Hra o trůny 4×04 – Přísežník - Ice & Fire
![image](http://www.icefire.cz/wp-content/uploads/2012/10/icefire.png)
Dany se rozhoduje mezi spravedlností a milosrdenstvím. Jaime dá Brienne za úkol najít jeho čest. Jon obstarává dobrovolníky, zatímco Bran, Jojen, Meera a Hodor narazí na přístřeší. Scénář: Bryan Cogman Režie: Michelle MacLaren
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Asi si to nepamatuju, ale proběhla už nějaká líbací scéna mezi Daenerys a Jorahem? V téhle sérii se k ni nějak nemá, tak si moc neumím představit,
Bronn, Brienne, Pod, Tyrion a Jaime (a vůbec nevadí, že není blond :-): každá scéna s nimi, byla perfektní. Ale zdálo se mi to, nebo měla Brienne opravdu při odjezdu slzičky v očích? 8-O
Tommena mi bylo líto, přece jen je Margeary už poněkud vyzobaná slunečnice.
Ten týpek z Jalovcové uličky je fakt hustý! Z Krasterovy chýše se stává uzlový bod severu, na jedné straně aspoň trochu překvápko pro čtenáře, na straně druhé poněkud diletantské překvápko. Tolik kravin!
Chudák mimino, bylo mi zima za něj. A asi mě při čtení nějak osvítilo, protože jsem předpokládála, že se něco takového s Krasterovými syny děje.
Když tu řešíte ten šerm... To je marný už od začátku. Celkově mi přijde, že v Americe šermovat neumí a čím víc otoček v souboji udělám, tím víc jsem skill. Oboustraná sekera je taky jedna z jejich specialit, možná je to národní bohatství.
Královna trnů mi bude chybět, ta babka je tak dokonale zahraná a jízlivá. :twisted:
Už asi chápu, proč přeobsadili Tommena. Tenhle už má věk aspoň na náznaky. Ten, který ho hrál předtím, měl opravdu věk jen na koťátka. Celá ta scéna se mi líbila, serem kočičákem potěšili. Jenom nechápu, proč Tomen s korunou musel dostat i nový pokoj. :-D
Doufám, že Podrickovo oslovování "Má paní, pane, paní" bude častější a dneškem neskončí. To, že jsou spolu na cestách, pro mě znamená malou naději, že:
Jon sice už ví, že Bran žije, ale to nevadí, protože
Zajímalo by mě, jak se Bran dostane ze zajetí. Můj tip: Bran vleze do hlavy Hodorovi, ten si strhne z krku řetěz (je to přece potomek obrů), pozabíjí černé bratry, potom pustí zlovlky. Jon dojde ke Krasterovi, uvidí mrtvoly, bude si myslet, že to udělali Jiní. :roll: Ale celkově mi rozšíření Branovi linky vůbec nevadí. Aspoň je nějaké překvápko a knížní putování bylo dost nudné.
Co se unášení dětí týče, pro mě docela překvapení, myslel jsem si, že jim ukousávaj hlavičky. Kamarádka (nečtenářka) se mi smála, že bylo hned jasný, že z nich dělaj svoje lidi. 8-O Jak to sakra mohla vědět? Ale opravdu měl být ten ňuňánek předělán na Jiného (na vousy a vrásčitou pokožku bude čekat asi dlouho - možná dalších 1000 let)? Nebyl to jen "polibek" Jiného na výrobu nemrtvých? :-| To by s tím asi nedělali takové divadlo a pusu mu dal hned, že? :-(
Spíš bych se teď ale zaměřil na tu poslední scénu epizody, protože jsem zatím v diskusi nenašel, že by se o tom někdo zmínil a spíš jen vidím, jak se řeší problém "přežití mimina." Na zahraničních fórech čtenáři jásají a já nakonec jásám s nimi. Jako čtenář, netrpělivě čekající na další knihu, jsem chvíli přemýšlel, jestli jsem rád za to, když nové informace dostanu ze seriálu nebo budu trpělivě čekat a na každý odklon od knihy jen prskat. Troufám si tvrdit, že jsem nakonec zvolil první možnost a věřím, že Martin má nad seriálem dohled.
Teď co se týče tady zmiňovaných mnichů a důstojníků a bůhví čeho ještě:
Kdo by náhodou z knížek pozapomněl, tak hezky na wiki o Night's Kingovi :)
Vím, že to někomu možná nebude po chuti ale já miluji každý další střípek příběhu ze světa ASOIAF a věřím, že toto je takové menší okýnko do dalších knih, kdy toho ze severu uvidíme víc. Už teď můžeme spekulovat, jestli White Walkeři byli lidmi, jakou úlohu má Coldhands a jestli bude taky nějakou roli hrát náš malý Benjen, na kterého se jistě ještě nezapomnělo.
Takže to jen tak objasnění toho konce epizody a vůbec identity našeho chodce, páč jsem to tu ještě neviděl zmíněný. :)
kedy sa udialo to, čo sa deje?
začínam s čoraz väčším odporom sledovať každý jeden diel.
plusy- Sansa a Littlie F.
Tyrion a Jaime
Brienne a Jaime
Brienne a Podrick
mač
iatkoka!! ale mačkofilku potešilo, jediné nechutné plus z tej scénya to, že Margery to konečne dávaa záver.
všetko ostatné hrozné, strašné,zlé.
a spokojne môžem pokračovať s učením sa so zápočtami...
Na Sansu tá vychytralosť nesedí, ale bola to dobrá a dobre zahraná scéna. Podobný pokec ešte budú mať, takže takýto učiteľský vzťah je skôr dobrý. Sophie je skvelá.
Chápem dôvod postaršenia Marg. Ale je to divné. U Joffreyho to vyrovnalo to jeho sadisticky dospelé chovanie. U Tommena je to len divné. Marg je mi tu ako pedoqueen...
Scény s Divokými dobré (ten herec ho zahral presne tak, akú psychológiu by ta postava mala mať), len ten preslova, kde každé druhé slovo bolo
fuckingfóking, začal byť časom tak nudný, až sa človek viac sústredil na skupinku brat a divoká, čo si to nahí rozdávali v pozadí...A je tu Duch. Akurát pár dní dozadu som zistil, že som sám zabudol, že aj Jon má zlovlka. Ale prečo ho nechali nažive? Ducha mám rád, ale byť Karl Fócking Tanner, stiahnem ho z kože a mám peknú kožušinu. Je to ďalší neskrotiteľný hladný krk, kroý za Zdí ani nie je tak vzácny.
Pekná nová linka s Branom (alebo skôr s lady Brannou). Ale má nedostatky. Mne proste prišlo, že ak by sa Bran riadne nasral, inštiktívne by hupol do tela tomu magorovi. Ja by som to spravil. Majú tam mladú peknú dievčinu, no šup s ňou do postele. To ale nespravia, čo bude zase rovnako divné ako zbytočný zlovlk. K vedľajším elementom sa správajú inak ako k hlavným, čo je bohužiaľ už američtina. Ale som rád, že Bran nebude len gueststar. Som na to zvedavý - ocenil by som skôr po stopách mytológie ale budiž.
Kultúra Iných mňa osobne zaujíma. Hoci zastávam teóriu, že sú skôr nástroj, tak by ma tá hierarchia zaujímala. Len ak by boli samostatný druh a len wighti by boli konvertovateľní, bolo by to lepšie. Takto stratili kúsok kúzla pre mňa. Ale to je detail. Pkne spravené. S efektom dieťaťa sa mohli pohrať, po tých spoileroch som čakal epickú premenu a oni tu len komusi zažiaria voči. Zauímalo by ma, či toto bolo v konverzácií s GRRM (according to sveva to je založené na knihe), alebo je to väčšinovo vymyslené a tak knižní Jiní hoci konvertuvávajú, ide to inak.
Dufam, ze nebude dalsi romanik medzi Missandei a Sedym cervom :hand:
Co se Šedého červa týká tak snad máš pravdu.
edit: + ještě ten co usekl Králokatovi tuku mi tam taky moc neseděl
Záleží jak je eunuchem - jestli jako Varys dočista do čista tak má smůlu, jestli přišel jen o varlata tak může, testosteron se tvoří i v nadledvinkách, čili pohlavní pud zcela nevymizel. Tohle už jsem podrobně řešila u filmu Farinelli.
=D
-hned na začátek příjemné překvápko měl jsem velkou čest zahajovat celý díl takže supr..ale proč se sakra učím číst?? to vám nestačí malá s pirátem? ale aspoň že sem pak vedl celou vzpouru otroků jen škoda že mě neukázali v boji, jak tu všichni kritizujete šermířské bitky tak myslím že greyworm je vyjímka a s tím dlouhým kopím to fakt umí, holt když někdo cvičí od narození je to vidět :) ***** 5 hvědiček
-Brienne a Jaime a Tyrion taky supr, jsem rád že dostala ten meč z val.oceli a bude s ním bojovat za Starky, jen se divím že se po něm nikdo neshání bude asi dost vzácný a prckovi ho dal před smrtí Tywin takže patří teď asi zase jemu, divím se že by po něm nepátral. Aby ještě Brienne neobvinili z krádeže a zrady, ale stejně ji tam nemají moc rádi tak to asi vyjde nastejno.. ****a půl hvězdiček
-Bran a spol to bylo hloupé jak se nechali tak hloupě chytit nejdřív vlka takže měli varování a stejně se nechají chytit. Doufám že to Bran příště napraví :( ** 2 hvězdičky