Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

194959799100144

Komentáře

• RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Everett_Young Jak jako povídky?

@M1on No nevím, zatím mi to přijde suché, o ničem. Ale jsem teprve na začátku, takže čekám, že mě to chytne. ;-)

A ještě k tomu stylu - já nějak nevím jak to popsat, ale mám rád, když autor píše rozvinutějším stylem. Těžko se mi kouše, když je věta o 4 slovech, další věta tak samo, a tak dále. Například "Korin přihlížel s otevřenými ústy. Visena sklonila hlavu a něco zašeptala. Ničemu nerozuměl." Nevím, asi mi potrvá, než si na to zvyknu. ;-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Riokai Kterou knihou začínáš?

Povídky jsou na Zaklínači nejlepší. Jsou o třídu lepší než romány.
    @Nevada No snad tou první. Poslední přání. Teda doufám, že to je ta první. Protože jestli ne, tak kamaráda asi zastřelím. :D
  • Zaklínač je hodně dobrej, pamatuju si ještě jak ty povídky vycházely v Ikárii, odebíral jste ji někdo?
    @Riokai
    Tak to je správně. Poslední přání a Meč osudu jsou složené z povídek. Na ně teprve navazují romány, které mají jednotnou dějovou linku.
  • @Riokai Román je už složitější, že jsem se ztrácel. Nevěděl jsem, kdo je kdo a proč činí, tak jak činí.
  • @Linda_Moon @Everett_Young Starceka som necitala, ale dostala som na narodky Analfabetku a idem sa do nej pustit. Na film so citala zmiesane recenzie. Zevraj ta kniha je tazko sfilmovatelna.
  • @Riokai ale daj si pozor, podľa toho ktoré vydanie zbierky poviedok máš tak sa môže stať že posledné poviedka je vlastne časovo za udalosťami v knihe. Kamoška to ma takto a potom bola veľmi smutná
    upraveno 3. června 2014
    Tak jsem se kousek posunul a už to není tak strašné, jak se mi to zdálo ze začátku. Asi jsem překonal svou kritickou pasáž, u které se většinou rozhoduji, zdali číst dál a nebo se na to vykašlat. :-)

@JoeGyry A jak to mám poznat? :anxious:
  • Nevada napsal(a):

Mě Stařík po mnoha kladných ohlasech spíš zklamal. Ne že by to byla špatná nebo nudná kniha. Ale na Forresta Gumpa to nemá. Zhruba od poloviny

- Rusko -
    už mi to ani nepřipadalo moc vtipné. Pak už spíš vykrádalo samo sebe. Dost mi vadí, že autor má čtenáře za debila a vtip mu vysvětluje stylem "teď se máš jako smát".
    jsem právě v té polovině tak jsem zvědavá jestli budu mít stejné pocity...na FG to samozřejmě nemá, ale přišlo mi to příjemné...
  • Nedávno jsem dočetl poslední díl 1Q84 a líbilo se mi to. Murakami prostě umí psát. Není to perfektní, ale má to určité kouzlo.
    Pak jsem si přečetl Cestu od McCarthyho a taky moc dobrá knížka. Uvažuji o tom, že si pořídím a zkouknu film. Snad mě nezklame.
    Momentálně mám dočteného Tetovaného a rozečtené Pouštní kopí. Není to špatná fantasy, ale jakoby tomu něco chybělo. Nedokážu říct co. Jestli se nedokážu ztotožnit z žádnou z postav. Nevím. Zdá se však, že autor má vážné problémy se svými rodiči:-)
    Není tomu tak dávno, co jsem přečetl Noční klub od Kulhánka. Recenze byly skvělé, asi proto přišlo naprosté zklamání. Něco tak trapného jsem už dlouho nečetl. Jakoby to psal nějaký zamindrákovaný týpek, co si přes své knižní alter ego zvyšuje sebevědomí. Tohle fakt ne.
  • @Chmur 1Q84 je proste ina kava, aku mas vacsinou na stole. Niekomu sa nemusia pacit fantasy prvky, ale ta atmosfera je tam priam hmatatelna. Dokonca tak, ze pribeh ustupuje ciastocne do pozadia a preto si vacsina ludi myslela, ze tretia kniha neexistuje, povazovali to za ukonceny pribeh, pricom v podstate vobec nic ukoncene nebolo. A este sa im aj pacil :)

Cestu mi odporucal kolega, ktory presne tento styl vyhladava. Na mna je to vsak prilis "muzske" citanie plne depresie, brutality a nasilia.
  • upraveno 6. června 2014
    Přesunuto...
    @ser chezzy napsal:
    Přibližně před týdnem jsem dočetl Farmu zvířat od G.Orwella, mám rozečtené 1984. Tak si říkám myslíte si, že Stalin tuto knihu četl a jak se po ní mohl tvářit :-) ?
  • @sveva 1984 je výborné. Číst jí určitě mohl. Odůvodnění pro nevydání u nás znělo "lidé by to mohly špatně pochopit" ale když se to tu rozšířilo samizdatem, myslím, že by pro Stalina nebyl problém si výtisk sehnat. Ale on toho moc nečetl.
  • @Everett_Young Jen pro upřesnění... to napsal Ser Chezzy jako samostatný topic, já to sem jen přesunula.
  • Nedoporučil by mi někdo nějakou fajne fantasy??? Vše krom Lotra, Got, Feista a Zeměplochy. To už mám načtené :)
  • Díky. Dám si to do listu a až dočtu knihy, co mám rozečtené, tak se do toho pustím :)
  • MKP je zmíněno už několikrát, a opravdu stojí za to přečíst. Pak samozřejmě nejen ságu ale i knihy kolem (Návrat Rudé Gardy; Potoky krve...). Nicméně je to časově i myšlenkově docela náročné, není to tak snadno stravitelné jako Martin nebo Sapkowski.

@wingmaster Ještě bych doporučil od Rothfusse Kroniku Královraha, je to takové odlehčené, vtipné a místy i dojemné, rozhodně stojí za to přečíst, nejedná se o žádnou přeslazenou hnusárnu, ale ani temná vyvražďovačka.
  • @wingmaster: Výborná knížka (taková jednohubka) jsou vesmírní křižáci... není to úplně fantasy (ale žánr úplně neurčím, je to na hraně asi tak třech žánrů...), ale takové to středověké myšlení tam hraje roli stále... Výborná oddychovka...
  • Pokud jen jednu knihu a ne sérii pak třeba Hvězdný prach nebo Nikdykde, obojí od Gaimana.
    @Everett_Young Mě přišel Sapkowski docela těžko stravitelnej.

Jinak pro fanoušky Zaklínače v PC vlákně je novej trailer na třetí pokračování. Je v něm vidět jak si CD projekt představuje Ciri, Yennefer, Císaře a další.
    Taky Lukjaněnkovy Hlídky stojí za přečtení. Minimálně první tři.
  • @M1on Sapek je jednoduchej. Snadné větné konstrukce, málo filosofických pasáží, lehký styl psaní. Nenáročná kniha, ačkoli místy řeší problémy současného Polska (a že jich je). MKP je celkem bez humoru, naprosto vážná, místy hodně přemýšlivá kronika jednoho světa, kde je autor jen nestranným pozorovatelem. Přečíst jednu stránku MKP je jako deset stran Zaklínače. Navíc na tebe nasype miliardu informací hned na začátku a ty pak nevíš kdo je kdo, kdo je s kým a kdo co proč dělá. Celkový obraz se vždy začne skládat až tak ve 3/4 knihy a příběh na pozadí se sice vyjasňuje celou dobu, ale o to složitěji a pomaleji. Celkově mi MKP přijde jako jedna z nejnáročnějších fantasy sérií. (a začátky jsou u každé knihy strašně pomalé). Ale i tak jí považuji za ještě lepší než Píseň.
  • @Everett_Young No jo jenže já ságu o zaklínači četl rok a půl proto v tom mám takový mezery =D
  • @M1on Tak to jo. Doufám, že nepomýšlíš na něco ve smyslu že bys sabotoval svůj počítač aby sis mohl koupit nový těsně před tím než vyjde nový díl hry, že ne? :twisted:
    @Everett_Young

Proč tě to vůbec zajímá?
    Návíc se nerad zbavuji starých věcí dokud ještě fungují a úmyslně je neničim.
  • @M1on Že by mi někdo konečně řekl, jak vypadá WT na plné detaily =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.