Zabudnuté časti kníh

upraveno 3. prosince 2013 v Akce a hlasování
Tu môžete pridávať a konverzovať o častiach kníh, ktoré sú vam nejasné alebo ste zabudli čo znamenajú a navzájom si tak pomáhať.
1246

Komentáře

• éhm :D ja .. preklad prosím :D
  • Keď mal otrhaný princ krásnych 23 rokov tak ho magistri Pentosu zvolili za nového princa, takmer hned po tom ako popravili toho starého. Namiesto prijatia tejto ponuky utiekol do Disputed Lands (nvm ako to prekladajú v knihách je to miesto na juho západe o ktoré už niekoľko storočí bojuje Myr a Lys), kde neskôr založil Druhých synov. Dotraz sa ešte do Pentosu nevrátil.
  • upraveno 18. dubna 2014
    Tuším Svárlivé země nebo tak něco.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • začínam bliť z tých českých názvov... otrhaný princ, grešle, atď. ach som rád že som to čítal v origináli
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak neblij tady, ale někde jinde. Dík.
    @stano
    Tak niektorí nie sú angličtinári. Okrem toho Otrhaný mi znie lepšie ako Tattered.
  • @Branislav_Gepeto ok otrhaný princ nebolo najlepšie prirovnanie, ale načo dopekla prekladali penny ako grešle?? teraz ste o tom kecali že prečo nebola na svatbe a ja som asi pol dňa rozmýšľal, kto to grešle je :D
    @stano Tak je pravda, že meno Penny znie lepšie, ale v knihe priamo Tyrion vytýčil, že to meno je ponižujúce, pretože tí trpaslíci si dali mená podľa najmenej hodnotných mincí. Síce keby to nespomenul, netuším, že Grešle znamená mincu (asi je to groš alebo čo), ale ak by to nechala ako Penny tak by to bolo v tej vete divné. Ja si rozhodne nepamätám, žeby sme kedysi platili Pennyami. To už rovno tam môžu platiť silverstágmi...
  • @Branislav_Gepeto: Nikdy jsi neslyšel, že to nestojí za zlámanou grešli? Či krásné slovo držgrešle?
    upraveno 18. dubna 2014
    @Jay Akosi nie som čech (tými zátvorkami som myslel, že naša alternatíva je asi groš). Vzhľadom na to, že my zase máme Nestáť ani za deravý groš a Držgroš, tak si mi to potvrdil.
  • @Branislav_Gepeto *mind blown* až teraz mi došlo že slovo držgroš je od slovného spojenia držať groš/nepustiť groš..wow niekedy som fakt pomalý.
    upraveno 18. dubna 2014
    @JoeGyry =D To je tak keď človek trávi viac času so všetkými inými jazykmi než svojím rodným... Ty si tuším ani nepoznal slovo Mimoň a to ho používajú aj Slováci...

Ja som si zase trkol rukou na čelo, keď mi došlo, že prípona genéza/génny (endogénny, somatogénny, neurogénny) je od slova genesis a teda napr. endogénny je doslova S pôvodom vovnútri. :D S týmto zamyslením som si nestíhal dopísať ďalších päť riadkov poznámok, ktoré nám boli diktované...
  • Delší dobu mi vrtá hlavou proč Robb Stark nepovolal horské kmeny, když v knize bylo psáno, že tak vroucně milovali jeho otce. Kmeny si pak myslim v 5. knize přidali ke Stannisovi. Přišlo by mi to jako lepší řešení než se doprošovat zpozdilých Freyů...
  • Možno na to nemal čas, Stannis musel kmene doprosovať a inú možnosť nemal. Robb chcel čím skôr zachrániť sestry, nemal čas doprosovať. Myslím že od Freyov chcel viac prechod cez Dvojčatá ako ich armádu.
  • To je racionální, ale furt tam mluvil o tom, že jedinou armadu už má jen zpozdilej Frey, kterýmu nedodržel slib... Myslim, že by bylo lepší zavolat si věrnou armadu ze severu..
  • @Rickon Pokud myslíš tu dobu, kdy byl Robb "zavřený" na jihu, jak by se s nimi domluvil? Posel by se tam přes Dvojčata a Držbu dostal těžko a pomalu, a havrani, jak tomu rozumím, lítají mezi většími hrady.
    @Jay Zaujímavé, ale to mne nevrav, ja som tie řčení nevymýšľal. :D Tak máme rovnaké řčenia, ale iné mince v nich. Viem jedine, že ja som slovo grešle nikdy nepočul, vždy som čítal o grošoch - aj v staršej literatúre.
  • Tak si zase po roce listuju prvním dílem, a na stránce 830, ve shrnutí rodu Starků, nacházim zajímavou věc:
    -jeho nevlastní syn, JON SNÍH, dědic Železných ostrovů
    myslíte, že to je překlep a nechtěné propojení s (nepřítomným) profilem Theona? Když sem poslouchal audioknihu, tak to tam přečetli (i když to se asi za směrodatné brát nedá).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    To je chyba. Je v knize od Talpressu. A mám takový dojem, že ji neopravili ani v novém vydání.
    V novém borožovaném vydání už to opravené je. I když tam Jon pořád zůstává nevlastním synem Eddarda, tak je tam doplněný Theon jako dědic Železných ostrovů.

@Mikjan
    Chceš říct, že audiokniha je podle neopravené verze? LOL.

Nemá tady někdo e-knihu? Tam je to jak? :)
    Mňa viac fascinuje, že v audioknihe čítali tie zhrnutia.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tak primárně je to dělané pro nevidomé. Takže to zahrnuje veškeré texty, které kniha obsahuje.
    Jo ták. Beztak také prehľady sú užitočnejšie na dohľadanie a čítať to, čo zrovnačlovek potrebuje, takže ak by si to niekto púšťal za sebou,moc ztoho nemá. Ale tak oceňujem.
  • Chcel by som vedieť kam sa podeli Targaryenské Valyrijské meče Temná sestra a Blackfire ? .. viem že Blackfire ukoristil Bittersteel pred tým ako odišiel do Tyroše ale aj tam sa s ním muselo niečo stať, nevie o tom niekto niečo ?
  • @Peterko Nevie sa o ich osude, Blackfyre si zobral Bittersteel a nevedno kde je teraz. Sestru mal zasa Bloodraven a nevedno či mu bolo dovolené si ju vziať na Wall.
  • ... hmmm, jestli se Temná sestra potoluje po Severu, nemohla by ona být Světlonoš (vzhledem ke jménu by to byla dobrá ironie...). :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.