I když přeháním rád, to, co uvádíš, že tvrdím, mistře Sarvene, já přece netvrdím. :-) Neříkám přece, že se Ohař nejvíc blíží ideálu rytířství. A Jaime už vůbec ne. Jsou dokonce povahově velmi rozdílní - Sandor je cynik plný nenávisti a Jaime frajírek, který si donedávna myslel, že může úplně všechno. Oba jsou svým okolím vnímáni negativně, ale přesto jsou v jistém smyslu "lepší" než ti ostatní. Než většina z nich. Určitě ne tak, jako Artur Dayne, ale přesto... Možná bych to nazval oddaností své pravdě, je v nich jakási svérázná zásadovost, hrdost, kterou svět nechápe - ze všech špatných rytířů jsou to ti nejlepší.
Já si nemůžu pomoct, ale můj dojem je, že Arya měla měla sklony k násilí a boji dávno předtím, než se dostala do tragického víru událostí. Jehla, Syrio Forrel, Nymeria. Když se Robb, Bran nebo jiní cvičili v boji, byla to povinnost a zábava, pro Aryu to je živel. Na její věk nepřirozeně silný živel, s jehlou zažívala takřka štěstí. Možná to popisuju trochu nesouvisle, ale co mě na ní vadí je právě ta její předčasná nepřirozená schopnost bojovat. Asi jako mi v řadě zvláště amerických filmů vadí nepřirozeně přemoudřelé nedětské děti.
Ale ony všechny ty děti to brali, že konečně mohou cvičit s opravdovými meči (když přestali cvičit s dřevěnými). Arya prostě jen tíhla více ke klukům a jejich zálibám a povinostem než k těm dívčím. A Syrio ji přece neučil jen šerm. Ale spíše a hlavně přemýšlet, cítit, rozvažovat. Z klackovitého smrada se snažil udělat čověka, který je elegantní a používá hlavu. Bohužel to nedošlo do konce ve výcviku.
Tak to prrr...Arya je jedna z mých nejoblíbenějších postav. Také patřím k její gradě! Chci jen říci, že Syrio ji měl naučit mnohem víc než jen mávat mečem a zabíjet.
Kapitoly s Aryou jsou pro mě vždycky jaksi bolestivé, asi jako průchod šípkovým keřem. Podle mě dostává od Martina největší nakládačku právě ona. Citově deprivovaná a vystavená těm nejspodnějším proudům, původně byla jen živou a neposednou holčičkou s trochu "klučičím chováním". Je mi jí mnohem víc líto, než třeba Sansy nebo Brana. Popravdě, její oslepnutí (pokud je trvalé) bude možná její spásou, kdoví, co by z ní jinak Martin udělal za zabijáka.
Kurňa, je to literatura, je to fantasy! Od ní se očekává, že hrdina bude zvláštní, výjimečný, a trochu nereálný. Přeci nemůžete chtít, aby byla jedna z největších hrdinek stejně tuctová a nezajímavá jako Sansa. :-) Možná je trochu novinka, že je to malá holka a není tudíž tak pevně ukotvená, je hrozně moc ovlivnitelná, je nedovychovaná, vytržená od rodiny, ale o to víc je zajímavější a o to víc jí člověk musí fandit, aby se jí podařilo v tom světě přežít a vyrůst v něco lepšího.
Kdo by to řekl, že jedna malá holka vyvolá tolik emocí :-). Ale upřímně: je ještě nějaká postava, která by ve Vás vyvolávala takové rozporuplné názory?
verím, že Arya by na mne ihlu neskúšala. bol by som ten, ktorý by jej veľmi rád pomohol. zato sansa by si vyslúžila zachmúrené obočie a dôrazný učiteľsko/otcovský monológ.
Komentáře
Chci jen říci, že Syrio ji měl naučit mnohem víc než jen mávat mečem a zabíjet.