych nechtěl, aby platily u NÁS (opět praktické zjednodušení), ale když oni mají nějaký pocit, jak je to u nich a jestli to dřív bylo lepší nebo horší, to je skutečně naprosto jejich věc.
Je to rozhodně pochopit z mých komentářů, když už ne těch prvních, tak rozhodně těch posledních dvou. A přesto se ti zdařile dál daří dělat z toho debatu "kdo dál, kdo vejš" místo toho, aby ses snažil pochopit, co jsem tím chtěl říct. (Ale tak, jsme chlapi, že jo :D )
"A jen a pouze k hodnotícímu postoji k tomuto pocitu se ohrazuji, k ničemu jinému." Všimni si, že jsem nic takového nehodnotil ani předtím, ani potom, co jsi o tom začal, a poté, co jsi to zmínil jediné, co jsem se ti snažil sdělit bylo 1) Co jsem svými původními komentáři myslel 2) Že si o tom můžu myslet co chci (bez jakéhokoli hodnocení)
Už si rozumíme? ;)
Btw v prvním díle to ještě není znát, ale asi ve čtvrtém tuším byl celý komunismus vykreslen jako pokus Světlých o nápravu světa, který se sice lehce zvrhl, ale jinak je to skvělá myšlenka :)
1) ONI existují. Každý den ke mě promlouvají a nikdo jiný je neslyší. (To vysvětluje mnoho z mého života =D )
2) Podstrkovat lidem myšlenky nebo pocity je běžná právnická praxe ( i když podstrkovat přesné formulace a manipulovat tak s lidmi je bohužel zakázáno)
3) Myslet si můžeš co chceš, ale je dobré zvážit v vlastní hlavě jestli to skutečně je k něčemu dobré.
P.S. Přesně to, že jsem tohle měl napsat už na začátku mě napadlo hned po tom, co jsem ten poslední příspěvek odeslal :D
V jednom díle skutečně zmiňuje, že komunismus byl pokus bílých, který se nevyvedl, ale to je při vší úctěš všechno, jen ne oslava komunismu. Ostatně to samé tam ve stejné větě říká o nacismu... :D