!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1124125127129130243

Komentáře

• Omilis napsal(a):

Chlapi, už jste hodně OT. Chtělo by se ot vrátit k tématu.

Nějak nevidím možnost, jak by mohli způsobit zemětřesení a výbuch několika sopek, což byla nejspíše Zkáza. Důvod by k tomu asi měli, ale nemyslím si, že by toho byli schopni. Ledaže by ovládali nějakou magii, ale tu měli ovládat hlavně ve Valyrii.
    Já si myslím že něco takového by bylo nad jejich síly, ikdyž, kdo ví jaké mají schopnosti a kdo ví jaké schopnosti ovládali před 300 lety(třeba objevili jadernou reakci :D). Ale ne, myslím že nemají takovou moc na to aby dokázali téměř vyhladit národ a zničit stát.

"Mistři z citadeli zabili poslední draky a pokusí se o to znovu"
    Tomu bych i klidně věřil, my vlastně nevíme jak přesně draci vymřeli a mistři by už si k tomu nějaký důvod určitě našli.
  • Muži bez tváře způsobili konec Valyrie
    Možno zabili niekoho významného (napr. schopného panovníka) a na miesto zabitého nastúpil cvok ktorý to mágiou-drakmi-čojaviemčím dopracoval až k skáze Valyrie. Tak by mohli byť Muži bez tváre vinní. Zabíjajú predsa na objednávku.
  • neviem či to tu už nebolo ale neviete prečo ma val modré oči odkedy sa vrátila zo severu s tormundom lebo predtym ich mala mat svetlo šede možno na taky detail martin len zabudol ale je mozne ze uz patri k white walkerom a robi pre nich špeha a podla mna to bude ona kdo oživi jona
  • Leci napsal(a):

Možno zabili niekoho významného (napr. schopného panovníka) a na miesto zabitého nastúpil cvok ktorý to mágiou-drakmi-čojaviemčím dopracoval až k skáze Valyrie. Tak by mohli byť Muži bez tváre vinní. Zabíjajú predsa na objednávku.

Tak mě napadlo že třeba proti Valyrijcům poštvali draky, už přeci dokázali že umí štvát mazlíčky proti páníčkům.

• @rekhyt Fakt, jo? Tak to je zajímavý detail... Ale kdyby byla "na druhé straně", projevilo by se to i jinak, ne? Nemrtví jsou tak nějak bez ducha, chodci jsou přinejmenším přízrační a studení :) Ale mohl by to být dobrý zvrat. Druhá Noční královna? :other:
    Spíš to ale bude binec v Martinových poznámkách, myslím, že někde o tom mluvil, jak občas někomu změní oči a ani o tom neví.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @rekhyt Ale to by bol zaujímavý plottwist... A dokonca ako čítam už je to aj na wiki potvrdené, že naozaj raz má oči také, raz onaké.
  • Jo, Martin o tom mluvil u Conana. Že se mu u postav mění barva očí, u koní zas pohlaví.
    Jona přece nikdo nebude muset oživovat, protože není mrtvej.
    Každopádně pobodání se dá přežít za různých okolností. U Jona víme že první bodnutí vykryl, druhý šlo do břicha (to bývá pomalá a bolestivá smrt s krvácením do břišní dutiny - tohle bodnutí považuji za vážnější než třetí), třetí šlo mezi lopatky, tam je to samá kost, žebra, páteř, pokud by to prošlo skrze kosti, odnese to plíce. Čtvrté bodnutí necítil, jen chlad, tedy bezvědomí. Mohlo to čtvrté bodnutí být fatální, nebo také nemuselo být do Jona. A bezvědomí je samo o sobě k zamyšlení - fyzicky těžko bylo následkem druhého bodnutí. Myslím že jde spíš o následek šoku.

Jon neměl jen nepřátele, já myslím že 3 až 4 bodnutí jsou akorát dost na to, aby někdo začal konat proti útočníkům. Možná dokonce divocí. Každopádně ať Jon přežil tenhle útok, nebo ne, počítám s větším či menším krveprolitím. V menším případě rvačka s útočníky na Jona, ve větším pak boj mezi noční hlídkou a divokými, protože vztahy u zdi jsou sud prachu který jakštakš držel jedině Jon.

A zásadní problém se záchranou pobodaného Jona vidím v nepřítomnosti mistra...ale pořád věřím že se někdo s jeho zraněními dokáže vypořádat. On se s tím Martin nějak popasuje, nebo si ho najdu, šmejda jednoho vrahounskýho!!!
  • @Zlord_Antiježíš Mel by měla mít při nejmenším alespoň základní znalosti o lidské anatomii a také o medicíně.
  • @Everett_Young to je fakt, tak to je cajk! Ta ví, že Jona potřebuje, ačkoli možná neví jak moc (což mi taky ne).
  • Já typuju že ho zachrání buď Mel ohnivým polibkem, nebo právě nějakým základním first-aid skillem. Pokud to bude první možnost, zajímá mě jaký to bude mít důsledky pro Jonovu osobnost. Berric to taky popisoval tak že se pokaždé vrací o něco méně Berrica než při předchozím stavu, tak schválně jestli v rámci prvního oživení už bude něco znát.

Paradox by byl kdyby ho jako velitele noční hlídky zachránili divocí, jistě mají nějaké felčary mezi sebou..
    Mimochodem, kdo všechno na Jona útočil? Byl tam i Alliser Thorne?
  • 1. Wick Párátko (odražen)
    2. Bowen Marsh (břicho)
    3. ??? (mezi lopatky)
    4. ???
  • upraveno 28. května 2014
    Tak to jsem zvědav jestli tam Thorne figuroval. Na jednu stranu je to takovej Jonův zapřísáhlej nepřítel, ale jednak mi nepřijde jako úplná svině. Ten knižní Alliser si myslím víc uvědomoval co je čeká. Taky na něj mohlo mít efekt, když Slynt ztratil hlavu a celkově - je to dobrá postava, mám ho rád hajzla! :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nebyl tou dobou už Thorne z Černého hradu pryč?
    áno isiel za zed a podla mňa do toho môžu bit zapletený aj lannisterovia mozno poslali list v ktorom slubuju ze ten kdo jona zabije bude zbavený prisahi a bude môct utiect na juh, cersei s quiburnom(alebo ako sa to vlastne vola ten čo oživil horu) to už predsa začali plánovať

ps. nejak veľmi tomu sice neverím ale môže to tak bit
  • Tak to s Thornem mi uniklo. Škoda že tam nebyl :)
    Jon je jasně živý. U Davose si po Černovodě taky každý myslel že je mrtvý a on je živý a zdravý, to samé u Theona po obléhání Zimohradu, U Tyriona když se topil, u Brana když vypadl z okna, u Brienne když jí věšeli... s vyjímkou Catelyn (ze které se nakonec stala nemrtvá, takže neumřela definitivně) a Quentyna (u kterého pak byla jeho smrt popsána u Barristana) žádná postava neumřela ve chvíli když byla POV, její smrt vždy byla definitivní když jí viděl umřít někdo jiný, podle mě to je takové nějaké pravidlo u smrti postav (kromě prologů a epilogů).
  • A napadla mě smrt pro jednu postavu. Napadlo mě že by Daenerys nakonec mohli zabít její draci. Byla by to nádherně ironická smrt. Například že by některého z draků přeměnili Jiní na ledového draka a ten by jí zabil ledovým dechem. To by bylo tak skvělé...
  • To asi jako pravidlo brát nemůžeš, v Hostině pro vrány v prologu Pate taky umírá při jeho POV, ale zas to byl jenom prolog.. Kdo ví, ale řekl bych že Martin nepatří mezi autory, kteří by upadli do nějakého schématu, jak pracovat se smrtí nebo postavami všeobecně.
  • To by bolo úžasné potom už by tam len chýbal Arthas ktorý je vlastne Veľký Iný lebo Martin je veľký wowkar! Počkaj počkaj a čo keby potom z neba na padáku zoskočila Arya (padák by jej dali assassini) a jedným úderom odťala drakovi hlavu! :OOOOOOOO
    A potom a potom, Tyrion, ktorý by skrotil jedného z drakov proti nej musel bojovať :(((((((( lebo jeho drak by to nechcel Aryii odpustiť :((((( Arya by ostala so spálenou tvárou ale to nevadí. Začala by si hovoriť SUKA a spolu so Sandorom by si založili kabaret.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    JoffreyWater napsal(a):

Jon je jasně živý. U Davose si po Černovodě taky každý myslel že je mrtvý a on je živý a zdravý, to samé u Theona po obléhání Zimohradu, U Tyriona když se topil, u Brana když vypadl z okna, u Brienne když jí věšeli... s vyjímkou Catelyn (ze které se nakonec stala nemrtvá, takže neumřela definitivně) a Quentyna (u kterého pak byla jeho smrt popsána u Barristana) žádná postava neumřela ve chvíli když byla POV, její smrt vždy byla definitivní když jí viděl umřít někdo jiný, podle mě to je takové nějaké pravidlo u smrti postav (kromě prologů a epilogů).

Davos - dejme tomu, i když...
    Theon - tam to bylo spíš přání, než myšlenka
    Tyrion - ne
    Brienne - ne

(a píše se výjimkou)
  • pavel napsal(a):

To asi jako pravidlo brát nemůžeš, v Hostině pro vrány v prologu Pate taky umírá při jeho POV, ale zas to byl jenom prolog.. Kdo ví, ale řekl bych že Martin nepatří mezi autory, kteří by upadli do nějakého schématu, jak pracovat se smrtí nebo postavami všeobecně.

V prolozích a epilozích umírají postavy jako POV, však jsem psal že s vÝjimkou prologů a epilogů.
  • JoeGyry napsal(a):

To by bolo úžasné potom už by tam len chýbal Arthas ktorý je vlastne Veľký Iný lebo Martin je veľký wowkar! Počkaj počkaj a čo keby potom z neba na padáku zoskočila Arya (padák by jej dali assassini) a jedným úderom odťala drakovi hlavu! :OOOOOOOO
    A potom a potom, Tyrion, ktorý by skrotil jedného z drakov proti nej musel bojovať :(((((((( lebo jeho drak by to nechcel Aryii odpustiť :((((( Arya by ostala so spálenou tvárou ale to nevadí. Začala by si hovoriť SUKA a spolu so Sandorom by si založili kabaret.

Jenom jsem psal že by byla skvělá ironie kdyby Daenerys zabili draci, a co my víme, stát se to klidně může.
  • Nevada napsal(a):

JoffreyWater napsal(a):

Tyrion - ne
    Brienne - ne

(a píše se výjimkou)
    Tak u Theona si asi fakt nikdo nemyslel, že umřel (zajímalo by mě, jestli vůbec někoho napadlo, že by Tyrion moh umřít takhle debilně), ale u Brienne jsem si byl prakticky jistý, že umřela. A doteď si myslim, že je to jenom nějaká figurína oživené ohnivým polibkem (ono bylo jasně vidět, že Pod i ten rytíř sou mrtví, tak proč by nechali zemřít je, když by nechali Brienne naživu? Kromě toho z těch asi dvou slov, co v Jaimeho Tancový kapitole řekla, se ani nedá posoudit, jestli to je fakt ona...
    Tyrion - ne
    Brienne - ne

(a píše se výjimkou)

Tak u Theona si asi fakt nikdo nemyslel, že umřel (zajímalo by mě, jestli vůbec někoho napadlo, že by Tyrion moh umřít takhle debilně), ale u Brienne jsem si byl prakticky jistý, že umřela. A doteď si myslim, že je to jenom nějaká figurína oživené ohnivým polibkem (ono bylo jasně vidět, že Pod i ten rytíř sou mrtví, tak proč by nechali zemřít je, když by nechali Brienne naživu? Kromě toho z těch asi dvou slov, co v Jaimeho Tancový kapitole řekla, se ani nedá posoudit, jestli to je fakt ona...

Tak u Tyriona by mi taky přišlo divné že by ho autor nechal zachránit těsně před popravou jenom proto, aby ho o pár kapitol dál nechal takhle debilně a zbytečně umřít.

• Ledový drak? :wall: tak to ať raději umře na křivé nohy nebo chcaní za roh. První bych spálil knihy a pak tebe Vodo :roll:
  • Henky napsal(a):

Ledový drak? :wall: tak to ať raději umře na křivé nohy nebo chcaní za roh. První bych spálil knihy a pak tebe Vodo :roll:

To už je věc názoru, mě by se to třeba líbilo.

• @JoffreyWater Na co ledový drak? Stačí aby na ně začala vřískat "ájm d madr of drágns" a oni se naserou a sežerou jí =D To bych se u toho opravdu hodně nasmál :-D
  • @Henky: Tak ledový drak je párkrát použito jako přirovnání... a nějaký základ to asi má, takže já celkem věřím, že kdysi žili (-10.000 let) a nevidím jako nemožné, že by se znovu vrátili.
    Vichry Zimy: Prolog: Jon se probral z bezvědomí,...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Ledový drak? OK ;-)
    Ledový drak proměněný Jinými? Děkuji nechci. :hand:
  • @Montezuma3: Souhlas, proměnu bych asi nepřekousl, nicméně na scéně by se objevit mohli... Stejně jako existuje spojení draci - ohnivá magie - rudí kněží - Rohlík, tak může exisdtovat spojení ledový drak - oživování modrooček (a jiná severská magie) - Jiní ( + možná Děti lesa? + zelenověštci?) - Velký Jiný...
    Stejně bude pecka, až se zjistí, že na severu jen probíhá občanská válka dětí lesa z nichž jedna strana využívá Jiné... a lidi jsou jen taková ta párátka, která by se jim neměla motat do cesty... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.