Hra o trůny 3×09 – Deště Kastameru - Ice & Fire

upraveno 9. června 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3×09 – Deště Kastameru - Ice & Fire

Robb se představuje Walderu Freyovi, zatímco Edmure poznává svou nastávající. Jon čelí nejdrsnější zkoušce. Bran objevuje svůj dar. Daario a Jorah plánují dobytí Yunkai. Rod Freyů se spojuje s rodem Tullyů.

Read the full story here

13468919

Komentáře

• ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Tak oči mi lehce zvlhly, nepopírám, nebyla to taková síla jako v knížce, ale mělo to něco do sebe. V rámci seriálových možností to pro mě zvládli dobře.
  • Hm tak já jsem hoodně zklamanej...koukal jsem na to asi stejně jako čtenářka v příspěvku JoeGyryho..
    Jinak díl se mi celkově líbil, Jon, Bran...supr, ale RW..
  • upraveno 3. června 2013
    Tak napodruhý o moc lepší - když už vím, co mám čekat, tak se mi to vždycky nějak víc zamlouvá. :D Dvě otázky ovšem zůstávají:
    Co udělali s Černou rybou? Zajali ho? Zabili? Každopádně doufám, že před tím stačil sejmout pár Freyů...
    Proč jde Rickon k Umberům? Jak moc tuhle linku změní do budoucna? Jestli o něm budou Umberové vědět, úplně to změní dynamiku na Severu. Mohli by zaujmout místo Manderlyů...

(A taky to vypadá, že nebude Coldhands :( )
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Hmmm, tak Krisa hlásí zklamání roku.
    RW se mnou neudělala nic, tím myslím vůbec nic (jen u Talisy jsem si řekla "konečně bude od ní pokoj"). Ty bláho, já bulím i u Dumba a teď nic. Aspoň, že u Šedého větra mi ukáply 2 slzy.
    Nejvíc mě děsí, že mi na téhle epizodě přišly nejlepší výrazy Edmura a skvělí byli Walder Frey a Roose Bolton - což značí, že je něco hodně špatně.
    Ale abych jen nerýpala, tak se mi moc líbí Ohař - přijde mi čím dál tím lepší a je to jeden z mých držáků seriálu. Rickon je super, s Ošou jsou oba parádní.
    A teda udělat z Ygritte tupou slepici mi na jednu stranu (hádejte proč) přijde potěšující, ovšem na druhou úplně debilní.
  • Za mě dobré. Po dnešní epizodě je prakticky jasné, že teorie o těhotenství Jeyne padají..
    sveva napsal(a):

T(A taky to vypadá, že nebude Coldhands :( )

Já ho chci, chci a CHCI!!! Hrozně mě zajímá,
    kdo to vlastně sakra je? A jestli nebdue v seriálu, tak se obávám, že nebude pro děj tak zajímavý, aby o něm bylo dále psáno :(
  • Krisa napsal(a):

A teda udělat z Ygritte ještě víc tupou slepici mi na jednu stranu (hádejte proč) přijde potěšující, ovšem na druhou úplně debilní.

;-)
  • Postavu Oshy mám fakt ráda, Rickon je taky fajn, docela bych ocenila, kdyby seriál sledoval i je, přestože v knížkách nejsou. Ostatně dělá to tak i s Theonem, akorát by jim tam teda museli přidat nějakou akci (třeba že by je pronásledoval Ramsay?), jinak by to nejspíš nebylo dost zajímavý.
  • Theon je nejzajimavější charakter v ASoIaF a co se dozvime v knizce retrospektivne zde mame v real time + se seznamujem s Bastardem,takze asi tak.
    Jinak taky nějak nechápu vynechání Coldhands. Místo debilního žvatlání o čarodějích,konceptu psaneho slova a spoilovani dveri pod zdi se ten cas mohl vysetrit na seznameni s Coldhands+by se znasobilo prekvapeni v nasledujici epizode (ctenari vi). Taky nasledne sceny s Coldhands by divaky udrzovaly v napeti kdo to vlastne je,jake jsou jeho zamery? A co je nejdulezitejsi,jeho postava by vzala jenom minimum vysilaciho casu,takze neni duvod ho vystrihat. Nerozumim.
  • A proč by ho měli dávat sem? Prostě ho tam přidají až později k Branovi. Stejně jako Jojena a Meeru.
  • Hmm musím říct, že nic moc.
    Black fish si odejde, Bolton má kroužkovou košili a vadí to jen Cat, Ohař je ničeho nic v plné zbroji v hradu a nikomu nevadí atd.
  • klady/zápory
    RW: Proč při příjezdu nepršelo?
    RW: Proč si o chleba nemohli říct?

RW: Představování dcer/vnuček a omluva.
    RW: Walder... ach, Walder...
    image
    A už je to tu! Ještě, že postavám nevidíme do hlavy... "Ách, Dááário.... Óch, Dááário... On mi sáhl na ruku! ..." :roll:
    Konečně aspoň trochu Rickona! Minulou sezónu jsem si ho oblíbila a tuhle pomalu jako by neexistoval.
    Jojen mi začíná lézt na nervy.
    Léto (stále ne šedivý) & Shaggy = image
    Jonův útěk.... :roll: Ygritte definitivně hlupačka. Já se tak těšila, až po něm bude střílet... =D
    Jorah!!! Grey Worm!!! :dance:
    RW: Žádná Walda, vytahující se svým úžasným sňatkem?! :'-(
    RW: Ne, ne a ne! Tohle prostě nebyla Rudá svatba! Tohle byla průměrná filmová zabíjačka... :evil:
    RW: A závěr? Podříznutá osmá (?) lady Frey? Cat bez šíleného smíchu a rozedrané tváře?
  • Od nečtenářů mám samé WTF komentáře :) Taky si to musím stáhnout :)
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    za mě spokojenost... udělali to daleko líp než jsem čekal... perfekt :applause:
  • Taky lepší než jsem čekal a jsem teda taky zvědavý na pokles sledovanosti
  • Mě se to zpracování teda líbilo moc!! Podle mě teda byla Catherin šílená až dost, to že zabili těhotnou ( a ještě kuchali do břicha) dalo ještě víc na emocích. Kastamery úžasný. přijde mě, že srovnáváš Miss Utahraptor příliš se serialem. Tahle serie je navíc mnohem víc podle k nihy než druhá serie.... Proto se mi tahle líbí taky víc. Serial je dobrej, knihy boží. Ale nemužeš po sebelepším adaptaci chtí, aby se dodržovali maličkosti typu: RW: Proč při příjezdu nepršelo?
  • No myslim,ze serial je viac postaveny na Lannistroch,takze by som to na nejaky pokles nevidel.V knihach su naopak skoro vsetky kapitoly (knihy 1-3) podane s pohladu Starkov,takze ten efekt RW bol pochopitelne silnejsi.
  • @MissUtahraptor: Catelyn bez hysterického smíchu mi dává čím dál větší smysl v rámci adaptace. Smutek a zoufalství nad ztrátou dětí, kterého jsme svědky v posledních Catelyniných knižních kapitolách, se nutně nedokázalo v takovém rozsahu vměstnat do seriálu. Posledním obrazem budiž aspoň ten rezignovaný závěrečný výkřik a zírání na mrtvého Robba v seriálu. Korunování té scény hysterickým smíchem by seriálového diváka pravděpodobně jenom zmátlo a zničilo mu zážitek té tiché tragédie (výborně akcentovanou absencí hudby v titulcích), kterou jsme mohli zažít jako čtenáři v hlavě Catelyn v jejích posledních dnech.
    Stejně tak Igritt:
    Nejsem tak zoufalý jako většina nad zpracováním Igritt. Seriál nutně neměl čas na zobrazení ambivalentnosti jejich vztahu a vykreslení i její nekompromisní stránky. Všechno to domýšlení si jejích motivů a následné lítosti po událostech v Černém hradě v Jonově hlavě jsme naneštěstí zbaveni. Nedá se nic dělat. Tvůrci logicky víc a (nutně) přímočařeji akcentovali její hlavní úlohu v příběhu, totiž ztělesnění všeho co chtěl, ale co nutně musel opustit aby se z něho později mohl stát nekompromisní Lord Commander.
  • upraveno 3. června 2013
    To není o nedostatku času, místo těch debilních rádoby vtipných keců si mohli vypůjčit pár historek o Divokých, na kterých by ukázali její loajálnost vůči vlastnímu lidu, její přesvědčení pro Manceho věc a nenávist ke "klekačům", takhle se to zvrtlo v trapné klišé ve stylu my dva proti světu :roll: zatraceně ještě mi knižní Ygitte začne být sympatická :D
  • A bodla snad Tormunda do zad nebo co?
    Jako scénarista bych přirozeně měl ohled i na diváka, který zná minimum a pro kterého by byla Igritt vyřízená v okamžiku kdy by střelila Jona do zadku. V okamžiku její smrti bez výpomoci stovek a stovek stránek popisu jejich vztahu a Jonova přemítání o ni by jednoduše mohl takový divák nepostřehnout zásadní okamžik pro Jonovo další směřování. Takhle se vyhrotí jejich love-story, smrt bude tragičtější a Jon se může stát přirozeněji ještě větší tvrďák (druhej v chladnokrevnosti snad jenom po Stannisovi:) ).
  • No jo chápu, tady prostě musí být Yritte za romantičku: "Odkopni mě a uříznu ti koule." láska jako trám, už rozumím :roll:
  • Celkově mi RW přišla neskutečně špatná. Zabijení komparzistů bylo nic moc, Blackffish jim někam zdrhnul, Robb i Cat tam několik minut pochodují probodaní šípy a dělají jakože nic (Hlavně Robb který vypadá jako jehelníček!!!) a jediný kdo tam něco předvedl byly Bolton (ten jeho ksicht byl super) a Frey. Roslin není teda nic moc. A to že tam pak Robba Bolton bodnul nějakou kudličkou jako by byl pouliční feťák vyřizující si účty taky nic extra. Podřezávání mi neskutečně připomnělo přehnaný styl Tima Burtona který celou svatbu ještě víc zesměšnil. Nejlepší na dílu byla opět dvojka Sandor/Arya a je vidět že tyhle dva potáhnou seriál dál. No, D+D by si asi měli rychle najít nové manželky a pozvat na svatbu pár sfetovanejch negrů s kleštěma a letlampou čtenářů s kušemi a meči.
  • Hm, to že Igritt není zrovna dáma, ještě neznamená, že většina lidí to opravdu nevidí jako tu "lásku jako trám" s velkým L. Přes všechny její další role v knize, tohle je její hlavní role v příběhu. Iniciační, zlomová událost pro Jona, která z něho nakonec udělá v 17ti badass Lord Commandera, který pravděpodobně na konci ságy zemře nějakým heroickým sebeobětováním.
  • @Nitpicker
    Neřekla bych, že zrovna odstřelení Ygritte z něho udělalo "badass Lord Commandera", spíš jenom znamenalo uvědomění si, že GRRM osud je zlej a vždy připraven člověku bez slitování rozkopat bábovičky z písku, které si před tím pracně vystavěl. Jedná se jen o kousek skládačky, jen jedna z více událostí, které přetváří Jona ve vůdce, rozhodně ne o nejsilnější ani počáteční impuls (za ten by se možná dalo považovat prozření po příchodu k Noční hlídce, smrt Neda, smrt Qhorina...). Vlastně z mého pohledu seriál vztah Jona a Ygritte spíše degradoval a z Ygritte v mých očích zbytečně udělal ještě větší husu. Ale možná, že někomu může přijít jako známka drsnosti pubertální žvatlání o sexu a výhružky. Podle by se onu lásku jako trám dalo naznačit jinak, lépe. A určitě by to šlo i bez pohledu do Jonovy hlavy, tady ale vyhrává snaha o vytvoření "kůl" drsňačky Ygritte. Tímto bych to ze svojí strany utla :) tahle změna charakteru je pro mě neobhajitelná.
  • @Dreamer
    Celou dobu se bavím pouze o změně v deváté epizodě. To, že máš pocit, že hájím konkrétní repliky z jejich předchozích rozhovorů je vážně jenom tvůj pocit. Love-story to objektivně je. Vlastně jediná v tom seriálu i v knize (Jaime-Cersei jsou v příběhu už za zenitem). A není nadbytečná. Nedova a Qhorinova smrt Jona evidentně poznamenaly, ale stojím si za tím, že opuštění Ygritt a všeho co reprezentovala - svobodný, rodinný život bez stigmatu bastarda a mimo Noční hlídku - byla klíčová událost. Potom už Jonovi zbyla jenom čest a smrt při obraně Zdi.
    No na to, že D+D tvrdili, jak tohle bude vrchol seriálu a strašně se na to těší, bylo to setsakramenstká slabota, bohužel :(
  • No, bylo to trochu slabší... Bolton byl moc fajn, jak se podíval na Cat, když mu odhrnula ten rukáv. Taky to zavraždění Talisy bylo... fíha, drsné. Ale myslím, že teď už máme alespoň v něčem jasno - žádný Robbův následník, kterého by Blackfish zachránil, zřejmě neexistuje, tohle by si podle mně GRRM ošéfoval... ;-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tož trochu zvědavosti jsem stále cítil, tak jsem si tu scénu pustil. Nebudu to úplně nattvrdo kritizovat, protože jsem koukal jen na to, ale naprosto mě to přesvědčilo o tom, že si seriál nezaslouží čas, který bych mu věnoval. Jestli tohle měl být vrchol, kam až to ještě může klesnout.
  • @Richard napsal(a):

Mě se to zpracování teda líbilo moc!! Podle mě teda byla Catherin šílená až dost, to že zabili těhotnou ( a ještě kuchali do břicha) dalo ještě víc na emocích. Kastamery úžasný. přijde mě, že srovnáváš Miss Utahraptor příliš se serialem. Tahle serie je navíc mnohem víc podle k nihy než druhá serie.... Proto se mi tahle líbí taky víc. Serial je dobrej, knihy boží. Ale nemužeš po sebelepším adaptaci chtí, aby se dodržovali maličkosti typu: RW: Proč při příjezdu nepršelo?

Catelyn. ;)
    A ano, můžu chtít maličkosti typu RW: Proč při příjezdu nepršelo?. Karstarkovi na popravě taky lilo a počasí zrovna u Svatby dost dotvářelo atmosféru.
  • Nitpicker napsal(a):

... bez výpomoci stovek a stovek stránek popisu jejich vztahu ...
    Tolik prostoru nemá ani v knize. ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.