Jon Sníh

upraveno 1. února 2014 v Proroctví
124

Komentáře

• Mě se teorie s nastrčeným Conningtonem nelíbí, já ji plivnul jen pro odstrašení. :o)
    Viserise s Danny by věcně měli chránit hlavně proto, že šlo o děti krále, ne o děti prince (pokud jí Jon je a já věřím, že je). Navíc by nebyl důvod, aby tam zůstávali, když Rhaegar odjel, mohli být u Brodu, v Přístavišti,... ale u ToJ jen z jediného důvodu - byl tam někdo (nejméně jeden) královské krve (a ani to si myslím neopravňuje téměř polovinu Stráže včetně velitele). A právoplatným - Targaryeni mnohoženství praktikovali, Elia zjevně další dítě mít nemohla... a R chtěl tři (hlavy draka).

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 27. února 2014
    Teorie s nastrčeným Conningtonem je blbost (nic proti Jayovi) ;)
    Něco podobného už tady párkrát zaznělo - lépe řečeno, že ten mrtvý na Trojzubci nebyl Rhaegar. Odpovídám na to pořád stejně. V knize to sice řečeno není, ale té bitvy se účastnili Robert, Ned i Jon Arryn. Všichni tři Rhaegara už předtím viděli. Už jen představa, že by se Robert neujistil, že opravdu zabil nenáviděného soka, je k smíchu. Ale to, že by všichni tři nad mrtvolou v brnění jen mávli rukou a neujistili se, že je korunní princ a velitel nepřátelské armády skutečně mrtvý, nebo jestli případně jako cenné rukojmí náhodou nežije, je velmi mimózní.
    (Podotýkám, že Rhaegar dostal smrtící úder do hrudníku. K poznání byl.)
  • A hlavně Connington svoje kapitoly popisuje jako Connington, kdyby byl Connington RHaegar, tak by o tom asi věděl :-D
  • Connington neví nic. :-D
    Ale teorie o tom, že Rhaegar žije, snad nemůže brát nikdo vážně, ne...?

Naopak to, že Hightower, Whent a Dayne byli s Lyannou u ToJ je pro mě hodně velkým důkazem Jonovy legitimnosti. Ještě bych pochopila, kdyby zůstali Whent a Dayne, protože měli s Rhaegarem asi nadstardardní (přátelské) vztahy, ale velitel gardy? Eeh... Navíc Nedovi opakuje, že složili přísahu královské gardy. Předpokládám, že jako první slibují ochraňovat krále. Což Jon v tu dobu byl, i když nekorunovaný. :-)
    Mně by se to, že Jon je legitimní syn, taky líbilo. Ale pokud to tak je, jsem zvědavá jak Martin vybruslí z toho, že o sňatku v podstatě nikdo nevěděl. A ti kdo věděli, brzy čichali ke kytkám zespodu.
    Leda že by byl Connington Rhaegarovi za svědka! :)
  • Imho to dokázat nepůjde, ale my to uvidíme skrz Brana/čarostrom. V tom je právě ta ironie, nejbastardější postava se možná nikdy nedozví, že bastardem není. :-) Ještě je tu možnost, že se něco najde v Lyannině hrobce (svatební plášť nebo jak se tomu česky tento), ale tomu já moc nevěřím...

Jestli byl Connington za svědka, tak už to ze vzpomínek jistě vytěsnil. Takové trauma... :-D
  • @Nevada: Nic proti mě to ani být nemůže, když jsem to od začátku uváděl jako největší úlet, který mě napadl... (Nezahládl jsem tu to téma dříve, ale souhlasím s tvým názorem ohledně Rhaegarovy smrti).
    A ano, Jon jako R+L (legitimní) chci... ale jestli to chce i Martin ví jen on...

@sveva: Právoplatný (nekorunovaný) král... Myslím, že to by byl Viserys... a navíc ještě až od smrti Aeryse - otázkou samozřejmě je, proč tam zůstali po Plenění, ale stejně legitimní (a možná ještě silnější) otázka je, proč tam byli, když Aerys žil a Rhaegar jel do Přístaviště, aby vedl armádu k Brodu (tehdy bylo legitimních Targaryenů dost a přece půlka gardy byla v Dorne).

Utajená svatba (on byl Rheagar s tatíkem od únosu Lyanny trochu na kordy, ne?) asi jo. Mrtví svědci a neexistující důkazy (Když on má Martin ty svatby tak rád... :o)) - Ten plášť je dobrý nápad,... ale zkusím se vetřít s otázkou - jsme si jisti, že tam všichni tři z Gardy zemřeli? Popis byl tuším, že pobily seveřeny a Howland zachránil Starkovi život - Tím, že zabil posledního, nebo tím, že boj zastavil? My nevíme nic.
  • @sveva: Lze ptát takto: v době smrti Rheagara se novým následníkem stane druhý syn krále, nebo syn právě zesnulého následníka. Kdyby Aerys umřel před Rhaegarem, máš pravdu, nicméně v daném případě si fakt myslím, že přednost měl Viserys - čistě formálně. Ale je také možné, že v tom hrál z Rhaegarova pohledu roli nějaké proroctví (on jim celkem věřil).
    Jak píšeš, smažím se na naznačené věci dívat z hodně neobvyklých úhlů,... někdy pak plácnu totální hovadinu, někdy si myslím, že nemusím být daleko od pravdy.
  • Jinak nechci vám kazit náladu, ale mám pocit, že nejpravdější věc, kterou Jon řekl, aniž by si to uvědomoval je jeho proslov k Arye: Takové to o tom, že bude mít průšvih a že bude za trest šít až do smrti a až skončí Velká zima, tak najdou její ztuhlou mrtvolu, kterak křečovitě svírá jehlu. Jehlu od něj dostala, "šít" se učí obstojně a zima se blíží... akorát mám pocit, že to znamená, že jde o další Starče, které to nerozchodí.
  • Já to vidím celkem jasně, Martin to objasnit nestihne a těm dvěma diletantům, kterým to údajně vyzradil, čtenáři nikdy neuvěří :-$
  • @Ugla Nesýčkuj :-$
    Ještě by to měl vědět nějaký jeho asistent. Ale toho beztak potká nějaká nehoda.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Ugla Ty jsi děsně negativistický a škarohlídský!
  • Tak celé ty teorie o posledních chvílích Rhaegara a Lyanny se dají vysvětlit relativně jednoduše. Rhaegar, silně věřící proroctvím poslal 3 bílé pláště, aby chránily jedno z jeho tří dětí. Aegon už tou dobou byl chráněný Varysem. Otázkou je, kdo bude tou třetí hlavou draka kromě Jona (ať už v jakékoliv podobě) a Aegona. Že by přežila i Rhaenys? Nebo půjde o Dany? Nebo měl Rhaegar ještě další děti?
  • @Mikjan Nebo GRRM udělá další troll a ani jedno z Rhaegarových dětí nebude hlavou draka =D
  • @Mikjan Rhaegar + Ned + Robert - tzn. velkej průšvih :D
  • Přijde mi to strašně jednoduchý, aby byly tři hlavy draka výše uvedený tři. Daenerys byla jasná pomalu od první knihy a o Jonovi se taky spekuluje od ty doby. Jediný zvrat je ten Aegon, což mi přijde na GRRM málo.. Myslim, že nás ještě hodně překvapí...
  • @Rickon tak Dany si právě jistej nejsem. Stejně bude nejspíš nadosmrti jezdit s Dothrakama skrz moře trav. Dostatečným zvratem je podle mě Jonova smrt :-D
  • to:Mikjanavos Bohužel věřim čim dál tím míň, že by Jon nerozdejchal s pomocí Melisandry ten útok :(. Daenerys bude jezdit s koňákama a podobnou chátrou a sjednotí třeba všechna svobodná města, ale pochybuju, že se dostane včas do Západozemí.
  • JayJay
    upraveno 3. března 2014
    @Nevada: Ano, tam lze hledat inspiraci, ale... Daeron II, Valarr (asi i jeho synové) i Matarys zemřeli během jednoho roku (Velká jarní nemoc), ale je jisté, že kdokoli z nich byl následník před Aerysem I? Kdyby kdokoli z nich nastoupil na trůn, tak neřeknu, ale tady na trůn nastoupil rovnou druhý syn krále (a uznávám, že Baelorova větev mohla už být vymřelá...) - Takže to myslím nedokazuje nic (Jen, že se přeskakovaly dcery), Maekar je na tom stejně... :o(
  • A prošel jsem nástupnictví až po Aegona dobyvatele... Zajímavý je třeba Great Council of 101, ale nikdy se neřešil případ, kdy by králův první syn (nazývejme následník) zemřel a v době smrti krále by prokazatelně žil jak jiný syn krále, tak syn zesnulého následníka - buď byl někdo z nich dále bezdětný, měl dcery, no a nebo ti synové umřeli dříve, než takové dilema nastalo...
  • @Nevada: Ale sypu si popel na hlavu... našel jsem právě jeden odkaz mluvící v prospěch tebou ražené teorie - po smrti Stevrona Freye je dle awoiaf následníkem Freyů a dědicem Dvojčat Edwyn Frey (Stevronův vnuk po meči), ačkoli Walder má i další syny (Dle mého by padal v úvahu zřejmě Emmon Frey). Mea culpa, mea maxima culpa.
    @Jay
    No proto :-D
  • @Miya: Dobrý rozbor, ale (kde jsem slyšel tu noticku o zapomínání části věty před ALE???) je nutno to spojovat v vednu vizi?
    - Modrooký král, který nevrhal stín, zvedl do výše rudý meč zářící jako západ slunce - Standa stín "nemá" a a rudým zářícím mečem máchal...
    - Na žerdích mezi davem provolávajícím slávu se ve vzduchu vznášel hadrový drak - kdo říká, že slávu provolávali muži toho krále, co je hadrový drak... (ad absurdum mohl někdo porazit Aegona a slavnostně za potlesku davu pálit standarty :o))
    No. Nevíme nic, ale zajímavý rozbor...
  • Kde jste přišli na to, že Stannis nemá stín? :anxious:
    @Miya Zajímavá myšlenka. A za mě dík za připomenutí těch výjevů o kryptách: Těm Jonovým snům jsem rozuměla jako "žádný Zimohrad, musíš zůstat na Zdi", ale ta Branova část...to už jsem pozapomněla, a jak jsi to podala, se mi to zdá dost průkazné (myslím tu část "až tam půjde, něco se tam dozví").
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.