K: Rytíř v přísaze

upraveno 31. srpna 2014 v Dunk & Egg
Podivuhodné příhody důmyslného rytíře Duncana Vysokého a jeho věrného panoše, společníka a přítele Egga.

INFO: Přátelé, rád bych touto cestou toto diskuzní téma (a zejména to, v co se v poslední době proměnilo) uzavřel.

V průběhu podzimu dočkáme vydání všech tří povídek o Dunkovi a Eggovi v českém překladu a s nakladatelstvím Argo spolupracujeme na tom, aby byl překlad co nejkvalitnější. Tak to prosím vydržte. Díky.
124678

Komentáře

• upraveno 22. dubna 2014
    Ahoj,jsem tu nový. Včera jsem objevil, že vůbec existuje nějaká povídka ze západozemí Potulný rytíř. Dnes jsem si ji přečetl a jsem úplně nadšený, no a nevěřím a koukám, že jsou i další jiné. Prosím, můžu poprosit o poslání? Jestli jsem to správně pochopil, ke stáhnutí to nikde není.
    Kdyžtak pepa.lasak@atlas.cz Ještě se zeptám, moc jsem se tu zatím nezorientoval, jsou kromě Dunka a vejce ještě jiné povídky ze Západozemí?Koukal jsem, že se překládalo něco o tanci s draky. Předem děkuji za odpovědi
  • @Laša Maš to tam. No ještě existuje povídka Princezna a královna tuším. Ale ještě jsem ji nečetl. Pak se dá sehnat něco z historie západozemí. Ale nemám moc přehled.
  • @Laša jsem ti je poslal
  • Sakra,to byla rychlost, že se mi zatočila hlava :-) Oběma moc děkuju, hned na to vlítnu.
    Koukám, že se maká i na překladu Sworn sword. A já myslel, že se zblázním, když jsem dočetl tanec s draky a nic dalšího nebylo
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Probůh, ublížilo by vám, kdybyste aspoň trochu na zdejších stránkách zapátrali, či si aspoň prošli dvě-tři stránky místní diskuze, když už nezvládnete kategorii?
    (Pravda, plkání jako třeba o internetovém stalkingu to trochu ztěžuje, ale zvykejte si. To je tady místní kolorit.)

Pro pořádek a budoucím generacím. Povídky o Dunkovi a Eggovi jsou zatím tři:
    1. The Hedge Knight = Potulný rytíř
    2. The Sworn Sworld = Rytíř v přísaze
    3. The Mystery Knight = Tajemný rytíř

Všechny tři povídky jsou přeložené do češtiny.
  • A pošle mi je někdo všechny tři? Prosím, prosím, smutně koukám :( honzikmrazek@seznam.cz
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nevada napsal(a):

2. The Sworn Sworld = Rytíř v přísaze

Ja len dodám, že Swornsword sa tuším prekladá ako žoldnier (neviem, či to, že je to rozdelené niečo mení, neviem, či je to oficiálny preklad alebo len preklad, ktorý využila prekladateľka ságy, neviem, či Rytier v prísahe nie je nejaký polooficiálny názov, ani netvrdím, že to dáva väčší zmysel, len podotýkam).
  • @Branislav_Gepeto Já myslím, že žoldnéř je "sellsword". Rytíř v přísaze je podle mě adekvátní překlad - prostě rytíř, kterého si nějaký lord najme do služby a který mu složí přísahu. V sáze se ještě používá často "sworn shield", ale to spíš ve smyslu vazal, pokud si to dobře pamatuju.
  • Sworn sword, Some landless knights become sworn swords to other men, taking them as their master. They act as retainers for their master, taking food, shelter, and money in exchange for their services in war, should they be needed. During a campaign, lords often hire a large number of sworn swords on a temporary basis. After the campaign ends and the lord has no further need for so many knights, they are released and become hedge knights once again.

Sworn sword teoreticky žoldnier je, berie mzdu za bojovanie, ale narozdiel od žoldniera je aj rytier. Čiže by sa urazil keby si ho nazval žoldnierom. Podľa mňa je preklad dobrý.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @sveva Oups, pravdu díš, preto sa mi zdalo, že to má byť spolu. Pomýlil som si tie dva výrazy.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Branislav_Gepeto napsal(a):

Ja len dodám, že Swornsword sa tuším prekladá ako žoldnier (neviem, či to, že je to rozdelené niečo mení, neviem, či je to oficiálny preklad alebo len preklad, ktorý využila prekladateľka ságy, neviem, či Rytier v prísahe nie je nejaký polooficiálny názov, ani netvrdím, že to dáva väčší zmysel, len podotýkam).

Je to samozřejmě jen fan překlad, uvidíme jak to nazve Argo. A předpokládám, že Létovi šlo taky o zachování slova rytíř v názvu povídky. Co mě se týče, tak za tento název palec nahoru.

• Nevada napsal(a):

...A předpokládám, že Létovi šlo taky o zachování slova rytíř v názvu povídky...

Což je celkem vtipné, protože v anglickém originálu se zrovna v této povídce o D&E ten "knight" nevyskytuje. :o)
    Ale není to výtka, jen komentář - za mě též za tento název palec nahoru.
  • Mohla bych poprosit také o všechny tři povídky-marikovaz@seznam.cz-Děkuji
  • Ahoj, chtěla bych také poprosit o zaslání Rytíře v přísaze a Tajemného rytíře na mail yeneferk@email.cz
    Předem moc děkuji :-)
  • Srdečné díky Udatnému rytíři :-)
  • Zdravím mohl bych také poprosit o všechny tři povídky na mail fortuna.mates@seznam.cz díky moc :D
  • Mohl bych také poprosit o povídky, mail je ja.kuc@seznam.cz . Mnohokrát děkuji :)
  • Oběma posláno
  • Dajú sa tie poviedky niekde stiahnuť? V češtine. Našla som len prvú.
    A nevýjdu ucelene v knihe?
  • Taky bych moc prosil ty tři povídky na maravlk@seznam.cz :) Předem děkuji :D
  • Tak ještě jednou děkuji :D :applause:
  • Já bych taky poprosil o všechny tři povídky. smach.jiri@seznam.cz. prosím prosím prosím
  • Mohi by ste prosím poslať druhú a tretiu poviedku v češtine aj mne? Leci353@gmail.com
    Ďakujem
  • pošlu ti všechny tři a basta =D
  • @Henky Srdečná vďaka
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.