Hra o trůny 4×04 – Přísežník - Ice & Fire

upraveno 27. dubna 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4×04 – Přísežník - Ice & Fire

Dany se rozhoduje mezi spravedlností a milosrdenstvím. Jaime dá Brienne za úkol najít jeho čest. Jon obstarává dobrovolníky, zatímco Bran, Jojen, Meera a Hodor narazí na přístřeší. Scénář: Bryan Cogman Režie: Michelle MacLaren

Read the full story here

135678

Komentáře

• @Everett_Young U toho nápisu Kill masters jsem si vzpomněla na Život Briana a nápis Římané, jděte domů! :twisted:
    Asi si to nepamatuju, ale proběhla už nějaká líbací scéna mezi Daenerys a Jorahem? V téhle sérii se k ni nějak nemá, tak si moc neumím představit,
    jak ho vyhání.

Bronn, Brienne, Pod, Tyrion a Jaime (a vůbec nevadí, že není blond :-): každá scéna s nimi, byla perfektní. Ale zdálo se mi to, nebo měla Brienne opravdu při odjezdu slzičky v očích? 8-O
    Tommena mi bylo líto, přece jen je Margeary už poněkud vyzobaná slunečnice.
    Ten týpek z Jalovcové uličky je fakt hustý! Z Krasterovy chýše se stává uzlový bod severu, na jedné straně aspoň trochu překvápko pro čtenáře, na straně druhé poněkud diletantské překvápko. Tolik kravin!
    Chudák mimino, bylo mi zima za něj. A asi mě při čtení nějak osvítilo, protože jsem předpokládála, že se něco takového s Krasterovými syny děje.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @brbr Mimochodem, napadlo tě, kolik dní muselo uplynout od poslední epizody, když byl Locke schopný urazit celou cestu z Hrůzova až na Zeď? To už by tam ti divocí byli desetkrát :roll:
  • Při vstupu do města stokou jsem čekal Baristena a Joraha, škoda. Jsem zvědav, kdy
    bude Mormont vyhnán
    Nápis v angličtině na zdech města byl strašně do očí bijící, opět škoda. Dokonalý prapor Targarienů mě docela pobavil, ale Missandei asi nezná jen 19 jazyků, ale i 19 způsobů háčkování a cesta byla dlouhá.

Když tu řešíte ten šerm... To je marný už od začátku. Celkově mi přijde, že v Americe šermovat neumí a čím víc otoček v souboji udělám, tím víc jsem skill. Oboustraná sekera je taky jedna z jejich specialit, možná je to národní bohatství.

Královna trnů mi bude chybět, ta babka je tak dokonale zahraná a jízlivá. :twisted:

Už asi chápu, proč přeobsadili Tommena. Tenhle už má věk aspoň na náznaky. Ten, který ho hrál předtím, měl opravdu věk jen na koťátka. Celá ta scéna se mi líbila, serem kočičákem potěšili. Jenom nechápu, proč Tomen s korunou musel dostat i nový pokoj. :-D

Doufám, že Podrickovo oslovování "Má paní, pane, paní" bude častější a dneškem neskončí. To, že jsou spolu na cestách, pro mě znamená malou naději, že:
    Catelyn Stark "žije"

Jon sice už ví, že Bran žije, ale to nevadí, protože
    brzy pojde :dance:

Zajímalo by mě, jak se Bran dostane ze zajetí. Můj tip: Bran vleze do hlavy Hodorovi, ten si strhne z krku řetěz (je to přece potomek obrů), pozabíjí černé bratry, potom pustí zlovlky. Jon dojde ke Krasterovi, uvidí mrtvoly, bude si myslet, že to udělali Jiní. :roll: Ale celkově mi rozšíření Branovi linky vůbec nevadí. Aspoň je nějaké překvápko a knížní putování bylo dost nudné.

Co se unášení dětí týče, pro mě docela překvapení, myslel jsem si, že jim ukousávaj hlavičky. Kamarádka (nečtenářka) se mi smála, že bylo hned jasný, že z nich dělaj svoje lidi. 8-O Jak to sakra mohla vědět? Ale opravdu měl být ten ňuňánek předělán na Jiného (na vousy a vrásčitou pokožku bude čekat asi dlouho - možná dalších 1000 let)? Nebyl to jen "polibek" Jiného na výrobu nemrtvých? :-| To by s tím asi nedělali takové divadlo a pusu mu dal hned, že? :-(
  • Everett_Young napsal(a):

@brbr Mimochodem, napadlo tě, kolik dní muselo uplynout od poslední epizody, když byl Locke schopný urazit celou cestu z Hrůzova až na Zeď? To už by tam ti divocí byli desetkrát :roll:

Divocí čekají, až Mance zapálí největší oheň, jaký kdy byl. A bohužel jim došel troud :-(
    @Maliky Mance sjíždí všechny řady Survivora aby zjistil jak rozdělat oheň.
  • upraveno 28. dubna 2014
    Jo a ještě něco :-D Když je řeč o barvě vlasů/účesu Jaimeho, nemyslíte, že Tyrion prodělal větší změnu? =D
  • @Everett_Young Divocí si užívají na jihu sluníčka :-) V té přepadené vesnici v minulém díle bylo babí léto a na černém hradě jsou hromady sněhu. Kdo by se tam hnal (kromě Locka)?
  • upraveno 28. dubna 2014
    Zdravím, jsem tu teda zatím nováček ale nestačím se divit, kolik kritiky tu seriál dostává. Ne že bych seriál vyzdvihoval do nebes (to, co dělají se Stannisem skousávám těžko) ale nedělám si iluze, že by to bylo přesně věrné knižní předloze.

Spíš bych se teď ale zaměřil na tu poslední scénu epizody, protože jsem zatím v diskusi nenašel, že by se o tom někdo zmínil a spíš jen vidím, jak se řeší problém "přežití mimina." Na zahraničních fórech čtenáři jásají a já nakonec jásám s nimi. Jako čtenář, netrpělivě čekající na další knihu, jsem chvíli přemýšlel, jestli jsem rád za to, když nové informace dostanu ze seriálu nebo budu trpělivě čekat a na každý odklon od knihy jen prskat. Troufám si tvrdit, že jsem nakonec zvolil první možnost a věřím, že Martin má nad seriálem dohled.

Teď co se týče tady zmiňovaných mnichů a důstojníků a bůhví čeho ještě:
    Pokud se podíváte na obrázek, když se blíží náš "Darth Maul" k miminu, můžete vidět 13 postav. Když si pak vzpomenete kdo byl na severu třináctým Lord Commanderem Noční Hlídky a kdo vládl 13 let, máte tu hned krásnou symboliku. :) Na internetu koluje od HBO synopse ke 4. dílu, která právě vše potvrzuje: http://i.imgur.com/G1pdcan.png

Kdo by náhodou z knížek pozapomněl, tak hezky na wiki o Night's Kingovi :)

Vím, že to někomu možná nebude po chuti ale já miluji každý další střípek příběhu ze světa ASOIAF a věřím, že toto je takové menší okýnko do dalších knih, kdy toho ze severu uvidíme víc. Už teď můžeme spekulovat, jestli White Walkeři byli lidmi, jakou úlohu má Coldhands a jestli bude taky nějakou roli hrát náš malý Benjen, na kterého se jistě ještě nezapomnělo.

Takže to jen tak objasnění toho konce epizody a vůbec identity našeho chodce, páč jsem to tu ještě neviděl zmíněný. :)
  • rýchle zhodnotenie- bože, prečo?
    kedy sa udialo to, čo sa deje?
    začínam s čoraz väčším odporom sledovať každý jeden diel.
    plusy- Sansa a Littlie F.
    Tyrion a Jaime
    Brienne a Jaime
    Brienne a Podrick
    mačiatkoka!! ale mačkofilku potešilo, jediné nechutné plus z tej scénya to, že Margery to konečne dáva
    a záver.
    všetko ostatné hrozné, strašné,zlé.
    a spokojne môžem pokračovať s učením sa so zápočtami...
  • ešte Jon Snow, to je láska.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Daenerys v tomto dieli zle zahraná. Teda tá jej hláška... Povedala ju s jediným výrazom akoby nič. Mohla do toho dať učitú emóciu aby bolo vidieť, že to robí v hneve voči otrokárom.

Na Sansu tá vychytralosť nesedí, ale bola to dobrá a dobre zahraná scéna. Podobný pokec ešte budú mať, takže takýto učiteľský vzťah je skôr dobrý. Sophie je skvelá.

Chápem dôvod postaršenia Marg. Ale je to divné. U Joffreyho to vyrovnalo to jeho sadisticky dospelé chovanie. U Tommena je to len divné. Marg je mi tu ako pedoqueen...

Scény s Divokými dobré (ten herec ho zahral presne tak, akú psychológiu by ta postava mala mať), len ten preslova, kde každé druhé slovo bolo fucking fóking, začal byť časom tak nudný, až sa človek viac sústredil na skupinku brat a divoká, čo si to nahí rozdávali v pozadí...

A je tu Duch. Akurát pár dní dozadu som zistil, že som sám zabudol, že aj Jon má zlovlka. Ale prečo ho nechali nažive? Ducha mám rád, ale byť Karl Fócking Tanner, stiahnem ho z kože a mám peknú kožušinu. Je to ďalší neskrotiteľný hladný krk, kroý za Zdí ani nie je tak vzácny.

Pekná nová linka s Branom (alebo skôr s lady Brannou). Ale má nedostatky. Mne proste prišlo, že ak by sa Bran riadne nasral, inštiktívne by hupol do tela tomu magorovi. Ja by som to spravil. Majú tam mladú peknú dievčinu, no šup s ňou do postele. To ale nespravia, čo bude zase rovnako divné ako zbytočný zlovlk. K vedľajším elementom sa správajú inak ako k hlavným, čo je bohužiaľ už američtina. Ale som rád, že Bran nebude len gueststar. Som na to zvedavý - ocenil by som skôr po stopách mytológie ale budiž.

Kultúra Iných mňa osobne zaujíma. Hoci zastávam teóriu, že sú skôr nástroj, tak by ma tá hierarchia zaujímala. Len ak by boli samostatný druh a len wighti by boli konvertovateľní, bolo by to lepšie. Takto stratili kúsok kúzla pre mňa. Ale to je detail. Pkne spravené. S efektom dieťaťa sa mohli pohrať, po tých spoileroch som čakal epickú premenu a oni tu len komusi zažiaria voči. Zauímalo by ma, či toto bolo v konverzácií s GRRM (according to sveva to je založené na knihe), alebo je to väčšinovo vymyslené a tak knižní Jiní hoci konvertuvávajú, ide to inak.
  • upraveno 29. dubna 2014
    @Everett_Young Mag o vrazde Joffa v knihe vedela? Teda, mozno som uz zabudla, ale nezda sa mi.

Dufam, ze nebude dalsi romanik medzi Missandei a Sedym cervom :hand:
  • k epizóde - ľúbi sa mi, ako naťahujú branovu linku, pretože pozerať sa na to, ako nič nerobí celý čas, iba putuje
    s coldhandom
    by bola nuda...akurát sa bojím jednej veci, a to tej, že
    Locke nahradí Bowena marsha
    upraveno 29. dubna 2014
    @Hildegarda Na to jaká z ní je vychytralá potvora (myšleno v dobrém) mi od ní ta otázka přišla silně naivní. Ještě vzhledem k tomu, jak se tam shodovali že Joffrey je monstrum a těm řečem její rodiny o tom jak jí ochrání.

Co se Šedého červa týká tak snad máš pravdu.
  • Celá linka v Králově přístavišti dobrá a Waldau tentokrát ještě lepší než jindy. Zbytek slabší, ale nenudil. S tím, že děj na severu budou muset oživit, jsem počítala, ale drama v Krasterově pevnosti nic extra není.
    Je celkem jasné, že ze zajetí partě pomůže Bran (koneckonců čtenáři vědí, že může ovládnout i člověka) a zmizí dřív, než dorazí Jon a spol. a přítomné pozabíjejí. Druhá možnost je, že ex-vrány zmasakrují Bílí chodci.
    Ani mě se to, že Jon ví, že Bran žije, nelíbí. Takže asi ví i to, že žije i Rickon, ví o Sanse a jsem si jistá, že za pár dílů se dozví i o Arye :roll: Jinak musím pochválit technickou stránku. Když neutrácejí za draky, tvůrci předvádějí, jak moc filmově může seriál na kabelovce vypadat.
  • @Hildegarda No to by mě zrovna zajímalo, ak by chtěli udělat románek eunucha. :-D

• neviem naco tie spoileri schovavate su tu taky co knihy necitali?
  • Třetí díl mě jen nudil, tenhle vyloženě roztrpčil. Vývoj za Zdí, tak odlišný od knižní předlohy, se mi vůbec nelíbí. Navíc se podle mě zbytečně rozkrývají různé události obestřené tajemstvím, jako je smrt Joffa nebo význam dětí pro Jiné. Možná je to škoda.
  • @Hzrdandy Tak HBO by sa muselo zaobist bez explicitnych scen, ale hrkutat si bohuzial mozu aj dve tri serie...
  • upraveno 29. dubna 2014
    hodně mě zklamal tento díl :( co jak posrali děj za zdí nemá obdoby

edit: + ještě ten co usekl Králokatovi tuku mi tam taky moc neseděl
  • Hzrdandy napsal(a):

@Hildegarda No to by mě zrovna zajímalo, ak by chtěli udělat románek eunucha. :-D

Láska se neptá na vybavení!

Záleží jak je eunuchem - jestli jako Varys dočista do čista tak má smůlu, jestli přišel jen o varlata tak může, testosteron se tvoří i v nadledvinkách, čili pohlavní pud zcela nevymizel. Tohle už jsem podrobně řešila u filmu Farinelli.
  • Na druhou stranu Jonovo budoucí odmítnutí nabídky je vhledem k jeho vědomosti reálnější.
  • Ser_Tribun napsal(a):

hodně mě zklamal tento díl :( co jak posrali děj za zdí nemá obdoby

edit: + ještě ten co usekl Králokatovi tuku mi tam taky moc neseděl

Někdo někomu odsekával tuk? :twisted:
  • M1on napsal(a):

Někdo někomu odsekával tuk? :twisted:

to bych taky potreboval

=D
  • @Thanatos Reálnější, ale taky... o ničem. V knize Jon při té volbě zjišťoval, kým je a kým vlastně být chce, pokud by věděl, není to už žádná volba.
  • Stejně bych řekl, že Jon to v seriálu ví jen proto, aby mohli vynechat Davosovu anabázi u jistého tlouštíka (což je škoda, já si toho tlouštíka v knize oblíbil)
  • Tak tentokrát se přidám do řad haterů. Na první dojem fakt divná epizoda. Cogman velmi zklamal - ale asi to jde spíš za D&D, kteří mu ty noty připravili... no dám to dneska ještě jednou, abych mu nekřivdil. Ale tolik WTF momentů (a ne v dobrym)... chjo :-(
  • Tak už sem to viděl i jááá :)
    -hned na začátek příjemné překvápko měl jsem velkou čest zahajovat celý díl takže supr..ale proč se sakra učím číst?? to vám nestačí malá s pirátem? ale aspoň že sem pak vedl celou vzpouru otroků jen škoda že mě neukázali v boji, jak tu všichni kritizujete šermířské bitky tak myslím že greyworm je vyjímka a s tím dlouhým kopím to fakt umí, holt když někdo cvičí od narození je to vidět :) ***** 5 hvědiček
    -Brienne a Jaime a Tyrion taky supr, jsem rád že dostala ten meč z val.oceli a bude s ním bojovat za Starky, jen se divím že se po něm nikdo neshání bude asi dost vzácný a prckovi ho dal před smrtí Tywin takže patří teď asi zase jemu, divím se že by po něm nepátral. Aby ještě Brienne neobvinili z krádeže a zrady, ale stejně ji tam nemají moc rádi tak to asi vyjde nastejno.. ****a půl hvězdiček
    -Bran a spol to bylo hloupé jak se nechali tak hloupě chytit nejdřív vlka takže měli varování a stejně se nechají chytit. Doufám že to Bran příště napraví :( ** 2 hvězdičky
  • @Terezička neposkvrneni jsou komplet. Myslim ze to bylo v knizkach :-(
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.