Mě se teorie s nastrčeným Conningtonem nelíbí, já ji plivnul jen pro odstrašení. :o) Viserise s Danny by věcně měli chránit hlavně proto, že šlo o děti krále, ne o děti prince (pokud jí Jon je a já věřím, že je). Navíc by nebyl důvod, aby tam zůstávali, když Rhaegar odjel, mohli být u Brodu, v Přístavišti,... ale u ToJ jen z jediného důvodu - byl tam někdo (nejméně jeden) královské krve (a ani to si myslím neopravňuje téměř polovinu Stráže včetně velitele). A právoplatným - Targaryeni mnohoženství praktikovali, Elia zjevně další dítě mít nemohla... a R chtěl tři (hlavy draka).
Teorie s nastrčeným Conningtonem je blbost (nic proti Jayovi) ;) Něco podobného už tady párkrát zaznělo - lépe řečeno, že ten mrtvý na Trojzubci nebyl Rhaegar. Odpovídám na to pořád stejně. V knize to sice řečeno není, ale té bitvy se účastnili Robert, Ned i Jon Arryn. Všichni tři Rhaegara už předtím viděli. Už jen představa, že by se Robert neujistil, že opravdu zabil nenáviděného soka, je k smíchu. Ale to, že by všichni tři nad mrtvolou v brnění jen mávli rukou a neujistili se, že je korunní princ a velitel nepřátelské armády skutečně mrtvý, nebo jestli případně jako cenné rukojmí náhodou nežije, je velmi mimózní. (Podotýkám, že Rhaegar dostal smrtící úder do hrudníku. K poznání byl.)
Connington neví nic. :-D Ale teorie o tom, že Rhaegar žije, snad nemůže brát nikdo vážně, ne...?
Naopak to, že Hightower, Whent a Dayne byli s Lyannou u ToJ je pro mě hodně velkým důkazem Jonovy legitimnosti. Ještě bych pochopila, kdyby zůstali Whent a Dayne, protože měli s Rhaegarem asi nadstardardní (přátelské) vztahy, ale velitel gardy? Eeh... Navíc Nedovi opakuje, že složili přísahu královské gardy. Předpokládám, že jako první slibují ochraňovat krále. Což Jon v tu dobu byl, i když nekorunovaný. :-)
Mně by se to, že Jon je legitimní syn, taky líbilo. Ale pokud to tak je, jsem zvědavá jak Martin vybruslí z toho, že o sňatku v podstatě nikdo nevěděl. A ti kdo věděli, brzy čichali ke kytkám zespodu. Leda že by byl Connington Rhaegarovi za svědka! :)
Imho to dokázat nepůjde, ale my to uvidíme skrz Brana/čarostrom. V tom je právě ta ironie, nejbastardější postava se možná nikdy nedozví, že bastardem není. :-) Ještě je tu možnost, že se něco najde v Lyannině hrobce (svatební plášť nebo jak se tomu česky tento), ale tomu já moc nevěřím...
Jestli byl Connington za svědka, tak už to ze vzpomínek jistě vytěsnil. Takové trauma... :-D
@Nevada: Nic proti mě to ani být nemůže, když jsem to od začátku uváděl jako největší úlet, který mě napadl... (Nezahládl jsem tu to téma dříve, ale souhlasím s tvým názorem ohledně Rhaegarovy smrti). A ano, Jon jako R+L (legitimní) chci... ale jestli to chce i Martin ví jen on...
@sveva: Právoplatný (nekorunovaný) král... Myslím, že to by byl Viserys... a navíc ještě až od smrti Aeryse - otázkou samozřejmě je, proč tam zůstali po Plenění, ale stejně legitimní (a možná ještě silnější) otázka je, proč tam byli, když Aerys žil a Rhaegar jel do Přístaviště, aby vedl armádu k Brodu (tehdy bylo legitimních Targaryenů dost a přece půlka gardy byla v Dorne).
Utajená svatba (on byl Rheagar s tatíkem od únosu Lyanny trochu na kordy, ne?) asi jo. Mrtví svědci a neexistující důkazy (Když on má Martin ty svatby tak rád... :o)) - Ten plášť je dobrý nápad,... ale zkusím se vetřít s otázkou - jsme si jisti, že tam všichni tři z Gardy zemřeli? Popis byl tuším, že pobily seveřeny a Howland zachránil Starkovi život - Tím, že zabil posledního, nebo tím, že boj zastavil? My nevíme nic.
@sveva: Lze ptát takto: v době smrti Rheagara se novým následníkem stane druhý syn krále, nebo syn právě zesnulého následníka. Kdyby Aerys umřel před Rhaegarem, máš pravdu, nicméně v daném případě si fakt myslím, že přednost měl Viserys - čistě formálně. Ale je také možné, že v tom hrál z Rhaegarova pohledu roli nějaké proroctví (on jim celkem věřil). Jak píšeš, smažím se na naznačené věci dívat z hodně neobvyklých úhlů,... někdy pak plácnu totální hovadinu, někdy si myslím, že nemusím být daleko od pravdy.
Jinak nechci vám kazit náladu, ale mám pocit, že nejpravdější věc, kterou Jon řekl, aniž by si to uvědomoval je jeho proslov k Arye: Takové to o tom, že bude mít průšvih a že bude za trest šít až do smrti a až skončí Velká zima, tak najdou její ztuhlou mrtvolu, kterak křečovitě svírá jehlu. Jehlu od něj dostala, "šít" se učí obstojně a zima se blíží... akorát mám pocit, že to znamená, že jde o další Starče, které to nerozchodí.
Tak celé ty teorie o posledních chvílích Rhaegara a Lyanny se dají vysvětlit relativně jednoduše. Rhaegar, silně věřící proroctvím poslal 3 bílé pláště, aby chránily jedno z jeho tří dětí. Aegon už tou dobou byl chráněný Varysem. Otázkou je, kdo bude tou třetí hlavou draka kromě Jona (ať už v jakékoliv podobě) a Aegona. Že by přežila i Rhaenys? Nebo půjde o Dany? Nebo měl Rhaegar ještě další děti?
Přijde mi to strašně jednoduchý, aby byly tři hlavy draka výše uvedený tři. Daenerys byla jasná pomalu od první knihy a o Jonovi se taky spekuluje od ty doby. Jediný zvrat je ten Aegon, což mi přijde na GRRM málo.. Myslim, že nás ještě hodně překvapí...
@Rickon tak Dany si právě jistej nejsem. Stejně bude nejspíš nadosmrti jezdit s Dothrakama skrz moře trav. Dostatečným zvratem je podle mě Jonova smrt :-D
to:Mikjanavos Bohužel věřim čim dál tím míň, že by Jon nerozdejchal s pomocí Melisandry ten útok :(. Daenerys bude jezdit s koňákama a podobnou chátrou a sjednotí třeba všechna svobodná města, ale pochybuju, že se dostane včas do Západozemí.
@Nevada: Ano, tam lze hledat inspiraci, ale... Daeron II, Valarr (asi i jeho synové) i Matarys zemřeli během jednoho roku (Velká jarní nemoc), ale je jisté, že kdokoli z nich byl následník před Aerysem I? Kdyby kdokoli z nich nastoupil na trůn, tak neřeknu, ale tady na trůn nastoupil rovnou druhý syn krále (a uznávám, že Baelorova větev mohla už být vymřelá...) - Takže to myslím nedokazuje nic (Jen, že se přeskakovaly dcery), Maekar je na tom stejně... :o(
A prošel jsem nástupnictví až po Aegona dobyvatele... Zajímavý je třeba Great Council of 101, ale nikdy se neřešil případ, kdy by králův první syn (nazývejme následník) zemřel a v době smrti krále by prokazatelně žil jak jiný syn krále, tak syn zesnulého následníka - buď byl někdo z nich dále bezdětný, měl dcery, no a nebo ti synové umřeli dříve, než takové dilema nastalo...
@Nevada: Ale sypu si popel na hlavu... našel jsem právě jeden odkaz mluvící v prospěch tebou ražené teorie - po smrti Stevrona Freye je dle awoiaf následníkem Freyů a dědicem Dvojčat Edwyn Frey (Stevronův vnuk po meči), ačkoli Walder má i další syny (Dle mého by padal v úvahu zřejmě Emmon Frey). Mea culpa, mea maxima culpa.
@Miya: Dobrý rozbor, ale (kde jsem slyšel tu noticku o zapomínání části věty před ALE???) je nutno to spojovat v vednu vizi? - Modrooký král, který nevrhal stín, zvedl do výše rudý meč zářící jako západ slunce - Standa stín "nemá" a a rudým zářícím mečem máchal... - Na žerdích mezi davem provolávajícím slávu se ve vzduchu vznášel hadrový drak - kdo říká, že slávu provolávali muži toho krále, co je hadrový drak... (ad absurdum mohl někdo porazit Aegona a slavnostně za potlesku davu pálit standarty :o)) No. Nevíme nic, ale zajímavý rozbor...
Kde jste přišli na to, že Stannis nemá stín? :anxious: @Miya Zajímavá myšlenka. A za mě dík za připomenutí těch výjevů o kryptách: Těm Jonovým snům jsem rozuměla jako "žádný Zimohrad, musíš zůstat na Zdi", ale ta Branova část...to už jsem pozapomněla, a jak jsi to podala, se mi to zdá dost průkazné (myslím tu část "až tam půjde, něco se tam dozví").
Komentáře
Viserise s Danny by věcně měli chránit hlavně proto, že šlo o děti krále, ne o děti prince (pokud jí Jon je a já věřím, že je). Navíc by nebyl důvod, aby tam zůstávali, když Rhaegar odjel, mohli být u Brodu, v Přístavišti,... ale u ToJ jen z jediného důvodu - byl tam někdo (nejméně jeden) královské krve (a ani to si myslím neopravňuje téměř polovinu Stráže včetně velitele). A právoplatným - Targaryeni mnohoženství praktikovali, Elia zjevně další dítě mít nemohla... a R chtěl tři (hlavy draka).
Něco podobného už tady párkrát zaznělo - lépe řečeno, že ten mrtvý na Trojzubci nebyl Rhaegar. Odpovídám na to pořád stejně. V knize to sice řečeno není, ale té bitvy se účastnili Robert, Ned i Jon Arryn. Všichni tři Rhaegara už předtím viděli. Už jen představa, že by se Robert neujistil, že opravdu zabil nenáviděného soka, je k smíchu. Ale to, že by všichni tři nad mrtvolou v brnění jen mávli rukou a neujistili se, že je korunní princ a velitel nepřátelské armády skutečně mrtvý, nebo jestli případně jako cenné rukojmí náhodou nežije, je velmi mimózní.
(Podotýkám, že Rhaegar dostal smrtící úder do hrudníku. K poznání byl.)
Ale teorie o tom, že Rhaegar žije, snad nemůže brát nikdo vážně, ne...?
Naopak to, že Hightower, Whent a Dayne byli s Lyannou u ToJ je pro mě hodně velkým důkazem Jonovy legitimnosti. Ještě bych pochopila, kdyby zůstali Whent a Dayne, protože měli s Rhaegarem asi nadstardardní (přátelské) vztahy, ale velitel gardy? Eeh... Navíc Nedovi opakuje, že složili přísahu královské gardy. Předpokládám, že jako první slibují ochraňovat krále. Což Jon v tu dobu byl, i když nekorunovaný. :-)
Leda že by byl Connington Rhaegarovi za svědka! :)
Jestli byl Connington za svědka, tak už to ze vzpomínek jistě vytěsnil. Takové trauma... :-D
A ano, Jon jako R+L (legitimní) chci... ale jestli to chce i Martin ví jen on...
@sveva: Právoplatný (nekorunovaný) král... Myslím, že to by byl Viserys... a navíc ještě až od smrti Aeryse - otázkou samozřejmě je, proč tam zůstali po Plenění, ale stejně legitimní (a možná ještě silnější) otázka je, proč tam byli, když Aerys žil a Rhaegar jel do Přístaviště, aby vedl armádu k Brodu (tehdy bylo legitimních Targaryenů dost a přece půlka gardy byla v Dorne).
Utajená svatba (on byl Rheagar s tatíkem od únosu Lyanny trochu na kordy, ne?) asi jo. Mrtví svědci a neexistující důkazy (Když on má Martin ty svatby tak rád... :o)) - Ten plášť je dobrý nápad,... ale zkusím se vetřít s otázkou - jsme si jisti, že tam všichni tři z Gardy zemřeli? Popis byl tuším, že pobily seveřeny a Howland zachránil Starkovi život - Tím, že zabil posledního, nebo tím, že boj zastavil? My nevíme nic.
Jak píšeš, smažím se na naznačené věci dívat z hodně neobvyklých úhlů,... někdy pak plácnu totální hovadinu, někdy si myslím, že nemusím být daleko od pravdy.
No proto :-D
- Modrooký král, který nevrhal stín, zvedl do výše rudý meč zářící jako západ slunce - Standa stín "nemá" a a rudým zářícím mečem máchal...
- Na žerdích mezi davem provolávajícím slávu se ve vzduchu vznášel hadrový drak - kdo říká, že slávu provolávali muži toho krále, co je hadrový drak... (ad absurdum mohl někdo porazit Aegona a slavnostně za potlesku davu pálit standarty :o))
No. Nevíme nic, ale zajímavý rozbor...
@Miya Zajímavá myšlenka. A za mě dík za připomenutí těch výjevů o kryptách: Těm Jonovým snům jsem rozuměla jako "žádný Zimohrad, musíš zůstat na Zdi", ale ta Branova část...to už jsem pozapomněla, a jak jsi to podala, se mi to zdá dost průkazné (myslím tu část "až tam půjde, něco se tam dozví").